Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Birmingham er Englands næststørste by, og for turister venter en hyggelig by, der er bundet sammen med den omkringliggende region af de mange kanaler, der er gravet dengang, byen var den første egentlige industriby i verden. Kanalerne er stadig en del af byrummet, der siden industrialiseringen er suppleret med meget nyt.

Industrihistorien er stadig en spændende del af Birminghams identitet, og også i omegnen kan man se nærmere på, hvordan menneskene tog de første skridt mod den effektive storindustri, vi kender i dag. I selve byen kan man i kvarteret Jewellery Quarter se nærmere på Birminghams rolle som førende inden for en særlig industrigren, nemlig det fine håndværk, guldsmedede og juvelererne gennem flere århundreder har stået for.

Birmingham er også en by med en rar og åben atmosfære, ikke mindst på strøggaderne og langs kanalerne i bycentrum. Her ligger et væld af museer, aktiviteter og historiske bygninger, og trænger man til at kigge nærmere på byens status som international handelsby, så er der aldrig langt til store indkøbscentre og stemningsfulde butiksarkader.

I omegnen af Birmingham ligger mange spændende seværdigheder. Her er både smukke katedraler og minder fra den industrielle barndom i England. Udflugten kan også gå til Stratford-upon-Avon, hvor William Shakespeare som bysbarn sætter sit præg den dag i dag.

Topseværdigheder

  Selfridges, Birmingham

  Selfridges

  Varehuskæden Selfridges’ moderne bygning i Birmingham er en af byens mest markante opførelser, og den er et fornemt eksempel på samtidens arkitektur. Bygningens afrundede form udgør en nærmest levende del af indkøbsområdet Bullring. Indvielsen fandt sted i 2003.

   

  Gas Street Basin

  Der er mange kanaler i Birminghams centrum, og der er ofte stemningsfuldt langs dem. Et af de bedste steder at opleve den hyggelige atmosfære langs vandet er omkring Brindley Place og langs Gas Street.

  Der er fem større og en række mindre kanaler, der alle mødes og forbinder forskellige dele af Birmingham. I 1760erne boede der omkring 35.000 indbyggere i byen, der industrielt udviklede sig langsomt med en dårlig infrastruktur. Det var en tid med mange anlæg af kanaler i England. Den første regnes som Bridgewater Canal, der åbnede i 1761 mellem Runcorn, Manchester og Leigh i Nordvestengland.

  I 1767 tog en række prominente folk fra Birmingham initiativ til det, der skulle blive til Birmingham Canal mellem Birmingham og Wolverhampton. Kanalen blev udgravet de følgende år og forbandt med sidekanaler områder med fx kulminer. Kanalen blev en økonomisk succes med det samme, og det blev begyndelsen til flere kanaler i og omkring byen.

  Den gamle Birmingham Canal er den, der ligger tættest på bycentrum. Her kan man også tage på forskellige kanalrundfarter i byen. De sejler fra kanalsiden af International Convention Centre, ICC (Centenary Square).

   

  Victoria Square, Birmingham

  Victoria Square

  Victoria Square regnes som Birminghams centrum, og der er her, byens rådhus ligger. Pladsen fik sit navn i 1901 til minde om dronning Victoria, der var afgået ved døden samme år. Ved den lejlighed blev statuen af netop dronning Victoria stillet op på pladsen. Den nuværende er dog en kopi fra 1951.

  Som centrum er Victoria Square et godt udgangspunkt som spadsereture i Birminghams bymidte, og i området ligger også en del af byens store og kendte offentlige bygningsmæssige seværdigheder.

   

  Aston Hall

  Aston Hall er et stort palæ, der i sin nuværende form står i smuk engelsk senrenæssance. Det nuværende palæ blev bygget i perioden 1618-1635, men Aston Halls historie strækker sig dog tilbage til 1080erne, hvor det gik under navnet Estone.

  I 1367 blev det John Holtes ejendom, og det forblev gennem de følgende århundreder i familien Holtes hænder. I 1864 købte Birminghams bystyre palæet, og det var første gang, et sådant sted var blevet købt af en by med ambitionen om at bevare stedet som museum for eftertiden.

  Aston Hall er i dag indrettet som egnsmuseum under bystyrets Birmingham Museum & Art Gallery. De mange sale byder på historisk interiør og indretning med blandt andet kunst og kunsthåndværk udover selve atmosfæren fra et typisk engelsk herskabspalæ.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Birmingham her.

Andre seværdigheder

  St Philip's Cathedral, Birmingham

  Skt. Filip Katedral
  St Philip’s Cathedral

  St Philip’s Cathedral er Birminghams katedral under den anglikanske Church of England. Kirkebygningen er opkaldt efter Robert Philips, der i 1710 donerede jorden, som kirken og kirkegården ligger på. Kirken stod i 1715 færdig som sognekirke efter fire års byggeri i barok arkitektur. Birmingham blev ophøjet til bispesæde i 1905, og ved den lejlighed blev St Philip’s gjort til områdets katedral.

   

  Rådhuset
  Council House

  Council House er hjemsted for Birminghams byråd og for byens administration. Det er en af byens største offentlige bygningsværker. Council House blev opført i årene 1874-1879. I en arkitektkonkurrence vandt Yeoville Thomason med sit forslag, og han forestod også den senere udbygning med blandt andet Birmingham Museum & Art Gallery. Denne del blev opført 1881-1885.

  Bag hovedbygningen mod Victoria Squares nordside blev en stor tilbygning opført i årene 1911-1919. Tilbygningen blev sammenbygget med hovedbygningen gennem en korridor over gadeplan. Denne blev opført med inspiration fra Sukkenes Bro i Venedig.

   

  Town Hall, Birmingham

  Byens Hal
  Town Hall

  Birminghams Town Hall ligger på vestsiden af pladsen Victoria Square. Town Hall blev indrettet i 1834 som landets førende koncertsal, og den blev efter 11 år genåbnet i 2007 efter en stor og nænsom restaurering. Den smukke bygning blev opført som ramme for den klassiske musikfestival, Birmingham Triennial Music Festival, der blev afholdt i perioden 1784-1912.

   

  Ikongalleriet
  Ikon Gallery

  På kunstmuseet Ikon Gallery kan man stifte bekendtskab med moderne kunst i alle tænkelige kunst- og sanseformer. Museet er da også netop skabt for at få folk til at interessere sig for og eventuelt engagere sig i den moderne kunst i Birmingham.

  Ikon Gallery blev grundlagt 1964 og indrettet i den tidligere kostskole Oozells Street Boarding School, som blev bygget i imposant nygotisk stil fra 1877.

   

  Centenary Square, Birmingham

  Hundredårspladsen
  Centenary Square

  Pladsen Centenary Square er en plads, der blev navngivet i 1989 i anledning af Birminghams 100-års jubilæum med status af officiel by. Pladsen har gennem 1900-tallet været central for udviklingen af Birminghams offentlige statusbyggerier til ikke mindst diverse administration.

  En omfattende plan for byggeriet af Civic Centre forelå, men kun Hall of Memory og en del af Baskerville House stod færdige, da planen blev skrinlagt. Civic Centre skulle bestå af en række pragtbyggerier med inspiration fra den romerske antikke byggestil, men både 2. Verdenskrig, nye planer og arkitektonisk fornyelse bremsede den fulde realisering, og siden da har flere andre bygninger i moderne arkitektur løbende udviklet pladsens atmosfære.

   

  Mindehallen
  Hall of Memory

  Hall of Memory er en ottekantet bygning, der står på Centenary Square som mindemonument for de 12.320 indbyggere i Birmingham, der mistede livet under 1. Verdenskrig. Monumentet blev rejst 1923-1925.

  De fire statuer, der ses omkring bygningen, repræsenterer Hæren, Flåden, Luftvåbenet og kvindernes Women’s Services. Indvendigt er der tre værker, der hedder Call, Front Line og Return. De symboliserer henholdsvis afrejsen til, kampene under og tilbagekomsten fra krigen.

   

  St Martin's Church, Birmingham

  Skt. Martin Kirke
  St Martin’s Church

  St Martin in the Bull Ring er Birminghams oprindelige sognekirke. Den nuværende kirke blev opført 1873 på det sted, hvor der siden 1200-tallet havde ligget en kirke. Den tidligste dokumentation stammer fra 1263, og helt til midten af 1800-tallet blev den oprindelige kirke udbygget.

  I 1873 blev kirken revet delvist ned og genopbygget. Tårnet og spiret blev ved den lejlighed bevaret. I kirken er der vinduesmosaikker fra 1875. Det er dog kun en af mosaikkerne, der er originale. Det blev fjernet fra kirken i 1941, og dagen efter ødelagde en bombe de øvrige.

   

  Argent Centre

  Murstensbygningen Argent Centre er en af de mest markante i bydelen Jewellery Quarter. Den blev opført i 1863 som fabriksbygning, og et kuriosum var, at der var indrettet et tyrkisk bad i bygningen. Badet anvendte den damp, som blev produceret i fabrikkens værksteder.

  Argent Centre står som et fornemt eksempel på datidens industribygninger. Den blev opført i mursten og støbejern, hvorved man dengang kunne spare udgifter til brandforsikring. Yderligere blev der anlagt en gård i midten af bygningen, som tidstypisk tillod naturligt lys fra flere steder at komme til de enkelte arbejdspladser. Således bestod indretningen af en række mindre værksteder i flere etager.

  Der er fortsat fokus på de mindre arbejdspladser i Argent Centre. I dag er det et sted, hvor mange nye virksomheder kan etablere sig og vokse i et innovativt miljø.

  Man finder også museet Pen Museum i Argent Centre. Det er et museum, der formidler pennens historie med afsæt i, at Birmingham i 1800-tallet var førende i verden inden for produktion af og handel med penne. Argent Centre var selv hjemsted for en pennefabrik, og på museet kan man i dag se på både pennens historie og produktion og handel med dem.

   

  Chamberlain Ur
  Chamberlain Clock

  Chamberlain Clock er et stort standerur, der blev opstillet centralt i bydelen Jewellery Quarter i 1903. Uret blev rejst til ære for den tidligere borgmester og parlamentsmedlem Joseph Chamberlain, der en tid boede i områdets Frederick Street.

  Uret blev indviet i januar 1904, og den konkrete anledning var Joseph Chamberlains rejse til Sydafrika fra december 1902 til februar 1903. Rejsens formål var at skabe bedrede forhold og samarbejde mellem briter og afrikaanere.

  Chamberlain Clock blev udarbejdet i støbejern, og det står i gadebilledet i smuk edwardiansk stil. Det er nu et vartegn for Jewellery Quarter.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Birmingham her.

Ture fra byen

  Warwick Castle

  Warwick Slot
  Warwick Castle

  Warwick Castle er en fæstning og et slot, der med sin middelalderlige borgstemning tiltrækker mange besøgende, der på stedet får et fornemt indblik i historisk borgliv og en tidstypisk arkitektur.

  Historien om Warwick Castle går tilbage til 900-tallet, hvor overleveringer fortæller, at de første solide forsvarsværker blev opført under Ethelfleda i 914. Forinden havde der været et vist værn af træ, som blev overløbet af danske vikinger under Ethelfledas far, Alfred den Store. Man kan se rester af Ethelfledas fæstning ved den såkaldte Ethelfleda’s Mound.

  Den egentlige borg og slot blev påbegyndt 1264 af Simon de Montforts tropper, og efter ikke så mange år kom stedet i familien Beauchamps eje. De udbyggede Warwick Castle i løbet af de følgende 180 år.

  Gennem 1600-1700-tallene om- og udbyggede familien Greville Warwick Castle til et landsted, der er den pragtfulde residens, man kan se i dag, hvor Warwick Castle drives som besøgssted for turister. De mange sale og det store område er indrettet, så man får en meget levende oplevelse af både stedet og indtryk fra det engelske borgliv som helhed.

  Blandt de mest spændende af slottets rum er den smukke Great Hall og State Rooms, mens våbenkammeret og tårnet Watergate Tower, hvor et spøgelse siges at gå igen, er også meget seværdige. Uden for slottet kan man se en af verdens største katapulter, som er blevet genskabt og har været udstillet siden 2005.

   

  Coventry

  Byen Coventry er med sine godt 300.000 indbyggere i selve byen en af de største i Midlands. Coventry rummer mange seværdigheder af både ny og gammel karakter. Grundet byens omfattende våbenindustri under 2. Verdenskrig var den mål for mange bombardementer, og det er en af årsagerne til de mange nyere bygninger, der normalt ikke ses i dette antal i andre større engelske byer.

  Katedralen i Coventry er særlig grundet det moderne udtryk i den nye kirkebygning, der ligger umiddelbart ved siden af den ruin, der blev bombet i 14. november 1940 under 2. Verdenskrig. Den tidligere kirke, der hovedsageligt blev opført i 1300-1400-tallene, var Englands største sognekirke, da den i 1918 blev ophøjet til katedral. Grundstenen til den nye katedral blev lagt 1956, og indvielsen fandt sted 25. maj 1962. Det var samme dag som Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche i Berlin, der som St Michael’s Cathedral står som ruin ved siden af en ny kirke.

  Der er også flere interessante museer i Coventry. Museet Herbert Art Gallery and Museum, der også bare kaldes The Herbert, rummer en rig og varieret samling af kunstværker og genstande inden for blandt andet arkæologi, historie, naturhistorie og en række forskellige kunstformer.

   

  Worcester Cathedral

  Worcester

  Worcester er en hyggelig by med en lang historie, der går tilbage til en bosættelse på egnen omkring år 400 f.Kr. Romerne var her og senere også angelsakserne, før byen blev næsten totalt ødelagt i 1041 efter et oprør mod den danske konge Hardeknud, der også regerede England. Senere blomstrede byen gennem industriel udvikling, og gennem hele perioden var byen hjemsted for egnens katedral, der er Worcesters primære seværdighed i dag.

  Worcester Cathedral blev smukt bygget på plænen College Green, der strækker sig roligt mod floden Severn, der skærer sig gennem byens centrum. Bispesædet i Worcester blev stiftet i år 679, og det er i dag et af 42 i kirken Church of England. Fra den første bygning er der ikke noget tilbage i dag. Det ældst bevarede er krypten, der stammer fra 900-talskatedralen. Ellers blev den nuværende kirkebygning opført gennem 1100-1200-tallene.

  I Worcester Cathedral ligger en af Englands historisk kendte konger begravet; nemlig Johan, der også kaldes Johan uden Land. Johan var lillebror til kong Richard I Løvehjerte, og hans lidet flatterende navn skyldes hans tab af Normandiet til Frankrig. Senere i hans regeringsperiode, der talte årene 1199-1216, måtte Johan i 1215 acceptere Magna Carta, der var et engelsk frihedsbrev, der reelt afskaffede det egentlige enevælde.

   

  Stratford-upon-Avon

  Byen Stratford-upon-Avon er en af de mest besøgte i England. Den lille provinsby med 24.000 indbyggere er ikke mindst kendt som William Shakespeares fødeby og for sine mange bevarede huse i tudorstil.

  Gaden Henley Street er en af de ældste i Stratford-upon-Avon, og den var her, John Shakespeare i 1556 købte et hus i typisk tudorstil. Huset blev otte år senere, i 1564, stedet, hvor William Shakespeare kom til verden. Ved siden af huset er der indrettet et Shakespeare Centre, der formidler historien om den verdensberømte englænder.

  Er man interesseret i yderligere om Shakespeare, så kan man med udgangspunkt i forfatterens fødehjem tage til andre huse i byen og på egnen, der har haft betydning for ham og hans liv. Det gælder blandt andet Anne Hathaway’s Cottage. Man kan også se Royal Shakespeare Theatre, der er et stort nationalteater, som blev opført til minde om William Shakespeare. Det ligger smukt ved floden Avon centralt i byen.

  Herefter kan man fortsætte til Holy Trinity Church, der er kirken, hvor William Shakespeare både blev døbt og begravet fra. Den blev bygget ved bredden af floden Avon fra år 1210 og er dermed den ældste bygning i Stratford-upon-Avon. Shakespeare blev døbt den 26. april 1564 og begravet den 25. april 1616. Han ligger fysisk begravet i Thomas Balsalls kapel fra 1400-tallet. Her ligger han ved siden af sin kone Anne Hathaway.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Romertiden

  I Englands romerske æra gik den brolagte hovedvej, Icknield Street, gennem det område, hvor Birmingham i dag ligger. Allerede kort tid efter den romerske invasion af England i år 43 blev der anlagt et fort i det nuværende Edgbaston i det sydlige Birmingham, og selv om der var en mindre civil bosættelse her, så resulterede det ikke på den tid i en egentlig byudvikling.

  Nogle århundreder efter romerne havde forladt England, kom angelsaksere til landet, og i 600-tallet blev en række landsbyer etableret, herunder også Birmingham, hvis navn stammer fra navnet Beorma, der har været en angelsaksisk leder. Birmingham betyder således ”stedet for Beormas folk”.

   

  Peter de Birminghams handel

  Da normannerne kom til var byen fortsat lille, og mindre end fx Aston, der udgjorde en af egnens førende bosættelser. I 1154 skete der dog en markant ændring, da Peter de Birmingham opnåede handelsrettigheder fra kong Henry II. Fra at have været en ubetydelig landsby blev Birmingham pludseligt en voksende handelsby; Deritend Bridge krydsede floden Rea netop her, og Bullring blev markedsplads for de mange veje, der førte hertil. Markedet betød udvikling, og håndværkere og handelsfolk bosatte sig. Den første større produktion i byen blev uld med tilhørende spinderier, og Bull Ring blev et førende tekstilmarked fra 1200-tallet.

  I 1300-tallet boede der flere end 1.000 indbyggere i Birmingham, og den var på det tidspunkt kun overgået i størrelse af Coventry og Warwick i Warwickshire, men en fortsat udvikling af både småindustri og handel gjorde hele tiden byen større, og det var da også i denne tid, byens første større pragtbyggeri blev opført; kirken St. Martin’s Church.

   

  Det industrielle gennembrud

  1500-tallet blev århundredet, hvor Birminghams status ændrede sig til at være en by båret frem af en egentlig industriel udvikling. Der var både kul og jern i nærheden, og vandvejene gjorde det muligt at skaffe energi til mindre produktionssteder; først af blandt andet knive og søm, men senere en større våbenproduktion. I midten af 1600-tallet boede der 5.500 indbyggere her.

  Den moderne industrielle revolution startede i Birmingham-området i 1700-tallet; ikke mindst i Ironbridge vest for byen. Birmingham var på det tidspunkt hovedby på egnen, og den blev gennem århundredet kaldt for den første industriby i verden. For at sikre nemmere adgang til råvarer og afskibning af varer til resten af landet, blev det omfattende kanalsystem gravet omkring Birmingham fra 1760erne.

  I midten af 1700-tallet havde befolkningsvæksten gjort Birmingham større end alle andre byer i regionen Warwickshire, og befolkningen steg fra 24.000 i 1750 til 74.000 i år 1800, o inden udgangen af 1800-tallet boede her 630.000, hvilket gjorde Birmingham til Englands næststørste by.

   

  Birmingham fra 1800-tallet

  Jernbanen kom til byen i 1830erne, og det var på samme tid, byens stigende økonomiske styrke og betydelige befolkningstal resulterede i lokalt valgte repræsentanter i det engelske parlament. I 1838 blev der også nedsat et valgt bystyre for første gang.

  Senere i 1800-tallet og særligt under borgmester Joseph Chamberlain i 1870erne blev der fra bystyrets side investeret kraftigt i at skabe bedre forhold for byens borgere, der for manges vedkommende levede i overfyldte slumkvarterer. Udbygning af kloaknet samt gas- og vandledning var noget af det, der lå i det ambitiøse projekt.

   

  1900-tallet til i dag

  I 1900-tallet fortsatte tilstrømningen af nye borgere, og industrialiseringen udviklede sig til blandt andet en omfattende våbenproduktion, hvilket medførte svære bombardementer under 2. Verdenskrig. Flere end 2.000 indbyggere blev dræbt i krigsårene, og næsten 13.000 bygninger blev ødelagt, hvorfor et stort genopbygnings- og saneringsprogram blev igangsat i 1946. Senere, særligt i 1970erne og 1980erne lukkede mange af byens industrier, og områderne er efterhånden blevet byudviklet til nye dejlige steder med kultur og udeliv. Således er der satset på at tiltrække flere turister; blandt andet til konferencer.

  Sidste halvdel af 1900-tallet blev årene, hvor Birmingham blev en af England mest multikulturelle by, og i 2001 udgjorde etniske minoriteter cirka 30 % af byens borgere, der i dag tæller en million i selve byen og 2,3 millioner i Storbirmingham.