Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Bukhara er et af højdepunkterne på den historiske Silkevej, der forbandt Europa og Asien. Handelsvejene gik gennem Centralasien, og Bukhara var en af de vigtigste byer på strækningen gennem det nuværende Usbekistan.

Bukhara ligger midt i ørkenen, og af den rejser en smuk by sig, hvor nogle af verdens smukkeste islamiske bygningsværker kan opleves. Silhuetten byder på Kalyan Minaret som vartegn med en række af de karakteristiske lyseblå kupler omkring sig. Kuplerne og andet af byens arkitektoniske højdepunkter fordeler sig på religiøse værker i form af fx moskeer, minareter og madrassaer.

Bukhara Ark er en oplevelse af historisk tid, hvor Bukharas emir herskede over byen og områdets emirat. Det var det politiske centrum, mens det religiøse centrum ligger tæt herpå i form af komplekset med Kalyan Minaret som midtpunkt.

Bukhara er også karavanernes by, og det viser sig i form af byens handelscentrum, hvor de mangekuplede historiske indkøbscentre fortsat står, hvor handelsgaderne mødes. Der blev handlet silke, smykker, krydderier og meget andet i disse haller, der fortsat fungerer som butiksarkader. I handelsområdet ligger også et utal af karavansarais, der var overnatningssteder for karavanerne. Mange af disse og byens historiske koranskoler er i dag fx værksteder og restauranter.

Topseværdigheder

  Bukhara Ark

  • Bukhara Ark/Boxoro Ark: Bukhara Ark er et stort fort, der siden 400-tallet og givet vis lang tid før har ligget på dette sted i forskellige udgaver. Fortet spillede en militær rolle, men det var samtidig også indrettet som en mindre by, der dannede residens for tidernes regenter.
  • Abdullah-Khan Madrassa/Abdullaxon madrasasi: Denne madrassa blev opført i årene 1588-1590, og den står som et smukt eksempel på samtidens koranskoler i Bukhara. Abdullah-Khan Madrassa er en af Bukharas største koranskoler, og det er værd at se de smukke mosaikker.

  Khoja Gaukushan, Bukhara

  • Khoja Gaukushan/Govkushon majmuasi: Khoja Gaukushan er et bygningskompleks, der hører til blandt de større i Bukhara. Omkring et af byens historiske vandforsyningsbassiner ligger ligger en moské, koranskoler og en minaret, som kun overgås af Kalyan-minareten i den usbekiske storby.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Bukhara her.

Andre seværdigheder

  Bolo Hauz Mosque, Bukhara

  • Bolo Hauz Moské/Bola Hovuz masjidi: Bolo Hauz Moské er en smuk 1700-talsmoské, der var bedested for Bukharas emirer og deres entourage. Den er bygningsmæssigt seværdig og for både sin rolle for emirerne og som et bevaret moskékompleks med bedehus, minaret og vandbassin.
  • Modari-Khan Madrassa/Modarixon madrasasi: Koranskolen Modari-Khan Madrassa blev opført i 1566-1567 til ære for Abdullah Khan IIs mor, hvilket fremgår af stedets navn, der betyder khanens mor.

  Chashma Ayub, Bukhara

  • Jobs Kilde Mausoleum/Chashma Ayub maqbarasi: Dette mausoleums tidlige historie er ikke kendt, men en inskription antyder, at det blev bygget under Amir Temur og derved i årtierne omkring år 1400. Det er et minde om Job fra Bukhara, der havde en administrativ stilling som vanddistributør i byen. Med sparsomt vand var det selvsagt en vigtig stilling.

  Market, Bukhara

  • Bukhara Fødevaremarked/Buxoro Dehqon bozori: Buxoro Dehqon bozori er navnet på Bukharas store marked med fødevarer og andre produkter. Med Usbekistans klima og frodighed bugner markedet i sæsonen, og her er abrikoser, ferskner, figner, granatæbler, meloner og meget mere.

  Kalyan Mosque, Bukhara

  • Kalyan Moské/Kalon masjidi: Kalyan Moské har status af katedralmoské, hvilket har været tilfældet siden opførelsen i 1500-tallet. Kalyan Moské benyttes i dag som fredagsmoské, og den er derved den væsentligste i Bukhara.
  • Ulugh Bek Madrassa/Ulug’bek madrasasi: Ulugh Bek Madrassa er en af Bukharas mest kendte koranskoler og en af de tre, der blev grundlagt af politikeren og videnskabsmanden Ulugh Bek i 1400-tallet.

  Chor Minor, Bukhara

  • Chor Minor/Chor Minor: Chor Minor, der på tadjikisk betyder fire minareter, er en seværdig indgangsbygning til en hedengangen koranskole. Chor Minor Madrassa blev bygget i 1806-1807 af en velhavende købmand fra Bukhara.
  • Emirens Palads/Amir saroyi: Byen Kagan ligger sydøst for selve Bukhara, og den hed tidligere Ny Bukhara/Новая Бухара, da den blev etableret som centrum for den kejserlige russiske administrations diplomati med Bukharas emir i 1800-tallet.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Bukhara her.

Ture fra byen

  Square, Gijduvan

  • Gijduvan/Gijduvon: Byen Gijduvan er en mindre by i Bukhara-regionen. Gijduvan er kendt for at være en driftig handelsby med mange talentfulde kunsthåndværkere, hvis keramik står som den nok mest kendte del.

  Registan, Samarkand

  • Samarkand/Samarqand: Byen Samarkand emmer af en fantastisk stemning og atmosfære, der er taget ud af historiebøgerne om Silkevejen og Amir Timurs store rige. Overalt i byen er der storslåede spor fra herskerens tid i form af bygningsværker i smuk islamisk stil.

  Prince Romanov Palace, Tashkent

  • Tasjkent/Toshkent: Tasjkent er Usbekistans hovedstad, og her er der mange seværdigheder og oplevelser fra historien om fx krigsherren og herskeren Amir Timur. Der er stemningsfulde bygninger og kvarterer fra Tasjkents tid som en del af det russiske kejserrige.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Buxoro Dehqon bozori, Sulaymon Murodov ko’chasi
  • Dilkusho Dehqon Bozori, Mustaqillik ko’chasi
  • Shaxriston, Khodja Nurobobod ko’chasi
  • Toqi Telpakfurushon, Khakikat ko’chasi
  • Indkøbsgader: Khodja Nurobobod ko’chasi, Bahouddin Naqshbandi ko’chasi, Khakikat ko’chasi

Med børn

  • Forlystelsespark: Samoniylar istirohat bogi, Afrosiyob ko’chasi
  • Aftenshow, musik og dans: Nodir Devon Begi madrasasi, Mekhtar Anbar ko’chasi

Gode links
Historisk overblik

  Byens oprindelse
  Bukhara er en af de gamle byer i Centralasien med en historie, der går flere tusind år tilbage i tiden. Arkæologisk kan byeni hvert fald dateres tilbage til år 500 f.Kr., hvor der var en bosættelse på den nuværende Bukhara Ark. Som en oase i ørkenen var Bukhara dog allerede beboet før dette, og det formodes, at der var mange beboelser langs floden Zarafshan. Omkring år 700 f.Kr. opstod den sogdianske kultur, og i år 500 f.Kr. var flere bosættelser blevet samlet på Bukhara Ark, hvor der også var etableret en mur herom, og derved opstod det, der blev til Bukhara.

  Tidlige og skiftende herskere
  Ved Bukharas start var området underlagt det persiske rige som vasalstat. Senere kom makedonske Aleksander den Store i 300-tallet f.Kr. under hans felttog fra Balkan mod øst, og den græske kultur kom naturligt nok til at sætte sit præg på Bukhara.

  I byen var der også templer, og Bukhara var et kultsted for tilbedelse af gudinden Anahita. En del af den kultur var, at mange valfartede hertil ved gentagne festivaler, og dette gav grobund for en udvikling af den handel, der gennem Bukharas historie har sat stort præg på byen. Arkæologiske fund fra tiden er blandt andet guldmønter, der understreger Bukharas allerede daværende internationale handelsstatus.

  Silkevejen
  Den centralasiatiske handel har altid været associeret med Silkevejen mellem Europa og Kina, og efter det kinesiske Han-dynastis sikring af ruten i 200-tallet f.Kr. blomstrede den til nye højder.

  Bukhara lå strategisk godt på Silkevejen, og her opstod et egentligt marked, der videreudviklede den i forvejen velhavende by. Karavanernes handel med ikke mindst silke voksede og tilførte Bukhara ny økonomisk formåen de kommende århundreder.

  Denne positive situation varede til midten af 300-tallet, hvor Bukhara blev underlagt et styre af mongolske stammer. Det kom til nedgangstider for Bukhara, der dog oplevede en befolkningstilvækst og øget aktivitet i området fra det følgende århundrede.

  Områdets religioner
  I 500-600-tallene var flere religiøse retning repræsenteret i Bukhara. Det gjaldt hovedsageligt manikæismen og en form af kristendommen.

  Muslimske hære invaderede det centralasiatiske område omkring Bukhara omkring år 650, og med sig bragte de islam. Som by var Bukhara multikulturel og multireligiøs, og hverken islam eller et arabiske styre vandt indpas før midten af 700-tallet. Det afgørende var Slaget ved Talas i 751, som gjorde araberne til herskere i Bukhara. Med det muslimske styre vandt islam efterhånden indpas og blev den dominerende religion.

  Den nye hovedstad
  Efter Slaget ved Talas blev islam stadig mere dominerende, og det samme gjorde de arabare, islam var kommet med. Det ændrede sig i 850, da Bukhara blev hovedstad af samanidernes imperium med Ismail Samani som første hersker; man kan fortsat beundre hans mausoleum i Bukhara.

  Med samaniderne kom en persisk indflydelse i form af både kultur og sprog, og Bukhara rivaliserede med Bagdad som områdets vigtigste by. Under de persiske samanider blev Bukhara kulturelt og intellektuelt center i den islamiske verden, og det samme naturligvis sit præg og sin udvikling i byen.

  Bukhara var i 900-tallet en af verdens største byer med en befolkning, der lå på omkring 300.000. Kun byer som Bagdad og Cairo havde tilsvarende størrelse. Prominente islamister arbejdede herfra, og i det mere taget var dette en storhedstid i Bukharas historie. Samanidernes tid som herskere sluttede i 999 med de tyrkiske karakaniders magtovertagelse.

  Nye tider
  Efter samanidernes æra blev Bukhara en del af karakanidernes tyrkiske stat, men det bremsede ikke byens udvikling. Det var fx Aslan Khan, der som karakanid-hersker beordrede opførelsen af den berømte Kalyan Minaret igangsat. Minareten var et samtidigt arkitektonisk mesterværk.

  Nye tider og nye ledere kom til på skift gennem de følgende århundreder, og mest kendt er Djengis Khans ødelæggelse og erobring af Bukhara i 1220. Mongolerne indførte et nyt styre, der blandt andet bestod af embedsmænd fra Kina, som skulle sikre administration af den muslimske befolkning i Centralasien.

  Djengis Khans efterfølgere regerede det mongolske rige, indtil krigsherren Timur i 1300-tallet overvandt styret og skabte sit eget storrige med udgangspunkt i nærliggende Samarkand. Bukhara blev erobret i 1363.

  Timur skabte et rige, der strakte sig fra det nuværende Tyrkiet til Indien og fra Det Arabiske Hav til områderne nord for Kasakhstan. Han nedstammede fra mongolske krigere, og han betragtede sig selv som efterkommer og arvtager efter Djengis Khan.

  Timur døde i 1405, og hans timuridiske dynasti regerede det usbekiske område til starten af 1500-tallet. Det skete som et samlet rige indtil og med Ulugh Beks regeringstid. Ulugh Bek var videnskabsmand, og han blev konge med fokus på lærdom; som er synligt tegn herpå grundlagde han tre koranskoler, hvoraf den ene fortsat kan ses i Bukhara. Senere blev riget opdelt, og der kom lokale regenter i fx Bukhara og Samarkand.

  Khanatet Bukhara
  De nye herskere i Bukhara grundlagde et khanat med centrum den gamle handelsby. Det var det usbekiske shaybanid-dynasti, der regerede, og under blandt andet Abdullah Khan i anden halvdel af 1500-tallet blomstrede Bukhara, hvor studerende og lærde kom til i stort volumen. Kunsten og litteraturen florerede, og der blev etableret flere skoler og et fornemt bibliotek i byen.

  Shaybaniderne regerede til 1599, hvor Janid-dynastiet kom til magten. De kom fra Astrakhan og herskede over Khanatet Bukhara indtil 1747.

  Emiratet Bukhara
  I 1785 opstod Bukhara som et emirat mellem floderne Amu Darya og Syr Darya. Tidligere blev det kaldt Transoxiana med hovedstad i Bukhara, og emiratet bestod til 1920.

  Emiratets udvikling startede med lokale embedsfolk, de såkaldte ataliqs, stigende magt i et svækket khanat gennem 1700-tallet. En ataliq havde stor magt som blandt andet tutorer fra khanernes børn, og de overtog den reelle magt, mens de lod nogle nogle khaner sidde som marionetter, før selve emiratet blev etableret.

  Det Russiske Kejserrige ekspanderede gennem 1800-tallet, og Centralasien var et af områderne, der blev indlemmet i zarens imperium. Bukhara Khanat tabte et opgør mod Rusland i 1868, og Rusland erobrede emiratets territorium i årene 1868-1873. Emiren blev på sin trone underlagt zaren, og emiratet blev endda udvidet, idet emirerne støttede Ruslands kampe mod fx Khiva.

  Under den russiske tid kom et opsving i økonomi med den russiske handel, og Bukhara blev forbundet med andre regioner gennem først Den Transkaspiske Jernbane til Krasnovodsk ved Det Kaspiske Hav og senere via Tasjkent til Orenburg i det europæiske Rusland. Bukharas station blev etableret sydøst for byen, og her etablerede den russiske administration byen Ny Bukhara, der havde russisk byplan, boliger, kirke, administration og andet, der hørte til administration af området.

  Ny Bukhara havde nogle tusinde indbyggere, mens Bukhara selv havde en befolkning på omkring 70.000. Bukhara var omgivet af mure og bastioner, og her var mange madrassaer, moskeer og markeder. Centralt som politisk centrum i den gamle by lå Bukhara Ark som emirens residens og kontorer.

  Den sidste emir
  I 1911 blev emir Mohammed Alim Khan kronet som emir i kroningssalen i Bukhara Ark, og det skulle blive den sidste kroning i emiratets historie. Mohammed Alim Khan ønskede at fastholde sin magt, og oppositionen i emiratet sluttede sig til de sovjetiske bolsjevikker i kølvandet på den russiske revolution. I 1918 meddelte kommunistiske støtter, at byen var klar til at støtte bolsjevikkerne mod den konservative emir.

  Bolsjevikkernes hær marcherede til Bukharas porte og forlangte overgivelse, men emiren forsvarede emiratet og Bukhara, der i sig selv aldrig for alvor var blevet annekteret af Rusland. Det skete ved at lade den russiske delegation henrette, ødelægge installationer som jernbanen mod den sovjetisk-kontrollerede Samarkand og generelt indlede en hellig krig mod alt russisk.

  Den sovjetiske hær trak sig tilbage til Samarkand, men for emiren var det en stakket frist. Den 16. august 1920 besluttede bolsjevikkerne at styrte Bukharas emir, og blot 12 dage senere angreb byen. Det kom til hårde kampe, hvor den sovjetiske hær under ledelse af Mikhail Frunze var emirens støtter overlegen. Efter fire dages kampe blev emirens palads ødelagt, og det røde flag blev hejst i Kalyan Minaret, der var symbolet på Bukhara. Emiren flygtede til Afghanistan, og samme år blev Bukharas Folkelige Sovjetrepublik etableret.

  Sovjetunionen til i dag
  I 1925 blev det tidligere emirat optaget i Usbekistans Sovjetiske Socialistiske Republik, og dermed var området integreret i Sovjetunionen, der blev afløst af et selvstændigt Usbekistan i 1991.

  Under den sovjetiske tid blev Bukhara og området omkring byen udviklet med nye kvarterer, landbrugsproduktion og andet, der industraliserede byen. Umiddelbart syd for Bukharas gamle bydel blev den nye sovjetiske by planlagt med brede gader, store pladser, en statue af statslederen Lenin og store offentlige byggerier som fx administration og boligblokke i den voksende by.

  Bukhara er en ørkenby, og under Sovjetunionen blev stadig større dele af det tørre land opdyrket gennem kunstvanding. Bomuldsproduktionen steg betydeligt, hvilket fortsat ses i områderne omkring byen.

  Store restaureringsarbejder blev iværksat under den sovjetiske tid, og disse er videreført under det selvstændige Usbekistan, der fortsat investerer i byen. Det sker fx i nye motorveje og videreførelse af højhastighedstoget Afrosiyob fra Samarkand til Bukhara.