Se på kortet

Kaunas, Litauen

Læs om byen

Kaunas’ gamle bydel er domineret af huse opført i gotik og renæssance. Med centrum omkring den fine rådhusplads i den gamle by strækker hyggelige gader sig, hvor man finder kirker, klostre, museer og Kaunas Borg. På selve rådhuspladsen ligger byens elegante rådhus.

Mod øst fra rådhuset ligger de nyere dele af byen, der byder på både moderne boulevarder og smukke bygningsværker fra de seneste århundreder. Garnisons Kirke står som midtpunkt for denne del af byen, der har strøggaden Laisvės alėja som midterakse og forbindelse mellem kirken og den gamle by.

Den måske mest karakteristiske bygning i Kaunas er Kristi Genopstandelseskirke, der i funktionalisme troner også Kaunas’ centrum på en af bakkerne, som man kan komme op på til fods eller ad en af byens kabelbaner, der er en sjov og anderledes transportform.

I omegnen af Kaunas ligger både smukke og spændende steder; et frilandsmuseum tager besøgende med til en atmosfære fra det historiske Litauen, og byen Elektrenai byder på sovjetisk byplanlægning. Tager man en tur til Vilnius, bør man også gøre stop ved den enestående vandborg i Trakai, der til fulde giver en stemning fra fortidens riddertider.

Andre seværdigheder

  Garnisons Kirke, Kaunas

  • Garnisons Kirke/Įgulos bažnyčia: Denne kirke blev opført til den kejserlige russiske garnison i årene 1891-1895, og den er typisk for de baltiske russisk-ortodokse kirkebyggerier. Den står smukt for enden af boulevarden Laisvės alėja.
  • Det tidligere præsidentpalads/Istorinė Prezidentūra: Denne fine bygning i nybarok var sæde for Litauens præsident i årene mellem 1. og 2. Verdenskrig, hvor Litauen var et selvstændigt land. Det oprindelige hus blev bygget i 1846 og udvidet flere gange. Det blev købt af den russiske regering til Kaunas' guvernør i 1868.

  Kaunas' Præsteseminarium

  • Kaunas' Præsteseminarium/Kauno kunigų seminarija: Det katolske præsteseminarium i Kaunas er det største af sin slags i Litauen, og det er også en af byens bygningsmæssige seværdigheder. Seminariet består af flere bygninger og går tilbage til 1622. Man kan bl.a. se Den Hellige Treenighedskirke.
  • Vytautas den Store Krigsmuseum/Vytauto Didžiojo karo muziejus: Dette museum regnes blandt de vigtigste i Litauen. På museet kan man se landets historie her er skildret fra den tidligste tid til den moderne republik, der tegner landet i dag.

  Vytautas den Store Kirke, Kaunas

  • Vytautas den Store Kirke/Vytauto Didžiojo bažnyčia: Dette er en af Kaunas' gamle kirker. Den blev bygget i gotisk stil og indviet i 1400. Kirken ligger tæt på Nemans bred, og den har været oversvømmet flere gange, og den er gennem tiden bygget opad i takt med opfyldning af jord.
  • Ąžuolynas Park/Ąžuolynas: Ąžuolynas er en 63 hektarer stor park, der ligger umiddelbart øst for Kaunas’ centrum. Historisk set er det beplantet med egetræer, og man finder dem op til godt 300 år gamle. Der er dog også mange andre træer at se.

  Kunstmuseum, Kaunas

  • Mikalojus Konstantinas Čiurlionis Nationale Kunstmuseum/Nacionalinis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio Dailės Muziejus: På denne afdeling af det nationale kunstmuseum i byen kan man blandt andet se værker af kunstneren Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, der af mange anses som den mest berømte litauiske kunstner gennem tiderne.
  • Vilnius Gade/Vilniaus gatvė: Vilniaus gatvė er navnet på den gamle vej, der fra Kaunas’ gamle bydel leder mod øst mod den nuværende litauiske hovedstad Vilnius. Gaden er i dag en perlerække af smukke bygninger, der samlet danner et særdeles smukt og harmonisk strøg, som man bør tage en tur ad, når man er i Kaunas.

  Zaliakalnis Funiculare, Kaunas

  • Žaliakalnis funiculare/Žaliakalnio funikulierius: Denne funiculare har navn efter den øverste station, der ligger på Den Grønne Bakke/Žaliakalnis. Den lille bane er anlagt i 1931 som den første i Litauen. Banen kører 142 meter opad fra Kaunas’ centrale bydel. Fra åbningen den 5. august 1931 kørte kun en passagervogn. I Kaunas kan man også tage en tur med Aleksotas Funiculare.
  • Rådhuspladsen/Rotušės aikštė: Kaunas’ rådhusplads er centrum i den gamle bydel. Den er anlagt fra 1542 og er et meget hyggeligt rum i byen. Pladsen er meget benyttet af byens indbyggere til både stille slentreture og som mødested.

  Perkunas namas, Kaunas

  • Perkūnas' Hus/Perkūno namas: I Kaunas' gamle by ligger dette gamle gotiske hus, der blev opført af købmænd fra Hanseforbundet. De brugte huset som deres kontor fra 1440 til 1532. I 1500-tallet blev huset indrettet som kapel, og senere har det været skole og teater.
  • Kaunas Musikteater/Kauno muzikinis teatras: Kaunas Musikteater blev etableret i 1891, og den første forestilling fandt sted året efter. Teatret blev opført i en fornem stil og står med et smuky ydre i nybarok.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Kaunas her.

Historisk overblik

  Byen bliver nævnt
  Kaunas ligger, hvor floderne Neris og Nemunas løber sammen, og den nævnes første gang i skriftlige kilder i 1361. Grundet den strategisk gode beliggenhed var der dog allerede opstået en bebyggelse i 900-tallet, der i det efterfølgende århundrede blev en egentligt bysamfund efter den tids målestok.

  Kaunas i 1300-tallet var bygget som forsvar mod Den Tyske Orden, der i flere omgange hærgede i området, og i 1362 erobrede ordenen byen. Da de polsk-litauiske styrker, anført af Vytautas den Store, vandt i slaget ved Grunwald i 1410, startede byens store opgangstid inden for handel og kultur. Kaunas fik ved den lejlighed og ligesom Vilnius købstadsrettigheder, der bevirkede en stærkt øget handel.

  Hansetiden
  Kontakten med Vesteuropa voksede kraftigt fra 1400-tallet. Kaunas var en stor flodhavn, og byen lå på de krydsende handelsveje. I 1441 blev Kaunas medlem af Hanseforbundet, der åbnede kontorer i byen. I 1500-tallet var det opført flere store bygninger og etableret mange institutioner, der gjorde Kaunas til en af de førende byer i Storhertugdømmet Litauen.

  Kaunas’ guldalder
  Barokkens byggestil har sat sit præg på mange byer i Litauen, også Kaunas, hvilket fx ses i mange kirkebyggerier. Tiden ligger fra slutningen af 1500-tallet og gennem 1600-tallet, og den var Kaunas’ guldalder.

  I 1665 angreb russiske styrker Kaunas, og i 1701 invaderede svenske hære området; inklusive selve byen Kaunas. Det var også en periode, hvor der var pest (1657 og 1708) og store brande (1731 og 1732), der ødelagde dele af byen.

  1700-1800-tallenes udvikling
  Med delingen af den polsk-litauiske stat i 1795 blev Kaunas en del af det russiske imperium. Ved Napoleons franske invasion af Rusland i 1812 kom hans hære gennem byen to gange, og i begge tilfælde medførte de store ødelæggelser.

  Der skete en løbende kulturel og industriel udvikling gennem 1800-tallet, hvor Kaunas var en del af Rusland. Byggestilen var i denne tid russisk inspireret; et eksempel er den byzantinske kirke, der blev opført til den russiske garnison, der blev stationeret i Kaunas i midten af 1800-tallet.

  Det var også mod slutningen af 1800-tallet, at byen for alvor blev udvidet med nye kvarterer. Mest markant var anlægget af alleen Laisves aleja, der strækker sig som hovedstrøg øst for Kaunas’ gamle bydel, og hvorom mange større offentlige institutioner er samlet.

  1900-tallet til i dag
  Kaunas blev mellem 1. og 2. Verdenskrig Litauens nye hovedstad, idet Vilnius i denne tid var en del af Polen. Der blev grundlagt en række nye institutioner og administrative byggerier i byen, der fortsat kan ses; blandt andet derfor ligger der et præsidentpalæ her. 1920erne blev en ekspansiv tid i byen, der blev udvidet til mere end dobbelte areal end før perioden. Der blev opført tusindvis af boliger, broer, veje, kloakker, transportsystemer og andet, der gennemgribende moderniserede og udviklede byen.

  I årtierne efter 2. Verdenskrig var Kaunas og resten af Litauen en af republikkerne i Sovjetunionen. I den tid kom der fornyet vækst i byen med etablering af kraftværker og en række industrier i området. En ny periode med byggerier gik i gang, da Litauen blev et selvstændigt land efter den sovjetiske tid, og i dag er der masser af oplevelser i det smukke bycentrum med blandt andet fornemme museer, kirker, strøggader, indkøbscentre og god natur.

Topseværdigheder

  Kaunas Borg

  • Kaunas Borg/Kauno Pilis: Kaunas Borg blev opført i 1200-tallet som det første egentlige forsvarsværk i Litauen. De originale mure var 13 meter høje og over 2 meter tykke, men efter belejring i 1362 blev borgen overvundet og murene revet ned. Fra 1930erne blev de tilbageværende ruiner beskyttet, og i dag er borgruinerne restaureret og delvist genopbygget.
  • Sankt Francisco Xavier Kirke/Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčia: På Kaunas’ rådhusplads’ sydside ligger denne smukke jesuiterkirke, der blev opført i barok fra 1666 til indvielsen i 1672. Det flotte barokinteriør er bevaret i kirken, der først fra 1923 og siden fra 1990 har fået sit formål tilbage som jesuiterkirke.

  Kaunas Rådhus

  • Kaunas Rådhus/Kauno rotušė: Centralt på Kaunas’ rådhusplads ligger det 53 meter høje hvide rådhus, der blev opført i årene 1542-1562 i senbarokstil. Oprindeligt havde det kun stueplan, men bygningens øverste etage og tårn blev bygget til i slutningen af 1500-tallet.

  Laisves aleja, Kaunas

  • Frihedsalléen/Laisvės alėja: Laisvės alėja er Kanuas’ elegante pragtgade, der løber centralt gennem hele det moderne Kaunas. En tur ad Laisvės alėja er et must under et besøg i byen. Det lange lige stræk er en gågade på over 1.600 meter i længden. I midten står fine rækker med smukke lindetræer, der giver et fornemt bymiljø.
  • Kristi Genopstandelseskirke/Kristiaus prisikėlimo bažnyčia: Kristi Genopstandelseskirke er en af Kaunas mest markante bygninger. Kirken blev opført i monumental funktionalistisk stil, og stod næsten færdig i 1940, hvor 2. Verdenskrig satte en stopper for det sidste arbejde. I 1990erne kom arbejdet i gang igen med kirkebyggeriet, og den smukke bygning blev indviet i 2004.

  Katedralen, Kaunas

  • Kaunas Peter og Paul Katedralbasilika/Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika: Denne kirke er Kaunas' katolske domkirke. Kirken kendes tilbage til 1400-tallet, og den stod færdig i 1623. Katedralbasilikaen er den største gotiske kirke i Litauen, og kirkerummet er i smuk barok.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Kaunas her.

Ture fra byen

  Rumsiskes Frilandsmuseum, Litauen

  • Rumšiškės Frilandsmuseum/Lietuvos Liaudies Buities Muziejus Rumšiškėse: Landsbyen Rumšiškės er smukt beliggende ved søen Kauno Marios, der i sin tid blev opdæmmet til Kanuas’ vandkraftværk. Rumšiškės er hjemsted for Litauens etnografiske frilandsmuseum, der viser forskellige dele af landets levevis og byggestil fra 1700-tallet til i dag.

  Trakai, Litauen

  • Trakai Borg/Trakų salos pilis: Trakais smukke vandborg er det centrale bygningsværk i byen. Den er opført fra 1300-tallet midt i det store smukke søområde, som den selv er fuldstændigt omgivet af. I dag står Trakai Borg nærmest som komplet og nyopført. Det er en meget interessant oplevelse, og siden 1962 har der været indrettet et historisk museum i bygningerne.
  • Vilnius: Vilnius er Litauens hovedstad og samtidigt en by med en atmosfære, der er en dejlig blanding af Baltikums og Centraleuropas charme. Barok byggestil og ikke mindst utallige kirker kendetegner de smalle og hyggelige gader i byens centrum, men man skal ikke langt, før moderne bygninger rejser sig og giver et kosmopolitisk strejf.

  Korshøjen, Litauen

  • Korshøjen/Kryziu Kalnas: Kryziu Kalnas er en af Europas mest besynderlige og samtidigt imponerende seværdigheder. På området med de to bakker er der siden 1300-tallet blevet opstillet kors her; alle med baggrund i troen. Nogle er sat som minde om afdøde, og andre er opstillet i forbindelse med bønner. Man kan se tusindvis af kors, der dækker området fuldstændigt i et virvar af indtryk.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  • Zoologisk have: Zoologijos sodas, Radvilėnų plentas 21, www.zoosodas.lt
  • Akvarium og delfinarium: Lietuvos Jūrų Muziejus, Smiltyné 3, Klaipeda, 200 km V, www.juru.muziejus.lt
  • Flymuseum: Lietuvos Aviacijos Muziejus, Veiverių 132, www.lam.lt

Gode links