Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kazan er hovedstaden i den russiske republik Tatarstan, og her kan man opleve den spændende og elegante blanding af russisk og tatarisk kultur. Blandingen kan bl.a. se på byens arkitektur og gastronomi. Kazan er også en af Ruslands største byer og den folkerigeste langs floden Volga.

Kazan blev grundlagt af mongolernes Gyldne Horde i 1200-tallet, og i 1438 blev den hovedstad i Kazankhanatet. Byen blev russisk med Ivan IV's erobring af Kazan i 1552, of Ivan startede straks anlægget af Kazans Kreml, der er byens største seværdighed og siden år 2000 optaget på UNESCO's kulturarvsliste.

Der er en masse at se i byen ved bredderne af Volga og Kazanka. I Kazan Kreml troner de smukke ortodokse løgkupler ved siden af nybyggede minareter bag de hvide mure. Og i anlægget kan man besøge interessante museer og fine kirker samt nyde en spadseretur i byens gamle centrum.

Gaden ul. Baumana er Kazans lange og travle strøggade, og en tur her er et must, når man besøger byen. Her ligger seværdigheder ved siden af forretninger og caféer i massevis. På turen rundt i byen kan man også se det imponerende Landbrugspalads og nyde roen langs floderne, der sætter naturlige præg på byen.

Topseværdigheder

  Kazan Kreml

  • Kazan Kreml/Kazan Kremlin/Казанский Кремль: Kazan Kreml ligger smukt ved floden Kazanka, og det er byens største seværdighed. Kreml er det historiske citadel, som Ivan IV lod kendte arkitekter og bygmestre fra Pskov bygge på ruinerne af det slot, hvor Kazans khaner boede før den russiske erobring i 1552. Bag Kremls mure blev der med tiden opført mange bygninger, og den ældste er Bebudelseskatedralen. På en tur rundt i Kreml kan man bl.a. også se tårnet Sujumbike, byens præsidentpalads, Frelsertårnet og Kul Sharif-moskéen. Murene med tårnene omkring Kreml blev opført i 1500-1600-tallene. I år 2000 blev Kazan Kreml optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv, og i dag kan man se hele komplekset og flere interessante museer i nogle af bygningerne.

  Bebudelseskatedralen, Kazan

  • Bebudelseskatedralen/Cathedral of the Annunciation/Благовещенский собор: Midt i Kazan Kreml kan man se denne katedrals smukke forgyldte kuppel omgivet af fire lyseblå kupler. Kirken blev oprindeligt bygget af træ i 1552 af Ivan IV, men allerede fra 1555 blev den nuværende stenkirke opført. Gennem de følgende århundreder blev katedralen udbygget og ombygget med bl.a. de smukke løgkupler. Kirkerummet er særdeles rigt udsmykket med væg- og loftsmalerier samt en fornem ikonostas.

  Sujumbike Tårn, Kazan

  • Sujumbike Tårn/Söyembikä Tower/Башня Сююмбикэ: Tårnet Sujumbike stod i mange år som det højeste tårn i Kazans Kreml, og det er stadig byens nok kendteste vartegn. I mange år blev tårnet kaldt det skæve tårn, fordi hældningen var oppe på næsten to meter, men i dag er det rettet op. Tårnets historie fortaber sig i uvisheden, men det er opkaldt efter dronning Sujumbike, der regerede Kazan 1549-1551 for sin mindreårige søn. Tårnets arkitektur er en blanding af russiske og tatariske traditioner med hhv. firkantede og ottekantede etager.
  • Landbrugspaladset/Agricultural Palace/Дворец земледельцев: Landbrugspaladset ligger som et smukt slot på Paladspladsen i Kazan. Den store bygning blev opført 2008-2010 som sæde for ministeriet for landbrug og fødevarer i Tatarstan. Bygningens eklektiske og monumentale ydre har to symmetriske fløje med portaler og en central del med en portal og en klassisk kuppel, der er 48 meter høj. Paladset er i dag et af byens moderne vartegn.

  Præsidentpaladset, Kazan

  • Præsidentpaladset/Президентский дворец: Præsidentpaladset er en bygning, der ligger på en del af Kazan Kremls territorium. Her lå det tidligere khan-palads i byen. I 1843 godkendte zar Nikolaj I opførelsen af en ny residens for den russiske militærguvernør i Kazan. Sankt Petersborg-arkitekten K.A. Ton tegnede den smukke bygning i russisk-byzantinsk stil, og gennem 1900-tallet husede den myndigheder i Den Tatariske Autonome Sovjetrepublik. I dag har præsidenten i Republikken Tatarstan officiel residens her.

  Templet for Alle Religioner, Kazan

  • Templet for Alle Religioner/Храм всех религий: I Kazan står dette tempel som et farvestrålende bygningsværk, der blev opført fra 1992 af kunstneren og filantropen Ildar Khanov. Arkitekturen er en god blanding af forskellige stilarter, og komplekset er en sammenbygning af bl.a. en ortodoks kirke, en synagoge og en moské. Templet er ikke religiøst aktivt, men det fungerer som kulturcenter.
  • Republikken Tatarstans Nationalmuseum/Национальный музей Республики Татарстан: I sommeren 1890 blev den store russiske videnskabelige og industrielle udstilling holdt i Kazan, og efter succesen etablerede byen et regionalt museum, og efter en stor donation blev museet indrettet i handelshuset Gostinyj Dvor/гостиный двор. Museet er siden blevet til Tatarstans nationalmuseum, hvis samlinger giver et rigtigt godt overblik over Kazans og Tatarstans historie og kultur.

Andre seværdigheder

  Åbenbaringskatedralen, Kazan

  • Åbenbaringskatedralen/Epiphany Cathedral/Богоявленский собор: Åbenbaringskatedralen er en kirke, der ligger i hovedgaden ul. Baumana. Man kan se selve kirken og dens høje klokketårn, der er en af gadens mest karakteristiske opførelser. Kirken stod færdig i midten af 1700-tallet, mens klokketårnet blev bygget 1893-1897. Kirken var katedral indtil 1935, hvor den blev lukket og senere indrettet som sportshal. I 1996 blev den igen kirke, mens klokketårnet fungerer som udstillingshal.

  Guds Moder Kloster, Kazan

  • Kazan Guds Moder Kloster/Kazan Mother of God Monastery/Казанский Богородицкий монастырь: Dette er et ortodokst kloster i Kazan, der ligger netop på det sted, hvor Kazan-ikonet for Guds Moder blev fundet. Det skete den 8. juli 1579, hvor 9-årige Matrona fandt ikonet efter en drøm. Sammen år besluttede Ivan IV, at der skulle bygges et kloster til Guds Moder, hvor ikonet lå, og ifølge legenden var Matrona stedet første nonne. Klostret blev senere et af de vigtigste i Rusland, før det blev lukket og ødelagt under Sovjetunionen, hvor der bl.a. blev bygget en tobaksfabrik på stedet. I 1994 blev klostrets kirke genåbnet, og Kazan-ikonet blev returneret. Klosterruinerne blev udgravet, og i 2016 blev grundstenen lagt til en nybygning af den tidligere Guds Moder-katedral. Den står smukt i dag ved klostret.
  • Kul-Sharif Moské/Kul-Sharif Mosque/Мечеть Кул-Шариф: Før Kazan blev en del af Rusland i 1552, var området en del af det volgabulgarernes rige, og de var muslimer. I 1500-tallet byggede de en moské i Kazan Kreml, som blev ødelagt under Ivan IV's russiske erobring af byen. Den nuværende moské blev opført 1996-2005 med støtte fra bl.a. Saudi-Arabien og opkaldt efter præsten Kul-Sharif, der døde i kampen om Kazan i 1552. Moskéen er en af de største i Rusland og er i dag en karakteristisk del af Kazans skyline.

  Frelsertårnet, Kazan

  • Frelsertårnet/Спасская башня: Kazan Kreml er omgivet af store mure, og mod syd i anlægget ligger Frelsertårnet som den største af murenes tårne. Frelsertårnet blev bygget som hovedindgang til selve Kreml-området og ligger på pladsen 1 Мая площадь. Tårnet blev bygget i 1500-tallet og opkaldt efter ikonet af Frelseren, som var med under den russiske erobring af Kazan. Gennem tiden har brande hærget tårnet, og det er derfor blevet delvist genopbygget flere gange.
  • Frihedspladsen/площадь свободы: Frihedspladsen i Kazan er byens centrum, og her kan man se et stort monument med en statue af Lenin fra 1954. Der ligger også flere seværdige bygninger omkring pladsen. Mod syd ligger Kazans opera, mod øst byens rådhus og fine koncertsal og mod nord Tatarstans regeringsbygning. Den blev bygget under Stalintiden med planlagt pompøs arkitektur, som det kendes fra Moskva. Nikita Khrusjtjov så dog det ufærdige byggeri på en tur efter Stalins død, og han beordrede det stoppet i halv højde og uden særlig udsmykning. Efter en renovering efter år 2000 er huset blevet moderniseret.

  Kazan Rådhus

  • Kazan Rådhus/Казанская ратуша: Kazans smukke rådhus ligger på den centrale Frihedspladsen/площадь свободы. Det blev opført 1845-1852 i italiensk renæssance som adelsforsamling som erstatning for adelshuset, der var brændt i 1842. I den nye bygning var der er stor balsal, bibliotek, klubrum, spisestuer, formandskontor m.v. Huset var byens sociale centrum indtil oktoberrevolutionen i 1917. Derefter blev bygningen anvendt af Den Røde Hær som officershus. I dag er den tidligere adelsforsamling indrettet som Kazans rådhus, og traditionen med store baller er genoptaget.
  • Kazan Føderale Universitet/Казанского федерального университета: Universitetet i Kazan blev grundlagt som kejserligt universitet i 1804, og gennem tiden har bl.a. Lenin og Leo Tolstoj studeret her. I dag kan man se institutionens imponerende hovedbygning fra 1820erne, som blev opført i klassicisme efter arkitekten Peter Pjatniskijs design. Der er også flere andre fine bygninger på det centrale campus.

  Kazan Banegård

  • Kazan Banegård/Казань-Пассажирская: Jernbanen kom til Kazan i 1893 med anlægget af banen fra Moskva til Kazan. I 1895 blev Heinrich Ruschs smukke hovedbanegård bygget, og den er fortsat byens jernbaneknudepunkt med nyere tilbygninger til samling af bus- og togtrafik.
  • Tatarstan Statsdukketeater Ekijat/Татарский государственный театр кукол Экият: Dukketeatret i Kazan blev grundlagt i 1934 og har dermed en lang tradition for fine opsætninger af kendte og elskede forestillinger. Teaterbygningen fra 2012 ligner et lille slot, og det er et af Ruslands største dukketeatre.

  Lenin Husmuseum, Kazan

  • Lenin Husmuseum/Дом-музей В. И. Ленина: Dette museum åbnede i 1937 og er et mindesmærke, det genskaber Uljanov-familiens levevilkår. Det giver indtryk af den indflydelse, som familien havde på udviklingen af ​​Lenin som person og revolutionær. Familien kom fra Simbirsk til Kazan i 1887, og året efter flyttede de ind i det træhus, der nu er museum. Tiden i Kazan blev dog ikke lang, idet familien Uljanov flyttede til Samara i 1889.
  • Tu-144 CCCP-77107/Ту-144 CCCP-77107:Ved Kazans luftfartstekniske universitet kan man se en udstillet Tupolev 144, der var verdens første overlydspassagerfly. Flyet i Kazan blev produceret i 1975 og fik nummeret CCCP-77107 malet på halen. Det skulle i passagerdrift, men blev kun brugt under i alt 357 timers testflyvninger, hvoraf 135 var supersoniske. Flyet kom til Kazan i 1985 og stod i universitets baggård til 2017, hvor det blev flyttet til den nuværende plads.

  Kazan Opera & Balletteater

  • Tatarstans Akademiske Statsteater for Opera og Ballet/Татарский академический государственный театр оперы и балета: Den offentlige teaterhistorie i Kazan startede i 1791, hvor der var forestillinger i et gymnasieteater. Teatrets egen bygning blev opført i 1803, men den brændte med store dele af byen i 1842. Nye teatre brændte i 1874 og 1919, før det nuværende teater blev bygget 1936-1939. Siden da er det smukke teaters repertoire udviklet med fine operaer og balletter.
  • Aleksander Passage/Александровский пассаж: Denne passage er et smukt bygningsværk, der blev opført 1880-1883 som en af datidens smukke arkader med en overdækket gade, hvor der var fine forretninger. En overgang var huset tiltænkt en rolle som museum, men man fastholdt butikkerne i den elegante bygning.

  Den Katolske Kirke, Kazan

  • Den Katolske Kirke for det Hellige Kors' Ophøjelse/Catholic Church of the Exaltation of the Holy Cross/Католический Храм Воздвижения Святого Креста: Katolikker kom til Kazan i 1700-tallet, og i 1835 blev en egentlig menighed etableret. I 1855 søgte menighedens præst om at bygge en kirke, og det blev godkendt under forudsætning af, at kirken ikke måtte syne katolsk. I 1858 blev kirken indviet. Efter liberalisering af reglerne i 1905 blev kirken ombygget til et mere katolsk udseende. I sovjettiden blev der bygget en vindtunnel i bygningen, og den viste sig så vanskelig at flytte, at fik en ny grund i byen til den nuværende kirke, der blev indviet i 2008. Arkitekturen er videst muligt en efterligning af kirken fra 1908.
  • Tempelmonumentet til Soldater/Храм-памятник воинам: Dette tempel er en af Kazans mest karakteristiske bygningsværker. Dets fulde navn er Tempelmonumentet til soldaterne, der faldt under erobringen af ​​Kazan i 1552/Храм-памятник воинам, павшим при взятии Казани в 1552 году, og det blev opført 1813-1823 til minde om de soldater, der døde under den russiske belejring og erobring af Kazan i 1552. Templet står som eneste bygning på en lille ø midt i floden Kazanka.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • GorkiPark/ГоркиПарк, yl. Rikhards Zorge 11B/ул. Рихарда Зорге 11Б, gorkipark.rf
  • Juzhnyj/Южный, Prospekt Pobedy 91/пр-т. Победы 91, ug-center.ru
  • KazanMall, ul. Pavljukhina 91/ул. Павлюхина 91, kazanmall.com
  • Mega Kazan/МЕГА Казань, Prospekt Pobedy 141/пр-т. Победы 141, mega.ru/kazan
  • TsUM/ЦУМ, Moskovskaja ul. 2/Московская ул. 2, kazantsum.ru
  • Indkøbsgader: ul. Baumana/ул. Баумана

Med børn

  • Botanisk og zoologisk have: Kazanskij zoobotsad/Казанский зооботсад, ul. Khadi-Taktasha 112/ул. Хади-Такташа 112, kazzoobotsad.ru
  • Cirkus: Kazanskij Tsirk/Казанский цирк, pl. Tysjacheletija 2/пл. Тысячелетия 2, kazan-circus.ru
  • Dukketeater: Tatarskij Gosudarstvennyj Teatr Kukol Ekijat/Татарский государственный театр кукол Экият, ul. Peterburgskaja 57/ул. Петербургская 57, puppet-show.ru
  • Naturhistorie: Muzej Estestvennoj Istorii Tatarstana/Музей естественной истории Татарстана, ul. Shejnkmana 12/ул. Шейнкмана 12, kazan-kremlin.ru
  • Planetarium: Planetarij KFU/Планетарий КФУ, pos. Oktjabrskij ul. AOE 7/пос. Октябрьский ул. АОЭ 7, planetarium-kzn.ru
  • Vandland: Kazanskaja Riviera/Казанская Ривьера, pr. Fatykha Amirkhana 1/пр. Фатыха Амирхана 1, kazanriviera.ru

Gode links