Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Klaipėda er den tredjestørste by i Litauen og samtidig landets vigtigste havneby. Byen ligger ved Østersøkysten på det sted, hvor Den Kuriske Bugt udmunder i havet. Klaipėda er en gammel by, hvis historie går tilbage til Den Tyske Ordens anlæg af borgen Memelsburg i midten af 1200-tallet. Deraf kom navnet Memel, som Klaipėda hed indtil 1923.

Mange århundreder med tysk styre udviklede Klaipėda med bl.a. omfattende fæstningsværker, som man stadig kan se bevarede dele af; bl.a. Neringa Fort der blev anlagt i 1800-tallet, og som i dag huser byens spændende søfartsmuseum og akvarium. Fortet ligger på nordspidsen af Den Kuriske Landtange, og det populære sted byder også på et delfinarium.

Klaipėdas gamle bydel er et hyggeligt sted for en spadseretur, og der er ikke langt mellem seværdigheder. Kvarteret er karakteriseret af de mange bygninger i ikke mindst tysk stil, men også skandinavisk inspireret arkitektur. Man kan fx se bindingsværksbygninger her, og selve byplanen med de retvinklede gader i centrum adskiller sig også markant fra øvrige byer i Litauen.

De bevarede rester af den historiske Memelsburg er en af de største attraktioner i Klaipėda. Borgen ligger ud for byens centrum og bag store bastioner. På den modsatte side af centrum ligger andre dele af de gamle fæstningsværker, og mellem kan man bl.a. se byens dramateater og besøge det historiske museum. Syd for centrum ligger spændende moderne kirker, der for den enes vedkommende blev opført under Sovjetunionen.

Ture fra byen

    Liepāja, Letland

    Liepāja

    Liepāja er den tredjestørste by i Letland, og den er smukt beliggende på den lettiske Østersøkyst. Byen hed Libau indtil 1920, og navnet kommer af ordet liiv, der på livisk betyder sand. Og sandet og vandet har haft stor betydning for byen gennem tiden; både som isfri havn og som et populært mål for de mange badeturister, der kom hertil fra 1800-tallet.

    Liepāja blev grundlagt af riddere fra Den Tyske Orden, og byen ved den nu historiske flod Līva udviklede sig bl.a. til at være udskibningssted på handelsruten mellem Amsterdam og Moskva. Liepāja fik stadsret i 1625, og i samme århundrede blomstrede byen sammen med koloniseringen af Kurland. Havnen havde stor betydning, og omkring år 1900 blev 7 % af Ruslands eksport udskibet fra Liepāja, lige som omkring 500.000 fra Det Russiske Imperium udvandrede gennem Liepājas havn.

    Læs mere om Liepāja

     

    Šiauliai, Litauen

    Šiauliai

    Šiauliai er en af Litauens største byer og ligger i den nordlige del af landet. Byen menes grundlagt i 1236 som en forsvarspost mod uro i regionen, og det var først fra begyndelsen af 1400-tallet, at Šiauliai begyndte at udvikle sig som en by med landbrug, en kirke og andre strukturer, der dannede et civilt samfund. I 1500-tallet opnåede byen stadsret og blev hovedby i området.

    Der gik dog ikke lang tid, før Šiauliai blev præget af nye uroligheder og flere pestepidemier, og der gik til 1700-tallet, hvor byen praktisk talt måttet etableres på ny. Antoni Tyzenhaus stod for en byplan, der var inspireret af klassicismen. Han besluttede at genopbygge Šiauliai med et rektangulært gadenet og med opførelse af stenbygninger, og byplanen kan fortsat ses.

    Læs mere om Šiauliai

     

    Victory Square, Kaliningrad

    Kaliningrad

    Kaliningrad har over 750 års historie i bagagen, og mange kulturer og folk har gennem årene påvirket og udbygget byen til det, den er i dag. Der er seværdigheder fra fra det nuværende Rusland, fra det tidligere Sovjetunionen og fra Kaliningrads fortid som tyske Königsberg.

    Der er flere store pladser i byen, og kirker står ved flere af dem. Blandt dem er den smukke og centralt placerede Vor Frelser Katedral, der troner over byen og den nyligt anlagte Sejrsplads med sine forgyldte kupler. Katedralen er en moderne russisk-ortodoks kirke, der er opført med inspiration fra gamle russiske kirkebygninger.

    I kontrast til Vor Frelsers guldkupler ligger Königsberg Domkirke, der var den tyske domkirke til slutningen af 2. Verdenskrig. Kirken stod før krigens hærgen som et naturligt centrum for bydelen Kneiphof, der i dag er historie. Domkirken blev også ødelagt under 2. Verdenskrig, men med årene er den blevet genrejst.

    Læs mere om Kaliningrad

Tilmeld dig vores nyhedsbrev