Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tambov er hovedbyen i Tambov Oblast, der ligger i området sydøst for Moskva. Byens historie går tilbage til 1636, hvor zar Mikhail I grundlagde Tambov som et fort på Ruslands sydlige grænse. Fortet var et af flere, som skulle beskytte riget mod angreb fra tatarer. Tambov blev hurtigt angrebet, og byens garnison modstod generelt de hyppige angrebene. I 1640erne startede en udbygning af fortet med blandt andet opsættelse af kanoner fra Tula på byens kreml. Tambovs militære rolle som sydligt bolværk varede dog ikke mange år, idet Rusland ekspanderede mod syd, hvorved Tambov ikke længere var en by i grænselandet. Under ekspansionen mod Azov udgik styrker fra Tambov.

I 1719 blev Tambov-provinsen etableret, og med den fik Tambov officielt status som by. Byen og området blev en del af Azov-provinsen, der i 1732 blev omdøbt Voronezj. I denne tid var Tambov blevet en handelsby mellem Moskva, Volga og de russiske sortjordsområder. Husdyrhold gav velstand i byen, og det var særligt uld, Tambov blev kendt for, og i byen blev der etableret spinderier som de første fabrikker. Tambov haltede dog kulturelt og økonomisk efter øvrige byer i denne del af Rusland, men det ændrede sig, da Gavrila Derzjavin blev udpeget som guvernør i byen i 1786.

Med Derzjavin blev der etableret skoler, koncerter, trykkerier og andet, der trak kulturen fremad i Tambov. Den nye guvernør prioriterede også udbygning af flodsejladserne på Tsna-floden, og det gjorde transport af blandt andet tømmer og sten muligt, hvilket tidligere havde forhindret moderne byggerier i Tambov. Derzjavin stoppede som guvernør i 1788, og det stoppede en del af de initiativer, han havde sat i gang for byens udvikling. Senere kunne man dog bygge videre på tiltagene under Derzjavins guvernørperiode; man brolagde fx Tambov årtier senere med sten produceret til formålet i denne tid.

Gennem 1800-tallet voksede Tambovs indbyggertal til over 50.000, og byen blev kulturelt centrum med mange skoler, biblioteker og andre institutioner. Med den russiske revolution blev byen en del af Sovjetunionen, mens Tambovoprøret med det sovjetiske styre opstod under borgerkrigen i 1920-1921. Den kortlivede Tambov-republik blev dog nedkæmpet af Den Røde Hær. I 1937 blev hovedstad i oblasten af samme navn. Dengang boede der godt 100.000 i byen, der gennem sidste halvdel af 1900-tallet blev kraftigt udbygget, og som i dag er hjemsted for næsten 300.000 indbyggere.

I dag kan man nyde nogle dejlige spadsereture i Tambov og se byens mange seværdigheder, der for en dels vedkommende ligger langs Tsna-flodens løb langs centrum. Den største seværdighed er Vor Frue af Kazan Kloster, der er et munkekloster, som blev grundlagt i slutningen af 1660erne. I det store klosterkompleks kan man se mange smukke bygninger, der hovedsageligt stammer fra 1700-tallet. Det gælder fx Kazan-katedralen, der blev opført i barok stil som stedet sommerkirke i årene 1791-1796, og Johannes Døberen Kirke fra 1794, som blev indviet som klostrets vinterkirke. Ud over kirkerne kan man se klostrets klokketårn, der med en højde på 107 er det næsthøjeste klokketårn i Rusland. Det smukke tårn blev revet ned under Sovjetunionen og genindviet i 2014.

Øst for Vor Frue af Kazan Kloster kan man gå langs Tsnas flodbred. Lidt syd for klostret ligger Forbønskatedralen fra 1763 ved den fine Kronstadt Plads, hvor man også kan se Tambovs tekniske universitet nord for det grønne anlæg. Går man i stedet mod nord, kan man gå ad promenader langs floden til Tambovs forlystelsespark og til Kristi Forklaring Katedral, der er byens domkirke. Katedralen blev opført fra 1694 som den første stenkirke i Tambov, og den smukke bygning stod færdig i 1783. Kirkens 42,5 meter høje klokketårn blev bygget efter kirken og stod færdigt i 1800-tallet. Fortsætter man mod nordøst, kan man se endnu en af byens smukke kirker. Her ligger Himmelfartskatedralen, der blev indviet i 2014 med arkitektonisk inspiration fra Moskvas gamle kirker.

Der er også mange andre ting at se i Tambov. I den nyere del af byen kan man starte en tur på Leninpladsen, hvor byens monument til statslederen Lenin står, og hvor man kan se Tambovs dramateater fra 1897 og Tambov Oblasts regeringsbygning, der blev opført 1981-1994. Tæt herpå kan man besøge Tambov Regionalmuseum, hvor man kan lære mere om byens og regionens kultur og historie. Lidt syd for centrum kan man besøge museumskomplekset Købmand Asajevs Hus, der er indrettet i og omkring et fornemt palæ og dets park med springvand. Palæet blev bygget i starten af 1900-tallet af købmanden Asajev, og stedet er som et lille slot med dejlige omgivelser.

Topseværdigheder

  Vor Frue af Kazan Kloster

  Казанский монастырь
  ул. М. Горького, 3

   

  Kazan Katedral

  Церковь Казанской иконы Божией Матери
  ул. М. Горького, 3

   

  Johannes Døberen Kirke

  Церковь во имя Иоанна Предтечи
  ул. М. Горького, 3

   

  Forbønskatedralen

  Покровский Собор
  Кронштадтская пл., 5

   

  Kristi Forklaring Katedral

  Спасо-Преображенский кафедральный собор
  Соборная пл., 4

   

  Himmelfartskatedralen

  Вознесенский собор
  ул. Московская, 37

   

  Leninmonumentet

  Памятник В.И.Ленину
  площадь Ленина

   

  Dramateatret

  Драматический театр
  Интернациональная ул., 15

   

  Tambov Regionalmuseum

  Тамбовский областной краеведческий музей
  Державинская ул., 3

   

  Købmand Asajevs Hus

  Усадьба Купца Асеева
  ул. Набережная, 1

Tilmeld dig vores nyhedsbrev