Site logo
Se på kortet
 • Площадь Ленина, Ploshchad' Lenina, Novosibirsk, Rusland

Læs om byen

Novosibirsk er hovedstaden i Sibirien og den tredjestørste by i Rusland. Byen ligger ved floden Ob, der er en af Sibiriens mægtige floder, der også tæller Lena og Jenisej. Naturen omkring byen er smuk og med meget vide rammer mellem byerne langs de sibiriske veje og jernbaner.

Byen Novonikolajevsk blev grundlagt i 1893 som station langs Den Transsibiriske Jernbane, der åbnede store dele af Sibirien for det europæiske Rusland. Byen blev senere omdøbt til Novosibirsk, og den vækst var hastig. Efter kun godt 10 år boede der flere end 50.000 i byen, der i dag er en af landets mange millionbyer.

Der er mange spændende ting at se i Novosibirsk. Beliggenheden i Sibirien gør i sig selv byen spændende, og her er mange imponerende opførelser fra den sovjetiske tid. Det drejer sig fx om hovedbanegården, byens metro, Leninpladsen og det store opera- og balletteater.

I byen kan man også opleve fine museer, hvor der er et komplet skelet af en mammut og en skildring af den historiske levevis i Sibirien som nogle eksempler. Her er også en spændende zoologisk have og en strand langs Ob, hvor man kan nyde det varme sommervejr, der præger midt i Sibirien.

Topseværdigheder

  Alexander Nevskij Katedral, Novosibirsk

  Alexander Nevskij Katedral
  Собор во имя Александра Невского

  Dette er Novosibirsks russisk-ortodokse katedral, som er opkaldt efter Alexander Nevskij. Kirken blev opført 1896-1899 i nybyzantinsk stil som en af de første stenbygninger i datidens Novonikolajevsk. Den blev opført til ære for zar Alexander III, der vedtog anlægget af den Transsibiriske Jernbane, der dannede grundlag for etableringen af byen.

   

  Novosibirsk Opera og Balletteater

  Novosibirsk Opera- og Balletteater
  Новосибирский театр оперы и балета

  Dette er det vigtigste teater i Novosibirsk og et af de største i Rusland og vigtigste i Sibirien. Teatret stod færdigt i 1944 og åbnede året efter. Arkitekturen er sovjetisk nyklassicisme, og over tilskuersalen er der en kuppel med en højde på 35 meter og en diameter på 60 meter.

   

  Naturhistorisk Museum
  Музей природы

  På det naturhistoriske museum i Novosibirsk kan man få en spændende oplevelse af dyreliv, geologi m.v. i bl.a. Rusland. Her er der masser at se i en varieret samling, hvor man kan se skelettet af en mammut som det måske største trækplaster.

   

  Sankt Nikolaj Kapel, Novosibirsk

  Sankt Nikolaj Kapel
  Часовня Святого Николая

  Dette fine kapel blev opført i 1915 som markering af 300-året for Romanov-dynastiets tiltræden som russiske zarer. Kapellet blev symbolsk bygget som centrum i det russiske imperium, men det blev revet ned under Sovjetunionen. I stedet blev der stillet en statue op af Josef Stalin på netop dette sted. Kapellet blev genopført i 1990erne som fejring af Novosibirsks 100-års jubilæum.

Andre seværdigheder

  Novosibirsk Hovedbanegård

  Novosibirsk Hovedbanegård
  Новосибирск-Главный

  Banegården i Novosibirsk er en vigtig bygning, idet jernbanen var årsagen til byens grundlæggelse. Den første station blev åbnet i 1894, og efter flere udvidelser blev den nuværende banegård bygget i 1930erne. Man kan tage tog til mange byer i dag, hvoraf den vigtigste strækning er banen mellem Moskva og Vladivostok. Man kan også tage med byens metro fra pladsen foran stationen.

   

  Himmelfartskatedralen
  Вознесенский собор

  Denne katedral blev opført som en trækirke i 1913 i datidens Novonikolajevsk. Den blev efterhånden udbygget, og efter en tid med anden anvendelse under Sovjetunionen blev bygningen igen kirke i 1944. Gennem årene er trækirken blevet ombygget til den smukke stenkirke, man kan besøge i dag.

   

  Leninpladsen
  Площадь Ленина

  Leninpladsen ligger foran Novosibirsks opera- og balletteater, og her blev byens statue af statslederen og revolutionshelten Lenin stillet op i 1970 flankeret af andre skulpturgrupper. Oprindeligt var stedet en af byens markedspladser, før flere store byggerier skød op omkring den i 1900-tallet.

   

  Byens Handelshus, Novosibirsk

  Byens Handelshus
  Городской торговый корпус

  På Leninpladsen kan man se denne bygning, der blev opført 1910-1911 som byens handelshus, der rummede både butikker og byens administration. Bygningen har været indrettet som museum siden 1985.

   

  Lokalhistorisk Museum
  Краеведческий музей

  Dette museum er indrettet i Byens Handelshus i centrum af Novosibirsk. Der er meget at se på; fx den permanente udstilling om det gamle Sibirien. Den skildrer levevis, religion og andre aspekter af Sibirien i gamle dage.

   

  Børnenes Jernbane, Novosibirsk

  Den Lille Vestsibiriske Jernbane
  Малая Западно-Сибирская железная дорога

  Dette er en af mange af de såkaldte børnenes jernbaner i Rusland. Det er en minijernbane, der åbnede i Zajeltsovskij Park i 2005. Banen er 5,3 kilometer og kører om sommeren som en sjov og anderledes oplevelse.

   

  Burgrinskij Bro
  Бугринский мост

  Novosibirsk ligger ved Ob, der er en af Ruslands store floder. I 2014 blev denne 2.095 meter lange bro indviet af præsident Vladimir Putin, og den står som en af byens kendte nyere vartegn.

   

  Globus Teater
  театр Глобус

  Dette teater blev grundlagt i Novosibirsk i 1930, og dets nuværende teaterbygning fra 1984 er en af byens markante offentlige bygningsværker fra 1980erne.

   

  Novosibirsk Zoologiske Have

  Novosibirsk Zoo
  Новосибирский зоопарк

  Den zoologiske have i Novosibirsk er en af byens populære attraktioner. Haven blev grundlagt i 1947 og er en af de vigtigste i Rusland. Stedet er særligt kendt for de store kattedyr, der bor i haven; i 2012 blev verdens første liger født i netop Novosibirsk Zoo.

   

  Sibiriens Statsuniversitet for Transport
  Сибирский государственный университет путей сообщения

  I Novosibirsk er der flere højere uddannelsesinstitutioner, og blandt dem ligger dette i en imponerende bygning i sovjetisk klassicisme. Universitetet blev grundlagt i 1932.

Ture fra byen

  Shadrin House, Barnaul

  Barnaul
  Барнаул

  Barnaul er den største by og det administrative centrum i den russiske region Altaj Kraj. Byens historie kendes fra 1724, mens den officielle grundlæggelse skete i 1730, da der blev etableret et kosakfort på stedet. Fra 1727 blev den nye by destination for en del af de forvisninger til Sibirien, der blev gennemført, og derfor voksede Barnaul forholdsvist hurtigt. Udviklingen fik den velhavende Demidov-familie til at anlægge miner og et kobbersmelteri ved floden Barnaulkas udmunding i Ob, og omkring det kom væksten til dannelsen af det moderne Barnaul.

  Beliggenheden ved floden Ob gav gode muligheder for transport til og fra Barnaul og af råstoffer fra de nærliggende Altajbjerge, hvor der snart efter blev fundet sølv. Demidovs fabrikker blev senere overtaget af den russiske krone, og Barnaul udviklede sig til at blive Ruslands førende sølvby med produktion af omkring 90 % af landets sølv. I 1771 blev Barnaul Ruslands blot anden mineby, og der blev oprettet en mineskole i byen i 1779.

  Læs mere om Barnaul

   

  Akademgorodok
  Академгородок

  Dette er en by, der blev etableret som uddannelses- og videnskabscentrum i 1957. Under Sovjetunionen var det et privilegeret sted at bo for forskere og deres familier. Siden Sovjetunionens opløsning har byen med de mange universitetsfakulteter udviklet sig til et sted med større og mindre virksomheder, der også er blevet kaldt for Silicon Forest grundet beliggenheden midt i skovområderne syd for Novosibirsk.

   

  Tomsk
  Томск

  Tomsk er en russisk storby, der ligger ved floden Tom. Byen blev grundlagt som fæstning i 1604, og den er derved en af Sibiriens ældste byer. Zar Boris Godunov sendte 200 kosakker til at etablere et fort ved Tom, og den skulle være en del af tatarhertugen Toians forsvar mod kirgisere. Ved fæstningen voksede en by frem, og med tiden blev der etableret en hær- og handelsvej gennem Sibirien, som også krydsede Tomsk. Med beliggenheden kom der blandt andet karavaner fra Kina til byen, og væksten gjorde, at byen blev udbygget i 1700-tallet, hvorfra Åbenbaringskatedralen og Opstandelseskirken stammer.

  I dag er Tomsk er storby med en del seværdigheder, og man kan gå nogle fine spadsereture i byen. Leninpladsen er et godt sted at starte, og i midten af pladsens rundkørsel kan man se et monument for statslederen Lenin. Ved pladsen kan man også se Helligtrekonger Katedral, der i sin første udgave blev bygget i træ i 1630. Den nuværende barokkirke blev bygget fra 1777 med indvielse i 1784. Kirken skrev sig ind i Tomsks historie i 1804, da det var her, Tomsk-guvernementet blev annonceret. Kirken blev lukket i 1930 for derefter at blive indrettet som værksteder og fabrikker, før bygningen igen overgik til den russisk-ortodokse kirke i 1995.

  Fra Leninpladsen kan man gå en tur mod nordøst, hvor man kan se den smukke Opstandelseskirke. Kirken blev opført fra 1789 i sibirisk barok med inspiration fra Bartolomeo Rastrellis berømte bygninger i ikke mindst Sankt Petersborg. Kirken er indrettet med en nedre kirke, der blev indviet i 1803, og en øvre kirke, der blev taget i brug fire år senere. Går man i stedet mod vest, kommer man til floden Tom og til promenaderne langs den brede flod. Ud over udsigten over vandet kan man langs promenaden se byens flodstation og en statue af forfatteren Anton Tjekhov, der blev opstillet i 2004.

  Læs mere om Tomsk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Aura/Аура

  ul. Voennaja 5/ул. Военная 5
  aura.planeta-mall.ru

   

  Centralmarkedet/Центральный рынок

  ul. Mitjurina 12/ул. Мичурина 12
  rinok-nsk.ru

   

  Galereja Novosibirsk/Галерея Новосибирск

  ul. Gogolja 13/улица Гоголя 13
  galereya-novosibirsk.ru

   

  Nevskij Torgovyj Tsentr/Невский Торговый центр

  Gusinobrodskoe Shosse 68/Гусинобродское шоссе 68
  tcn54.ru

   

  Royal Park/Ройял Парк

  Krasnyj Prospekt 101/Красный Проспект 101
  royalpark.su

   

  Sibirskij Mall/Сибирский Молл

  ul. Frunze 238/ул. Фрунзе 238
  sibmoll.ru

   

  TsUM/ЦУМ

  ul. Dimitrova prospekt 5/ул. Димитрова проспект 5

   

  Indkøbsgader

  Vokzalnaja Magistral/Вокзальная магистраль, Krasnyj Prospekt/Красный Проспект

Med børn

  Zoologisk have

  Novosibirskij Zoopark/Новосибирский зоопарк
  ul. Timirjazeva 71-1/ул. Тимирязева 71-1
  zoonovosib.ru

   

  Vandland

  Akvamir/Аквамир
  ul. Jarinskaja 8/ул. Яринская 8
  akvamirnsk.ru

   

  Strand

  Novosibirskij Gorodskoj Pljazh/Новосибирский Городской Пляж

   

  Cirkus

  Novosibirskij Gosudarstvennyj Tsirk/Новосибирский государственный цирк
  ul. Tjeljuskintsev 21/ул. Челюскинцев 21
  circus-novosibirsk.ru

   

  Naturhistorie

  Muzej Prirody/Музей природы
  Vokzalnaja Magistral 11/Вокзальная магистраль 11
  youmuseum.ru

Gode links