Site logo
Se på kortet
 • Blagoveshchenskaya Bashnya, Teatral'nyy Bridge, Yoshkar-Ola, Respublika Mariy El, Rusland, 424010

Læs om byen

Joshkar-Ola ved floden Malaja Koksjaga er hovedstad i den russiske republik Marij El. Byen blev grundlagt i 1584 som et fort efter den russiske erobring af denne region omkring Volga og dens bifloder. Oprindeligt blev fortet og den opståede bosættelse kaldt Zarens By ved Koksjaga. Bosættelsen forblev længe en landsby, og i 1700-tallets start blev den underlagt guvernementet i Kazan. Med tiden blev der blandt andet opført kirker, som der med udgangen af 1800-tallet var fem af i byen, der på det tidspunkt talte under 2.000 indbyggere.

Med bolsjevikkernes sejr i den russiske borgerkrig fra 1917, blev Sovjetunionen etableret, og Zarens By skulle omdøbes. I 1919 blev den omdøbt Krasnokoksjaisk, der betyder Den Røde By ved Koksjaga. I 1928 skiftede navnet til Joshkar-Ola, der har samme mening på det lokale marij-sprog. I 1936 blev Marij Autonome Sovjetrepublik etableret med Joshkar-Ola som hovedstad, og byens begyndte for alvor at vokse grundet den nye administrative rolle og evakueringen af industrier til byer under 2. Verdenskrig. I 1950erne og 1960erne blev store byggerier i centrum af Joshkar-Ola opført, og byen bredte sig med forstæder. Indbyggertallet steg fra 27.000 i 1939 til 250.000 med udgangen af 1900-tallet.

I dag er Joshkar-Ola er by, hvor hovedparten af bygningerne er bygget fra sidste halvdel af 1900-tallet til i dag, men man har også gjort meget for at bevare byens ældre opførelser. Joshkar-Ola er derfor en spændende storby med en del seværdigheder, og man kan starte en spadseretur i dens gader på Leninpladsen, der ligger langs hovedgaden Leninskij Prospekt. På pladsen kan man se byens statue af statslederen Lenin, og han står på en piedestal ved siden af det nyklassicistiske Marij Nationale Dramateater, der blev bygget 1953-1961 og indviet i 1962. Tæt herpå ligger det smukke opera- og balletteater, der blev åbnet i 2014.

Går man mod vest fra Leninpladsen, kommer man til et andet af Joshkar-Olas smukke byrum. Det er den store plads, hvor Marij Els nationale kunstmuseum ligger i en storladen opførelse i italiensk renæssancestil, som åbnede i 2007. På museet kan man se værker af kunstnere fra Marij El og også skiftende russiske og internationale udstillinger. Foran museet står en rytterstatue af byens første vojvod, og på den modsatte side af gaden ligger en af republikken Marij Els administrationsbygninger. Herfra kan man gå mod nord ad Pervomajskaja ulitsa til Joshkar-Olas markedsområde og videre til Centralparken, hvor man blandt andet kan se et mindesmærke for regionens faldne i krige og en evig flamme.

Joshkar-Olas centralpark ligger i en akse, hvor gaden Tjavajna forbinder den med floden Malaja Koksjaga og byens største seværdigheder. Ved flodens centrale løb kan man på vestbredden se Bebudelsestårnet, der blev bygget i 2007 som en 55 meter høj udgave af det berømte Spasskaja Tårn i Moskvas Kreml. Ved tårnet ligger Det Russiske Dramateater mod vest, og mod floden står den imponerende Bebudelseskatedral, der blev bygget fra 2010 og indviet i 2016. Katedralen er 74 meter høj med forgyldte kupler. Den arkitektoniske inspiration til byggeriet kom fra Blodskirken i Sankt Petersborg, og ved siden af katedralen kan man se andre samtidige bygninger i gammel stil.

Ved katedralen kan man krydse Malaja Koksjaga ad broen Teatralnyj Most, og herfra er der en fantastisk udsigt over hele det nye centrum i Joshkar-Ola, og overalt i horisonten kan man se den gennemførte skabelse af bydelens gamle arkitektoniske stil. På flodens østbred møder man Joshkar-Olas Spasskaja Tårn, der står i samme stil som Bebudelsestårnet. Herfra kan man gå mod nord ad flodpromenaden eller parallelgaden Voskresenskij Prospekt, der begge er flankeret af nybyggerier i samme gamle stil. Herfra kommer man til flere borglignende bygninger, der blandt andet er indrettet som teater og forretninger.

På tilbagevejen ad den vestlige promenade kan man se to andre kirker, der hører til byens gamle bygninger. Jesu Opstandelse Kirke blev bygget i 1759, men nedrevet i 1961 under den sovjetiske tid. Den nuværende genopbygning blev indviet i 2010. Syd herfra ligger Treenighedskirken, der blev opført fra 1736, og den står i en tydeligt anderledes arkitektur end omgivelserne. Kirkens ydre er tidstypisk fra 1700-tallet med inspiration fra tidligere århundreder. Ved kirken ligger et museum for den ortodokse historie i Marij El, og tæt herpå kan man også besøge byens lokalhistoriske museum.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник Ленину
  Площадь Ленина

   

  Marij Nationale Dramateater

  Марийский национальный театр драмы
  Площадь Ленина, 2

   

  Marij Opera- og Balletteater

  Марийский театр оперы и балета
  Комсомольская ул., 130

   

  Det Nationale Kunstmuseum

  Национальная художественная галерея
  Ленинский пр., 24

   

  Mindesmærket for Faldne i Krig

  Монумент воинской славы
  Первомайская ул., 122

   

  Bebudelsestårnet

  Благовещенская башня
  площадь Республики

   

  Det Russiske Dramateater

  Академический Русский Театр Драмы
  пл. Никонова, 1

   

  Bebudelseskatedralen

  Благовещенский собор
  Воскресенская наб., 32

   

  Joshkar-Ola Historiske Museum

  Музей истории Йошкар-Олы
  Вознесенская ул., 39

   

  Jesu Opstandelse Katedral

  Собор Воскресения Христова
  Вознесенская ул., 45

   

  Treenighedskirken

  Церковь Пресвятой Троицы
  Вознесенская ул., 53

Tilmeld dig vores nyhedsbrev