Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Khabarovsk er en af de største byer i det russiske Fjernøsten, og på trods af beliggenheden få kilometer fra Kina er et besøg i byen som at komme til en europæisk storby. Khabarovsk ligger ved Amur-flodens bred, og den giver muligheder for dejlige spadsereture i byens centrum.

Den Transsibiriske Jernbane kører mellem hovedstaden Moskva og Stillehavsbyen Vladivostok. Khabarovsk er en af de vigtigste stationer på den østlige del af banen, og mange kommer til byen med jernbanen og over en af Ruslands mest kendte broer; den lange bro over Amur.

Khabarovsk har en del seværdigheder, og det er værd at bruge tid på at gå ture i centrum, hvor Leninpladsen er et af Ruslands største byrum. Herfra kan man gå ad hovedgaderne mod Amur og undervejs se flere smukke kirker, teatre, museer, monumenter og meget andet.

Fra flodpromenaderne i Khabarovsk kan man nyde en panoramaudsigt over Amur og næsten til Kina, der ligger med sydvest. I sæsonen kan man også tage på sejlture på floden og se Khabarovsk fra et andet perspektiv. Vil man ud af byen og se omegnen, er små strækninger på Den Transsibiriske Jernbane naturligvis også en mulighed.

Topseværdigheder

  Kristi Forklaring Katedral
  Спасо-Преображенский собор

  Kristi Forklaring Katedral står smukt i Khabarovsk med udsigt til Amur-floden. Kirken blev bygget i årene 2001-2004, og med en højde på hele 96 meter høj blev den indviet som en af Ruslands højeste katedraler. Designet var inspireret af Konstantin Thons 1800-talsarkitektur fra bl.a. Moskva. Beliggenheden blev i øvrigt udvalgt af den russisk-ortodokse kirkes patriark på en helikoptertur over byen.

   

  Khabarovsk Mariæ Himmelfartskatedral
  Градо-Хабаровский Успенский собор

  Denne kirkebygning ligger smukt i det centrale Khabarovsk på den del af Komsomol-pladsen, der i dag hedder Katedralpladsen/Соборная площадь. Kirken blev opført 2000-2002 efter Jurij Podlesnijs design, der var inspireret af arkitektur i Sankt Petersborg. Kirken er 60 meter høj, og den har bl.a. et ikon fra den tidligere kirke på stedet. Den blev opført i 1890erne og revet ned under Sovjetunionen i 1930.

   

  Fjernøstens Kunstmuseum
  Дальневосточный художественный музей

  Dette museum blev grundlagt i 1931 med en samling, der kom fra forskellige museer i det vestlige Rusland; fx fra Tretjakov-galleriet og statens kunstmuseer i datidens Leningrad. Fjernøstens Kunstmuseum var fra starten en af Khabarovsks kulturelle centre, og det er museet stadig. Man kan nyde værker af utallige store russiske kunstnere og også vesteuropæisk kunst af blandt andre Albrecht Dürer, Titian, Rubens og Rembrandt.

   

  Naberezhnaja Nevelskogo
  Набережная Невельского

  Floden Amur dominerer naturen omkring Khabarovsk, og når hele storbyen ligger langs floden, er Amur nærmest også allestedsnærværende i bylivet. Det gælder også rekreativt, hvor der er der parker og promenader langs vandet. Ud for byens centrum ligger promenaden Naberezhnaja Nevelskogo, der er et dejligt sted for en spadseretur. Man kan gå et langt stykke langs Amur, og der er masser af springvand, underholdning, sport og aktivitet undervejs.

   

  Muraviov-Amur Monument
  Памятник Н. Н. Муравьеву-Амурскому

  I det grønne område langs bredden af Amur-floden kan man se dette imponerende monument. Det blev indviet i 1891 til minde om generalguvernøren i det østlige Sibirien, Nikolaj Muraviov-Amurskij. Muraviov-Amurskij døde i Paris i 1881, og grundet hans popularitet anmodede beboerne i byen Blagoveshchensk om opførelse af et monument til hans minde.

  Zaren tillod indsamlingen og monumentet, men den daværende generalguvernør foreslog at bygge monumentet i Khabarovsk i stedet, og det godkendte zar Aleksander III, der også sagde ja til det vindende designforslag. Monumentet blev derefter bygget på toppen af Khabarovsk-klippen, og det var det største monument i datidens Rusland. Muraviov-Amurskij var greve, og Sovjetunionen besluttede i 1925 at udskifte greven med en statue af Lenin, der stod her til 1983. I 1992 blev det oprindelige monument genindviet.

Andre seværdigheder

  Lenin Plads
  Площадь Ленина

  Leninpladsen i Khabarovsk er en af Ruslands største pladser, og i størrelse er det kun Den Røde Plads i Moskva, der er større. Pladsen blev anlagt fra 1864 med navnet Ploshad Nikolaevskaja. Det nuværende navn kom til i 1957 efter at have været opkaldt efter Stalin fra 1950.

  Pladsens statue af Vladimir Lenin blev stillet op midt på pladsen i 1925, men er siden blevet flyttet mod nordøst på pladsen. I midten er der nu et smukt springvand, og rundt om pladsen ligger en række statelige bygninger. Blandt dem er regeringsbygningen for regionen Khabarovskij Kraj mod sydøst og byens medicinske fakultet mod nordvest.

   

  Hæderspladsen
  Площадь Славы

  Ploshad Slavy er en imponerende plads, hvor man kan se den evige flamme og flere store monumenter, der mindes og hædrer faldne soldater. Pladsen blev indviet i 1975 i anledningen af 30-året for sejren i 2. Verdenskrig med det første monument. I 1985 blev der opført et mindesmærket dedikeret beboerne i Khabarovsk-regionen.

  På mindesmærkets halvcirkelformede mur står navnene på 19.000 soldater og officerer. Flere monumenter er siden kommet til, og Kristi Forklaring Kirke blev bygget her 2001-2004.

   

  Dinamo Kultur- og Fritidspark
  парк культуры и отдыха Динамо

  Park Dinamo er en af de store parker i den centrale Khabarovsk og en af de populære grønne oaser for byens befolkning. Der ligger forskellige bygninger i og omkring parken som fx Dinamo Stadion/Стадион Динамо og Khabarovsk Kraj Musikteater/Хабаровский краевой музыкальный театр. Her er også dejlige områder med promenader, skulpturer og søer med både.

   

  Khabarovsk Bro
  Хабаровский мост

  Byen Khabarovsk ligger på den østlige bred af floden Amur og i forbindelse med anlægget af Den Transsibiriske Jernbane blev den første bro over den mægtige flod bygget 1913-1916. Med en længde på 2.590 meter var den i mange år Ruslands og Sovjetunionens længste bro. Den nuværende bro blev bygget som kombineret jernbane- og vejbro i 1999.

  Broen er 3.890 meter lang og forbinder Khabarovsk i øst med Den Jødiske Autonome Oblast i vest. Umiddelbart nord for broen kan man se et bevaret brofag fra den gamle bro. Det står ved bromuseet Muzej Istorii Amurskogo Mosta/Музей истории Амурского моста, og man kan gå på brofaget og nyde udsigten over Amur.

   

  Khabarovsk Kraj Musikteater
  Хабаровский краевой музыкальный театр

  Musikteatret i Khabarovsk er en af byens store scener, hvor man kan opleve en varieret program af opsætninger. Teatrets historie går tilbage til 1926, hvor operasangere etablerede den første trup. Gennem tiden har teatrets trup turneret mange steder, og den gav bl.a. forestillinger til sovjetiske soldater under 2. Verdenskrigs kampe i Manchuriet. Den moderne teaterbygning blev indviet i 1977 og bruges til mange arrangementer i byen.

   

  Komsomol Plads
  Комсомольская площадь

  Komsomol-pladsen er en af Khabarovsks centrale byrum. Den ligger midt i byen og næsten ved bredden af Amur-floden. På pladsen kan man se Mariæ Himmelfartskatedral/Градо-Хабаровский Успенский собор og det store Monument til Borgerkrigenes Helte i Fjernøsten/Монумент Героям Гражданской Войны на Дальнем Востоке. For enden af pladsen er der desuden en udsigtsterrasse med et panoramakig over Amur.

   

  Khabarovsk Arkæologiske Museum
  Хабаровский музей археологии

  Det arkæologiske museum i Khabarovsk giver en mulighed for at gå tilbage i regionens historie. Udstillingen fortæller nemlig om regionens historie og om de betydende gamle kulturer i Amur-regionen. Der er mange arkæologiske genstande på museet, hvor man får en grundig information og varierende temaer.

   

  Den Øverste Sovjet
  дом советов

  Den Øverste Sovjet lå rundt omkring i Sovjetunionen som lokale og regionale administrationsbygninger, og det var også tilfældet i Khabarovsk. Den Øverste Sovjet i byen blev bygget 1928-1930 i smuk tidstypisk arkitektur efter et design, der var førsteprisen i en arkitektkonkurrence over hele unionen. Stilen er konstruktivisme, og arkitekturen er smukt bevaret til i dag.

   

  Byens Hus
  городской дом

  Byens Hus i Khabarovsk er en arkitektonisk interessant bygning, der ligger i gaden ul. Muravieva-Amurskogo/ул. Муравьева-Амурского. Rådhuset blev indviet i 1909 i en stil, der afspejler historisk russisk arkitektur. Netop det var en af betingelserne i den arkitektkonkurrence, bystyret i Khabarovsk udskrev for russere, da de ville opføre en nyt og imponerende hus i byen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Ecodom/Экодом

  ul. Leningradskaja 28/ул. Ленинградская 28
  ecodomtc.ru

   

  Horizont/Горизонт

  ul. Bolshaja 88/ул. Большая 88
  tcgorizont.ru

   

  Maksi Mall/Макси Молл

  ul. Leningradskaja 28i/ул. Ленинградская 28и
  tkmaximall.ru

   

  Na Pushkina/На Пушкина

  ul. Lva Tolstogo 19/ул. Льва Толстого 19
  napushkina.ru

   

  NK City/НК СИТИ

  ul. Karla Marksa 76/ул. Карла Маркса 76

   

  Tsentralnyj Univermag/Центральный Универмаг

  ul. Muraveva-Amurskogo 23/ул. Муравьева-Амурского 23
  tsum-khv.ru

   

  Indkøbsgader

  ul. Muraveva-Amurskogo/ул. Муравьева-Амурского, ul. Lenina/ул. Ленина, ul. Karla Marksa/ул. Карла Маркса

Med børn

  Akvarium

  Muzej-akvarium Ryby Amura/Музей-аквариум Рыбы Амура
  Amurskij Bulvar 13a/Амурский бульвар 13а

   

  Bromuseum

  Muzej Istorii Amurskogo Mosta/Музей истории Амурского моста
  Vokhr. 1/ВОХР. 1

   

  Cirkus

  Khabarovskij Gosudarstvennyj Tsirk/Хабаровский Государственный Цирк
  ul. Krasnoretsenskaja 102/ул. Краснореченская 102

   

  Forlystelser

  Børnenes Park/Детский парк
  ul. Karla Marksa/ул. Карла Маркса

   

  Zoologisk have

  Zoosad Priamurskij/Зоосад Приамурский
  ul. Molodezhnaja 18, Voronezhskoe sh. 2c/ул. Молодежная 18, Воронежское ш. 2с

Gode links