Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Dusjanbe er hovedstad og den største by i Tadsjikistan. Byområdet har været beboet siden århundrederne f.Kr., og der lå gennem århundreder en markedsplads her. Byen kendes nævnt første gang i 1676, og den var en mindre by på områdets handelsveje. Derfor var der et karavanserai i byen, der også havde flere moskéer, tehuse m.v.

Ved den russiske erobring af Centralasien i 1800-tallet var Dusjanbe var dog fortsat en mindre by, og udviklingen kom først for alvor i gang med Sovjetunionen. Den sidste emir af Bukhara var flygtet fra det nye styre, og han etablerede sin residens i Dusjanbe i 1920. Derved blev Dusjanbe i en kort periode hovedstad i emiratet Bukhara.

Få måneder efter emirens ankomst etablerede bolsjevikkerne sig dog også i Dusjanbe, og efter en tid med modoprør kunne den autonome tadsjikiske sovjetrepublik under Usbekistan grundlægges i 1922 med Dusjanbe som hovedstad. Indbyggertallet var faldet betydeligt, og i 1924 boede der færre end 300 i byen.

I 1929 blev Tadsjikistan en selvstændig sovjetrepublik, og samme år skiftede Dusjanbe navn til Stalinabad efter den sovjetiske statsleder, Josef Stalin. Herefter blev Stalinabad hurtigt udbygget, og i 1950 havde byen 145.000 indbyggere. Allerede fra starten af den sovjetiske æra var der etableret telefon og telegraf i Dusjanbe, hvorfra jernbanen til Termez blev anlagt fra 1926 med åbning i 1929.

Det sovjetiske styre gjorde Stalinabad til en industriby med bl.a. bomulds- og silkeproduktion, og der flyttede hele tiden mange nye indbyggere til byen. I 1940erne blev flere industrier evakueret til Stalinabad for at sikre dem fjernt fra 2. Verdenskrigs kampe, og efter krigen blev der bl.a. grundlagt et universitet i byen.

I 1961 fik Stalinabad sit gamle navn tilbage, og i 1979 rundede Dusjanbe 500.000 indbyggere. Efter uro i 1990 erklærede Tadsjikistan sig selvstændigt i 1991, og Dusjanbe forblev hovedstad i den nye republik, der gennem 1990erne blev hærget af en borgerkrig og en afvandring af russiske indbyggere i hovedstaden.

Ture fra byen

    Shah-i-Zinda, Samarkand

    Samarkand

    Samarkand er en usbekisk by, der emmer af en fantastisk stemning og atmosfære, som nærmest er taget ud af historiebøgerne om Silkevejen og Amir Timurs store rige. Overalt i byen er der storslåede spor fra herskerens tid i form af bygningsværker i smuk islamisk stil.

    Registan er midtpunktet i det Samarkand, der gennem mange år har været optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Registan er den mest berømte plads i Usbekistan og måske endda i hele Centralasien. Omkring pladsen står tre madrassaer, der hver især er overdådigt dekoreret med de kendte blå kakler i rig mønstervariation.

    Læs mere om Samarkand

Tilmeld dig vores nyhedsbrev