Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Manchester er med sine flere end to millioner indbyggere et af de største byområder uden for London, og som turist oplever man et spændende og blomstrende kulturliv og et væld af aktivitetsmuligheder i den historiske industriby. Det hyggelige centrum med mange fornemme opførelser fra årtierne omkring år 1900 er mange spadsereture værd.

Selve byen Manchester udgør hjertet af det industriområde, hvor ikke mindst tekstilproduktion lagde grunden til områdets velstand og vækst. De mange industribygninger sætter stadig sit præg på byens centrum og omgivelser, og blandt de mange højdepunkter er den gamle Liverpool Road Railway Station og Videnskabs- og Industrimuseet.

Der er flere interessante museer i Manchester. Naturhistorie og arkæologi er fokus på Manchester Museum, og man kan også opleve interessant kunst og dele af Storbritanniens militærhistorie på Imperial War Museum North, der ligger i det revitaliserede dokområde.

For mange fans over hele verden er en tur til Manchester også et besøg til fodboldens by, og det er der flere muligheder for at udleve. Byens to store fodboldklubber er Manchester United og Manchester City, og i centrum af byen ligger Det Nationale Fodboldmuseum.

Andre seværdigheder

  Chinatown, Manchester

  • Den Kinesiske Bydel/Chinatown: I Manchester blev de første kinesiske restauranter åbnet i årene efter 2. Verdenskrig. Flere kom til i 1960erne, og siden da er der skudt et egentligt kinesisk kvarter op i Manchester.
  • Den Kongelige Børs/Royal Exchange: Børsbygningen Royal Exchange blev opført i årene 1867-1874. Den blev bygget som erstatning for byens tidligere varebørs, der var blevet for lille til datidens vækst og behov.

  St. Anne's Church, Manchester

  • Skt. Annæ Kirke/St. Ann’s Church: Kirken St. Ann’s Church blev opført 1709-1712 på et sted, hvor der dengang var marker. Stilen er nyklassicisme, og der er anvendt lokale sandsten som byggemateriale.
  • Albert Mindesmærke/Albert Memorial: På den central plads, Albert Square, kan man se mindesmærket Albert Memorial. Mindesmærket blev rejst som monument for dronning Vicorias mand, prins Albert, i 1860erne.

  Manchester Art Gallery

  • Manchester Kunstgalleri/Manchester Art Gallery: Dette fine kunstgalleri er byen Manchesters, og derfor er det naturligt, at samlingerne taget sit udgangspunkt i kunstværker og kunstnere, der har noget med Manchester at gøre.
  • Castlefield Romerske Fort/Castlefield Roman Fort: Stedet Castlefield var der, hvor romerne i sin tid byggede opførte en militær forpost i denne region. Man kan stadig se en del af forsvarsmuren og det egentlige fort, hvis rester er blevet restaureret.

  Victoria Baths, Manchester

  • Victoria Bade/Victoria Baths: Victoria Baths slog dørene op 1906 til nogle ganske luksuriøse badefaciliteter med offentlig adgang. Manchester var dengang en rig by, og derfor blev bygningen opført solidt og med mange fine detaljer.
  • The Manchester Museum: Manchester Museum er et museum med store og mangfoldige samlinger inden for arkæologi, antropologi og naturhistorie. Det er et af Englands største museer af denne slags.

  Ordsall Hall, Manchester

  • Ordsall Hall Museum: Ordsall Hall er et prægtigt engelsk palæ i tudor-stil. Ordsall Hall blev første gang nævnt 1177, men den nuværende bygning er af nyere dato og udbygget og ændret over flere århundreder.
  • Manchester United og Rundvisning/Manchester United Museum and Tour: Manchester United er en af verdens mest kendte og populære fodboldklubber. Utallige stjerner har gennem tiden spillet for klubben, hvis historie fortælles på dette museum.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Manchester her.

Historisk overblik

  Mamucium bliver grundlagt
  Romerne var muligvis de første, der slog sig ned i det nuværende Manchester. Det oprindelige romerske fort blev opført under Gnaeus Julius Agricola år 79. Fortet var en mellemstation på den vigtige vej mellem Chester og York, og samtidig spillede det også en forsvarsrolle i regionen.

  Romernes fort blev placeret ved sammenløbet af floderne Medlock og Irwell, og det var et naturligt sted at befæste. Det romerske navn var Mamucium, og fra denne tid kan man fortsat se ruiner i bydelen Castlefield, hvor en garnison på 500 mand menes at have været stationeret. Den romerske æra i området sluttede i 410.

  Efter stedets romerske tid var der en overgang uden større bebyggelse, og herefter var der invasion fra blandt andet dansk og saksisk side, og flere gange kom det til kampe med vikinger.

  Det nye Manchester
  I 1000-tallet kom området på Gresle-familiens hænder, og mens de som baroner regerede, voksede bebyggelsen, og denne gang skete det ved sammenløbet af floderne Irwell og Irk i stedet for på det romerske Mamucium.

  Kirken blev etableret i tidlige Manchester, hvis sogn strakte sig over omkring 160 kvadratkilometer. Det store område var et tegn på en lille befolkning og et for kirken lavt indtægtsgrundlag. Eneste skatter var på dette tidspunkt danegæld til vikingekongerne.

  Baronerne de Gresle byggede også en befæstet residens i Manchester, hvorfra de administrativt styrede byen gennem blandt andet udlejning af jorder; baronerne ejede formelt byen, hvis centrum lå omkring slottet og Church of Saint Mary.

  Befolkningstallet og antallet af håndværkede begyndte at stige omkring år 1200, da Robert de Gresle som den første baron tog fast residens i byen. Han udbyggede sin residens, og det arbejde bragte blandt andet murere og tømrere med sig, og deres aktivitet og kunnen smittede af på hele byen.

  Handel var en af de nye aktiviteter, som bragte Manchester fremad. I 1223 opnåede byen ret til at holde et årligt marked, og de blev holdt omkring der, hvor St. Ann’s Square ligger i dag.

  1300-1400-tallene
  Baron Thomas de Gresle gav i 1301 Manchester visse handelsrettigheder, og derved blev baronernes by formelt en markedsby. Det var en status, der bidrog til at øge byens status, men i lang tid varden dog fortsat kun en blandt mange mindre byer i området.

  I 1300-tallet blev Manchesters forsvar udbygget. Byens forsvarslinjer inkluderede floderne Irwell og Irk, og der blev gravet yderligere forhindringer og anlagt befæstninger, der gjorde et fjendtligt indtog i byen vanskelig.

  1300-tallet var også århundredet, der kom til at være afgørende for byens udvikling de følgende mange århundreder; det var her, flamske vævere bosatte sig, og de skabte byens tekstilindustri. Flamlænderne benyttede uld til tekstiler, og de lagde grundlaget til industrialiseringen af Manchester og området omkring byen. Manchester blev relativt hurtigt egnen Lancashires primære industriby.

  Uld, tekstiler og velstand
  I løbet af 1500-tallet havde Manchester gennem uldhandelen etableret sig som en vigtig industri- og handelsby. Den første industrialisering fortsatte gennem 1500-tallet, og fra 1620erne fik den nyt liv med indførelsen af vævningen af barchent. Med de nye teknikker blev der udviklet nye industrier, og Manchester oplevede, at en ny bølge af flamske bosættere kom til byen.

  Som en vigtig engelsk by havde Manchester tætte bånd til London i denne tid, og i midten af 1600-tallet blev industribyen repræsenteret i det britiske parlament med et sæde. Charles Worsley blev byens første parlamentsmedlem, og efter opløsningen af parlamentet i 1654 blev Worsley lokal leder i regionen omkring Manchester. Worsley indførte en ny puritanisme i byen, som var inspireret af strømninger i London.

  Allerede i 1660 blev Manchester som straf frataget sit sæde i parlamentet. Det skete i forbindelse med genindførelsen af monarkiet i England i 1660, og byen var uden repræsentant i forsamlingen helt til 1832. På trods at den politiske ustabilitet fortsatte væksten dog i Manchester, der helt frem til 1700-tallet fortsatte med at være en i engelsk skala mindre markedsby.

  Industri og transport
  Markedsbyen Manchester fik nye muligheder fra 1861, hvor hertugen af Bridgewaters kanal blev åbnet mellem byen og Worsley. Kanalen forbandt ad vandvejen det centralt beliggende Castlefield, og den betød blandt andet, at der kunne sejles kul til den tiltagende produktion hertil fra hertugens miner i netop Worsley.

  Det var en tid, hvor bomuld afløste den tidligere, dominerende uldproduktion, og kombinationen af en stærkt stigende efterspørgsel og anvendelsen af ny teknologi gjorde Manchester til midtpunktet for den tiltagende industrialisering. Bomuldsspinderier og egentlig tekstilindustri skød op, og byens velstand var stigende.

  I 1764 blev spindemaskinen Spinning Jenny installeret i Manchester, og den startede så at sige den industrielle revolution. Spinning Jenney var nemlig den første spindemaskine, der kunne anvendes industrielt i en fuldautomatisk produktionsproces i Manchester, og den satte nye standarder for industriens udvikling.

  I 1792 blev der nedsat et kommissorium, der skulle sikre byens fortsatte vækst, og fra den tid gik det hurtigt fremad for Manchester. Fra omkring år 1800 eksploderede udviklingen af den by, der skulle vokse sig til den dominerende på egnen.

  Med industrialiseringen og den økonomiske velstand kom også en del nye muligheder for byens borgere. Kulturelt blev der etableret flere nye institutioner i byen, og i 1830 blev verdens første offentligt tilgængelige jernbane indviet; den forbandt Manchester med Liverpool og var et håndfast bevis på Manchesters teknologiske og økonomiske formåen. Nogle år forinden var verdens første buslinje sat i drift; fra 1824 kørte den fra Market Street til Pendleton og Salford.

  Ny udvikling
  I 1835 blev den lokale administration dannet, og fem mindre byområdet blev lagt sammen under den egentlige Manchester som en samlet kommune; senere er en del flere oplandskommuner blevet slået sammen med Manchester. Politisk blev Manchester i 1800-tallet inspiration for Friedrich Engels, og de mange arbejdede påvirkede dannelsen af den egentlige engelske arbejderbevægelse.

  I 1800-tallet blev der etableret flere uddannelsessteder og nogle af de populære kulturinstitutioner, man fortsat kan opleve. Hallé-orkestret blev grundlagt 1857, og byens store foldboldklubber med Manchester United som flagskib blev dannet.

  Industrielt stod byen heller ikke stille, fx blev Manchester Ship Canal udgravet fra 1887. Kanalen stod færdig 1894, og den gjorde Manchesters havn til den tredjestørste i England. Slutningen af 1800-tallet var også guldalderen for byens pragtbyggerier såsom den imponerende rådhusbygning, Town Hall.

  1900-tallet til i dag
  Ved indgangen til det 20. århundrede var Manchester-regionen en af de ti mest folkerige i verden. Byen havde en udviklet produktion med kemisk industri, elektrisk industri og meget andet. Det var en by, der var præget af mange års industriel velstand.

  Med depressionen i 1930erne ramte en brat nedtur Manchesters tekstilindustri. Konkurrence fra udlandet var en medvirkende faktor, og det blev starten på byens industrielle, økonomiske og befolkningsmæssige deroute. Under 2. Verdenskrig blev en del militærindustri lagt i Manchester, som netop af den årsag blev ramt af heftige bombardementer 1940-1941 under den tyske blitz.

  I efterkrigsårene blev mange kvarterer saneret, og boligblokke skød op. Industrielt blev det teknologisk forskning og udvikling, der satte byens dagsorden, og kulturelt og sportsligt blomstrede Manchester med Manchester United og tv-selskabet Granada som lokomotiver.

  I de seneste årtier er der sket meget med Manchesters image og bybillede. Hvor der tidligere blev tænkt på byen som en af Englands gamle, slidte industribyer, så er det nu en moderne industri og forskning samt et blomstrende kulturliv, der er i højsædet. Flere af de gamle industribygninger tæt på centrum og langs havnen har gennemlevet en revitalisering i form af etablering af spændende museer, forretningskvarterer og et levende udeliv fra indkøb og gastronomi.

  Manchester bød på at holde De Olympiske Lege i både 1996 og 2000, men blev ikke valgt. Derimod var byen i en del af verdens centrum, hvor Commonwealth Games blev gennemført med stor succes. Siden da har byen været centrum for mange begivenheder, der er blevet set langt ud over landets grænser, og samtidig har man beholdt og renoveret den gamle industrielle arv til gode for de mange turister, der tager til Manchester.

Topseværdigheder

  Manchester Cathedral

  • Manchester Katedral/Manchester Cathedral: Dette er Manchesters katedral og derved sædet for den anglikanske biskop i byen. Kirken blev i sin oprindelige udgave grundlagt som sognekirke i 1215.
  • Manchester Rådhus/Manchester Town Hall: Manchester Town Hall er byens rådhus. Det blev opført i fornem victoriansk nygotik i perioden 1868-1877, og det er fortsat en af byens mest kendte og imponerende bygningsværker.

  Imperial War Museum North, Manchester

  • Imperiets Krigsmuseum Nord/Imperial War Museum North: Kampvogne, krigsfanger og to verdenskrige er noget af det, man kan opleve på det særdeles informative krigsmuseum, der er en afdeling af Imperial War Museum i London.
  • Videnskabs- og Industrimuseet/Museum of Science and Industry: Dette museum byder besøgende velkommen til en verden i videnskabens og teknikkens tegn. Omdrejningspunktet i museets samlinger er Manchesters bidrag til og brug af videnskab og teknik.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Manchester her.

Ture fra byen

  Heaton Park, Manchester

  • Heaton Park: Heaton Park er et rekreativt åndehul, som rummer mange aktivitetsmuligheder. Parkens historiske centrum er det nyklassicistiske palæ fra 1700-tallet, Heaton Hall, som i dag er indrettet som museum. Rundt omkring ligger plæner og anlæg, og i parken kan man også køre med gamle sporvogne.
  • Quarry Bank Mølle/Quarry Bank Mill: I Quarry Bank Mill kommer man tæt på Manchester-områdets industrielle udvikling i 1700-tallet. Vandkraft var grundlaget for de mange industrier, der skød op, og på dette sted blev vandet udnyttet til et spinderi.

  Peak District National Park, England

  • Peak District National Park: Peak District er en nationalpark, der ligger mellem byerne Manchester, Stoke, Derby og Sheffield. Landskabet er smukt med store vidder og mange smukke udsigter.
  • Liverpool: Havnebyen Liverpool med 800.000 indbyggere er ikke mindst kendt som The Beatles’ hjemby, for sit fodboldhold, havneområde og sine smukke katedraler. Der er kort sagt meget at se i byen ved Merseyside.

  Chester Cathedral

  • Chester: Byen Chester blev grundlagt af romerne omkring år 70 med navnet Deva Victrix. I dag kan man bl.a. se Chester Cathedral, gamle middelaldermure og de såkaldte Chester Rows, der er gamle husrækker.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links