Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Cambridge er en by, der ligger ved floden Carm i området nord for London. Byen var allerede bosat i den romerske tid, og efter Romerriget erobring af England omkring år 40, blev Cambridge en vigtig militærpost med navnet Duroliponte. Efter romernes tilbagetog blev byen bosat af anglere, og i 875 kom der vikinger hertil. Handlen med vikingerne fik byen til at vokse. Senere kom angelsakserne til, og Vilhelm Erobreren byggede en borg i byen i 1000-tallet. Det første college i Cambridge blev grundlagt i 1284 af folk fra universitetsbyen Oxford, og i dag er der flere end 30 separate colleges på universitetsområdet, som gennem århundrederne er vokset til byens varemærke.

I dag kan man nyde et hyggeligt bycentrum, hvor man kan gå nogle fine spadsereture. I centrum ligger Cambridge Market Square som et af byens naturlige mødesteder. Fra pladsen er der adgang til byens strøggader og butikker, og man kan også se kirkerne Holy Trinity Church, St Andrew the Great Church og Great St Mary’s i kvarteret. Man kan også gå lidt mod nord til Round Church, der formelt hedder Church of the Holy Sepulchre. Kirken blev opført omkring 1130 med inspiration fra Gravkirken i Jerusalem. Den er en af de få middelalderrundkirker i England. Man kan gå videre rundt, men også prøve en særdeles rolig sejltur på floden Cam, hvor man i flade både bliver staget frem i form at det såkaldte punting.

Rundt omkring Cambridges centrum ligger byens mange kollegier, og mange af dem er både berømte og seværdige. Man bør gå forbi King’s College, der blev grundlagt af kong Henrik VI i 1441. Oprindeligt gik der 12 studerende på kollegium, men det tal blev hurtigt udvidet, og eleverne blev valgt blandt de bedste studerende på Eton College. Efterhånden blev kollegiet bygget større, og den nygotiske Front Court-bygning stod færdig i 1828. En særlig smuk del af kollegiet er kirken King’s College Chapel, der blev opført fra 1446, og som i dag er byens vartegn. Kirkens skib, kor, hvælvinger og imponerende glasmosaikvinduer giver en storslået oplevelse ved et besøg. Man kan også se Peter Paul Rubens alterbillede, der blev malet i 1634 til et kloster i Leuven.

Trinity College er et andet af de spændende kollegier i Cambridge, hvorfra der er kommet mange Nobelpristagere gennem årene. Kollegiet blev grundlagt i 1546 af kong Henrik VIII, og dets bygninger stammer hovedsageligt fra 1500-1600-tallene. Det gælder bl.a. hovedindgangen til Trinity College, Great Gate, som leder ind til Great Court, der er det største kollegiegårdmiljø i byen. Også her kan man se et smukt kirkerum i form af Trinity College Chapel. Skal man tage et tredje kollegium med, er Queen’s College fra 1448 et godt bud. Man kan også besøge Fitzwilliam Museum, der er et kunst- og antikvitetsmuseum, som ligger i en klassicistisk bygning syd for centrum. I denne del af byens ligger universitets botaniske have også, og den regnes som en af de fineste i England.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev