Site logo
Se på kortet
 • Ulitsa Kommunisticheskaya, 8, Syktyvkar, Respúblika Kómi, Rusland, 167000

Læs om byen

Syktyvkar er den største by og hovedstaden i Republikken Komi, der er en autonom region i Den Russiske Føderation. Byens historie begyndte i 1500-tallet, da bosættelsen Sysolskoje blev etableret af tilflyttere fra landsbyer højere oppe af floden Sysola. Stedet blev også kaldt Ust-Sysolsk, og bebyggelsen lå strategisk godt ved Sysola og Vytjegda, der begge var sejlbare floder. Ust-Sysolsk blev formelt en by og tildelt våbenskjold i 1780, og i slutningen af århundredet havde byen omkring 1.800 indbyggere.

Gennem 1800-tallet udviklede Ust-Sysolsk sig, men ikke så hastigt og med anlæg som i mange andre byer. Befolkningstallet steg da også blot til cirka 4.500 omkring år 1900, og i 1939 boede der 25.000 i byen. Med oprettelsen af Sovjetunionen kom der nye regioner i landet, og Ust-Sysolsk blev administrativt centrum for den nyetablerede autonome region Komi. I anledning af byens 150-års jubilæum blev navnet Ust-Sysolsk ændret til det lokales sprogs Syktyvkar i 1930. I årtierne efter 2. Verdenskrig blev Syktyvkar kraftigt udbygget med mange nye forstæder, og i dag har byen 240.000 indbyggere.

I dag kan man tage nogle dejlige spadsereture i centrum af Syktyvkar, der er en grøn by med både brede boulevarder og træer i gaderne mellem en fin blanding af huse i træ og sten. Man kan begynde på Stefanovskaja Ploshad, der er den centrale plads i Syktyvkar. Dens navn kommer fra Stefan af Perm, der er regionens skytshelgen. Pladsen blev allerede udlagt i Ust-Sysolsks første byplan, som Katarina II godkendte i 1784. Fra 1856 blev byens katedral opført på pladsen, men den blev revet ned i 1932. På katedralens sted blev der senere indviet en statue af Lenin, som man i dag kan se midt på den store plads. Foran Lenin står Komis regeringsbygning, og på pladsen kan man også besøge Republikken Komis Filharmoni.

Mod nordøst på Stefanovskaja Ploshad ligger Republikken Komis Nationalmuseums historiske afdeling, hvor man kan se en af museets interessante udstillinger. Museumsbygningen fra 1912 har blandt andet været sæde for det kommunistiske parti og børnehave, inden den blev indrettet som museum i slutningen i 1960erne. Over for den historiske afdeling ligger museets afdeling for naturhistorie, der giver et fint indblik i Komis natur. Længere nede ad samme gade ligger en bygning med museets etnografiske afdeling. Tæt herpå kan man besøge Komis nationalgalleri, og fortsætter man mod øst, kommer man til Kirov Park, der ligger som et populært naturområde langs Sysola. Fra parkens plæner kan man nyde en dejlig panoramaudsigt over floden og landskabet.

Man kan ikke længere se Syktyvkars gamle katedral, der indtil 1932 stod på Stefanovskaja Ploshad, men man kan se Sankt Stefan Katedral, der fra 1996 blev bygget som afløser for den historiske katedral. Sankt Stefan Katedral ligger i det nordlige bycentrum, og første del af byggeriet blev indviet i 2001 som fejring af, at Republikken Komi blev oprettet 80 år tidligere. I 2005 tildelte den russisk-ortodokse patriark Syktyvkars nye kirke status som katedral, og den endelige indvielse fandt sted i 2013. Katedralens arkitektur er inspireret af russisk-byzantinsk stil, og under de forgyldte kupler er der en øvre sommerkirke og en nedre vinterkirke. På området omkring katedralen kan man blandt andet se kapeller og et klokketårn.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник В.И. Ленину
  Стефановская Площадь

   

  Stefanovskaja Ploshad

  Стефановская Площадь

   

  Republikken Komis Filharmoni

  Коми Республиканская Филармония
  ул. Ленина, 61

   

  Republikken Komis Nationalmuseum (historie)

  Национальный музей Республики Коми, Отдел истории
  ул. Ленина, 57

   

  Republikken Komis Nationalmuseum (natur)

  Национальный музей Республики Коми, Отдел природы
  ул. Коммунистическая, 6

   

  Republikken Komis Nationalmuseum (etnografi)

  Национальный музей Республики Коми, Отдел этнографии
  ул. Коммунистическая, 2

   

  Republikken Komis Nationalgalleri

  Национальная Галерея Республики Коми
  ул. Кирова, 44

   

  Kirov Park

  Кировский Парк
  ул. Кирова, 28

   

  Sankt Stefan Katedral

  Свято-Стефановский собор
  улица Свободы, 60

Tilmeld dig vores nyhedsbrev