Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Iqaluit er hovedstad og den største by i det canadiske territorium Nunavut. Området er gennem tiden blevet anvendt som fiskested af lokale inuitter, og navnet Iqaluit betyder da også stedet med mange fisk på inuitsproget inuktitut. Iqaluits udvikling som by blev sat i gang i 1942, da USA anlagde Frobisher Bay Air Base som bl.a. optankningssted for fly på vej mod Europa.

Luftbasen blev bygget som en del af byen, som dengang hed Frobisher Bay. Efter 2. Verdenskrig flyttede Hudson’s Bay Company sin aktivitet i området til Iqaluit for at kunne udnytte den anlagte lufthavn, der også gav mange andre jobmuligheder for tilflyttere og inuitter fra området.

I slutningen af 1950erne var der cirka 1.200 indbyggere i byen omkring basen og lufthavnen. I 1987 skiftede Frobisher Bay navn til Iqaluit, og efter en folkeafstemning i 1995 blev byen valgt som hovedstad i det nye territorium Nunavut, der blev udskilt fra Northwest Territories i 1999.

I dag kan man opleve en by, der ligger smukt i den både barske og storslåede nordlige canadiske natur. Der er flere seværdigheder i byen, der er hjemsted for Nunavuts lovgivende forsamling i bygningen Legislative Building fra 1999. Den er en af Iqaluits store opførelser i modern arkitektur.

Den mest karakteristiske af Iqaluits bygninger er St. Jude's Anglican Cathedral, der er bispesæde for Northwest Territories og tilstødende regioner i andre canadiske provinser. Katedralen har form som en iglo, og den stod færdig i 2012 som den anden udgave af domkirken.

Man kan også besøge Nunatta Sunakkutaangit Museum, der er et spændende museum, hvis samlinger skildrer Nunavuts historie og inuitternes kultur. Museet blev etableret i 1969, og det er indrettet i interessante rammer, idet museumsbygningen tidligere tilhørte Hudson's Bay Company.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev