Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bisjkek er hovedstad og den største by i Kirgisistan. Den moderne bys forhistorie startede som karavanestation på en af Silkevejens forgreninger, og i 1825 anlagde Kokand-khanatet en mindre fæstning af ler i det, de kaldte Pisjpek. Fæstningen blev indtaget af russiske tropper i 1862 under Ruslands ekspansion i Centralasien, og ved den lejlighed blev Pisjpek ødelagt.

Rusland genetablerede hurtigt en garnison på stedet, og indbyggertallet steg med de mange russiske bønder, som flyttede hertil grundet frugtbare sortjordsmarker. I 1878 grundlagde Rusland selve byen Pisjpek, der udviklede sig til dagens Bisjkek.

Pisjpek udviklede sig særligt hurtigt efter etableringen af Sovjetunionen, hvor byen i 1926 blev hovedstad i den nyetablerede kirgisiske sovjetrepublik. Ved den lejlighed skiftede byen navn til Frunze efter Mikhail Frunze, der var en sovjetisk militærofficer og politiker, der var født i Pisjpek.

Gennem de sovjetiske år blev Frunze industrialiseret, og byen blev anlagt med et retvinklet gadenet, hvor brede boulevarder og tidstypiske bygninger skød op. Med Sovjetunionens opløsning blev Kirgisistan selvstændigt, og hovedstaden Frunze skiftede navn til det kirgisiske Bisjkek. Gennem hele perioden fra 1926 til i dag er indbyggertallet vokset, og fra ca. 150.000 indbyggere i midten af 1900-tallet, er der i dag godt en million borgere i byen.

Topseværdigheder

  Ala-Too Plads
  Ала-тоо аянты

  Ala-Too Plads er en af Bisjkeks store pladsen i centrum af byen. Den blev anlagt i 1984 i anledningen af 60-året for oprettelsen af den Kirgisiske Sovjetiske Socialistiske Republik, og den blev indviet som Leninpladsen, hvilket var Ala-Too Plads' navn indtil den Kirgisistans selvstændighed.

  Man kunne oprindeligt se en stor statue af Vladimir Lenin på Leninpladsen. Lenin stod her indtil 2003, hvor han blev flyttet til en placering nord for Det Kirgisiske Statslige Historiske Museum, der kan ses som den moderne bygning på nordsiden af Ala-Too Plads.

  I 2011 blev den nuværende statue af Manas opstillet på Lenins gamle plads. Manas er navnet på en mytologisk kirgisisk helt, og statuen blev stillet op i 20-året for landet selvstændighed. Den store plads blev bygget i en tidstypisk stil, og mod syd afrundes pladsen af en offentlig kontorbygning.

   

  Det Kirgisiske Statslige Historiske Museum
  Кыргыз Мамлекеттик Тарых музейи

  Det Kirgisiske Statslige Historiske Museum er Kirgisistans nationalmuseum for den kulturhistoriske udvikling i landet siden oldtiden. Museet blev etableret som første videnskabelige institution i Kirgisistan i 1925 med fokus på at indsamle relevante historiske effekter.

  Museet åbnede for offentligheden i 1927, og siden da er dets samlinger vokset betydeligt til en fremragende formidling af mange kulturhistoriske temaer og begivenheder. Man kan blandt andet se tekstiler, mønter, smykker og mange etnografiske fund i den moderne museumsbygning, der blev opført på den centrale Ala-Too-plads i 1984.

   

  Det Hvide Hus
  Белый дом

  Det Hvide Hus er en stor bygning, der fungerer som den officielle residens for den kirgisiske republiks præsident og sæde for landets parlament. Den syv-etagers bygning blev opført i modernistisk stil i 1985 for centralkomitéen for den kirgisiske SSR's kommunistiske parti og det republikanske ministerråd i den kirgisiske SSR.

  I forbindelse med byggeriet måtte en del bygninger rives ned, og Det Hvide Hus blev blandt andet opført med en marmorfacade og en vinterhave med eksotiske fugle og planter. På forsiden af ​​bygningen var våbenskjoldet fra den kirgisiske SSR, som senere blev erstattet af den kirgisiske republiks våbenskjold. Foran bygningen blev der anlagt et stort bed med røde blomster, der repræsenterede de kirgisisk-sovjetiske bånd.

   

  M.V. Frunze Husmuseum
  М.В. Фрунзенин Үй-музейи

  M.V. Frunze Husmuseum er et museum, der blev etableret i 1925 som minde om Mikhail Frunze. Frunze blev født i Bisjkek i 1885 og blev en betydende sovjetisk militærofficer og politiker. Frunze døde i 1925 under et hospitalsophold, og samme år etablerede man museet i hans hjemby omkring netop det hus, hvor han var født 40 år tidligere.

  På museet kan man derfor se det hus, som Vasilij Frunze byggede til sin familie i 1879. Men kan også se en stor og interessant udstillinger, der gennem utallige dokumenter, billeder, effekter med videre skildrer Mikhail Frunzes liv og betydning under den russiske borgerkrig og revolution samt for opbygningen af Sovjetunionen.

   

  Sejrspladsen
  жеңиш чарчы

  Sejrspladsen er en central plads i Bisjkek, som blev anlagt i 1985 i mindet af 40-årsjubilæet for Sovjetunionens sejr over Tyskland i 2. Verdenskrig. På dette sted lå der tidligere en markedsplads.

  På Sejrspladsen står et stort mindemonument med en statue af en kvinde, der venter på, at hendes mand vender hjem fra krigen. Kvinden står under en tynduk, som er taget på en jurte, der har form af en begravelseskrans holdt af tre ribber af rød granit, der forestiller selve jurten.

Andre seværdigheder

  Det Kirgisiske Nationale Opera og Balletteater
  Кыргыз улуттук опера жана балет театры

  Det Kirgisiske Nationale Opera og Balletteater er en scene, der blev etableret som Frunze Teater i 1937, og fem år senere fik teatret sit nuværende navn. Planlægningen af et nybygget operahus startede allerede i 1930erne, men projektet blev forsinket grundet udbruddet af 2. Verdenskrig.

  Operahuset blev opført efter krigen som Kirgisistans første og eneste opera, og teatret flyttede ind i den smukke bygning i 1955, hvor det stadig har sæde. Operaen fik ved planlægningen også en prominent plads i Bisjkeks byplan, og bygningen har også prydet en af landets pengesedler.

   

  Det Kirgisiske Nationale Kunstmuseum
  Кыргыз улуттук көркөм сүрөт искусство музейи

  Det Kirgisiske Nationale Kunstmuseum er et museum, der blev grundlagt i 1935 som centrum for kirgisisk kunst og kultur. I 1974 blev museet indrettet i den nuværende museumsbygning, som blev opført i sovjetisk burtalisme. Det var en arkitektur, der var meget anvendt i sin samtid.

  Museets udstillinger viser primært maleri- og skulptursamlinger med kirgisiske kunstværker. Der er dog også brugskunst, grafik m.v. i udstillingen, der periodemæssigt går fra den kirgisiske nomadekultur via Sovjetunionen til dagens Kirgisistan.

   

  Bisjkek Cirkus
  Бишкек цирк

  Bisjkek Cirkus er en af den kirgisiske hovedstads markante bygningen i sovjetisk arkitektur fra 1970erne. Den UFO-lignende cirkusbygning blev designet og opført i 1976 i en tidstypisk stil.

  Cirkusbygningen har lagt manege til mange forestillinger siden åbningen, og der har været mange oprejsende cirkusser forbi Bisjkek fra ikke mindst andre dele af det tidligere Sovjetunionen, hvor cirkustraditionen altid har været stærk.

   

  Den Hellige Genopstandelseskatedral
  Ыйык Кайра жаралуу собору

  Den Hellige Genopstandelseskatedral (Свято-Воскресенский собор) er navnet på den russisk-ortodokse domkirke i Bisjkek. Dens historie startede med tanker om at bygge en ordotoks katedral i byen i 1943. De opstod efter, at tidligere kirker i byen var blevet revet ned eller omdannet til andre formål i de første årtier under sovjetisk styre.

  Den ortodokse menighed i det daværende Frunze fik stillet en grund med en ufærdig bygning til rådighed i slutningen af 1944, og herefter gik arbejdet i gang. Kirken blev indviet i 1947 af biskoppen for Tasjkent og Centralasien, og en stor del af udsmykningen var kommet fra kirker i området, som var blevet lukket. Gennem de seneste årtier er katedralen blevet udbygget og udsmykket med blandt andet flere fresker og ikoner.

   

  Lenin Monument
  Лениндин эстелиги

  Lenin Monument er en statue af den sovjetiske statsleder Vladimir Lenin, som blev rejst i 1984 på den centrale Leninplads i Bisjkek. Dette skete i forbindelse med pladsens anlæg, der markerede 60-året for grundlæggelsen af den Kirgisiske Sovjetiske Socialistiske Republik.

  Leninpladsen var den vigtigste i byen, som det var tilfældet over hele Sovjetunionen. Med Kigisistans selvstændighed i 1991 skiftede pladsen navn til Ala-Too, og Leninmonumentet blev flyttet mod nord i 2003, så statuen i dag kan ses på den modsatte side af Det Kirgisiske Statslige Historiske Museum, end det oprindeligt var tilfældet.

  Der havde også stået et Leninmonument i byen før 1984. Det var blevet stillet op i 1948 som centralt monument i Egeparken/Эмен сейил багы som nordligt fikspunkt ad den brede boulevard, der udgik fra Bisjkeks banegård mod nord. I dag står der et monument for Kurmanjan Datke på dette sted.

   

  Erkindik Prospekt
  Эркиндик проспекти

  Erkindik Prospekt er en af Bisjkeks centrale gader. Dens navn betyder Uafhængighedsboulevarden, og gaden er en smuk allé, der forbinder Bisjkeks hovedbanegård i syd med Egeparken/Эмен сейил багы i nord. Alléen er i alt cirka 2.300 meter lang, og i dens nordlige del ligger Kirgisistans 0 kilometer-mærke, der benyttes som officiel afstandsmåler.

  Erkindik Prospekts historie startede som en mindre gade med to rækker sølvpopler. Alléen blev udlagt i 1883 og blev blot kaldt for alléen på daværende tidspunkt. I 1904 blev poplerne erstattet af egetræer, som stadig ses. Gennem tiden har alléen været opkaldt efter ungdomsorganisationen Komsomol og den revolutionære Feliks Dsjersjinskij.

   

  Osh Basar
  Ош базары

  Osh Basar er et af de største markeder i Bisjkek. Det blev etableret i 1983 som et af de traditionelle markeder, der kunne findes over hele Sovjetunionen. Osh Basar var naturligvis karakteristisk for også at være et sted for mange traditionelle kirgisiske varer.

  Sådan er det store marked stadig. Ved et besøg kan man bruge lang tid på at gå på opdagelse og købe både fødevarer og mange forskellige ting til husholdningen. Man kan også finde kirgisiske nationale dragter og andre lokale varer og øvrige souvenirer.

   

  Panfilov Park
  Панфилов паркы

  Panfilov Park er et af de mange grønne områder i centrum af Bisjkek. Parken blev anlagt i 1924 og kaldt Stjerneparken, hvilket tydeligt kan ses i parkens design. Set fra oven blev parken anlagt som en femtakket stjerne i en cirkel.

  I 1942 blev parken opkaldt efter den sojvetiske general og helt Ivan Panfilov. To år senere blev der opstillet et monument til ære for generalen, der døde under tyske angreb på Sovjetunionen i 1941. I dag er der forskellige aktiviteter og forlystelser i parken.

   

  Bisjkek Centralmoské
  Бишкек борбордук мечити

  Bisjkek Centralmoské er en stor og moderne moské, der blev bygget i centrum af den kirgisiske hovedstad fra 2012. Moskéen blev finansieret af en tyrkisk statsinstitution, og den blev indviet i 2018.

  Moskéens design blev ikke mindst inspireret af gamle osmanniske byggerier, og den blev opført som en af de største moskéer i Centralasien. I stilen minder moskéen om Kocatepe Camii i tyrkiske Ankara, og den har i alt plads til 30.000 besøgende.

Ture fra byen

  Almaty, Kasakhstan

  Almaty

  Almaty ligger i det sydlige Kasakhstan og er landets største by. Den moderne bys forhistorie var et aktivt handelssted på en del af Silkevejen, men med mere europæisk skibstrafik fra 1400-1700-tallene var der nedgang i handelen og dermed i områdets udvikling. I 1850erne blev området russisk med Ruslands ekspansion i Centralasien, og for at beskytte det nye land, blev fortet Vernyj anlagt mellem floderne Bolsjaja og Malenkaja Almatinka.

  I 1867 blev Vernyj udvidet og etableret som byen Almatinsk, men den fik efter kort igen navnet Vernyj. Vernyj voksede indtil 1887, hvor byen nærmest blev helt udslettet af et jordskælv. Vernyj blev dog genopbygget, og i 1906 var der 27.000 indbyggere, hvoraf hovedparten var russere eller fra den ukrainske del af det russiske kejserrige.

  Læs mere om Almaty

Tilmeld dig vores nyhedsbrev