Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Ottawa er Canadas hovedstad og ligger i Ontario på grænsen mellem det engelsktalende og det fransktalende Canada. På den modsatte bred af Ottawa River ligger således byen Gatineau, der er en del af storbyområdet omkring hovedstaden.

I Ottawa er der mange seværdigheder, og naturligvis er de canadiske regeringsbygninger blandt de mest kendte. Hovedbygningen på Parliament Hill er den såkaldte Centre Block, som står i nygotisk arkitektur, hvilket tydeligt ses indvendigt i fx Confederation Hall og Hall of Honour.

Et besøg i Ottawa byder også på fornemme nationalmuseer, hvor man kan stifte bekendtskab med kunst, kultur og historie. Man bør også gå i gå i kvarteret Marché By/ByWard Market, som er lig med afslapning, aktiviteter, shopping og gastronomiske oplevelser.

Der er mange rekreationsmuligheder i Ottawa og i byens omegn. Man kan fx tage på sejlture på Canal Rideau og på Ottawa River, og gå ture i byens parker som ved Dow's Lake. Udflugtsmulighederne er også mange og kan fx gå til storbyen Montréal.

Topseværdigheder

  Parliament Buildings, Ottawa

  Édifices du Parlement
  Parliament Buildings

  Parliament Buildings er betegnelsen for de canadiske parlamentsbygninger, der ligger på Parliament Hill i Ottawa. Det store område med de mange slotslignende nygotiske bygninger var militært, indtil dronning Victoria valgte Ottawa som canadisk hovedstad, hvorved der skulle opføres et nyt regeringskompleks.

  Barrack Hill, der i dag hedder Parliament Hill, blev valgt som regeringssæde grundet den gode beliggenhed hævet over byen og floden. Det gjorde det også nemmere, at kronen allerede ejede jordstykket. I 1859 blev der igangsat en konkurrence om designet af regeringskomplekset, og der indkom 298 forslag.

  Man valgte et forslag fra Thomas Fuller og Chilion Jones i victoriansk højgotik til den centrale del af anlægget, mens Thomas Stent og Augustus Lavers design blev valgt til designet af bygningerne øst og vest for den midterste opførelse. Den sofistikerede brug af gotisk arkitektur skulle stå som kontrast til nyklassicismen i USA's hovedstad.

  Byggeriet gik i gang i 1859, og den senere kong Edward VII lagde grundstenen til den centrale blok. De store anlæg var endnu ikke færdige, da tre britiske kolonier, der i dag er provinserne Ontario, Québec, Nova Scotia og New Brunswick, dannede den canadiske føderation. Ottawa forblev hovedstad, og anlægsarbejdet fortsatte.

  Parlamentsbygningerne på Parliament Hill stod færdige i 1876, og komplekset blev med det samme Ottawas vartegn. Bygningerne stod til 1916, hvor den centrale blok brændte, så den måtte genopbygges. Man genlagde den oprindelige grundsten, og som et nyt centralt element opførte man det 92 meter høje Peace Tower som mindesmærke over faldne canadiere under 1. Verdenskrig.

  I dag kan man gå en dejlig tur i området og de grønne omgivelser langs Ottawa River. Den centrale del af komplekset ligger mod nordøst, hvor hvor finder Centre Block med Peace Tower i midten og sidebygningerne East Bock og West Block på hver side af aksen gennem Centre Block. På bagsiden af bygningen ligger Library of Parliament.

  Herfra kan man gå mod sydvest ad Wellington Street, hvor mange af områdets øvrige regeringsbygninger ligger. De mest kendte af disse er Confederation Building fra 1928-1932 og Justice Building, der blev opført 1935-1938. Efter disse kan man se den canadiske højesteretsbygning.

  Man kan nyde de mange smukke bygninger udefra, og man kan også komme på besøg i flere af opførelserne på Parliament Hill. På den måde kan man opleve det canadiske demokrati. De fleste af bygningerne kan ses på guidede ture, mens der også er en udstilling, hvor man selv kan gå på opdagelse.

   

  Rideau Hall

  Rideau Hall er den officielle residens for den canadiske monark og for generalguvernøren i Canada, der er monarkens repræsentant i landet. Det er en status, som Rideau Hall deler med Citadelle de Québec i byen Québec. Det har dog ikke altid været det store palæs formål.

  Bygningen blev således opført 1838 som bolig for skotske Thomas McKay, og han opkaldte huset efter det store anlæg af Rideau Canal. Efter dronning Victorias valg af Ottawa som canadisk hovedstad blev stedet indrettet som monarkens bolig ved besøg i byen, og det formelle navn blev Government House.

  Da Bytown blev valgt som hovedstad i Canada, blev der i 1859 lanceret en designkonkurrence om et ny parlamentarisk kompleks. I projektet indgik et nybygget palæ til generalguvernøren, men af finaniselle årsager blev palæet ikke opført, og det var årsagen til, at man valgte Rideau Hall.

  Thomas McKays palæ var beskedent i størrelse, og året efter lejemålets indgåelse i 1864 blev huset udbygget, hvilket skete gentagne gange for at sikre passende rammer som både bolig og som repræsentativt sted for ikke mindst generalguvernørernes mange formelle gøremål.

  Man kan besøge Rideau Hall på arrangerede rundture, hvor man kan opleve de mange smukke sale, der danner palæets State Rooms. Der er her, generalguvernøren udfører officielle pligter, byder dignitærer velkommen og ærer canadiere. Palæet er hjemsted for en fin samling af canadisk kunst og møbler, som man også ser undervejs.

   

  National Gallery of Canada, Ottawa

  Musée des beaux-arts du Canada
  National Gallery of Canada

  National Gallery of Canada er et kunstmuseum, der hører til de førende i Canada. Det blev etableret af den canadiske generalguvernør i 1880 i forbindelse med grundlæggelsen af kunstakademiet Royal Canadian Academy of Arts. Herefter lå museet på forskellige adresser som fx i bygningen Victoria Memorial Museum, indtil den nuværende museumsbygning blev opført til formålet og åbnet i 1988.

  Museet blev bygget i glas og granit efter design af Moshe Safdie, og bygningen står med en spændende moderne arkitektur, der var inspireret af historien til blandt andet at ligne en katedral, hvor betonpyloner blev benyttet på samme måde som støttepiller på gotiske domkirker. Ved hovedindgangen understreges det store design med facadens overgang til en glaskuppel.

  National Gallery of Canadas permanente samling rummer utallige værker, der repræsenterer adskillige kunstneriske bevægelser og epoker i kunsthistorien. Galleriet har en stor og varieret samling af ikke mindst malerier, skulpturer, tegninger og fotografier. Museets samling består hovedsageligt af værker af canadiske kunstnere, som er institutionens fokus.

  Tyngden i den canadiske samling omfatter værker fra det 1700-tallets franske besiddelser til vor tid. Samlingen er varieret og omfatter malerier fra før dannelsen af Canada, abstrakt kunst og anden efterkrigskunst og meget andet. Canadas oprindelige befolkning er naturligvis også repræsenteret i samlingerne og udstillingerne.

   

  Canadian Museum of History, Ottawa

  Musée canadien de l’histoire
  Canadian Museum of History

  Canadian Museum of History er Canadas fine nationalmuseum for menneskets historie med naturligt fokus på canadisk kultur og historie. Her er der mange spændende skildringer og interessante effekter i udstillingerne, og man kan blandt andet se First Peoples Hall om Canadas oprindelige befolkning, og Canadian History Hall om landets historie.

  Mens Ottawa ligger i provinsen Ontario, ligger Canadian Museum of History i byen Gatineau i provinsen Québec på den modsatte bred af Ottawa River fra hovedstaden. Her ligger den arkitektonisk spændende museumsbygning, der blev designet af Douglas Cardinal, og hvor Canadian Museum of History har ligget siden 1989.

  Museets historie går tilbage til 1856, hvor Geological Survey of Canada grundlagde et museum, der udvidede med en antropologisk samling i 1910. Det blev senere til National Museum of Canada, som senere blev delt i flere museer. Canadian Museum of History fik sit nuværende navn og fokus i 2013.

   

  Château Laurier, Ottawa

  Château Laurier

  Château Laurier er et stort og velbeliggende hotel, der blev opført i fransk nygotisk slotsstil som et af Canadas mange smukke jernbanehoteller. Det var storslåede, der blev åbnet langs jernbanerne på tværs af Canada for at kunne tilbyde rejsende luksuriøse rammer under deres togrejser i det store land.

  Château Laurier åbnede over for Ottawas parlamentsbygninger i 1912, og det var forbundet med den daværende Union Station gennem en tunnel. Som andre af tidens jernbanehoteller blev også Château Laurier placeret smukt i landskabet langs Ottawa River og ved Major's Hill Park.

  Det var jernbaneselskabet Grand Trunk Railway, der opførte hotellet fra 1909 til 1912. Det blev opkaldt efter den canadiske premierminister Sir Wilfrid Laurier, der havde hjulpet med at sikre lokationen for det nye hotel. Château Laurier er stadig indrettet som luksushotel, og det står i dag som et af Ottawas mest kendte bygningsværker.

Andre seværdigheder

  Rideau Canal, Ottawa

  Canal Rideau
  Rideau Canal

  Rideau Canal er en 202 kilometer lang kanal, der forbinder Ottawa ad vandvejen med søen Lake Ontario og St Lawrence River. Kanalen kan ses gennem det centrale Ottawa, og dens slusesystem er det ældste i Nordamerika, der er i fortsat anvendelse. Navnet Rideau Canal kommer af vandfaldene Rideau Falls, der ligger, hvor Rideau River udmunder i Ottawa River.

  Kanalen åbnede i 1832, og dens 46 sluser løfter skibe fra Ottawa River 83 meter opstrøms ad Rideau River til Rideau-søerne, og derfra er der et fald på 50 meter nedstrøms ad Cataraqui River til Kingston og Lake Ontario. Med tiden blev transporter flyttet til St. Lawrence Seaway, veje og jernbaner, men kanalen anvendes i dag af ikke mindst lystsejlere.

  I 2007 blev Rideau Canal indskrevet som et UNESCOs verdensarvssted som det bedst bevarede eksempel på denne type kanal i Nordamerika, der blev anlagt i stor skala efter europæiske forbilleder. Man kan kan et godt indtryk af kanalen og dens sluser fra Wellington Street.

   

  Marché By
  ByWard Market

  ByWard Market er et butiks- og underholdningskvarter i Ottawa, som er populært blandt lokale og turister. På markedsområdet er der både markedshaller og livlig aktivitet i markedsgaderne George Street, York Street og William Street samt på Byward Market Square.

  Historien startede, da oberstløjtnant John By fra Royal Engineers blev sendt fra England i 1826 for at føre tilsyn med konstruktionen af ​​Rideau Canal. Som en del af arbejdet, blev byen planlagt, og den første markedsbygning blev opført i 1827 på George Street. Dagens markedshal mellem George Street og York Street stammer fra 1926.

   

  Hôtel de ville d'Ottawa
  Ottawa City Hall

  Ottawa City Hall er den canadiske hovedstads rådhus, som består af en kombination af en fløj fra 1800-tallet og moderne tilbygninger. Den gamle del er den særligt interessante, idet den blev opført som lærerseminariet Ottawa Normal School i 1874.

  Den moderne del af rådhuset, der er hovedbygningen, blev tegnet af den canadiske arkitekt Raymond Moriyama og opført i 1990. I denne del er rådhusets byrådssal indrettet. De nuværende bygninger er ikke byens første rådhuse. Den status havde det første rådhus, der blev benyttet fra 1849 til 1877.

   

  National War Memorial, Ottawa

  Monument Commémoratif de Guerre
  National War Memorial

  National War Memorial er et mindesmærke i Ottawa, der blev rejst i 1939 til minde om faldne i 1. Verdenskrig. Siden da også det også blevet dedikeret faldne i andre krige, hvor canadiske soldater har deltaget, hvilket ikke mindst vil sige 2. Verdenskrig, Koreakrigen og den Anden Boerkrig. I år 2000 blev den ukendte soldats grav tilføjet foran National War Memorial.

  Mindesmærket blev bygget som en høj mindebue i granit med . Det blev designet af Vernon March og indviet af kong George VI. Anlægget står som det centrale element på pladsen Confederation Square, der ligger centralt og omgivet af blandt andet Parliament Hill mod nordvest, Rideau Canal mod nordøst og National Arts Centre mod øst.

  National War Memorial er godt 21 meter høj, og på toppen af buen står to 5 meter høje allegorier, der symboliserer fred og frihed med en nærhed, der repræsenterer de to begrebers uadskillelighed. Nedenfor kan man se afbildningerne af 22 canadiske soldater fra alle grene af de væbnede og andre grupper, der var involveret i 1. Verdenskrig.

   

  Édifice du Sénat du Canada
  Senate of Canada Building

  Senate of Canada Building er sædet for det canadiske senat, der er overhuset af landets parlament. Senatsbygningen har ikke altid rummet en af Canadas vigtigste politiske institutioner, idet den har en fortid som banegården Ottawa Union Station. Således fungerede stedet som byens hovedbanegård fra 1912 til 1966.

  Som mange andre steder i Nordamerika udviklede Torontos jernbaner sig uden at have en samlet banegård. Den rolle fik banegården fra 1912, der blev bygget af Grand Trunk Railway, og andre selskaber flyttede deres trafik hertil til 1920, hvor stationen blev til den samlede Union Station.

  Banegården blev bygget i beaux-arts-arkitektur med inspiration fra Caracallas Bade i Rom til konstruktionen af den store banegårdshal. Efter lukningen af de sidste jernbaner fra stationen i 1966, blev banegården indrettet som konferencecenter, og i 2013 besluttede man at indrette det canadiske senat her.

   

  Basilique-cathédrale Notre-Dame
  Notre-Dame Cathedral Basilica

  Notre-Dame Cathedral Basilica er en romersk-katolsk basilika i den canadiske hovedstad Ottawa. Kirken er sæde for ærkebiskoppen i byen, og det var en status, den fik i 1879. Den første kirke på stedet går dog tilbage til et lille kapel fra 1832. Kapellet blev flyttet over gaden i 1841 for at give plads til en større kirke. Kapellet brændte i 1843, mens kirkebyggeriet stadig stod på.

  Kirken stod i det store hele færdig i 1846, og året efter kom Joseph-Bruno Guigues hertil som den første biskop. I de følgende årtier blev kirkekomplekset udbygget med blandt andet de to gotiske spir i 1866. I modsætning til kirkens ydre, er kirkerummet ganske rigt udsmykket, hvilket Georges Buillon stod for. Interiøret er lyst og seværdigt, og det er dekoreret med glasmosaikvinduer, statuer af forskellige religiøse figurer med videre.

Ture fra byen

  Montréal, Canada

  Montréal

  Montréal er Canadas næststørste by, og den er en af den fransktalende verdens største byer. Montréal er også berømt for design og en arkitektur, der strækker sig langt tilbage i byens historie. Man kan således se bevarede byggerier tilbage til 1600-tallet.

  Den gamle bydel byder på mange oplevelser og smukke seværdigheder. Basilikaen Notre-Dame og det store Bonsecours-marked er to af de bygningsværker, man helt sikkert skal se, og man kan også tage en spadseretur ad Rue Saint Jacques for at se 1800-tallets hovedsæder for Canadas store banker.

  Læs mere om Montréal

   

  Québec, Canada

  Québec

  Québec er hovedstaden i den fransktalende, canadiske provins af samme navn. Efter Montréal er den provinsens største by, og den byder på utallige seværdigheder og oplevelser for besøgende.

  Byen blev grundlagt i 1608, og den er således Canadas næstældste by. I Québecs tidlige tid blev der bygget mure og befæstninger omkring byen efter europæisk forbillede, og de kan fortsat ses og er de eneste af sin art i USA og Canada. Murene omkranser den gamle bydel, Vieux-Québec, der er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

  Læs mere om Québec

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Krybdyr

  Little Ray’s Reptile Zoo
  5305 Bank Street Highway 31, Gloucester
  raysreptiles.com

   

  Naturvidenskab

  Musée Canadien de la Nature/Canadian Museum of Nature
  240 McLeod Street
  nature.ca

   

  Fly og luftfart

  Musée de l’aviation du Canada/Canada Aviation Museum
  11 Aviation Parkway
  aviation.nmstc.ca

   

  Videnskab

  Musée National Sciences & Technologie/National Museum Science & Technology
  1867 St Laure
  nt Blvd
  science-tech.nmstc.ca

   

  Zoologisk have

  Papanack Park Zoo
  150 County Road 19, Wend
  papanack.com

Gode links
Historisk overblik

  Ottawa i staten Ontario er Canadas hovedstad, og byen byder på nogle fine oplevelser af historisk, nutidig og national betydning for hele landet. 

  Den første europæiske bosættelse skete i år 1800, da Philemon Wright grundlagde et lille samfund. Områdets udvikling boomede næsten med det samme, idet stedet var godt for at transportere tømmer ad floden til Montréal.

  Regeringen motiverede indvandrere til at slå sig ned i den voksende by, og handelsmæssigt gik byen fortsat frem gennem åbningen af Rideau-kanalen til søen Lake Ontario i 1932. I samme perioden havde byen fået navnet Bytown, det var først i 1850erne, den officielt fik navnet Ottawa.

  Den engelske dronning Victoria skulle i 1857 udpege en hovedstad for Storbritanniens canadiske provins, og valget faldt på den dengang relativt lille og ubetydelige Ottawa, hvilket ikke mindst skyldtes, at den lå på grænsen mellem Québec og Ontario og dermed også på grænsen mellem den franske og den engelske del af provinsen.

  Regeringsbygningen, universitet og fornemme museer er nogle af de mange bygninger, der siden er blevet opført, og byen er nu en af Canadas største urbane områder med en rigtig hovedstadsstemning.