Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Mariehamn er hovedbyen på Ålandsøerne, der er en svensktalende og autonom del af Finland. Byen er sæde for regeringen og parlamentet på øgruppen, der har omkring 30.000 indbyggere. Mariehamn ligger på øen Fasta Åland, der huser hovedparten af øernes borgere, mens de øvrige bor på nogle af Ålandsøernes over 6.000 øer og klippeskær. Med den rigdom er man altid tæt på vandet.

Det var den russiske kejserinde Maria Aleksandrovna, der gav navn til Mariehamn. Maria var på tronen i Rusland, da Mariehamn blev grundlagt i 1861, og dengang var Finland en del af det russiske kejserrige. Man kan stadig opleve mange velbevarede huse fra byens tidligere tid i 1800-tallet, og fx langs Södragatan er der mange træhuse fra perioden.

Hele centrum af Mariehamn er som Södragatan med mange træer, grønne anlæg og træhuse. Det gør en vandretur til en hyggelig oplevelse mellem de lave bygninger. Gaden Storagatan er byens centrale akse mellem vandet, der både ligger øst og vest for Mariehamn. På Storagatan kan man se S:t Görans Kyrka, og i gadens østlige ende ligger pladsen Torget, hvor byens rådhus og parlamentet for Ålandsøerne ligger.

Mariehamn er også hjemsted for Ålands Kulturhistoriska Museum, hvor man kan opleve en spændende gennemgang af Ålandsøernes historie. I samme bygning som det kulturhistoriske museum kan man nyde forskellig kunst på øgruppens kunstmuseum. Man kan også gå en tur langs vandet og fx til søfartsmuseet, hvor man kan se den firmastede bark Pommern fra 1903.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]