Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Turku med det svenske navn Åbo er en af Finlands historisk vigtige byer. Turku er Finlands ældste by, og det er fra dette område, at landets navn stammer fra. I middelalderen var Turku hovedby i den østlige halvdel af det daværende Sverige, og byen var bispesæde og stedet, hvor Finlands første universitet blev grundlagt i 1640. Da Finland blev en del af Rusland i 1809, blev Turku kortvarigt hovedstad.

I 1812 gjorde Rusland Helsinki til ny hovedstad, fordi Turku var for svensk og lå for tæt på Stockholm. Turku var dog stadigt den største by i Finland i flere årtier. I mellemtiden brændte store af Turku i 1827, og herefter udlagde Carl Ludwig Engel en ny byplan som han gjorde flere steder i landet. Man kan stadig i dag gå i det retvinklede gadenet, der blev etableret dengang.

Der er mange seværdigheder at se i Turku, og man kan starte på byens markedsplads. De fleste bygninger rundt om pladsen er nyere opførelser, men man kan også se Turkus ortodokse kirke, der blev bygget 1839-1845 på foranledning af den russiske zar Nikolaj I. Man kan også se Åbo Svenske Teater, og ikke langt herfra ligger den stemningsrige markedshal fra 1896.

Man skal naturligvis også se Åbo Domkirke, der blev indviet i år 1300. Kirken er en af de vigtigste historiske bygninger i Finland, og den ligger smukt ved siden af bl.a. akademi- og universitetsbygninger i 1800-tallets nyklassicisme. Man kan også besøge Åbo Slot, der blev etableret af Sverige i 1280erne, og så er der flere interessante museer i byen som fx to kunstmuseer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]