Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Brighton er en mondæn badeby, der ligger ved Englands sydkyst. Dens historie går tilbage til keltiske bosættelser, og derefter erobrede romerne området sammen med det øvrige England. I denne tid byggede romerne villaer i byen. Senere blev landsbyen Bristelmestune omtalt, og i slutningen af 1000-tallet var Brighton en fiskerby med omkring 400 indbyggere.

Befolkningstallet steg gennem århundrederne til 4.000 i midten af 1600-tallet, men derefter blev det nedgangstider, og antallet af indbyggere blev halveret. I sidste halvdel af 1700-tallet boomede Brighton dog, og denne gang var det turister til byens bade, som skabte væksten. Der blev bygget hoteller og meget andet i den victorianske æra, og der boede flere end 120.000 i Brighton i 1901.

I dag kan man stadig opleve en dejlig stemning af badeby ved et besøg i Brighton. Byens promenader langs Den Engelske Kanal er stadig, hvor man går nogle dejlige ture og nyder indbegrebet af Brightons herlige beliggenhed. Der er også her, man kan gå en tur ud ad den 525 meter lange Brighton Palace Pier, hvor der både er spisesteder, god udsigt og en forlystelsespark yderst på havet.

Palace Pier er i øvrigt den tredje af denne typer moler i byen. I 1823 byggede man The Royal Suspension Chain Pier, men den blev ødelagt af en storm i 1896. West Pier var en mole, der blev åbnet i 1866. Den lukkede i 1975, og i dag kan man se resterne af den i havet vest for Palace Pier.

Langs vandet er der også meget andet at se. Tæt på Palace Pier kan man besøge byens Sea Life-akvarium, der i sin oprindelige udgave åbnede allerede i 1872. Lige øst for akvariet kan man prøve at køre med verdens ældste elektriske jernbane i drift, Volk’s Electric Railway, der blev anlagt af Magnus Volk og åbnet 1883.

Banen kører ad en strækning på 1.640 meter, og i den østlige ende kan man gå en tur på Brightons store marina. Vest for Palace Pier kan man se hele byen og havet lidt fra oven i British Airways i360, der er et 162 meter højt observationstårn med en stor glaskuppel med panoramaudsigt i alle retninger.

Man kan også gå en tur ind i Brighton, hvor der er flere ting at se. Nord for Palace Pier ligger Old Steine Gardens, og nord for den kommer man til Pavilion Gardens, hvor Brightons nok mest kendte bygningsværk ligger. Det er det overdådige indiskinspirerede palads, Royal Pavilion, der blev opført i 1815-1823 af det britiske kongehus. Interiøret er fantastisk med bl.a. den storslåede banketsal.

Man kan også besøge Brighton Museum & Art Gallery, hvor der er brede historiske og arkæologiske samlinger, kunst m.v. Det er også en god idé at gå en tur i de såkaldte Brighton Lanes, som er en labyrint af smalle stræder og hengemte pladser, som ligger mellem Brightons strande og gaden North Street. Brighton Lanes går tilbage til 1500-tallet, hvor byen var en mindre fiskerby.

Ture fra byen

    London

    London

    London er centrum i den britiske verden, og som imperiets hovedstad har byen gennem århundreder fået inspiration fra kulturer over hele verden, og det sætter sit præg i byens gadebillede. London er en metropol, med noget for enhver smag; det gælder seværdigheder, oplevelser og også de mange etniske restauranter, der er her.

    Museerne i London er blandt verdens fineste, og der er noget for enhver smag i British Museums fantastiske samlinger. Imperial War Museum og Tower of London er andre populære valg.

    Buckingham Palace, byens kirker, de politiske institutioner, vartegnene og de mange spændende byggerier i moderne og eksperimenterende arkitektur er også oplevelser. En tur under jorden med London Underground bør man også nå; særligt de gamle stationer er spændende.

    Læs mere om London

     

    Canterbury, England

    Canterbury

    Canterbury er en by ved floden Stour i Kent i det sydøstlige England. Byen har en lang historie og var i romertiden et administrativt centrum med navnet Durovernum. I denne tid blev der bl.a. opført bymure og byporte. I 597 blev der bygget et kloster tæt på det sted, hvor Canterbury Cathedral senere blev opført. Det blev etableret af Augustin af Canterbury, som var blevet sendt til England som missionær.

    Canterbury blev pilgrimssted, da ærkebiskop Thomas Becket blev myrdet i katedralen i 1170. Pesten ramte byen i 1348, og gennem de følgende århundreder faldt indbyggertallet fra 10.000 til 3.000. I 1413 blev Henrik IV begravet i byens katedral, og i 1448 fik Canterbury stadsret med en borgmester og en sherif. I 1800-tallet voksede byen med bl.a. en jernbane allerede i 1830. Under 2. Verdenskrig blev byen ramt af store ødelæggelser under Luftwaffes bombardementer.

    Læs mere om Canterbury

Tilmeld dig vores nyhedsbrev