Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Vladivostok er en af Ruslands østligste storbyer, og det er en spændende by, og på mange måde er en tur hertil som at være i Europa på trods af beliggenheden ved den russiske Stillehavskyst. På den måde oplever man både den rige russiske kultur og lokal historie og kultur.

For mange er Vladivostok det samme som endestationen for Den Transsibiriske Jernbane og derved målet for en stor rejse. Det er den også, men den smukt beliggende storby har så mange seværdigheder, museer og aktivitetsmuligheder, at den i sig selv er værd at tage til uden nødvendigvis at tage på den 9.288 km lange togrejse fra Moskva.

En tur ad hovedstrøget Svetlanskaja skal man tage sig tid til i Vladivostok. Her ligger mange af de smukke bygninger, der blev opført i starten af 1900-tallet. Promenaderne langs vandet og udsigten fra Ørneredenhøjen skal man også huske, og det gælder også spadsereturen til Egersheld Fyrtårn, hvor man man havet til alle sider.

Vladivostoks omgivelserne er også spændende med gode muligheder for oplevelser. Man kan fx tage Den Transsibiriske Jernbane mod vest og blot stå af i Khabarovsk eller en anden station tæt på byen. Byens oceanarium er også et besøg værd, lige som der ikke er langs til grænserne mod Kina og Nordkorea herfra.

Topseværdigheder

  Vladivostok Banegård

  • Vladivostok Banegård/Станция Владивосток: Banegården i Vladivostok er en af Ruslands mest kendte stationer. Den er nemlig den østlige terminus af Den Transsibiriske Jernbane, og man når hertil efter 9.288 km fra Moskva. Banegården blev planlagt i forbindelse med anlægget af jernbanen fra det europæiske Rusland gennem Sibirien til Stillehavet. Grundstenen blev lagt i 1891 af den senere zar Nikolaj II. Stationen blev åbnet i 1893, og den blev ombygget i årene 1910-1912 i samme design som Jaroslavl-banegården i Moskva.
  • Sportivnaja Naberezhnaja/Спортивная Набережная: Promenaderne langs havnen og havet er nogle af Vladivostoks mest populære steder, og der var smukke udsigter, seværdigheder og masser af aktiviteter langs promenaderne. Den nok mest besøgte er Sportivnaja Naberezhnaja med bl.a. caféer, gadeliv og et musikspringvand. Man kan med fordel også gå ad Korabelnaja Naberezhnaja/Корабельная Набережная med monumenter og ubåden S-56.

  Ul. Svetlanskaja, Vladivostok

  • Ulitsa Svetlanskaja/улица Светланская: Hvis man vil gå en tur i det centrale Vladivostok, er gaden Svetlanskaja et godt sted at starte. Den går gennem det meste af byen og fungerer som en af hovedgaderne. Gaden hed oprindeligt Amerikanskaja, men fik det nuværende navn i 1873 efter fregatten Svetlana, der bragte storhertug Aleksej Aleksandrovitsj til byen i 1873. Under den sovjetiske tid var gaden opkaldt efter Lenin. De oprindelige træhuse fra 1800-tallet står her ikke mere, men man kan se mange fine bygninger fra 1900-tallet; fx Hotel Central/гостиница Централь fra 1906-1907. Historisk var det også her, der kørte sporvogne, og hvor byens biografer og varehuse åbnede.
  • Forbønnens Katedral/Покровский кафедральный собор: I slutningen af 1800-tallet blev der anlagt en kirkegård, som lå uden for byen. Her blev ortodokse, katolikker, protestanter og andre begravet, og i 1902 blev der bygget en kirke her. Kirkegården blev nedlagt 1929-1932, og kirken blev bortsprængt i 1935. I stedet blev der anlagt en park med bl.a. pariserhjul og en statue af Lenin. Efter sovjettiden blev den nuværende kirke bygget på den gamle kirkes fundament, og den er i dag byens katedral. Katedralen ligger i Pokrovskij Park/Покровский парк, hvor man kan gå en fin tur.

  Eagles Nest Hill, Vladivostok

  • Ørneredehøjen/Орлиное Гнездо: Ørneredehøjen er det højeste punkt i det centrale Vladivostok, og det er værd at gå eller køre herop, hvor der er en udsigtsplatform med en mageløs udsigt over byen og området. Selve højen er resterne af en udslukt vulkan, og herfra kan man bl.a. se dele af byens havn, broen Zolotoj Most og det omgivende hav. Ved udsigtsplatformen er der et monument for Skt. Kiril og Skt. Methodius, der skabte det russiske alfabet. Ud over selve udsigtsplatformen kan man gå rundt på bakken og se dele af Vladivostok i nærmest alle retninger.
  • Museet for Fjernøstens Historie/Музей истории Дальнего Востока: På dette museum kan man stifte bekendtskab med historien og kulturen i regionen Primorskij Kraj. Museets udstillinger går bl.a. tilbage til beskrivelser af Balhae-kongeriget, der fra 698 lå i vore dages Primorskij Kraj, Manchuriet og Nordkorea. Her er også fine arkæologiske fund og kulturhistorie fra regionens forskellige folkeslag.

  Nikolaj Triumfbue, Vladivostok

  • Zarevitj Nikolaj Triumfbue/Триумфальная арка цесаревича Николая: Den 11. maj 1891 besøgte den kommende zar Nikolaj II Vladivostok. Det skete i forbindelse med starten på anlægget af Den Transsibiriske Jernbane, og til lejligheden blev der opført en smuk triumfbue. Som et monument for zartiden blev buen revet ind under Sovjetunionen. Den nuværende triumfbue er derfor en genopbygning af den oprindelige; den blev indviet i 2003.
  • Tokarevskaja Koshka Fyrtårn/Маяк Токаревская кошка: Dette fyrtårn, der også kaldes Egersheld Fyrtårn, har siden 1876 stået meget malerisk for enden af en smal og stenet landtange ved indsejlingen til havnen i Vladivostok. Det nuværende tårn stammer fra 1910, og det er et sted, de fleste besøgende i byen gerne vil gå til for at komme ud at opleve udsigten til Vladivostok fra, og man kan kigge over havet på alle sider. Fyrtårnet er opkaldt efter Gustav Egersheld, der udforskede området omkring Peter den Stores Bugt ved Vladivostok i midten af 1800-tallet.

Andre seværdigheder

  Vladivostok Funiculare

  • Vladivostok Funiculare/Владивостокский фуникулёр: Denne kabelbane er en af de eneste af sin slags i Rusland. Banen består af to vogne, der så at sige trækker hinanden op og ned i hver sin ende af samme kabel. Funicularen kører mellem gaderne Pushkinskaja og Skuhanova, og på toppen er der adgang til en smuk udsigt fra det højeste punkt i centrum af Vladivostok, der hedder Ørneredehøjen/Орлиное Гнездо. Banen blev åbnet i 1962, og strækningen måler 183 meter.
  • Mariinskij Teaters Primorskij Scene/Приморская сцена Мариинского театра: Mariinskij Teater i Sankt Petersborg er sammen med Bolsjoj i Moskva det fineste teater i Rusland. Siden 2013 har teatret haft denne afdeling i Vladivostok med mange fornemme opsætninger siden åbningen. Man kan bl.a. opleve opera, ballet og fine koncerter her, hvor den moderne teaterbygning i sig selv er en oplevelse.

  S-56 Ubådsmuseum, Vladivostok

  • S-56 Ubådsmuseum/Музей Подводная лодка С-56: Ubåden S-56 blev bygget i Leningrad fra 1936 til 1939, og den var i aktiv drift for den sovjetiske flåde under 2. Verdenskrig. Ubådens besætning sænkede fire tyske skibe i 1943 og 1944. Ubåden er 77,8 meter lang, og den kunne sejle med en hastighed på 9 knob i neddykket tilstand. Siden 1970erne har ubåden ligget på land i Vladivostok, og den er indrettet som museum.
  • Vladivostok Fæstningsmuseum/Музей Владивостокская крепость: Vladivostok Fæstning er et kolossalt fæstningsværk, der blev anlagt mange steder i og omkring byen Vladivostok. Anlægget startede i 1889 og udbygget efter Japans angreb på Port Arthur i 1904 og byens fald året efter. Med tabet af Port Arthur og dele af Manchuriet i 1905 blev Vladivostok yderligere strategisk vigtig for Rusland, og fæstningen blev udbygget indtil 1917. I 1996 åbnede dette museum, hvor man kan se fæstningens spændende historie.

  Skt. Paul Lutheranske Kirke, Vladivostok

  • Skt. Paul Lutheranske Kirke/Лютеранская церковь Святого Павла: Denne kirke blev bygget i 1907 efter tegninger af en tysk arkitekt. Den står som Vladivostoks ældste kirkebygning, og den er også Ruslands østligste lutheranske kirke. Kirken blev opført til den protestantiske menighed i byen, som var på flere tusind mennesker; hovedsageligt fra Tyskland. Fra 1935 til 1992 var kirken indrettet som både klub, biograf og museum, før den igen blev kirke.
  • Millionka/Миллионка: Millionka er en af Vladivostoks gamle bydele, som ligger i området omkring gaden ulitsa Admirala Fokina. Historisk var det et hårdt kvarter med bordeller, spillebuler og opiumhuler, der blev styret af kinesiske bander. Røde murstenshuse med balkoner dominerede Millionka, der blev stormet af NKVD i 1936 og bragt til orden. I dag kan man se rester af de gamle bygninger, og her er caféer og gallerier, der giver en særlig stemning.

  Revolutionskmæpernes Plads, Vladivostok

  • Revolutionskæmpernes Plads/Площадь Борцов Революции: Dette er den centrale plads i Vladivostok, og her er der en del seværdigheder. Man kan bl.a. se Monumentet for Kæmperne for Sovjetisk Herredømme i Fjernøsten/Памятник Борцам за Власть Советов на Дальнем Востоке, der blev opstillet i 1962, og som er et af Vladivostoks mest kendte monumenter. Det er et mindesmærke for dem, der kæmpede for Sovjetunion i årene 1917-1922 i Fjernøsten.
  • Primorskij Krajs Administrationsbygning/Здание администрации Приморского края: På Revolutionskæmpernes Plads ligger højhuset, der blev indviet i 1983 som den regionale sovjet, Dom Sovetov/Дом Советов, hvilket vil sige regeringsbygningen for regionen Primorskij Kraj. Den funktion har bygningen fortsat, men nu er det for den russiske og ikke sovjetiske region. Huset var ved åbningen det højeste i Vladivostok.

  Sukhanov Husmuseum, Vladivostok

  • Sukhanov Husmuseum/Дом-музей Суханова: Sukhanov Husmuseum er et museum for en embedsmand i zartidens Vladivostok. Aleksander Sukhanov var statens rådgiver for regionens regionale regering, og det er i hans residens, museet nu er indrettet. Sukharovs tid var historisk interessant, og museet er også interessant, fordi huset er et af de bevarede palæer af træ fra 1800-tallet. Det ligger i dag i gadebilledet i kontrast til moderne nabobygninger.
  • Primorskij Statsgalleri for Billedkunst/Приморская государственная картинная галерея: På dette kunstmuseum kan man se store og fine samlinger af billedkunst fra de seneste mange århundreder. Der er bl.a. en stor samling af russiske værker fra 1700-1900-tallene på museet, og man kan også se værker af europæiske kunstnere fra 1300-1800-tallene. Der er også spændende lokal kunst i form af værker fra den russiske Stillehavsregion.
  • Japans Generalkonsulat/Здание генерального консульства Японии: I begyndelsen af 1900-tallet var Vladivostok centrum for en indvandring af cirka 3.500 japanere, som efterhånden dannede et japansk samfund med behov for diplomatisk assistance. I 1912 indgik Rusland en handelsaftale med Japan, og med den blev der åbnet et japansk konsulat i byen. Konsulatbygningen, der i dag er russisk retsbygning, blev åbnet i 1916 efter design af Jakob Shafrat.

  Vladivostok Post- og Telegraf

  • Vladivostok Post- og Telegrafkontor/Владивостокская почтово-телеграфная контора: Hovedposthuset i Vladivostok ligger som en af de smukkeste bygninger på hovedgaden ulitsa Svetlanskaja. Det blev opført 1897-1899 som afløser for et mindre posthus. Det var en tid, hvor posten var blevet meget effektiv i forhold til tidligere års meget langsomme levering af post og aviser til byer i Fjernøsten. Husets smukke arkitektur er såkaldt nyrussisk, hvor der blev bygget med inspiration fra bl.a. 1600-tallet.
  • Primorskij Dramateater/Приморский драматический театр: Dette teaters historie går tilbage til grundlæggelsen i 1931 og den første opsætning i 1932, som var Glædens Gade/Улица радости. Det er i dag et af byens førende og største teatre med mange flotte opsætninger. Der er to scener i den moderne teaterbygning, der blev åbnet i 1975.

  Zolotoj Most, Vladivostok

  • Zolotoj Most/Золотой мост: Zolotoj Most betyder Den Gyldne Bro, og navnet kommer af, at broen krydser Det Gyldne Horn/Золотой Рог, der er en bugt, som i en hornform skærer sig ind i Vladivostoks centrum. Broen blev bygget i årene 2008-2012, og den står som et af byens moderne vartegn. Sammen med den tilsvarende nye bro til øen Ostrov Russkij har Zolotoj Most gjort turen syd for byen meget hurtigere.
  • Russkij Most/Русский мост: Den Russiske Bro er en skråstagsbro, der blev åbnet i 2012 med verdens længste spænd mellem pylonerne. Spændet er på 1.104 meter, og broens højde er imponerende 320,90 meter. Den forbinder det russiske fastland med øen Ostrov Russkij. På denne ø blev det internationale APEC Russia 2012-topmøde holdt, og det var i den anledning, broen blev opført.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Bolshoj GUM/Большой ГУМ, ulitsa Svetlanskaja 35/улица Светланская 35, vladgum.ru
  • Kalina Mall/Kалина Молл, ul. Kalinina 8/ул. Калинина 8, kalinamall.ru
  • TRTs Tjeremushki/ТРЦ Черемушки, ul. Tjeromukhovaja 15/ул. Черёмуховая 15, trccheremushki.ru
  • Indkøbsgader: Ulitsa Svetlanskaja/улица Светланская, ulitsa Admirala Fokina/улица Адмирала Фокина

Med børn

  • Akvarium: Primorskij Okeanarium/Приморский океанариум, ul. Akademika Kasjanova 25/ул. Академика Касьянова 25, остров Русский, primocean.ru
  • Ubådsmuseum: Muzej Podvodnaja Lodka S-56/Музей Подводная лодка С-56, Korabelnaja Naberezhnaja/Корабельная Набережная
  • Zoologisk have: Zoopark Sadgorod/Зоопарк Садгород, ul. Vorovskogo 24-B/ул. Воровского, 24-б
  • Imax: Okean/Океан, Naberezhnaja ulitsa 3/Набережная улица 3
  • Forlystelsespark: Park Attraktsionov Fantazija/Парк аттракционов Фантазия, 100-letija Vladivostoka pr. 105 A/100-летия Владивостока пр. 105 А

Gode links