Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tampere er den næststørste by i Finland, og den kendes også som Tammerfors, der er det svenske navn for byen. Tampere ligger smukt i den indre af Finland mellem søerne Näsijärvi og Pyhäjärvi, som der gennem byens centrum er en højdeforskel på 18 meter i. Den store forskel forceres langs Tammerkoski, der ligger som en flod mellem to af Tamperes centrale kvarterer.

Tammerkoski har spillet en central rolle for Tamperes udvikling. Det var her, byen blev grundlagt, og højdeforskellen mellem søerne Näsijärvi og Pyhäjärvi gav gode muligheder for at udnytte vandets energi. Det medførte, at noget af den tidligste finske industrialisering skete netop langs Tammerkoski, og i mange år definerede industrierne området.

Byen Tampere blev grundlagt i 1775 af den svenske kong Gustav III. I 1807 blev den første træbro bygget over Tammerkoski, og den blev erstattet af broen Hämeensilta i 1929. Hämeensilta er i dag et af Tamperes mest kendte bygningsværker med Wäinö Aaltonens smukke statuer langs siderne. En af dem er Finlands Mø, der er nationalpersonifikationen for landet.

Ved Hämeensilta kan man se Tamperes store teater, og på en spadseretur i byen er der også flere andre spændende arkitektoniske seværdigheder. Kirken Kalevan kirkko fra 1964-1966 står som et fornemt eksempel på moderne arkitektur, mens byens domkirke repræsenterer nationalromantismen i starten af 1900-tallet. Man kan også nyde hele byen fra oven på en tur op i det 168 meter høje tårn Näsinneula.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev