Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Cleveland er en af de største byer i den amerikanske stat Ohio. Den blev grundlagt i 1796, da landmålere fra Connecticut Land Company opdelte statens såkaldte Western Reserve i landsbyer og en hovedstad. Landmålernes leder hed Moses Cleaveland, som Cleveland blev opkaldt efter, og han designede byplanen ud fra New Englands traditioner.

Byen lukrerede på beliggenheden ved Lake Erie, og den boomede efter færdiggørelsen af Erie and Ohio Canal i 1832. Senere i 1800-tallet kom der stor vækst i Cleveland som logistisk centrum mellem den amerikanske østkyst og Midtvesten, hvor der blandt andet blev transporteret store mængder jern og kul, og i 1870 grundlagde John D. Rockefeller virksomheden Standard Oil i byen.

Industriproduktionen var som befolkningstallet i vækst, og i begyndelsen af 1900-tallet var Cleveland USA’s sjettestørste by. I 1920erne blev der bygget mange skyskrabere, og det gentog sig i sidste halvdel af århundredet med byens karakteristiske skyline som resultat. Fra 1960erne oplevede Cleveland en økonomisk nedtur som følge af ikke mindst nedlæggelse af mange job i traditionelle industrier. Siden 1980erne har byen dog igen udviklet sig.

I dag er Cleveland en by med en storslået industrihistorie og mange seværdigheder. Man kan starte en spadseretur i byen på Public Square, der er midtpunktet af byens downtown. Pladsen var allerede centrum i Moses Cleavelands byplan fra 1796, og i dag kan man se alt fra den gamle Old Stone Church til nogle af Clevelands højeste moderne skyskrabere omkring Public Square.

Den nyromanske Old Stone Church blev åbnet i 1855, og dengang dominerede kirken pladsen. Det gør den ikke mere, idet Key Tower, 200 Public Square og Terminal Tower alle tårner sig op omkring Old Stone Church og Public Square. 200 Public Square er 201 meter i højden og blev åbnet i 1985, mens det 289 meter høje Key Tower blev indviet som staten Ohios højeste bygning i 1992. Terminal Tower på 235 meter er det mest karakteristiske højhus, og det var den højeste bygning i USA uden for New York fra 1927 til 1964.

Der er et observationsdæk i Terminal Tower, og herfra har man en uforglemmelig udsigt over Cleveland og Lake Erie, der ligger som et hav umiddelbart nord for downtown. Når man kommer ned fra observationsdækket kan man se nærmere på Soldiers' and Sailors' Monument, der er et mindesmærke fra 1894 for de borgere fra Cuyahoga County, som deltog i den amerikanske borgerkrig i 1860erne.

Hvis man vil opleve mere af Clevelands storbystemning og samtidigt se på arkitekturhistorie, bør man gå fra Public Square ad Euclid Avenue, der var kendt som Millionaires' Row. Her kan man blandt andet se Cleveland Arcade fra victoriatidens 1890, der er en luksuriøs overdækket butiksgade. Cleveland Trust Company Building fra 1907 er en anden af gadens bygninger, og man kan også se teaterbygninger som Connor Palace og Playhouse Square.

Cleveland byder også på anden kunst og kultur som fx Cleveland Orchestra, der er et af USA's fineste orkestre. Det spiller i Severance Hall fra 1931, som ligger i kvarteret University Circle. I samme område ligger Cleveland Museum of Art, der har en kolossal kunstmuseum med blandt andet europæiske mestre, kinesisk og egyptisk kunst. Man kan også besøge Museum of Contemporary Art Cleveland, der ligger i Farshid Moussavis moderne museumsbygning.

Når man er i Cleveland, er der også værd at gå en tur langs Lake Eries bredder, hvor søen ligger som et åbent hav. Edgewater Park er et godt sted, hvis man vil lidt væk fra downtown. Herfra kan man nyde vandet fra Edgewater Beach og gå ad nogle vandrestier med udsigt til skyskraberne i centrum som bagtæppe. Man kan også gå til søbredden umiddelbart nord for downtown eller gå langs Cuyahoga River til Wendy Park ved søen.

Ture fra byen

  Pittsburgh, Pennsylvania

  Pittsburgh

  Pittsburgh er en af de største byer i den amerikanske stat Pennsylvania. Byens historie går tilbage til 1754, hvor franskmænd anlagde Fort Duquesne på det sted, hvor der havde ligget en handelsstation siden 1740erne. Englænderne overvandt det franske fort i 1758, som de omdøbte til Pittsburgh efter William Pitt. De anlagde Fort Pitt fra 1759, og der var omkring 400 indbyggere i byen i disse år.

  Byen voksede til 1.565 beboere i år 1800, og i førte halvdel af 1800-tallet blev Pittsburgh kraftigt udbygget, og allerede i 1815 var der en betydelig metalindustri og andre fabrikker i byen. Fabrikkerne nød godt af områdets kulminer, som i sig selv tiltrak mange nye indbyggere, og øget våbenproduktion under den amerikanske borgerkrig gav også vækst.

  Læs mere om Pittsburgh

   

  Columbus, Ohio

  Columbus

  Columbus er hovedstad og den største by i den amerikanske stat Ohio. Byens forhistorie startede i 1803, da Ohio blev en stat og skulle have en hovedstad. Chillicothe og Zanesville var de første hovedstæder, og man overvejede andre byer, før det blev besluttet at anlægge en ny by centralt i staten som hovedstad, og det blev Columbus med grundlæggelse i 1812. De følgende årtier voksede byen efter åbningen af National Road og Ohio and Erie Canal, der begge gav Columbus gode transportveje, hvilket igen skete med jernbanen fra 1850.

  I midten af 1830erne havde Columbus omkring 4.000 indbyggere, og det tal steg til 125.000 med udgangen af århundredet, hvor der var etableret mange store industrier i byen af bl.a. stål og hestetrukne køretøjer. Columbus fortsatte sin vækst gennem 1900-tallet, hvor der var byggeboom i 1920erne og igen i 1970erne med moderne kontorbygninger.

  Læs mere om Columbus

   

  Detroit, Michigan

  Detroit

  Detroit er den største by i den amerikanske stat Michigan. Dens historie startede i 1701, da franskmænd anført af Antoine de La Mothe Cadillac etablerede Fort Pontchartrain du Detroit som handelsstation på det sted, hvor downtown i dag ligger. Senere i århundredet blev stedet først britisk og derefter amerikansk, før Detroit i 1805 blev hovedstad i Michigan Territory.

  På dette tidspunkt var der under 750 indbyggere i byen, men det tal steg løbende gennem 1800-tallet. I 1837 blev Michigan en stat i USA, og Detroit forblev statens hovedstad indtil 1848, hvor regeringssædet blev flyttet til Lansing. I sidste halvdel af 1800-tallet boomede byen gennem transport og industrialisering, og fra 1850 til 1900 steg indbyggertallet fra 21.000 til 285.000. Det var en tid, hvor der blev anlagt brede boulevarder og bygget i smuk arkitektur med stadig større bygninger.

  Læs mere om Detroit

Tilmeld dig vores nyhedsbrev