Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Klaipėda er den tredjestørste havneby i Litauen og samtidig landets vigtigste havneby. Byen ligger ved Østersøkysten på det sted, hvor Den Kuriske Bugt udmunder i havet. Klaipėda er en gammel by, hvis historie går tilbage til Den Tyske Ordens anlæg af borgen Memelsburg i midten af 1200-tallet. Deraf kom navnet Memel, som Klaipėda hed indtil 1923.

Mange århundreder med tysk styre udviklede Klaipėda med bl.a. omfattende fæstningsværker, som man stadig kan se bevarede dele af; bl.a. Neringa Fort der blev anlagt i 1800-tallet, og som i dag huser byens spændende søfartsmuseum og akvarium. Fortet ligger på nordspidsen af Den Kuriske Landtange, og det populære sted byder også på et delfinarium.

Klaipėdas gamle bydel er et hyggeligt sted for en spadseretur, og der er ikke langt mellem seværdigheder. Kvarteret er karakteriseret af de mange bygninger i ikke mindst tysk stil, men også skandinavisk inspireret arkitektur. Man kan fx se bindingsværksbygninger her, og selve byplanen med de retvinklede gader i centrum adskiller sig også markant fra øvrige byer i Litauen.

De bevarede rester af den historiske Memelsburg er en af de største attraktioner i Klaipėda. Borgen ligger ud for byens centrum og bag store bastioner. På den modsatte side af centrum ligger andre dele af de gamle fæstningsværker, og mellem kan man bl.a. se byens dramateater og besøge det historiske museum. Syd for centrum ligger spændende moderne kirker, der for den enes vedkommende blev opført under Sovjetunionen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev