Site logo
Se på kortet
 • City Hall of Quebec City, Rue des Jardins, Quebec City, QC, Canada

Læs om byen

Québec er hovedstaden i den fransktalende, canadiske provins af samme navn. Efter Montréal er den provinsens største by, og den byder på utallige seværdigheder og oplevelser for besøgende.

Byen blev grundlagt i 1608, og den er således Canadas næstældste by. I Québecs tidlige tid blev der bygget mure og befæstninger omkring byen efter europæisk forbillede, og de kan fortsat ses og er de eneste af sin art i USA og Canada. Murene omkranser den gamle bydel, Vieux-Québec, der er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Québecs skyline er domineret af det imponerende og slotslignende hotel Château Frontenac, der står som et af landets berømte gamle jernbanehoteller. Neden for hotellet kan man opleve mere af byens historie i form af det spændende citadel, der i dag bl.a. er residens for den canadiske monark.

Man kan også besøge flere interessante museer i Québec som fx byens nationale kunstmuseum. Der er også dejlige, rekreative områder med byens mange grønne parker og hele området langs St Lawrence River, der deler sig omkring øen île d'Orléans umiddelbart øst for Québecs centrum.

Topseværdigheder

  Vieux Québec

  Det Gamle Québec
  Vieux-Québec

  Vieux-Québec er navnet på den gamle bydel i byen Québec. Vieux-Québec består af kvartererne Den Øvre By/Haute-Ville og Den Nedre By/Basse-Ville, og området er optaget på UNESCO's liste over verdensarv. Hele Vieux-Québec er seværdigt med hyggelige pladser og interessante bygninger.

  Samuel de Champlain valgte bakken Cap Diamant og Haute-Ville som stedet for Fort Saint-Louis i 1608, og det er forblevet byens administrative centrum siden da. De fleste af bygningerne stammer fra 1800-tallet, men der er også ældre opførelser her. I kvarteret kan man blandt andet se Québecs rådhus fra 1896.

  Basse-Ville ligger nord og øst for Haute-Ville og neden for bakken Cap Diamant. Det var her, Samuel de Champlain etablerede Habitation de Québec som den egentlige bosættelse for tilflyttere. Den lå omkring den nuværende Place Royale. I kvarteret finder man en del bygninger fra det tidlige Québec som fx kirken Notre-Dame-des-Victoires, der blev bygget fra 1687 til 1723.

  Der er mange enkelte seværdigheder i Vieux-Québec, men under et besøg i byen kan det også anbefales blot at gå en tur i gaderne og på bydelens fine pladser som fx Place de l'Hôtel de Ville og Place d’Armes, hvor man kan gå til promenaden Terrasse Dufferin. Herfra er der en dejlig udsigt over St. Lawrence-floden.

   

  Notre-Dame de Québec

  Vor Frue af Québec
  Notre-Dame de Québec

  Notre-Dame de Québec er den vigtigste katolske kirkebygning i byen Québec. Kirken er også en af de ældste kirker i Canada, idet den første udgave af Notre-Dame allerede blev opført fra 1647. Det skete på det sted, hvor Samuel de Champlain havde bygget kapellet Notre Dame de la Recouvrance i 1633.

  1647-kirken hed Notre-Dame de la Paix, og den brændte to gange; blandt andet under belejringen af Québec i 1759. Gentagne gange siden da er Notre-Dame blevet ombygget, hvilket fx skete i midten af 1800-tallet med den nyklassicistiske facade. Undervejs blev kirken ophøjet til basilika af paven i 1874.

  Kirken er seværdig i sit ydre og som historisk kirkebygning. Det er også værd at se det rigt udsmykkede kirkerum, hvor man kan se nogle grave fra kendte personer i regionens tidlige udvikling. Louis du Buade, Louis-Hector, Jacques-Pierre de Taffanel de La Jonquière og Philippe de Rigaud de Vaudreuil, der alle fire var guvernører i Nouvelle-France ligger begravet her.

   

  Chateau Frontenac

  Château Frontenac

  Château Frontenac er et slotslignende hotel, der står majestætisk som Québecs vartegn. Det imponerende hotel er et af de mange hoteller i fransk château-arkitektur, der blev opført langs den transcanadiske jernbane i årtierne omkring år 1900, da banerne ønskede at udvikle trafikken og tilbyde behagelige rammer for deres rejsende.

  Château Frontenac åbnede i 1893 som et jernbanehotel, der blev bygget af Canadian Pacific Railway. Det var den amerikanske arkitekt Bruce Price, der tegnede hotellet, som var et af de første af disse luksushoteller. Stilen er storslået, og med en højde på næsten 80 meter, som blev opført på en 54 meter høj bakke, definerer hotellet byens skyline.

  Hotellets ydre ser nærmest eventyragtigt ud med sit gotiske og assymtriske udtryk, som også fandt inspiration fra den victorianske tid. Når man har nydt synet af hotellet, kan man fortsætte ind i Château Frontenac, hvor man kan se de enestående oplevelser, som gæsterne havde i slutningen af 1800-tallet med mahognipaneler, marmortrapper med videre.

  Mange af hotellets suiter er i øvrigt tematisk indrettet efter de stats- og regeringschefer, der har besøgt hotellet. Det gælder fx Trudeau-Trudeau Suite, Churchill Suite og Roosevelt Suite. Der er også suiter som er opkaldt efter fx Charles de Gaulle og Elizabeth II, der var dronning af Canada. Endelig kan man finde suiter med navn fra andre kendte som Alfred Hitchcock.

   

  Quartier Petit Champlain, Québec

  Petit Champlain-bydelen
  Quartier Petit Champlain

  Quartier Petit Champlain er et charmerende kvarter mellem Cap Diamant og St. Lawrence-flodens bred. I området lå der handelsstationer ved Québecs grundlæggelse, og det er således et af byens ældste områder. De oprindelige bygninger blev opført af træ, men i 1759 blev kvarteret lagt i ruiner under et engelsk bombardement og efterfølgende genopbygget.

  Gaderne i Petit-Champlain-kvarteret er næsten som en rejse tilbage i tiden til grundlæggelsen af Québec for over 400 år siden. At gå en tur på Place Royale og ad Rue Petit Champlain er som et eventyr, og det var ved Place Royale, Samuel de Champlain etablerede sin bosættelse i 1608, der var den første franske bosættelse i Nordamerika.

  I den sydlige ende af netop Place Royale er Samuel de Champlains andet hus markeret i brolægningen foran kirken Église Notre-Dame-des-Victoires. Kirken er i sig selv interessant. Den blev opført 1687-1723 på resterne af Samuel de Champlains første bosættelse, og den er derved en af de ældste i Canada.

  Fra Place Royale kan man gå videre i de smalle og brostensbelagte gader til Rue de Petit Champlain, der er en af Nordamerikas ældste handelsgader. Det er også en gade med en atmosfære, der er svær at finde andre steder på kontinentet, og ved fx juletid er der smukt pyntet op i de mange hyggelige butikker.

Andre seværdigheder

  Citadelle de Québec

  Québec Citadel
  Citadelle de Québec

  Citadelle de Québec er et imponerende fæstningsanlæg, som ligger i den centrale del af byen Québec ved bredden af St Lawrence-floden. Ud over den militære rolle, har citadellet også status som en af to officielle residenser for den canadiske monark og generalguvernør. Den anden residens er Government House i Ottawa.

  Det store anlæg ligger på toppen af bakken Cap Diamant, der allerede blev set som et strategisk vigtigt sted i 1608, hvor Samuel de Champlain etablerede den første bosættelse og forport i det, der blev til byen Québec. Franskmændene etablerede fæstningsværket som en del af forsvaret af Nouvelle France, og senere byggede englænderne videre på komplekset.

  Det citadel, man kan se i dag, blev opført af englænderne mellem 1820 og 1850 som et aktivt forsvarsværk mod et eventuelt amerikansk angreb på byen. Englænderne benyttede Citadelle de Québec til 1871, hvor de overdrog citadellet til den canadiske regering, som fortsatte benyttelsen af komplekset til militære formål.

  Citadellet blev historisk, da det lagde grund til Quebec-konferencen, der var en militærstrategisk konference, der blev holdt mellem Mackenzie King, Franklin D. Roosevelt og Winston Churchill fra henholdsvis Canada, USA og Storbritannien i august 1943. Det var også her, Roosevelt og Churchill underskrev Quebec-aftalen.

  Citadellet er åbent for besøgende, hvor der blandt andet er adgang til anlæggets residens, der blev opført som Officer's Barracks i 1831, som generalguvernøren normalt benytter nogle uger om sommeren. Fra citadellet kan man også høre en kanon, der hver dag bliver affyret ved middag klokken 12.00.

   

  Musée national des beaux-arts du Québec

  Québec Museum for Skønne Kunster
  Musée national des beaux-arts du Québec

  Musée national des beaux-arts du Québec er et kunstmuseum, der blev grundlagt i 1933 med navnet Musée de la province de Québec. Museet ligger i området Parc des Champs-de-Bataille/The Battlefields Park, der er en kolossal park og grønt område syd for det centrale Québec.

  Museets samling omfatter over 40.000 værker fra 1500-tallet til i dag. I samlingen indgår der primært værker, der er produceret i provinsen Québec eller af kunstnere fra Québec. I udstillingerne kan man også se værker fra andre dele af Canada og resten af verden.

  Museet ligger i flere bygninger. Pavillon Gérard-Morisset stod færdig i 1931 som den oprindelige bygning, der åbnede i 1933. Den anden bygning, der blev indrettet til formålet, var det tidligere fængsel fra 1867, Pavillon Charles-Baillairgé. Siden da er Pavillon Central og Pavillon Pierre-Lassonde kommet til.

   

  Hôtel du Parlement

  Parlamentsbygningen
  Hôtel du Parlement

  Hôtel du Parlement er en imponerende bygning, der huset provinsen Québecs parlament, der hedder Assemblée Nationale du Québec. Der er et parlament i byen, idet byen Québec hovedstad i provinsen. Denne store parlamentsbygning blev opført i årene 1877-1886.

  Parlamentsbygningen blev designet af arkitekten Eugène-Étienne Taché i den såkaldte second empire-stil og bygget i hjertet af Québecs på Colline Parlementaire/Parliament Hill. Det er ikke den første parlamentsbygning i Québec, og parlamentet har gennem årene også holdt møder i blandt andet byens biskoppalæ.

  Tidligere bygninger og mødesteder var blevet for små til 1800-tallets udvikling i byen, og regeringen forslog en ny opførelse i 1869. Til formålet blev der erhvervet jord, og planerne gik i gang. Den valgte arkitektur blev tilsigtet fransk-inspireret i kontrast til det britisk-inspirerede Ottawa.

   

  Porte Saint-Louis, Québec

  Saint-Louis Gate
  Porte Saint-Louis

  Porte Saint-Louis er en af de fire bevarede byporte i Québecs bevarede bastioner, der omkranser den gamle bydel. De øvrige byporte er Porte Saint-Jean, Porte Kent og Porte Prescott, der alle kan ses på en fin vandretur rundt om bycentrum.

  Den første udgave af Porte Saint-Louis blev opført i 1693-1694 på samme tid som Porte Saint-Jean. Byporten blev revet ned omkring 1745 for at give plads til militæringeniøren Gaspard-Joseph Chaussegros de Lérys nye murede befæstninger, og i 1759 blev porten forstærket.

  Den nuværende ports udseende stammer fra en genopbygning, der blev gennemført 1878-1881. Det var nødvendigt, fordi man efter den britiske garnisons afrejse fra Québec i 1871 var begyndt at rive flere dele af byens gamle befæstninger ned.

   

  Quebec City Mural
  La Fresque des Québécois

  La Fresque des Québécois er et enormt gavlmaleri i trompe-l'œil-stil, som illustrerer byen Québecs historie og hylder adskillige bemærkelsesværdige figurer fra byens udvikling. Gavlmaleriet ligger tæt på Place Royale i det hyggelige Quartier Petit Champlain.

  Maleriet blev indviet i 1999 og malet af tolv kunstnere fra Frankrig og Québec. På ni uger skabte de værket med bemærkelsesværdige historiske personer fra forskellige perioder af Québecs fortid, som man kan se i en ramme af arkitektur, geografi og kultur, som afspejler andre dele af udviklingen.

  Man kan blandt andet se Jacques Cartier og Samuel de Champlain, der begge var opdagere, som kortlagde dele af det nordøstlige Nordamerika. Jean Talon og Louis de Buade, som udviklede og forsvarede Nouvelle-France, er også blandt de repræsenterede. Man kan også se François de Laval, der var byens første biskop.

   

  Old Quebec Funicular
  Funiculaire du Vieux-Québec

  Funiculaire du Vieux-Québec er en kabelbane, der blev etableret i 1879 i Québecs centrum. Banen forbinder den nedre by og Quartier Petit Champlain med Terrasse Dufferin og den øvre by tæt på Château Frontenac.

  Da funicularen blev taget i brug i 1879, blev den drevet af et system med vand som ballast. I 1907 blev den konverteret til elektrisk drift. Det er en kort tur med en længde på 64 meter, men til gengæld kommer man 59 meter op på turen.

   

  Terrasse Dufferin, Québec

  Dufferin Terrace
  Terrasse Dufferin

  Terrasse Dufferin er en panoramaterrasse, der ligger ved luksushotellet Château Frontenac i Québes øvre by. Terrassen blev anlagt under generalguvernøren Frederick Temple Hamilton-Temple-Blackwood, der havde titel af markis af Dufferin og Ava, hvorfra navnet Terrasse Dufferin kom.

  Terrassen åbnede i 1879, og den blev hurtigt et populært udflugtsmål for spadsereture grundet det smukke udsigt, der var og er herfra. Undervejs kan man gå i skyggen i de seks pavilloner, der står langs promenaden, som forbinder Château Frontenac med Citadelle de Québec.

Ture fra byen

  Montréal skyline

  Montréal

  Montréal er Canadas næststørste by, og den er en af den fransktalende verdens største byer. Montréal er også berømt for design og en arkitektur, der strækker sig langt tilbage i byens historie. Man kan således se bevarede byggerier tilbage til 1600-tallet.

  Den gamle bydel byder på mange oplevelser og smukke seværdigheder. Basilikaen Notre-Dame og det store Bonsecours-marked er to af de bygningsværker, man helt sikkert skal se, og man kan også tage en spadseretur ad Rue Saint Jacques for at se 1800-tallets hovedsæder for Canadas store banker.

  Læs mere om Montréal

   

  Parliament Hill

  Ottawa

  Ottawa er Canadas hovedstad og ligger i Ontario på grænsen mellem det engelsktalende og det fransktalende Canada. På den modsatte bred af Ottawa River ligger således byen Gatineau, der er en del af storbyområdet omkring hovedstaden.

  I Ottawa er der mange seværdigheder, og naturligvis er de canadiske regeringsbygninger blandt de mest kendte. Hovedbygningen på Parliament Hill er den såkaldte Centre Block, som står i nygotisk arkitektur, hvilket tydeligt ses indvendigt i fx Confederation Hall og Hall of Honour.

  Læs mere om Ottawa

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Méga Parc des Galeries de la Capitale

  5401 Blvd des Galeries
  mega-parc.com

   

  Village Vacances Valcartier

  1860 Blvd Valcartier
  valcartier.com

Gode links
Historisk overblik

  Byen Québec er den ældste by i det franske Canada. Den er grundlagt i 1608 og rummer en del bygningsværker og en atmosfære, der kan henlede tankerne på Europa. Québec er grundlagt som en by og ikke som mange andre bosættelser, der var handelsstationer.

  Allerede i 1535 havde der været forsøg på et etablere en permanent bosættelse, et fort blev bygget og efter nogle omganges beboelse blev det forladt i 1542.

  Byen og derved reelt den franske koloni faldt til englænderne 1759, og Québec blev officielt en del af den britiske koloni fire år senere. På det tidspunkt havde byen omkring 8.000 indbyggere, og bygningsmæssigt var der flere forsvarsstillinger og monumentale arkitektoniske værker.

  I nyere tid var Québec vært for to topmøder under 2. Verdenskrig. I 1943 mødtes USA’s præsident Franklin D. Roosevelt med premierministrene fra Storbritannien og Canada, Winston Churchill og William Lyon Mackenzie King, og den kinesiske udenrigsminister Soong. Året efter mødtes Roosevelt og Churchill igen i byen.

  Québec har gennem tiden fastholdt sin franske kultur, og i dag er stort set hele byens befolkning således fransktalende.