Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Birmingham er Englands næststørste by, og for turister venter en hyggelig by, der er bundet sammen med den omkringliggende region af de mange kanaler, der er gravet dengang, byen var den første egentlige industriby i verden. Kanalerne er stadig en del af byrummet, der siden industrialiseringen er suppleret med meget nyt.

Industrihistorien er stadig en spændende del af Birminghams identitet, og også i omegnen kan man se nærmere på, hvordan menneskene tog de første skridt mod den effektive storindustri, vi kender i dag. I selve byen kan man i kvarteret Jewellery Quarter se nærmere på Birminghams rolle som førende inden for en særlig industrigren, nemlig det fine håndværk, guldsmedede og juvelererne gennem flere århundreder har stået for.

Birmingham er også en by med en rar og åben atmosfære, ikke mindst på strøggaderne og langs kanalerne i bycentrum. Her ligger et væld af museer, aktiviteter og historiske bygninger, og trænger man til at kigge nærmere på byens status som international handelsby, så er der aldrig langt til store indkøbscentre og stemningsfulde butiksarkader.

I omegnen af Birmingham ligger mange spændende seværdigheder. Her er både smukke katedraler og minder fra den industrielle barndom i England. Udflugten kan også gå til Stratford-upon-Avon, hvor William Shakespeare som bysbarn sætter sit præg den dag i dag.

Topseværdigheder

  Selfridges, Birmingham

  • Selfridges: Varehuskæden Selfridges’ bygning i Birmingham er en af byens mest markante bygninger og et fornemt eksempel på moderne arkitektur. Bygningen blev indviet i 2003, og den er en oplevelse i Birminghams byrum.
  • Gas Street Basin: Der er mange kanaler i Birminghams centrum, og der er ofte stemningsfuldt langs dem. Et af de bedste steder at opleve den hyggelige atmosfære langs vandet er omkring Brindley Place og langs Gas Street.

  Victoria Square, Birmingham

  • Victoria Square: Victoria Square regnes som Birminghams centrum, og der er her, byens rådhus ligger. Pladsen fik sit navn i 1901 til minde om dronning Victoria. Der er flere seværdige bygninger omkring pladsen som fx Council House og Town Hall.
  • Aston Hall: Aston Hall er et stort palæ, der i sin nuværende form står i smuk engelsk senrenæssance. Palæet blev bygget i perioden 1618-1635, men Aston Halls historie strækker sig dog tilbage til 1080erne.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Birmingham her.

Andre seværdigheder

  St Philip's Cathedral, Birmingham

  • Skt. Filip Katedral/St Philip’s Cathedral: St Philip’s er Birminghams katedral under den anglikanske Church of England. Kirkebygningen er opkaldt efter Robert Philips, der i 1710 donerede jorden, som kirken og kirkegården ligger på.
  • Rådhuset/Council House: Council House er hjemsted for Birminghams byråd og for byens administration. Det blev opført i årene 1874-1879 og står som et af byens fornemste offentlige bygningsværker.

  Town Hall, Birmingham

  • Byens Hal/Town Hall: Birminghams Town Hall på vestsiden af pladsen Victoria Square blev indrettet i 1834 som landets førende koncertsal, og den blev efter 11 år genåbnet i 2007 efter en stor og nænsom restaurering.
  • Ikongalleriet/Ikon Gallery: I Ikon Gallery kan man stifte bekendtskab med moderne kunst i alle tænkelige kunst- og sanseformer. Museet er da også netop skabt for at få folk til at interessere sig for og eventuelt engagere sig i den moderne kunst.

  Centenary Square, Birmingham

  • Hundredårspladsen/Centenary Square: Pladsen Centenary Square blev navngivet i 1989 i anledning af byens 100-års jubilæum med status af officiel by. Pladsen har gennem 1900-tallet været central for udviklingen af Birminghams administrationscentrum.
  • Mindehallen/Hall of Memory: Den ottekantede bygning, Hall of Memory, står på Centenary Square som mindemonument for de 12.320 indbyggere i Birmingham, der mistede livet under 1. Verdenskrig.

  St Martin's Church, Birmingham

  • Skt. Martin Kirke/St Martin’s Church: St Martin in the Bull Ring er Birminghams oprindelige sognekirke. Den nuværende kirke blev opført 1873 på det sted, hvor der siden 1200-tallet har ligget en kirke.
  • Argent Centre: Murstensbygningen Argent Centre er en af de mest markante i bydelen Jewellery Quarter. Den blev opført i 1863 som fabriksbygning, og et kuriosum var, at der var indrettet et tyrkisk bad i bygningen.
  • Chamberlain Ur/Chamberlain Clock: Chamberlain Clock er et stort standerur, der blev opstillet centralt i bydelen Jewellery Quarter i 1903. Uret blev rejst til ære for den tidligere borgmester og parlamentsmedlem Joseph Chamberlain.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Birmingham her.

Ture fra byen

  Warwick Castle

  • Warwick Slot/Warwick Castle: Fæstningen eller slottet Warwick Castle tiltrækker med sin midderalderlige borgstemning årligt mange besøgende, der på stedet får et fornemt indblik i historisk borgliv og en tidstypisk arkitektur.
  • Coventry: Byen Coventry er med sine godt 300.000 indbyggere i selve byen en af de største i Midlands. Coventry rummer mange seværdigheder af både ny og gammel karakter som fx flere museer.

  Worcester Cathedral

  • Worcester: Worcester er en hyggelig by med en lang historie. Det er en by med en storslået og meget interessant domkirke, der står bygget på plænen College Green. Kong Johan uden Land ligger begravet i kirken. Der er også andre ting at se i Worcester.
  • Stratford-upon-Avon: Byen Stratford-upon-Avon er en af de mest besøgte i England. Den lille provinsby med 24.000 indbyggere er ikke mindst kendt som William Shakespeares fødeby, men hyggelige gader og en dejlig flodstemning er også en del af oplevelserne her.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Romertiden
  I Englands romerske æra gik den brolagte hovedvej, Icknield Street, gennem det område, hvor Birmingham i dag ligger. Allerede kort tid efter den romerske invasion af England i år 43 blev der anlagt et fort i det nuværende Edgbaston i det sydlige Birmingham, og selv om der var en mindre civil bosættelse her, så resulterede det ikke på den tid i en egentlig byudvikling.

  Nogle århundreder efter romerne havde forladt England, kom angelsaksere til landet, og i 600-tallet blev en række landsbyer etableret, herunder også Birmingham, hvis navn stammer fra navnet Beorma, der har været en angelsaksisk leder. Birmingham betyder således ”stedet for Beormas folk”.

  Peter de Birminghams handel
  Da normannerne kom til var byen fortsat lille, og mindre end fx Aston, der udgjorde en af egnens førende bosættelser. I 1154 skete der dog en markant ændring, da Peter de Birmingham opnåede handelsrettigheder fra kong Henry II. Fra at have været en ubetydelig landsby blev Birmingham pludseligt en voksende handelsby; Deritend Bridge krydsede floden Rea netop her, og Bullring blev markedsplads for de mange veje, der førte hertil. Markedet betød udvikling, og håndværkere og handelsfolk bosatte sig. Den første større produktion i byen blev uld med tilhørende spinderier, og Bull Ring blev et førende tekstilmarked fra 1200-tallet.

  I 1300-tallet boede der flere end 1.000 indbyggere i Birmingham, og den var på det tidspunkt kun overgået i størrelse af Coventry og Warwick i Warwickshire, men en fortsat udvikling af både småindustri og handel gjorde hele tiden byen større, og det var da også i denne tid, byens første større pragtbyggeri blev opført; kirken St. Martin’s Church.

  Det industrielle gennembrud
  1500-tallet blev århundredet, hvor Birminghams status ændrede sig til at være en by båret frem af en egentlig industriel udvikling. Der var både kul og jern i nærheden, og vandvejene gjorde det muligt at skaffe energi til mindre produktionssteder; først af blandt andet knive og søm, men senere en større våbenproduktion. I midten af 1600-tallet boede der 5.500 indbyggere her.

  Den moderne industrielle revolution startede i Birmingham-området i 1700-tallet; ikke mindst i Ironbridge vest for byen. Birmingham var på det tidspunkt hovedby på egnen, og den blev gennem århundredet kaldt for den første industriby i verden. For at sikre nemmere adgang til råvarer og afskibning af varer til resten af landet, blev det omfattende kanalsystem gravet omkring Birmingham fra 1760erne.

  I midten af 1700-tallet havde befolkningsvæksten gjort Birmingham større end alle andre byer i regionen Warwickshire, og befolkningen steg fra 24.000 i 1750 til 74.000 i år 1800, o inden udgangen af 1800-tallet boede her 630.000, hvilket gjorde Birmingham til Englands næststørste by.

  Birmingham fra 1800-tallet
  Jernbanen kom til byen i 1830erne, og det var på samme tid, byens stigende økonomiske styrke og betydelige befolkningstal resulterede i lokalt valgte repræsentanter i det engelske parlament. I 1838 blev der også nedsat et valgt bystyre for første gang.

  Senere i 1800-tallet og særligt under borgmester Joseph Chamberlain i 1870erne blev der fra bystyrets side investeret kraftigt i at skabe bedre forhold for byens borgere, der for manges vedkommende levede i overfyldte slumkvarterer. Udbygning af kloaknet samt gas- og vandledning var noget af det, der lå i det ambitiøse projekt.

  1900-tallet til i dag
  I 1900-tallet fortsatte tilstrømningen af nye borgere, og industrialiseringen udviklede sig til blandt andet en omfattende våbenproduktion, hvilket medførte svære bombardementer under 2. Verdenskrig. Flere end 2.000 indbyggere blev dræbt i krigsårene, og næsten 13.000 bygninger blev ødelagt, hvorfor et stort genopbygnings- og saneringsprogram blev igangsat i 1946. Senere, særligt i 1970erne og 1980erne lukkede mange af byens industrier, og områderne er efterhånden blevet byudviklet til nye dejlige steder med kultur og udeliv. Således er der satset på at tiltrække flere turister; blandt andet til konferencer.

  Sidste halvdel af 1900-tallet blev årene, hvor Birmingham blev en af England mest multikulturelle by, og i 2001 udgjorde etniske minoriteter cirka 30 % af byens borgere, der i dag tæller en million i selve byen og 2,3 millioner i Storbirmingham.