Site logo
Se på kortet
  • Fremantle Markets, Henderson Street, Fremantle Western Australia, Australien

Læs om byen

Fremantle er en af Western Australias dejlige byens langs kysten af Det Indiske Ocean. Den beliggenhed giver et væld af muligheder for rekreation og aktiviteter ved og i vandet; fx sejlture til Rottnest Island, badning og surfing.

Fremantles historie er interessant, og man kan se en del bygninger fra 1800-tallet, hvor byen blev grundlagt på cirka samme tid som storbyen Perth, som Fremantle er forstad og havneby til. Siden da er udviklingen gået stærkt, men i gadebilledet er der smukke og seværdigheder huse fra fx den victorianske tid.

Det marine liv som havneby præger Fremantle, og man kan tage på sejlture i havnen og ad Swan River, der forbinder Fremantle med Perth ad søvejen. En anden dejlig oplevelse er en tur med sightseeingvognen Fremantle Tram Tour, der kører forbi de vigtigste steder i byen.

På en tur til Fremantle er det naturligt også at besøge Perth, der er Western Australias storby. Skyskraberne kan ses på lang afstand, og her er der storbyoplevelser med shoppingcentre, forretningskvarterer og interessante museer, der skildrer egnens historie.

Topseværdigheder

    Town Hall, Fremantle

    Walyalup Koort

    Walyalup Koort er navnet på Fremantles centrale plads, der også kendes som Kings Square, hvilket den hed fra 1833 til 2021. Walyalup Koort betyder Fremantles hjerte på det lokale aboriginske nyoongar-sprog. Pladsen blev allerede udlagt i John Septimus Roes byplan for Fremantle fra 1833.

    Der blev opført bygninger omkring det, der fra starten var byens centrum. Jordejere omkring pladsen fik i 1840 tilladelse til at opføre en kirke på Kings Square, og de opførte Saint John's Church of England, der blev åbnet i 1843. Med årene voksede behovet for en større kirke, og den nuværende Saint John’s Church blev bygget og åbnet i 1882.

    Kirken ejede jord ved Kings Square, og for at finansiere den nye kirke havde den solgt et jordstykke til bystyret. Det blev i 1885-1887 bebygget med Fremantles rådhus, Town Hall, der fortsat står markant i gadebilledet. Mod syd munder Walyalup Koort ud i gaderne High Street og William Street, der også er seværdige; blandt andet med Federal Hotel fra 1887.

     

    High Street, Fremantle

    High Street

    High Street er Fremantles hovedgade, og her hersker der en fin stemning fra byens historie. Den kan særligt opleves i det såkaldte Fremantle West End Heritage Area, der går tilbage til 1829, hvor stedet blev valgt som indgangshavn og passage til Swan River Colony.

    Fremantle West End Heritage Area er et homogent bebygget område med lave bygninger, der for hovedpartens vedkommende blev opført i 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Gaderne opstod, da John Septimus Roe udarbejdede Fremantles byplan i 1833 med High Street som hovedgade.

    High Street forbandt The Round House med Kings Square, og der skød bygninger op langs gaden, som blev brolagt i 1858. Planerne for byen og gaden var store, og i 1905 startede Fremantles sporvogne med at rulle gennem High Street. De var i drift i gaden indtil 1952.

    Man kan stadig se den gamle sporvognsvogne helt mod vest med gadens nummer 1. Går man mod øst herfra, passerer man mange gamle bygninger som Hotel Fremantle med nummer 6, Bank of New South Wales med nummer 7, P&O Hotel med nummer 25, Orient Hotel med nummer 39, Commercial Hotel med nummer 80 og National Hotel med nummer 98 som nogle af højdepunkterne.

     

    Fremantle Prison

    Fremantle Prison

    Fremantle Prison er en tidligere fængselsbygning, der blev opført som et af de store historiske monumenter i det vestlige Australien. Fængslets historie og betydning for den daværende kolonis udvikling var medvirkende årsager til, at Fremantle Prison som den første bygning i Western Australia blev optaget på UNESCO's liste over verdensarv.

    Fængslet blev opført i 1850erne som det sidste i Australien af og til straffefanger. Det blev oprindeligt anvendt til indsættelse af dømte, der kom med transporter fra Storbritannien, men det blev overført til kolonistyret i 1886 til brug for lokalt dømte fanger. Fængslet lukkede i 1991, hvor det blev erstattet af det nye Casuarina-højsikkerhedsfængsel.

    Fremantle Prison ligger på et stort område og består af mange forskellige bygninger. Fængslet blev opført med mure omkring den primære celleblok og fængselsafdelingen for kvinder. Man kom ind gennem fængslets portbygning, og i det område og uden for murene lå der huse til arbejdere i fængslet. På fængselsområdet blev der også bygget værksteder.

    Main Cell Block blev designet til at rumme op til 1.000 fanger, og den er kun ganske lidt ændret siden opførelsen i 1850erne. I hver ende var der såkaldte kollegieafdelinger, hvor der sov hele 80 mand i hængekøjer, enten som belønning for god opførsel, eller fordi de snart ville modtage deres orlovsbillet. I denne hovedblok var der også isolationsceller, to kapeller og anden indretning.

    Fængslet blev med tiden overfyldt, og derfor opførte man New Division i årene 1904-1907. Kvindefængslet blev som Main Cell Block bygget i 1850erne, men bygningen var oprindeligt indrettet som køkken, bageri og vaskeri. Den blev kvindefængslet i takt med, at behovet for celler steg.

     

    Fremantle Markets

    Fremantle Markets

    Fremantle Markets er et af de mest kendte steder i Fremantle. Det er et marked, som ligger i byens gamle markedsbygning, der i victoriansk stil slog dørene op i 1898. Man kan fortsat opleve en skøn atmosfære i den gamle bygnings mange forretninger.

    Markedsbygningen blev designet af Joseph Herbert Eales og Charles Oldham i Federation Romanesque, der var en nyromansk stil, der ofte blev anvendt i Australien i perioden fra 1890 til 1915. Det var Western Australiens daværende premierminister, der lagde grundstenen.

    Markedsbygningerne fungerede som et engrosmarked for fødevarer og råvarer indtil 1950erne, hvorefter de en periode blev anvendt som pakkeri og til distribution. I 1975 blev Fremantle Markets renoveret af bystyret, og herefter blev der igen indrettet et marked i de gamle rammer.

Andre seværdigheder

    Fremantle Railway Station

    Fremantle Station
    Fremantle Railway Station

    Fremantle Railway Station er den fine banegårdsbygning i havnebyen Fremantle. Den første banegård åbnede i 1881 som endestation for Eastern Railways linje mellem Fremantle og Guildford. Den nuværende stationsbygning blev opført og åbnet i 1907.

    Tager man toget til Fremantle i dag, kan man allerede få et indtryk af byens historiske charme på Fremantle Railway Station. Den rummer mange flotte detaljer som fx de grandiose toiletter. Stationen spillede da også en vigtig rolle som forbindelse til fx minebyer.

     

    Western Australian Maritime Museum

    Western Australian Maritime Museum er et moderne og spændende søfartsmuseum, der beretter om Fremantles og regionens betydning som havneby og destination for søfarten. Museet ligger i fine rammer ved vandet på Victoria Quay, der blev anlagt i 1890erne.

    Museet indeholder udstillinger med temaer som Det Indiske Ocean, Swan River, fiskeri, maritim handel og søforsvar. Derved får man en grundig gennemgang af relevante temaer, og de giver på samme tid indsigt i en vigtig del af Fremantles historie.

    Et af museets højdepunkter er yachten Australia II, som vandt America's Cup i 1983. Umiddelbart ved siden af WA Maritime Museum kan man se HMAS Ovens, der er en ubåd i Oberon-klassen. Ubåden er åben for guidede ture, og den er et symbol på den allierede ubådsbase fra Anden Verdenskrig i Fremantle, som var den største på den sydlige halvkugle.

     

    Fishing Boat Harbour, Fremantle

    Fiskerihavnen
    Fishing Boat Harbour

    Fishing Boat Harbour er Fremantles gamle fiskerihavn, og stemningen er fantastisk i det levende havneområde. Man kan gå på molerne og nyde udsigten over vandet og til fiskerbådene. Der ligger også en række restauranter og caféer for de mange besøgende i havnen.

    Havnen blev etableret i 1919, da man byggede en 300 meter lang mole, der gav rolige vande til fiskerbåde. Havnen blev senere udbygget, og den kom med årene også til at rumme plads til forskellige industrier og services i forbindelse med fiskeriet.

     

    Skibsvragsgalleriet
    Shipwreck Galleries

    Shipwreck Galleries er et museum for den australske vestkysts skibsvrag. Gennem samlingerne og udstillingerne kommer man gennem drabelige historier om opdagelsesrejser, handel, mytterier og katastrofer på havet.

    Museet er indrettet i Commissariat Building, der blev opført i 1850erne, og som står i sin historiske pragt. Her er der hundredvis af relikvier fra skibe, der gennem tiden er forlist langs den forræderiske kystlinje. Det gælder fx det originale tømmer fra Batavia, der forliste i 1629.

     

    Round House, Fremantle

    The Round House

    The Round House er navnet på Western Australias ældste bygning. Opførelsen var også den første permanente struktur, der blev bygget i den daværende og ganske nye Swan River Colony. Bygningen blev tegnet af koloniingeniøren Henry Willey Reveley og opført 1830-1831.

    The Round House blev bygget som et fængsel ud fra et panoptikon-princip, men med otte celler viste det sig med tiden at være for småt. Det blev benyttet som fængsel til fanger indtil 1886, hvor der overgik til politiets brug, før det blev indrettet som bolig i år 1900. Siden 1966 har bygningen været åben for offentligheden.

Ture fra byen

    Perth, Australia

    Perth

    Perth er den største by i det vestlige Australien og også hovedstad i staten Western Australia. Byen er opkaldt efter Perth i Skotland, og med flere end to millioner indbyggere i storbyområdet er den vokset hastigt fra grundlæggelsen i 1829 til i dag.

    Perth byder på en rig variation i muligheder og oplevelser. Storbyens skyskrabere i det centrale forretningskvarter tårner sig op og skaber en smuk skyline, som kan ses fra mange af byens rekreative områder. I Perth er der nemlig store parker og vandet, der fungerer som oaser for både borgere og turister.

    Der er flere museer i Perth, hvor man bl.a. kan stifte bekendtskab med Westerns Australias historie og derved få en spændende indblik i opbygningen af en afsidesliggende koloni, der først blev bundet sammen med resten af Australien med åbningen af den berømte Indian Pacific-jernbane. Banen kører stadig i dag på tværs gennem det australske landskab.

    Læs mere om Perth

     

    Swan Valley Wine, Perth

    Swan Valley

    Swan Valley er et område, der ligger langs Swan Rivers løb nordøst for Perth. Området er kendt for sin frugtbare jord, der er ualmindelig i Perth-regionen, og Swan Valley er også blevet et stort udflugtsmål.

    De populære steder omfatter adskillige vingårde, der i volumen går fra små familieejede virksomheder til nogle at Western Australias største producenter. Ud over vinene kan man finde mikrobryggerier og køb af landbrugsprodukter som druer, meloner, jordbær med videre.

    Vinområdets historie startede allerede i 1800-tallet, da nybyggere sejlede op ad Swan River for at finde nye frugtbare jorde, de kunne opdyrke. Klimaet med det vestlige Australiens mange solskinstimer og jordene giver dejlig vine, som man kan smage på en tur her.

     

    Rottnest Island, Western Australia

    Rottnest Island

    Rottnest Island er en ø, der er kendt for at have nogle af Australiens bedste strande og dykkerområder. Øen ligger i Det Indiske Ocean vest for Perth og Fremantle, og det er nemt at sejle til Rottnest Island fra fx det centrale Perth.

    Rottnest Island blev adskilt fra det australske fastland for cirka 7.000 år siden, da havniveauet steg. Man har fundet meget ældre beviser for menneskelig aktivitet på øen, der i dag er kendt for sin dejlige natur. I øens mange bugter kan man fx finde varmt og lavt vand, så alle svømmere kan være med, og der er et rigt dyreliv her.

    Øens nyere historie er dog også interessant. Da briterne etablerede Swan River Colony i 1829, etablerede de sig også på Rottnest Island for at opdyrke øen. Fra 1838 til 1931 kom den afsides beliggende ø også til at blive brugt som fængsel og arbejdslejr for aboriginere.

     

    Rockingham, Western Australia

    Rockingham

    Rockingham er en by ved havet, der ligger som en sydlig forstad til storbyen Perth. Byen er et dejligt sted, kendt for sine strande og mange maritime muligheder. Man kan fx tage på båd- eller fisketure fra havnen i Rockingham, og surfing er også populært her.

    Navnet Rockingham kommer fra et af de tre skibe, som Thomas Peel chartrede til at sejle bosættere til Western Australia. Rockingham kom til området den 14. maj 1830, og det drev derefter til søs og sank efter flere forsøg på at redde skibet. Nogle af de ankommende bosatte sig efter sigende ved kysten på vragstedet, og det blev til Rockingham.

    I dag kan man nyde stemningen og gåturene langs Det Indiske Ocean. Man kan også gå en tur til Rockingham Naval Memorial Park, der er et militærmonument langs vandet nord for byen. I parken er der flere mindeplader, og man kan se et kanontårn fra HMAS Derwent og en ubådsfinne fra HMAS Orion.

     

    New Norcia, Western Australia

    New Norcia

    New Norcia er Australiens eneste klosterby. Den blev grundlagt af en gruppe benediktinermunke i 1847, og den giver med sine mange historiske bygninger et indtryk af tidligere spanske kolonier. Det var da også de spanske munke Giuseppe Serra og Rosendo Salvado, der startede bosættelsen af missionsbyen.

    New Norcia blev opkaldt efter italienske Norcia, som var Sankt Benedikts fødeby. Munkede havde før grundlæggelsen haft kontakt til aboriginere i to år, og de besluttede, at det var bedre at etablere en mission end at følge aboriginernes rejse, og derved blev New Norcia en realitet.

    I dag er består New Norcia fortsat af de mange klosterbygninger, der står som en særlig seværdighed i den australske natur. Man kan starte med at besøge New Norcia Visitor Centre, der ligger i det gamle kloster, og herfra kan man gå en tur forbi pigeskolen St Gertrude's College og drengeskolen St Ildephonsus' College.

    I samme område kan man se det gamle New Norcia Hotel, hvor forældre til børn på klosterskolerne kunne indlogere sig. Går man øst for New Norcia Road, kommer man til missionens klosterkirke og den store klosterbygning. Der er informativ skiltning på området, hvor der også ligger værksteder og andre servicebygninger til klostret.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

    Fremantle Markets

    Henderson Street/South Terrace
    fremantlemarkets.com.au

     

    Indkøbsgader

    King’s Square, Essex Street, High Street, Market Street

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Ud for Fremantle havde tre hollandske skibe ankret op allerede i 1696-1697. Det var ved Rottnest Island, som de navngav ved det tilfælde, ligesom hollænderne ved den lejlighed navngav Swan River, som de havde taget landkending af. 

    Fremantle blev grundlagt som den første by langs Swan River. Det var i 1829, hvor kaptajn Charles Fremantle hejste Storbritanniens flag som tegn på, at området var britisk, og at den nye bosættelse var grundlagt. Kort efter blev de første byggerier igangsat, bl.a. fængslet The Round House fra 1830-1831, der nu er den ældst bevarede bygning i Western Australia.

    Da kolonierne Fremantle og Perth fik tilsendt straffefanger for at udbygge bosættelserne, blev det store fængsel, Fremantle Prison etableret. I de følgende årtier blev der opført mange nye offentlige bygninger, hoteller og andre faciliteter, der hørte en ambitiøs havneby til.

    I 1891 blev Fremantles havn gravet dybere på initiativ af den irske ingeniør Charles Yelverton O’Connor. Dermed kunne byen besejles af større skibe, hvilket gav ny vækst til byen og til Perth, 20 km oppe ad Swan River. 

    Fremantle var under 2. Verdenskrig ubådsbase for de vestlige magter. Inden USA oprettede baser på Filippinerne, stævnede mere end 150 amerikanske, britiske og franske ubåde ud herfra.

    I takt med Perths vækst udviklede Fremantle sig også gennem 1900-tallet. Byen er dog meget mindre end den nærliggende hovedstad, og den har derved bevaret store dele af sit historiske centrum, hvor der ikke er blevet opført højhuse.

    I 1987 blev den prestigefyldte sejlads America’s Cup afholdt i Fremantle. Dermed blev byen vist frem for hele verden. I dag beskrives denne begivenhed på byens søfartsmuseum.