Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tampere er den næststørste by i Finland, og den kendes også som Tammerfors, der er det svenske navn for byen. Tampere ligger smukt i den indre af Finland mellem søerne Näsijärvi og Pyhäjärvi, som der gennem byens centrum er en højdeforskel på 18 meter i. Den store forskel forceres langs Tammerkoski, der ligger som en flod mellem to af Tamperes centrale kvarterer.

Tammerkoski har spillet en central rolle for Tamperes udvikling. Det var her, byen blev grundlagt, og højdeforskellen mellem søerne Näsijärvi og Pyhäjärvi gav gode muligheder for at udnytte vandets energi. Det medførte, at noget af den tidligste finske industrialisering skete netop langs Tammerkoski, og i mange år definerede industrierne området.

Byen Tampere blev grundlagt i 1775 af den svenske kong Gustav III. I 1807 blev den første træbro bygget over Tammerkoski, og den blev erstattet af broen Hämeensilta i 1929. Hämeensilta er i dag et af Tamperes mest kendte bygningsværker med Wäinö Aaltonens smukke statuer langs siderne. En af dem er Finlands Mø, der er nationalpersonifikationen for landet.

Ved Hämeensilta kan man se Tamperes store teater, og på en spadseretur i byen er der også flere andre spændende arkitektoniske seværdigheder. Kirken Kalevan kirkko fra 1964-1966 står som et fornemt eksempel på moderne arkitektur, mens byens domkirke repræsenterer nationalromantismen i starten af 1900-tallet. Man kan også nyde hele byen fra oven på en tur op i det 168 meter høje tårn Näsinneula.

Ture fra byen

    Turku Domkirke

    Turku/Åbo

    Turku med det svenske navn Åbo er en af Finlands historisk vigtige byer. Turku er Finlands ældste by, og det er fra dette område, at landets navn stammer fra. I middelalderen var Turku hovedby i den østlige halvdel af det daværende Sverige, og byen var bispesæde og stedet, hvor Finlands første universitet blev grundlagt i 1640. Da Finland blev en del af Rusland i 1809, blev Turku kortvarigt hovedstad.

    I 1812 gjorde Rusland Helsinki til ny hovedstad, fordi Turku var for svensk og lå for tæt på Stockholm. Turku var dog stadigt den største by i Finland i flere årtier. I mellemtiden brændte store af Turku i 1827, og herefter udlagde Carl Ludvig Engel en ny byplan som han gjorde flere steder i landet. Man kan stadig i dag gå i det retvinklede gadenet, der blev etableret dengang.

    Der er mange seværdigheder at se i Turku, og man kan starte på byens markedsplads. De fleste bygninger rundt om pladsen er nyere opførelser, men man kan også se Turkus ortodokse kirke, der blev bygget 1839-1845 på foranledning af den russiske zar Nikolaj I. Man kan også se Åbo Svenske Teater, og ikke langt herfra ligger den stemningsrige markedshal fra 1896.

    Læs mere om Turku/Åbo

     

    Helsinki Katedral

    Helsinki

    Den finske hovedstad ligger særdeles smukt placeret med vand på tre sider og med en skærgård umiddelbart uden for bykernen. Naturskønheden bliver suppleret af 1800-tallets Helsinki og den moderne finske arkitektur, og de ting er noget af af det, der giver oplevelser under et besøg byen.

    På toppen af byen ligger byens to mest berømte kirker; den klassicistiske protestantiske katedral og den ortodokse Uspenskij-katedral. Kirkerne stammer begge fra Finland tid under Det Russiske Imperium, og rundt om dem breder det smukt planlagte 1800-talsby sig.

    De korte afstande mellem seværdighederne i centrum giver mulighed for spændende vandreture blandt bygninger fra 1700-tallet til i dag. Kirker, klassicisme, rekreative områder og moderne linjer er noget af det, der går igen fra gade til gade; alt sammen i en fin blanding.

    Læs mere om Helsinki

Tilmeld dig vores nyhedsbrev