Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Šiauliai er en af Litauens største byer og ligger i den nordlige del af landet. Byen menes grundlagt i 1236 som en forsvarspost mod uro i regionen, og det var først fra begyndelsen af 1400-tallet, at Šiauliai begyndte at udvikle sig som en by med landbrug, en kirke og andre strukturer, der dannede et civilt samfund. I 1500-tallet opnåede byen stadsret og blev hovedby i området.

Der gik dog ikke lang tid, før Šiauliai blev præget af nye uroligheder og flere pestepidemier, og der gik til 1700-tallet, hvor byen praktisk talt måttet etableres på ny. Antoni Tyzenhaus stod for en byplan, der var inspireret af klassicismen. Han besluttede at genopbygge Šiauliai med et rektangulært gadenet og med opførelse af stenbygninger, og byplanen kan fortsat ses.

Šiauliai blev dog stort set brændt ned under 1. Verdenskrig, og i slutningen af 1920erne stod byens centrum genopbygget. I sidste blev der bygget videre i Šiauliai ud fra typisk sovjetisk byplanlægning, og derved er byen i dag et sted, hvor man kan opleve seværdigheder og bymiljøer fra flere forskellige perioder. I centrum kan man bl.a. se Šiauliais katedral, Sankt Jørgens Kirke og byens tårnprydede rådhus.

Den mest berømte seværdighed i og omkring Šiauliai er dog Korshøjen, der ligger få kilometer nordøst for byen. Korshøjen er et katolsk pilgrimssted, hvor litauere de seneste århundreder har opsat flere hundrede tusind kors og krucifikser som et tegn på ønsket om fred, men symbolsk har Korshøjen gennem tiden også været et symbol på den fredelige litauiske kamp for uafhængighed.

Ture fra byen

  Klaipėda, Litauen

  Klaipėda

  Klaipėda er den tredjestørste by i Litauen og samtidig landets vigtigste havneby. Byen ligger ved Østersøkysten på det sted, hvor Den Kuriske Bugt udmunder i havet. Klaipėda er en gammel by, hvis historie går tilbage til Den Tyske Ordens anlæg af borgen Memelsburg i midten af 1200-tallet. Deraf kom navnet Memel, som Klaipėda hed indtil 1923.

  Mange århundreder med tysk styre udviklede Klaipėda med bl.a. omfattende fæstningsværker, som man stadig kan se bevarede dele af; bl.a. Neringa Fort der blev anlagt i 1800-tallet, og som i dag huser byens spændende søfartsmuseum og akvarium. Fortet ligger på nordspidsen af Den Kuriske Landtange, og det populære sted byder også på et delfinarium.

  Læs mere om Klaipėda

   

  Riga City

  Riga

  Riga er den største by i Letland og i tre de baltiske lande, og et besøg her er som at komme til en større europæisk metropol med alt, hvad der dertil hører af seværdigheder, kirker, kultur, events, cafeer, gastronomi og indkøbsmuligheder.

  Den gamle bydel er med brosten i gaderne, kirker i teglstensgotik, fine museer og velbevarede bygningsværker fra de sidste mange århundreder et særdeles stemningsfuldt kvarter. Her ligger smukke bygninger på stribe efter hinanden, og det er et dejligt sted blot at gå på opdagelse i de smalle gader og stræder fra plads til plads.

  Rundt om Rigas gamle del ligger det historiske voldområde som et grønt bælte, som supplerer spadsereture langs floden Daugava i rekreation. Voldområdet blev udbygget fra 1800-tallet, og langs de grønne parker ligger mange statelige opførelser fra årtierne omkring år 1900.

  Læs mere om Riga

   

  Kaunas kirke

  Kaunas

  Kaunas’ gamle bydel er domineret af huse opført i gotik og renæssance. Med centrum omkring den fine rådhusplads i den gamle by strækker hyggelige gader sig, hvor man finder kirker, klostre, museer og Kaunas Borg. På selve rådhuspladsen ligger byens elegante rådhus.

  Mod øst fra rådhuset ligger de nyere dele af byen, der byder på både moderne boulevarder og smukke bygningsværker fra de seneste århundreder. Garnisons Kirke står som midtpunkt for denne del af byen, der har strøggaden Laisvės alėja som midterakse og forbindelse mellem kirken og den gamle by.

  Den måske mest karakteristiske bygning i Kaunas er Kristi Genopstandelseskirke, der i funktionalisme troner også Kaunas’ centrum på en af bakkerne, som man kan komme op på til fods eller ad en af byens kabelbaner, der er en sjov og anderledes transportform.

  Læs mere om Kaunas

Tilmeld dig vores nyhedsbrev