Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Szeged er en by i det Ungarn. Den er landets tredjestørste by, og den ligger ved floden Tisza i grænselandet mellem Ungarn, Serbien og Rumænien. Navnet Szeged kendes fra 1183, og i de følgende århundreder blev den regionens vigtigste by. Der blev bygget mure som forsvar mod de muslimske osmanner, der besatte Szeged 1543-1688. Byen voksede i 1700-tallet med mange nye byggerier, og under den ungarske revolution i 1848 spillede byen en vigtig rolle.

Som midtpunkt i Szegeds centrum ligger pladsen Széchenyi tér, der fungerer som en park med store grønne områder. På pladsens vestlige side kan man se byens store rådhus, der blev opført i jugendstil i årene 1882-1883. Fra pladsens sydlige ende udgår den elegante strøggade Kárász utca, som man også bør gå en tur ad. Her krydser man bl.a. pladsen Klauzál tér, der indskrev sig i ungarsk historie i 1849, da Lajos Kossuth holdt sin sidste tale i Ungarn netop her, før han gik i eksil.

Den mest kendte af Szegeds mange seværdige pladser er Dóm tér, der blev anlagt i årene 1929-1932 med byens domkirke som central bygning og homogene universitetsfløje rundt omkring som ramme for det smukke byrum. Domkirken med de 91 meter høje tvillingetårne er en af Ungarns største kirker, og den har et stort og meget smukt udsmykket kirkerum. Foran kirken kan man se Dömötör-tårnet fra 1000-1200-tallene, der tidligere var en del af Skt. Demetrius Kirke, der lå på dette sted.

Tæt på Szegeds domkirke ligger byens serbisk-ortodokse kirke, der er kendt for sin ikonostas i pæretræ fra 1700-tallets rokokoperiode. Der ligger også en stor synagoge fra 1903 tæt på Szegeds centrum. Synagogen er en af verdens største og meget smukt bygget. Man kan også se palæerne Gróf Palota og Reök Palota, der står som fornemme eksempler fra jugendstilen. Vil man vide mere om arkæologi, historie, kunst m.v., kan man besøge det store Móra Ferenc Múzeum, der ligger i en seværdig klassicistisk bygning.

Ture fra byen

    Budapest

    Budapest

    Budapest er en af Donaus perler, og dens storslåede historie starter tilbage i romertiden med militærposten Aquincum, som man fortsat kan se udgravede rester af. Siden da har en af de smukkeste byer i Centraleuropa bredt sig på begge sider af flodens løb.

    Det bakkede Buda rejser sig over for det flade Pest, og de to bydele ligger på hver sin side af Donau, der slynger sig gennem den ungarske hovedstad. Byen er særdeles rig på monumenter fra alle perioder inden for de sidste 2.000 år, og kombineret med den meget smukke beliggenhed giver det rig mulighed for mange fornemme oplevelser.

    De varme kilder under byen er særlig og meget populær seværdighed, der for mange er målet med en tur til Budapest. I flere af byens bade kan man året rundt både udendørs og indendørs hoppe i det dejlige varme vand med masser af velvære som resultat.

    Læs mere om Budapest

     

    Piața Victoriei, Timișoara

    Timișoara

    Timișoara er en spændende storby i det vestlige Rumænien med en interessant historie og mange fine seværdigheder. Byen er det økonomiske og kulturelle centrum i denne del af Rumænien, og det er ikke uden grund, at Timișoara er valgt som europæiske kulturby i 2023.

    Mange kulturer har gennem tiden sat sit præg på Timișoara, der i dag ligger i grænselandet mellem Rumænien, Serbien og Ungarn. Gennem historien er byen bl.a. blevet erobret af de tyrkiske osmanner og senere befriet af det habsburgske Østrig, før Timișoara kom under Østrig-Ungarn indtil foreningen med Rumænien efter 1. Verdenskrig.

    Læs mere om Timișoara

     

    Novi Sad, Serbien

    Novi Sad

    Novi Sad er en gammel kulturby og en af Serbiens mest interessante provinsbyer. Den ligger ved Donaus bredder og er landets næststørste by. Novi Sad blev grundlagt i 1694 af serbiske handelsfolk, som etablerede sig over for den østrigske Petrovaradin-fæstning. Byen voksede hurtigt de følgende århundreder, og den blev et af regionens økonomiske og industrielle centre. Novi Sad blev dog relativt hårdt ramt af revolutionen i det østrigske rige i 1848, men byen blev hurtigt genopbygget og udvidet.

    Et centralt sted i Novi Sad er pladsen Trg Slobode, hvor adskillige monumenter fra byens historie kan ses. Her ligger byens smukke rådhus, der blev opført i nyrenæssance i 1894 af Georg Molnar. Samme arkitekt tegnede også den nygotiske romersk-katolske Maria Navnekirke, der blev bygget i årene 1891-1894. På pladsen kan man også se det traditionsrige Hotel Vojvodina fra 1746 og Tanurdzić’ Palæ fra 1933-1935, der står som et fint eksempel på Bauhaus-arkitektur.

    Læs mere om Novi Sad

Tilmeld dig vores nyhedsbrev