Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Cambridge er en by, der ligger ved floden Carm i området nord for London. Byen var allerede bosat i den romerske tid, og efter Romerriget erobring af England omkring år 40, blev Cambridge en vigtig militærpost med navnet Duroliponte. Efter romernes tilbagetog blev byen bosat af anglere, og i 875 kom der vikinger hertil.

Handlen med vikingerne fik byen til at vokse. Senere kom angelsakserne til, og Vilhelm Erobreren byggede en borg i byen i 1000-tallet. Det første college i Cambridge blev grundlagt i 1284 af folk fra universitetsbyen Oxford, og i dag er der flere end 30 separate colleges på universitetsområdet, som gennem århundrederne er vokset til byens varemærke.

I dag kan man nyde et hyggeligt bycentrum, hvor man kan gå nogle fine spadsereture. I centrum ligger Cambridge Market Square som et af byens naturlige mødesteder. Fra pladsen er der adgang til byens strøggader og butikker, og man kan også se kirkerne Holy Trinity Church, St Andrew the Great Church og Great St Mary’s i kvarteret.

Man kan også gå lidt mod nord til Round Church, der formelt hedder Church of the Holy Sepulchre. Kirken blev opført omkring 1130 med inspiration fra Gravkirken i Jerusalem. Den er en af de få middelalderrundkirker i England. Man kan gå videre rundt, men også prøve en særdeles rolig sejltur på floden Cam, hvor man i flade både bliver staget frem i form at det såkaldte punting.

Rundt omkring Cambridges centrum ligger byens mange kollegier, og mange af dem er både berømte og seværdige. Man bør gå forbi King’s College, der blev grundlagt af kong Henrik VI i 1441. Oprindeligt gik der 12 studerende på kollegium, men det tal blev hurtigt udvidet, og eleverne blev valgt blandt de bedste studerende på Eton College. Efterhånden blev kollegiet bygget større, og den nygotiske Front Court-bygning stod færdig i 1828.

En særlig smuk del af kollegiet er kirken King’s College Chapel, der blev opført fra 1446, og som i dag er byens vartegn. Kirkens skib, kor, hvælvinger og imponerende glasmosaikvinduer giver en storslået oplevelse ved et besøg. Man kan også se Peter Paul Rubens alterbillede, der blev malet i 1634 til et kloster i Leuven.

Trinity College er et andet af de spændende kollegier i Cambridge, hvorfra der er kommet mange Nobelpristagere gennem årene. Kollegiet blev grundlagt i 1546 af kong Henrik VIII, og dets bygninger stammer hovedsageligt fra 1500-1600-tallene. Det gælder bl.a. hovedindgangen til Trinity College, Great Gate, som leder ind til Great Court, der er det største kollegiegårdmiljø i byen. Også her kan man se et smukt kirkerum i form af Trinity College Chapel.

Skal man tage et tredje kollegium med, er Queen’s College fra 1448 et godt bud. Man kan også besøge Fitzwilliam Museum, der er et kunst- og antikvitetsmuseum, som ligger i en klassicistisk bygning syd for centrum. I denne del af byens ligger universitets botaniske have også, og den regnes som en af de fineste i England.

Ture fra byen

  London

  London

  London er centrum i den britiske verden, og som imperiets hovedstad har byen gennem århundreder fået inspiration fra kulturer over hele verden, og det sætter sit præg i byens gadebillede. London er en metropol, med noget for enhver smag; det gælder seværdigheder, oplevelser og også de mange etniske restauranter, der er her.

  Museerne i London er blandt verdens fineste, og der er noget for enhver smag i British Museums fantastiske samlinger. Imperial War Museum og Tower of London er andre populære valg.

  Buckingham Palace, byens kirker, de politiske institutioner, vartegnene og de mange spændende byggerier i moderne og eksperimenterende arkitektur er også oplevelser. En tur under jorden med London Underground bør man også nå; særligt de gamle stationer er spændende.

  Læs mere om London

   

  Norwich, England

  Norwich

  Norwich er en by i Norfolk i det østlige England. Byens historie går tilbage til forskellige bosættelser, hvoraf navnet Northwic kendes fra 900-tallet. Northwic var en af Englands største byer, da vikinger plyndrede og ødelagde den i 1004. Byen lå handelsmæssigt godt ved Wensum-floden og Nordsøen, og der blev handlet med bl.a. Skandinavien, Rusland og Rhinlandet. Normannerne byggede en borg efter deres erobring af England i 1066, og det forstærkede Norwich Castle blev opført omkring år 1100.

  Byen fik stadsret i 1194, og fire kilometer lange bymure blev opført 1297-1344. I denne tid var Norwich en af Englands største byer, og fra 1300-tallet udviklede tekstilindustrien sig til en betydelig industri i Norwich. Det var først med industrialiseringen af England, at andre byer voksede kolossalt og derved gjorde Norwichs betydning mindre. Befolkningen blev dog fordoblet fra 1810 til 1870, hvor der boede omkring 80.000 indbyggere i byen.

  Læs mere om Norwich

Tilmeld dig vores nyhedsbrev