Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Oulu, der også bærer det svenske navn Uleåborg, er den største by i det nordlige Finland. Den regnes som en slags nordfinsk hovedstad, selv om Oulu faktisk ligger cirka lige langt fra nord og syd i landet. Beliggenheden ved Den Botniske Bugt og ikke langt fra den svenske grænse er strategisk godt og har gennem givet byen en hastig udvikling.

Floden Oulujoki løber gennem Oulu, og floden har gennem århundreder været brugt til en udbredt handel. Selve byen blev grundlagt af den svenske kong Karl IX i 1605, men Oulus byplan og bycentrum giver indtryk af en senere periode. Dette skyldes, at en stor brand ødelagde store dele af byen i 1822, og derefter blev arkitekten Carl Ludwig Engel hyret til genopbygningen.

Engel er berømt for sine nyklassicistiske bygninger i Helsinki, og han udlagde de linjer for byens genopførelse, som stadig kan ses. Oulus domkirke fra 1832 er et fint eksempel på en af Engels bygninger i tidens nyklassicisme. Kirken ligger i den nordlige del af Oulus centrum, og herfra breder et retvinklet gadenet sig, hvor man kan gå nogle dejlige ture.

I Oulu ligger seværdighederne inden for gåstand, og byens markedsplads ved vandkanten er et godt sted at starte. Her kan man nyde udsigten over vandet, hvor byens teater fra 1972 ligger. På pladsen kan man også besøge den charmerende markedshal fra 1901, som er smukt indrettet med mange interessante boder. I byen kan man også opleve kulturhistorie på museet Pohjois-Pohjanmaan museo og videnskab på Tietomaa.

Ture fra byen

    Rovaniemi, Finland

    Rovaniemi

    Rovaniemi er det finske Laplands hovedstad, og den fungerer som centrum for landets nordligste region. Byen ligger da også blot 6 kilometer syd for polarcirklen, og netop derfor er Rovaniemi en særdeles velbesøgt by. Om vinteren er der nemlig mørkt og snerigt, og med en så nordlig beliggenhed er Rovaniemi et fremragende sted at besøge, hvis man vil opleve nordlys.

    Området i Lapland har været beboet gennem mange århundreder, og Rovaniemi blev nævnt i officielle dokumentet allerede i 1453. Dengang levede befolkningen af landbrug, jagt og fiskeri, men det ændrede sig i 1800-tallet. Gennem dette århundrede steg interessen for Laplands naturressourcer, og både tømmer og minedrift skabte vækst i Rovaniemi, der blev områdets forretningsmæssige centrum.

    Læs mere om Rovaniemi

Tilmeld dig vores nyhedsbrev