Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kaunas’ gamle bydel er domineret af huse opført i gotik og renæssance. Med centrum omkring den fine rådhusplads i den gamle by strækker hyggelige gader sig, hvor man finder kirker, klostre, museer og Kaunas Borg. På selve rådhuspladsen ligger byens elegante rådhus.

Mod øst fra rådhuset ligger de nyere dele af byen, der byder på både moderne boulevarder og smukke bygningsværker fra de seneste århundreder. Garnisons Kirke står som midtpunkt for denne del af byen, der har strøggaden Laisvės alėja som midterakse og forbindelse mellem kirken og den gamle by.

Den måske mest karakteristiske bygning i Kaunas er Kristi Genopstandelseskirke, der i funktionalisme troner også Kaunas’ centrum på en af bakkerne, som man kan komme op på til fods eller ad en af byens kabelbaner, der er en sjov og anderledes transportform.

I omegnen af Kaunas ligger både smukke og spændende steder; et frilandsmuseum tager besøgende med til en atmosfære fra det historiske Litauen, og byen Elektrenai byder på sovjetisk byplanlægning. Tager man en tur til Vilnius, bør man også gøre stop ved den enestående vandborg i Trakai, der til fulde giver en stemning fra fortidens riddertider.

Topseværdigheder

    Kaunas Borg

    Kaunas Borg
    Kauno Pilis

    Kaunas Borg er opført i 1200-tallet som det første egentlige forsvarsværk i Litauen. De originale mure var 13 meter høje og over 2 meter tykke, men efter belejring i 1362 blev borgen overvundet og murene revet ned.

    Allerede seks år senere, i 1368, blev borgen dog forstærket. Den havde på det tidspunkt fire borgtårne, men de er gennem århundreder ødelagt af den tætte placering på floden Neris, der også har skyllet den nordlige mur væk.

    Efter Slaget ved Tannenberg i 1410 forsvandt truslen fra den Tyske Orden og med den borgens militære betydning. Bygningerne blev herefter hovedsageligt anvendt til administration og som residens. En overgang blev borgen desuden benyttet som fængsel, men fra 1800-tallet fik den lov til at forfalde.

    Fra 1930erne blev de tilbageværende ruiner beskyttet, og i dag er borgruinerne restaureret og delvist genopbygget. De står smukt i et stort grønt område, der strækker sig helt til der, hvor floderne Neris og Nemunas flyder sammen.

     

    Sankt Francisco Xavier Kirke
    Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčia

    På sydsiden af Kaunas’ rådhusplads ligger denne smukke jesuiterkirke, der blev opført i barok fra 1666 til indvielsen i 1672. Kirken brændte i 1732, blev genopført og indviet på ny i 1759. Et kloster og et kollegium blev bygget til i årene 1761-1768, hvor jesuitternes kompleks derved var vokset markant fra ordenens start i Kaunas i 1642.

    I starten af 1770erne nedlagde paven jesuiterordenen i området, men i stedet for at opgive deres kirke, valgte munkene i 1787 at konvertere til franciskanerordenen. I 1824 gjorde den russiske zaradministration bygningen til en russisk-ortodoks kirke, og 19 år senere blev den opkaldt efter Alexander Nevskij. Siden har den haft forskellige formål, blandt andet er den blevet brugt som teknisk skole i Litauens sovjetiske periode.

    Det flotte barokinteriør er bevaret i kirken, der først fra 1923 og siden fra 1990 har fået sit formål tilbage som jesuiterkirke. Jesuitterne var kommet tilbage til Litauen efter 1. Verdenskrig, og med landets selvstændighed var overdragelsen blevet muliggjort.

     

    Kaunas Rådhus

    Kaunas Rådhus
    Kauno rotušė

    Centralt på Kaunas’ rådhusplads ligger det 53 meter høje hvide rådhus, der er opført i årene 1542-1562 i senbarokstil. Oprindeligt havde det kun stueplan, men bygningens øverste etage og tårn er bygget til i slutningen af 1500-tallet.

    Bygningen har været anvendt til mange forskellige formål gennem tiden. Den har naturligvis huset Kaunas’ administration, mens en ortodoks kirke lå her en tid fra 1824. Ammunitionsdepot, residens for russiske zarer, russisk teater og klublokaler er andre anvendelser, Kauno rotušė har været indrettet til.

    I den bevarede 1500-talskælder er der i dag indrettet et keramisk museum, Keramikos Muziejus (Rotušės aikštė 15), mens der i selve rådhuset holdes fx forskellige officielle ceremonier, modtagelser og bryllupper.

     

    Laisves aleja, Kaunas

    Frihedsalléen
    Laisvės alėja

    Laisvės alėja er Kanuas’ elegante pragtgade, der løber centralt gennem hele det moderne Kaunas. Den er anlagt i slutningen af 1800-tallet under en udvidelse af byen mod øst, og alleens vestlige ende starter således ganske tæt på Kaunas’ gamle bydel.

    Hovedparten af husene langs Laisvės alėja er fra slutningen af 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet, og grundet forsvarsformål generelt i Kaunas var den almindelige byggehøjde 2-3 etager.

    En tur ad Laisvės alėja er et must under et besøg i byen. Det lange lige stræk er en gågade på over 1.600 meter i længden. I midten står fine rækker med smukke lindetræer, der giver et fornemt bymiljø. Langs alleen er generelt en hyggelig atmosfære med springvand, bænke og et væld af butikker.

     

    Kristi Genopstandelseskirke
    Kristiaus prisikėlimo bažnyčia

    Kristi Genopstandelseskirke er en af Kaunas mest markante bygninger. Den er bygget højt hævet over byen på toppen af Den Grønne Bakke/Žaliakalnis.

    Det blev efter afslutningen på 1. Verdenskrig besluttet at opføre kirken som tak til Gud for landets nyvundne selvstændighed. Kaunas blev valgt som hjemsted for kirken, idet Vilnius i denne tid hørte under Polen. En arkitektkonkurrence blev udskrevet i 1926, og Karolis Reisonas’ forslag fra 1928 blev valgt. Det endelige projekt lå klart i 1933, og grundstenen blev bragt til byen fra Oliebjerget i Jerusalem året efter.

    Kirken er opført i monumental funktionalistisk stil, og stod næsten færdig i 1940, hvor 2. Verdenskrig satte en stopper for det sidste arbejde, der hovedsageligt var indretningen. I Sovjettiden blev den store bygning indrettet som radiofabriksbygning, og den virkede som sådan indtil 1988. I 1990erne kom arbejdet i gang igen med kirkebyggeriet, og den smukke bygning kunne indvies i 2004.

    Kirkens høje tårn har en højde på 70 meter, og på hele kirkeskibets top er der bygget en udsigtsterrasse, der giver byens nok bedste panorama over hele Kaunas. Modsat det høje tårn er et mindre tårn over kirkens alter.

     

    Katedralen, Kaunas

    Kaunas Peter og Paul Katedralbasilika
    Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika

    Denne kirke har status af romersk-katolsk katedralbasilika og er samtidig både Kaunas’ og Litauens største gotiske bygningsværk. Dens præcise grundlæggelse kendes ikke, men kirken nævnes første gang i 1413. Gennem de følgende to hundrede år blev kirken udbygget, og den stod færdig i 1624.

    Bygningen blev delvist ødelagt under krigshandlinger i 1655 og genopført i 1671 med træk fra tidens renæssancearkitektur. I 1732 blev kirkens tag ramt af en brand, der blandt andet lagde de oprindelige to tårne i ruiner; efterfølgende blev kun det ene genopført.

    I forbindelse med renoveringen, der strakte sig gennem mange år og også i kirkens interiør, finansierede kong Stanisław August Poniatowski en del nyt i 1770erne. Det gjaldt fx hovedalteret, der stammer fra 1775. Med disse ombygninger kom kirken til at fremstå med dagens dominerende træk af fornem barok.

    Pave Leo XIII ophøjede kirken til katedral i 1895, og basilikatitlen kom til i 1926, da regionens bispesæder blev restruktureret under pave Pius XI. Kirkens nuværende udseende og indre er i det store hele som fra omkring år 1800, hvor den seneste større renovering fandt sted. Dens dimensioner er 84 meter i længden og 34 meter i bredden, mens tårnet er 42 meter højt.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Kaunas her.

Andre seværdigheder

    Garnisons Kirke, Kaunas

    Garnisons Kirke
    Įgulos bažnyčia

    Denne kirke blev opført til den imperiale russiske garnison i årene 1891-1895, og den er typisk for de baltiske russisk-ortodokse kirkebyggerier. Inspirationen er byzantinsk, og af dekorationen er blandt andet de traditionelle og dominerende fem kupler. Her er dog også atypiske eklektiske elementer som fx de korintiske søjler på facaden.

    Den 50 meter høje kirke var en overgang under Sovjetunionen indrettet som kunstmuseum, men den er nu overgået til religiøse formål i den katolske kirke, hvor den er dedikeret til ærkeenglen Michael og kaldes derfor også Ærkeenglen Michaels Kirke/Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia.

     

    Det Historiske Præsidentpalæ
    Istorinė Prezidentūra

    Dette smukke palæ var præsidentpalæ i Litauen i perioden mellem 1. og 2. Verdenskrig. Bygningen blev opført i 1846 som adelig residens. I 1866 blev der anlagt en have ved huset, der i 1876 blev købt af den russiske regering for at huse den lokale guvernør.

    Da Litauen proklamerede sin selvstændighed i 1918, blev huset statens ejendom, og idet Vilnius var under polsk herredømme, blev Kaunas midlertidig hovedstad. Ved den lejlighed blev netop dette palæ udpeget som præsidentbolig; en status det havde indtil 1940.

    Gennem den sovjetiske tid blev palæet indrettet som først biograf og senere sæde for en lærerorganisation.
    I starten af 1990erne blev der i palæets have opstillet statuer af de tre litauiske præsidenter, der boede her; Antanas Smetona, Aleksandras Stulginskis og Kazys Grinius.

    I dag er palæet indrettet som en afdeling af kunstmuseet, der bærer maleren og forfatteren Mikalojus Konstantinas Čiurlionis’ navn.

     

    Kaunas' Præsteseminarium

    Kaunas' Præsteseminarium
    Kauno kunigų seminarija

    Dette er Litauens største præsteseminarium, og det hører under Kaunas’ romersk-katolske ærkebispesæde. Seminariet blev grundlagt i 1863 efter den litauisk-polske januaropstand samme år, hvor et resultat blev, at bispestolen i området blev flyttet fra Varniai til Kaunas.

    På seminariet blev der i den senere del af 1800-tallet delvist undervist på litauisk, og bogsmugling af litauiske bøger fandt også sted. Den litauisksprogede avis Lietuva så også dagens lys som et af de eksempler på den stigende litauiske bevidsthed i det russiske zarrige.

    Under 1. Verdenskrig virkede bygningskomplekset som militærhospital, og i den sovjetiske tid blev antallet af studiepladser skåret kraftigt ned. Det fortsatte dog som landets eneste med at være aktivt seminarium, hvilket det med fornyet kraft er i dag.

    I dag kan man se og nyde stedets fine huse, der danner et hyggeligt miljø i den gamle bydel. Små haveanlæg ligger mellem seminariebygningerne.

     

    Vytautas den Store Krigsmuseum
    Vytauto Didžiojo karo muziejus

    Dette museum regnes blandt de vigtigste i Litauen, hvis historie her er skildret fra den tidligste tid til den moderne republik, der tegner landet i dag. Museet åbnede i 1936, og mange forskellige kendte effekter er udstillet her; blandt andet flyvraget af Lituanica, der i 1933 blev fløjet fra New York mod Kaunas af to litauere. Flyet styrtede ned undervejs i Tyskland.

    Uden for museet står tre monumenter; Frihedsstatuen/Laisvės Statula, der er rejst i 1989, monumentet for landets uafhængighed fra 1990, Nepriklausomybės Paminklas, og bronzestatuen af Vytautas den Store, der i sin tid etablerede den litauiske magt. Vytautas hviler på fire slagne soldater fra de omgivende lande. Her finder man også Den Ukendte Soldats Grav, hvor der brænder en evig flamme.

    Den monumentale museumsbygning blev opført af arkitekten Dubeneckis og er en af byens mest markante bygninger fra nyere tid.

     

    Vytautas den Store Kirke, Kaunas

    Vytautas den Store Kirke
    Vytauto Didžiojo bažnyčia

    Denne gotiske kirke er opført i begyndelsen af 1400-tallet. Den har fået sit navn fra grundlæggeren, Vytautas den Store, der opførte den som tak til Jomfru Maria for at have reddet Vytautas’ liv under nederlaget i Slaget ved Vorskla den 12. august 1399.

    I 1812 blev kirken brændt af franske tropper og senere restaureret. I 1845 blev den lukket som katolsk kirke, og den genåbnede i stedet som ortodoks kirke. I starten af 1900-tallet var der indrettet kaserne her, og en overgang blev bygningen anvendt som lagerbygning. I 1919 blev den igen katolsk.

    Kirken ligger smukt ved bredden af floden Nemunas, og dens indre er et enkelt og ganske stilrent gotisk kirkerum. I krypten ligger den litauiske forfatter, Juozas Tumas-Vaižgantas, begravet.

     

    Ąžuolynas Park
    Ąžuolynas

    Ąžuolynas er en 63 hektarer stor park, der ligger umiddelbart øst for Kaunas’ centrum. Historisk set er det beplantet med egetræer, og man finder dem op til godt 300 år gamle. Der er dog også mange andre træer at se.

    Det store grønne område er et levn fra et meget stort område med egeskov, der ellers blev fældet i 1300-1500-tallene for at give tømmer til fx byggerier. Det er i dag et meget populært sted blandt byens indbyggere.

    I Ąžuolynas ligger en række faciliteter for sport og kultur. Man finder blandt andet udendørsscenen Dainų slėnis, der er rammen om sangfestivaler. Cirka midt i parken kan man se en stor bronzestatue af bisonoksen Stumbras, der er byens symbol. I den østlige ende af parken ligger Kaunas’ zoologiske have (Radvilėnų plentas 21).

     

    Kunstmuseum, Kaunas

    Mikalojus Konstantinas Čiurlionis Nationale Kunstmuseum
    Nacionalinis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio Dailės Muziejus

    På denne afdeling af det nationale kunstmuseum i byen kan man blandt andet se værker af kunstneren Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, der af mange anses som den mest berømte litauiske kunstner gennem tiderne.

    Čiurlionis malede omkring 300 værker og komponerede cirka 250 musikstykker; hovedparten af hans malerier kan ses på dette museum. Čiurlionis’ kreerede sine værker omkring år 1900 og var på samme tid inspireret af og inspirerede denne tids strømninger som fin de siècle og art nouveau.

     

    Vilnius Gade
    Vilniaus gatvė

    Vilniaus gatvė er navnet på den gamle vej, der fra Kaunas’ gamle bydel leder mod øst mod den nuværende litauiske hovedstad Vilnius. De fleste bygninger var oprindeligt af træ, som stadig kan ses forskellige steder, men de blev gradvist udskiftet med større stenhuse.

    Gaden er i dag en perlerække af smukke bygninger, der samlet danner et særdeles smukt og harmonisk strøg, som man bør tage en tur ad, når man er i Kaunas.

     

    Zaliakalnis Funiculare, Kaunas

    Žaliakalnis funiculare
    Žaliakalnio funikulierius

    Denne funiculare har navn efter den øverste station, der ligger på Den Grønne Bakke/Žaliakalnis. Den lille bane er anlagt af tyske Curt Rudolph Transportanlagen i 1931 som den første i Litauen.

    Banen kører 142 meter opad fra Kaunas’ centrale bydel. Fra åbningen den 5. august 1931 kørte kun en passagervogn, mens modvægten var en ballastvogn. I årene 1935-1937 blev banen udbygget; blandt andet med to nye passagervogne.

     

    Rådhuspladsen
    Rotušės aikštė

    Kaunas’ rådhusplads er centrum i den gamle bydel. Den er anlagt fra 1542 og er et meget hyggeligt rum i byen. Pladsen er meget benyttet af byens indbyggere til både stille slentreture og som mødested.

    De dominerende bygninger er byens rådhus og jesuiterkirke, og rundt om Rotušės aikštė ligger blandt andet også en stribe tyske købmandshuse fra 1500-1600-tallene. Man kan også finde et litteraturmuseum, Maironio lietuvių literatūros muziejus (Rotušės aikštė 13), der er dedikeret den populære litauiske forfatter Maironis, som boede her i perioden 1910-1932.

     

    Perkunas namas, Kaunas

    Tordenhuset
    Perkūno namas

    Perkūno Namas er et af Litauens smukkeste sekulære gotiske huse. Det er oprindeligt opført af købmænd fra Hanseforbundet, der anvendte det som deres sæde i byen i årene 1440-1532. Byggestilen er med nicherige gavle typisk for byggerier i hansestæderne.

    I 1500-tallet blev huset solgt til jesuitermunke, der indrettede et kapel i huset i 1643. Munkene byggede i samme århundrede den nærliggende Jėzuitų bažnyčia (Rotušės aikštė 7).

    Perkūno Namas kom dog til at ligge i ruiner, og en del af den oprindelige dobbeltbygning blev revet ned i 1700-tallet. Derfor genopbyggede man det i 1800-tallet, hvor det i første omgang blev indrettet som skole og teater.

    Senere i 1800-tallet blev det opkaldt efter den baltiske tordengud Perkūnas, hvilket naturligt nok blev til Tordenhuset/Perkūno Namas. Årsagen var, at man fandt et billede af netop Perkūnas på en af bygningens vægge.

    I en perioden fra 1928 og igen siden 1991 har stedet tilhørt jesuitterne, og der er nu blandt andet indrettet et museum for den polsk-litauiske digter Adam Mickiewicz her. Mickiewicz var en overgang i Kaunas og i netop Perkūno Namas.

     

    Kaunas Musikteater
    Kauno muzikinis teatras

    Kaunas Musikteater blev etableret i 1891, og den første forestilling fandt sted året efter. Teatret blev opført i en fornem stil og står med et smuky ydre i nybarok.

    Da Kaunas var landets hovedstad i årene mellem 1. og 2. Verdenskrig, blev teatret landets førende sted for drama, ballet og opera. I 1948 blev balletten og operaen flyttet til Vilnius, og derefter var dette teater indrettet som musikteater. I dag kan man igen finde operaer på stedets program.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Kaunas her.

Ture fra byen

    Rumsiskes Frilandsmuseum, Litauen

    Rumšiškės Frilandsmuseum
    Lietuvos Liaudies Buities Muziejus Rumšiškėse

    Landsbyen Rumšiškės er smukt beliggende ved søen Kauno Marios, der i sin tid blev opdæmmet til Kanuas’ vandkraftværk. Rumšiškės er hjemsted for Litauens etnografiske frilandsmuseum, der viser forskellige dele af landets levevis og byggestil fra 1700-tallet til i dag.

    Der er fire temaområder i den 176 hektarer store park, Aukštaitija, Dzūkija, Suvalkija og Žemaitija. Hvert af områderne har fokus på en region i Litauen; både med de opbyggede huse, men også med kultur og stedernes flora.

     

    Trakai, Litauen

    Trakai Borg
    Trakų salos pilis

    Trakais smukke vandborg er det centrale bygningsværk i byen. Den er opført fra 1300-tallet midt i det store smukke søområde, som den selv er fuldstændigt omgivet af. Byggeriet blev igangsat af storhertug Kęstutis, der flyttede sin residens hertil, og dermed blev landet regeret herfra. Borgen blev udbygget i flere faser og både forstærket som fæstning og som slot i 1400-tallet, hvor vandstanden i søen var flere meter højere end i dag, hvilket gjorde borgen endnu bedre beskyttet.

    Efter Slaget ved Grunwald i 1410 mistede Trakai Borg den oprindeligt tænkte militærstrategiske betydning, men i en periode blev der fortsat bygget og resideret her. Storhertug Vytautus den Store boede her, og han døde på Trakai i 1430.
    Senere blev det afsides beliggende sted benyttet som fængsel, men med tiden blev bygningerne stadigt mere forfaldne.

    Fra 1800-tallets slutning startede de første initiativer for at bevare og rekonstruere Trakai Borg. Den mest gennemgribende istandsættelse og genopbygning blev gennemført efter 2. Verdenskrig. Arbejdet blev indledt i 1950erne, og borgen stod færdig i stilen fra 1400-tallet i 1961.

    I dag står Trakai Borg nærmest som komplet og nyopført. Det er en meget interessant oplevelse, og siden 1962 har der været indrettet et historisk museum i bygningerne.

     

    Vilnius

    Vilnius er Litauens hovedstad og samtidigt en by med en atmosfære, der er en dejlig blanding af Baltikums og Centraleuropas charme. Barok byggestil og ikke mindst utallige kirker kendetegner de smalle og hyggelige gader i byens centrum, men man skal ikke langt, før moderne bygninger rejser sig og giver et kosmopolitisk strejf.

    Der er så mange seværdigheder, at man kan tage en rejse i sig selv til Vilnius; her nævnes kun få af de mest kendte; Daggryets Port/Aušros Vartai, Sankt Annæ Kirke/Šv. Onos bažnyčia, Katedralen/Arkikatedra bazilika og Gediminos Borgtårn/Gedimino pilies bokštas.

    Læs mere om Vilnius

     

    Korshøjen, Litauen

    Korshøjen
    Kryziu Kalnas

    Kryziu Kalnas er en af Europas mest besynderlige og samtidigt imponerende seværdigheder. På området med de to bakker er der siden 1300-tallet blevet opstillet kors; alle med baggrund i troen. Nogle er sat som minde om afdøde, mens andre er opstillet i forbindelse med bønner.

    Man kan se tusindvis af kors, der dækker området fuldstændigt i et virvar af indtryk. De er ikke alle originale fra Korshøjens første århundreder, idet myndighedernes gennem 1900-tallet ryddede en del af højen. Befolkningen opstillede hurtigt kors på ny, og derved blev det enestående sted bevaret.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Akropolis

    Karaliaus Mindaugo pr. 49
    akropolis.lt

     

    Mega

    Islandijos 32
    mega.lt

     

    Molas

    Baršausko 66a
    pcmolas.lt

     

    Indkøbsgader

    Laisvės alėja, Vilniaus gatvė, Savanorių prospektas

Med børn

    Zoologisk have

    Zoologijos sodas
    Radvilėnų plentas 21
    zoosodas.lt

     

    Akvarium og delfinarium

    Lietuvos Jūrų Muziejus
    Smiltyné 3, Klaipeda, 200 km V
    juru.muziejus.lt

     

    Flymuseum

    Lietuvos Aviacijos Muziejus
    Veiverių 132
    lam.lt

Gode links
Historisk overblik

    Byen bliver nævnt

    Kaunas ligger, hvor floderne Neris og Nemunas løber sammen, og den nævnes første gang i skriftlige kilder i 1361. Grundet den strategisk gode beliggenhed var der dog allerede opstået en bebyggelse i 900-tallet, der i det efterfølgende århundrede blev en egentligt bysamfund efter den tids målestok.

    Kaunas i 1300-tallet var bygget som forsvar mod Den Tyske Orden, der i flere omgange hærgede i området, og i 1362 erobrede ordenen byen. Da de polsk-litauiske styrker, anført af Vytautas den Store, vandt i slaget ved Grunwald i 1410, startede byens store opgangstid inden for handel og kultur. Kaunas fik ved den lejlighed og ligesom Vilnius købstadsrettigheder, der bevirkede en stærkt øget handel.

     

    Hansetiden

    Kontakten med Vesteuropa voksede kraftigt fra 1400-tallet. Kaunas var en stor flodhavn, og byen lå på de krydsende handelsveje. I 1441 blev Kaunas medlem af Hanseforbundet, der åbnede kontorer i byen. I 1500-tallet var det opført flere store bygninger og etableret mange institutioner, der gjorde Kaunas til en af de førende byer i Storhertugdømmet Litauen.

     

    Kaunas’ guldalder

    Barokkens byggestil har sat sit præg på mange byer i Litauen, også Kaunas, hvilket fx ses i mange kirkebyggerier. Tiden ligger fra slutningen af 1500-tallet og gennem 1600-tallet, og den var Kaunas’ guldalder.

    I 1665 angreb russiske styrker Kaunas, og i 1701 invaderede svenske hære området; inklusive selve byen Kaunas. Det var også en periode, hvor der var pest (1657 og 1708) og store brande (1731 og 1732), der ødelagde dele af byen.

     

    1700-1800-tallenes udvikling

    Med delingen af den polsk-litauiske stat i 1795 blev Kaunas en del af det russiske imperium. Ved Napoleons franske invasion af Rusland i 1812 kom hans hære gennem byen to gange, og i begge tilfælde medførte de store ødelæggelser.

    Der skete en løbende kulturel og industriel udvikling gennem 1800-tallet, hvor Kaunas var en del af Rusland. Byggestilen var i denne tid russisk inspireret; et eksempel er den byzantinske kirke, der blev opført til den russiske garnison, der blev stationeret i Kaunas i midten af 1800-tallet.

    Det var også mod slutningen af 1800-tallet, at byen for alvor blev udvidet med nye kvarterer. Mest markant var anlægget af alleen Laisves aleja, der strækker sig som hovedstrøg øst for Kaunas’ gamle bydel, og hvorom mange større offentlige institutioner er samlet.

     

    1900-tallet til i dag

    Kaunas blev mellem 1. og 2. Verdenskrig Litauens nye hovedstad, idet Vilnius i denne tid var en del af Polen. Der blev grundlagt en række nye institutioner og administrative byggerier i byen, der fortsat kan ses; blandt andet derfor ligger der et præsidentpalæ her. 1920erne blev en ekspansiv tid i byen, der blev udvidet til mere end dobbelte areal end før perioden. Der blev opført tusindvis af boliger, broer, veje, kloakker, transportsystemer og andet, der gennemgribende moderniserede og udviklede byen.

    I årtierne efter 2. Verdenskrig var Kaunas og resten af Litauen en af republikkerne i Sovjetunionen. I den tid kom der fornyet vækst i byen med etablering af kraftværker og en række industrier i området. En ny periode med byggerier gik i gang, da Litauen blev et selvstændigt land efter den sovjetiske tid, og i dag er der masser af oplevelser i det smukke bycentrum med blandt andet fornemme museer, kirker, strøggader, indkøbscentre og god natur.