Site logo
Se på kortet
 • Площадь Ленина, Ploshchad' Lenina, Novosibirsk, Rusland

Læs om byen

Novosibirsk er hovedstaden i Sibirien og den tredjestørste by i Rusland. Byen ligger ved floden Ob, der er en af Sibiriens mægtige floder, der også tæller Lena og Jenisej. Naturen omkring byen er smuk og med meget vide rammer mellem byerne langs de sibiriske veje og jernbaner.

Byen Novonikolajevsk blev grundlagt i 1893 som station langs Den Transsibiriske Jernbane, der åbnede store dele af Sibirien for det europæiske Rusland. Byen blev senere omdøbt til Novosibirsk, og den vækst var hastig. Efter kun godt 10 år boede der flere end 50.000 i byen, der i dag er en af landets mange millionbyer.

Der er mange spændende ting at se i Novosibirsk. Beliggenheden i Sibirien gør i sig selv byen spændende, og her er mange imponerende opførelser fra den sovjetiske tid. Det drejer sig fx om hovedbanegården, byens metro, Leninpladsen og det store opera- og balletteater.

I byen kan man også opleve fine museer, hvor der er et komplet skelet af en mammut og en skildring af den historiske levevis i Sibirien som nogle eksempler. Her er også en spændende zoologisk have og en strand langs Ob, hvor man kan nyde det varme sommervejr, der præger midt i Sibirien.

Topseværdigheder

  Alexander Nevskij Katedral, Novosibirsk

  • Alexander Nevskij Katedral/Собор во имя Александра Невского: Dette er Novosibirsks russisk-ortodokse katedral, som er opkaldt efter Alexander Nevskij. Kirken blev opført 1896-1899 i nybyzantinsk stil som en af de første stenbygninger i datidens Novonikolajevsk. Den blev opført til ære for zar Alexander III, der vedtog anlægget af den Transsibiriske Jernbane, der dannede grundlag for etableringen af byen.

  Novosibirsk Opera og Balletteater

  • Novosibirsk Opera- og Balletteater/Новосибирский театр оперы и балета: Dette er det vigtigste teater i Novosibirsk og et af de største i Rusland og vigtigste i Sibirien. Teatret stod færdigt i 1944 og åbnede året efter. Arkitekturen er sovjetisk nyklassicisme, og over tilskuersalen er der en kuppel med en højde på 35 meter og en diameter på 60 meter.
  • Naturhistorisk Museum/Музей природы: På det naturhistoriske museum i Novosibirsk kan man få en spændende oplevelse af dyreliv, geologi m.v. i bl.a. Rusland. Her er der masser at se i en varieret samling, hvor man kan se skelettet af en mammut som det måske største trækplaster.

  Sankt Nikolaj Kapel, Novosibirsk

  • Sankt Nikolaj Kapel/Часовня Святого Николая: Dette fine kapel blev opført i 1915 som markering af 300-året for Romanov-dynastiets tiltræden som russiske zarer. Kapellet blev symbolsk bygget som centrum i det russiske imperium, men det blev revet ned under Sovjetunionen. I stedet blev der stillet en statue op af Josef Stalin på netop dette sted. Kapellet blev genopført i 1990erne som fejring af Novosibirsks 100-års jubilæum.

Andre seværdigheder

  Novosibirsk Hovedbanegård

  • Novosibirsk Hovedbanegård/Новосибирск-Главный: Banegården i Novosibirsk er en vigtig bygning, idet jernbanen var årsagen til byens grundlæggelse. Den første station blev åbnet i 1894, og efter flere udvidelser blev den nuværende banegård bygget i 1930erne. Man kan tage tog til mange byer i dag, hvoraf den vigtigste strækning er banen mellem Moskva og Vladivostok. Man kan også tage med byens metro fra pladsen foran stationen.
  • Himmelfartskatedralen/Вознесенский собор: Denne katedral blev opført som en trækirke i 1913 i datidens Novonikolajevsk. Den blev efterhånden udbygget, og efter en tid med anden anvendelse under Sovjetunionen blev bygningen igen kirke i 1944. Gennem årene er trækirken blevet ombygget til den smukke stenkirke, man kan besøge i dag.
  • Leninpladsen/Площадь Ленина: Leninpladsen ligger foran Novosibirsks opera- og balletteater, og her blev byens statue af statslederen og revolutionshelten Lenin stillet op i 1970 flankeret af andre skulpturgrupper. Oprindeligt var stedet en af byens markedspladser, før flere store byggerier skød op omkring den i 1900-tallet.

  Byens Handelshus, Novosibirsk

  • Byens Handelshus/Городской торговый корпус: På Leninpladsen kan man se denne bygning, der blev opført 1910-1911 som byens handelshus, der rummede både butikker og byens administration. Bygningen har været indrettet som museum siden 1985.
  • Lokalhistorisk Museum/Краеведческий музей: Dette museum er indrettet i Byens Handelshus i centrum af Novosibirsk. Der er meget at se på; fx den permanente udstilling om det gamle Sibirien. Den skildrer levevis, religion og andre aspekter af Sibirien i gamle dage.

  Børnenes Jernbane, Novosibirsk

  • Den Lille Vestsibiriske Jernbane/Малая Западно-Сибирская железная дорога: Dette er en af mange af de såkaldte børnenes jernbaner i Rusland. Det er en minijernbane, der åbnede i Zajeltsovskij Park i 2005. Banen er 5,3 kilometer og kører om sommeren som en sjov og anderledes oplevelse.
  • Burgrinskij Bro/Бугринский мост: Novosibirsk ligger ved Ob, der er en af Ruslands store floder. I 2014 blev denne 2.095 meter lange bro indviet af præsident Vladimir Putin, og den står som en af byens kendte nyere vartegn.
  • Globus Teater/театр Глобус: Dette teater blev grundlagt i Novosibirsk i 1930, og dets nuværende teaterbygning fra 1984 er en af byens markante offentlige bygningsværker fra 1980erne.

  Novosibirsk Zoologiske Have

  • Novosibirsk Zoo/Новосибирский зоопарк: Den zoologiske have i Novosibirsk er en af byens populære attraktioner. Haven blev grundlagt i 1947 og er en af de vigtigste i Rusland. Stedet er særligt kendt for de store kattedyr, der bor i haven; i 2012 blev verdens første liger født i netop Novosibirsk Zoo.
  • Sibiriens Statsuniversitet for Transport/Сибирский государственный университет путей сообщения: I Novosibirsk er der flere højere uddannelsesinstitutioner, og blandt dem ligger dette i en imponerende bygning i sovjetisk klassicisme. Universitetet blev grundlagt i 1932.

Ture fra byen

  Shadrin House, Barnaul

  • Barnaul/Барнаул: Barnaul er en storby, der ligger ved udmundingen af floden Barnaulka i den meget større Ob. Byen blev grundlagt i 1700-tallet, og den er ofte det naturlige udgangspunkt for ture til de særdeles smukke Altaibjerge sydøst for Barnaul. Der er dog også seværdigheder i selve Barnaul, hvor gaderne i centrum er en god spadseretur værd. Man bør også se byens kirker, der bl.a. tæller Pokrovskij sobor/Покровский собор, og her er også oplevelser som fine pladser og gamle træhuse.
  • Akademgorodok/Академгородок: Dette er en by, der blev etableret som uddannelses- og videnskabscentrum i 1957. Under Sovjetunionen var det et privilegeret sted at bo for forskere og deres familier. Siden Sovjetunionens opløsning har byen med de mange universitetsfakulteter udviklet sig til et sted med større og mindre virksomheder, der også er blevet kaldt for Silicon Forest grundet beliggenheden midt i skovområderne syd for Novosibirsk.
  • Tomsk/Томск: Storbyen Tomsk er en af Sibiriens gamle byer. Den blev grundlagt af zar Boris Godunov i 1604. 200 år senere blev Tomsk administrationsby for et stort område i Sibirien, og det gav høj vækst i byen. I dag er der en del af se i byen. Det gælder bl.a. statuen af Lenin på Leninpladsen, historiske museer og byens botaniske have. Her er også flere smukke kirker, gamle træhuse m.v.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Aura/Аура, ul. Voennaja 5/ул. Военная 5, aura.planeta-mall.ru
  • Centralmarkedet/Центральный рынок, ul. Mitjurina 12/ул. Мичурина 12, rinok-nsk.ru
  • Galereja Novosibirsk/Галерея Новосибирск, ul. Gogolja 13/улица Гоголя 13, galereya-novosibirsk.ru
  • Nevskij Torgovyj Tsentr/Невский Торговый центр, Gusinobrodskoe Shosse 68/Гусинобродское шоссе 68, tcn54.ru
  • Royal Park/Ройял Парк, Krasnyj Prospekt 101/Красный Проспект 101, royalpark.su
  • Sibirskij Mall/Сибирский Молл, ul. Frunze 238/ул. Фрунзе 238, sibmoll.ru
  • TsUM/ЦУМ, ul. Dimitrova prospekt 5/ул. Димитрова проспект 5
  • Indkøbsgader: Vokzalnaja Magistral/Вокзальная магистраль, Krasnyj Prospekt/Красный Проспект

Med børn

  • Zoologisk have: Novosibirskij Zoopark/Новосибирский зоопарк, ul. Timirjazeva 71-1/ул. Тимирязева 71-1, zoonovosib.ru
  • Vandland: Akvamir/Аквамир, ul. Jarinskaja 8/ул. Яринская 8, akvamirnsk.ru
  • Strand: Novosibirskij Gorodskoj Pljazh/Новосибирский Городской Пляж
  • Cirkus: Novosibirskij Gosudarstvennyj Tsirk/Новосибирский государственный цирк, ul. Tjeljuskintsev 21/ул. Челюскинцев 21, circus-novosibirsk.ru
  • Naturhistorie: Muzej Prirody/Музей природы, Vokzalnaja Magistral 11/Вокзальная магистраль 11, youmuseum.ru

Gode links