Site logo
Se på kortet
  • Sovetskaya Ploshchad', д. 7, Yaroslavl', Yaroslavskaya oblast', Rusland, 150000

Læs om byen

Jaroslavl er en storby, der ligger på stedet, hvor floden Kotorosl udmunder i Volga. Dens forhistorie går tilbage til 800-tallet, hvor der voksede en skandinavisk-slavisk bosættelse frem, som blev et vigtigt sted på Volgas handelsruter. Selve Jaroslavl blev grundlagt i 1010 af storfyrsten Jaroslav I, og det skete, da han gik i land ved området, der i dag kendes som Strelka. Jaroslav I igangsatte anlægget af det første Jaroslavl Kreml, og i byens tidlige tid blev der også etableret kirker og klostre, da var udbygget i 1100-tallet.

Fra 1218 blev Jaroslavl etableret som et selvstændigt fyrstendømme, og gennem 1200-1300-tallene gennemgik byen svære tider. Jaroslavl bestod af træhuse, og brande hærgede ofte. Det samme gjorde flere angreb fra mongolske hære, der i 1257 myrdede en stor del af befolkningen. Pesten ramte også Jaroslavl i disse århundreder. Tiden som eget fyrstendømme sluttede i 1463, hvor Jaroslavl blev underlagt fyrstendømmet Moskva, og siden da har byen og regionen været en del af første Moskva og siden Rusland.

Fra 1500-tallet begyndte man at opføre stenbygninger i Jaroslavl for at undgå flere storbrande i byen. Kirker og klostre blev blandt andet opført, og Jaroslavl oplevede en stor vækst fra midten af 1500-tallet, hvor byen lukrerede på beliggenheden ved Volga. Det var muligt at sejle varer til og fra Moskva og havnebyen Arkhangelsk mod nord. Væksten stoppede med Ruslands såkaldte urolige tider i begyndelsen af 1600-tallet, hvor Polen og Litauen udnyttede russisk nedgang til at invadere landet. I 1609 prøvede polakker at indtage den strategisk vigtige Jaroslavl, der dog modstod angrebet. I 1612 blev Jaroslavl Ruslands de facto-hovedstad, indtil Moskva blev befriet for den polske besættelse.

Efter de urolige tider oplevede Jaroslavl høj vækst som handels- og håndværksby, og med udgangen havde den 15.000 indbyggere og var derved landets næststørste by. I 1600-tallet blev mange af Jaroslavls kirker bygget, mens 1700-tallet bragte industrialisering og en ny byplan med klassicistisk arkitektur. Udviklingen fortsatte i 1800-tallet, hvor jernbanen kom til byen i 1870. I 1900-tallet opstod et oprør i forbindelse med den russiske borgerkrig, og under 2. Verdenskrig blev Jaroslavl udsat for tyske luftbombardementer grundet blandt andet byens bro over Volga, som var et vigtigt transportknudepunkt. I sidste del af århundredet blev byen industrialiseret og udbygget med mange nye forstæder.

I dag er Jaroslavl en spændende storby, hvis gamle bydel blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2005. Den er også en af byerne i den såkaldte Gyldne Ring omkring Moskva, og Jaroslavl har bevaret meget af sin arkitektur fra zartiden gennem 1600-1800-tallene. Den gamle bydel ligger mellem byens to floder, og yderst ligger parken Strelka, hvor man kan se 1000 års-monumentet for byens grundlæggelse. Ved og fra Strelka kan man gå ad Jaroslavls flodpromenader, og ved den nærliggende Mariæ Himmelfartskatedral er der en fantastisk udsigt over Volga og den smukt anlagte park, som Strelka udgør. Himmelfartskatedralen blev oprindeligt bygget 1215-1219, men desværre nedrevet under Sovjetunionen. Katedralen blev rekonstrueret 2004-2010 og står derfor i dag i fordums pragt.

Fra katedralen kan man gå gennem parken Demidovskij Sad til Sovetskaja Ploshad, der er Jaroslavls centrale plads. Det var Katarina den Store, der i 1778 godkendte en ny byplan med Profeten Elias Kirke som centrum. Kirken blev opført 1647-1650, og som Himmelfartskatedralen har også denne kirke en rigt udsmykket indre med en seværdig ikonvæg og mange vægmalerier. Over for kirken ligger Jaroslavl-regionens regeringsbygning, der blev bygget i 1981 til byens kommunistiske parti. På begge sider af den moderne bygning ligger store klassicistiske opførelser fra 1780erne, som rummer forskellige administrationskontorer og den regionale duma. På den modsatte side af Profeten Elias Kirke kan man besøge byens museum for udenlandsk kunst, og herfra kan man fortsætte gennem en lille park til Jaroslavl Kunstmuseum.

Fra Sovetskaja Ploshad kan man gå mod sydvest til Jaroslavls måske mest kendte seværdighed. Her ligger Kristi Forklaring Katedral og Kloster, der blev grundlagt i 1100-tallet. Klostret blev ikke blot opført som kloster, men som byens kreml og citadel, og dette ses fortsat tydeligt med de omkringliggende 1500-talsmure med indbyggede tårne. Klostret er i dag indrettet som museum, hvor man kan beundre de smukke og traditionelle bygninger og samtidig komme tæt på historiske begivenheder. Det var nemlig her i klostret, Jaroslavl forsvarede byen mod invaderende polakker og litauer under de urolige tider, og det var herfra, en russisk hær udgik og befriede Moskva fra polsk-litauisk besættelse. Når man er ved klostret, kan man også besøge Helligtrekongerkirken fra slutningen af 1600-tallet, som ligger umiddelbart vest for klostret.

I Jaroslavl kan man også se mange nyere bygninger, der er seværdige. Det drejer sig blandt andet om handelshuset Gostinyj Dvor fra 1813-1818 og det kendte Volkov Teater, som blev opført i 1911. Begge disse bygninger ligger på ringgaden, der definerer grænsen til Jaroslavls gamle bydel. Går man mod nord ad ringgaden kommer med til Den Røde Plads, Krasnaja Ploshad, hvor man kan se byens statue af statslederen Lenin. Bag Lenin ligger hovedbygningen for byens universitet, og den husede tidligere Jaroslavls mødested for byens aristokrater. Fortsætter man ad ringgaden, kommer man til Volgas bred, og på dette sted ligger flodterminalen, hvorfra man kan tage på sejladser på den berømte flod, der er Europas længste.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev