Site logo
Se på kortet
 • Prospekt Lenina, 35, Bryansk, Bryanskaya oblast', Rusland, 241050

Læs om byen

Brjansk er en by i det vestlige Rusland ved floden Desnas bredder. Byens historie menes at gå tilbage til 985, hvor den kan være grundlagt som militær forpost og mission af prins Vladimir af Kiev. I 1200-tallet blev Brjansk hovedstad i fyrstendømmet af samme navn, og byen blev residens for fyrster og biskopper. Mongolernes invasion førte til Brjansks tilbagegang, og senere blev byen litauisk fra 1356. Storfyrstendømmet erobrede Brjansk i 1503 efter Slaget ved Vedrosha.

I 1600-tallet udviklede Brjansk sig til en vigtig fæstningsby og handelssted, hvor der var årlige markeder. I 1709 blev den underlagt guvernementet Kiev og fra 1778 Orel. 1700-tallet var også en tid med vækst, og Peter den Store anlagde et skibsværft i Brjansk som en del af Sortehavsflådens etablering. Krige mod Det Osmanniske Rige og Sverige gav også en opblomstring for byens produktion, og der blev blandt andet etableret en ny artillerifabrik i 1788. Væksten fortsatte i 1800-tallet, hvor jernbanen kom til Brjansk, og hvor industrialiseringen for alvor slog igennem.

Med Oktoberrevolutionen blev Brjansk en del af Sovjetunionen, og i denne tid voksede Brjansk yderligere som industriby. Fra 1897 til 1939 voksede byens indbyggertal fra cirka 25.000 til 180.000, men så kom 2. Verdenskrig, hvor tyske tropper invaderede og besatte Brjansk fra 1941-1943. I denne tid blev mange af byens borgere transporteret til Tyskland som tvangsarbejdere, og da Brjansk blev befriet i 1943, var der kun omkring 5.000 indbyggere tilbage. Efter krigen blev byen genopbygget og udbygget med nye boligområder og industrianlæg, og befolkningstallet steg til over 400.000.

I dag er Brjansk en by med flere seværdigheder. På den vestlige bred af Desna ligger den centrale del af Brjansk, og her kan man gå en tur i kvarteret Sovetskij Rajon, der rummer fine eksempler på anlæg, byggerier og en byplan fra den sovjetiske tid. Hovedstrøget gennem kvarteret er Prospekt Lenina, og langs gaden ligger der flere seværdigheder og attraktioner som fx byens cirkusbygning, Kristi Forklaring Kirke, Kristi Opstandelse Kirke og den imponerende Treenighedskatedral, der blev opført fra 2006 og indviet i 2012. Ved siden af katedralen kan man se den samtidige trækirke, Brjansk Nye Martyrers Kirke.

Fortsætter man mod syd ad Prospekt Lenina fra Treenighedskatedralen, kommer man til de tydeligste eksempler på den sovjetiske by. Her ligger pladsen Ploshad Lenina, hvor man kan se byens statue af statslederen Lenin, der blev stillet op i 1970. Lidt efter pladsen passerer man Brjansks dramateater, hvis bygning blev genopbygget efter 2. Verdenskrigs ødelæggelser i 1949. I den sydlige ende af Prospekt Lenina ligger Partisanpladsen, der er opkaldt efter de partisaner, der kæmpede i området mod tyske besættere under 2. Verdenskrig. På pladsen kan man se et monument fra 1966 til minde om partisanerne og besøge Brjansks regionale museum.

I Brjansk kan man også gå en tur ad promenaden langs Desna. Her kan man nyde udsigten over det grønne bælte i byen, og centralt på promenaden kan man se byens store moderne filharmoni. Fra filharmonien kan man se gå ulitsa Kalinina til monumentet for byens 1000-års jubilæum. Ved monumentet ligger den smukke Gamle Pokrovskij Katedral fra 1626. Fortsætter man mod nord ligger flere kirker, der blandt andet tæller Tikhvin klosterkirke, der blev opført 1702-1705 i en arkitektur inspireret af 1600-talskirker i Moskva. Lidt vest for centrum ligger Kurgan Bessmertija, der betyder Udødelighedens Bjerg. Det er et imponerende anlæg til minde om dem, der faldt i kampen mod tyskerne under den tyske besættelse under 2. Verdenskrig.

Topseværdigheder

  Brjansk Katedral for Den Hellige Treenighed

  Брянский кафедральный собор во имя Святой Троицы
  пр. Ленина, 58/1

   

  Brjansk Nye Martyrers Kirke

  Церковь Новомучеников Брянских
  пр. Ленина, 58в

   

  Brjansk Statscirkus

  Брянский государственный цирк
  пр. Ленина, 69

   

  Brjansk Dramateater

  Брянский городской театр драмы
  ул. Фокина, 26

   

  Brjansk Regionale Museum

  Брянский государственный объединённый краеведческий музей
  пл. Партизан, 6

   

  Brjansk Filharmoni

  Брянская областная филармония
  ул. Калинина, 82

   

  Monumentet for Brjansks 1000 år

  Памятник 1000-летию Брянска
  Покровский Переулок, 2

   

  Gamle Pokrovskij Katedral

  Старо-Покровский собор
  ул. Покровская Гора, 2

   

  Tikhvin Kirke

  Тихвинская Церковь
  ул. Верхняя Лубянка, 108

   

  Kurgan Bessmertija

  Курган Бессмертия
  ул. Дуки

Tilmeld dig vores nyhedsbrev