Site logo
Se på kortet
 • Yuzhno-Sakhalinsk, Ulitsa Vokzal'naya, 54, Yuzhno-Sakhalinsk, Sakhalinskaya oblast', Rusland, 693961

Læs om byen

Juzjno-Sakhalinsk er den største by og det administrative centrum på den russiske ø Sakhalin. Byens historie startede med grundlæggelsen af landsbyen Vladimirovka i 1882. Tre år senere var der 57 indbyggere i byen, og indbyggertallet voksede til 130 ti år senere. Byen var russisk indtil 1905, hvor Japan efter Den Russisk-Japanske Krig fik herredømmet over det sydlige Sakhalin. Japanerne flyttede i 1908 deres administration til Vladimirovka, som de senere navngav Toyohara. I de følgende år udbyggede japanerne byen væsentligt med blandt andet regeringsbygning og postkontor langs hovedgaden Jinja dori, og i 1911 åbnede Karafuto jinja-templet, der fik status som et af Japans 67 kejsertempler.

Juzjno-Sakhalinsk var japansk til 1945, hvor Sovjetunionen efter hårde kampe genvandt Toyohara den 25. august, hvilket skete som en del af afslutningen på 2. Verdenskrig i Stillehavsregionen. Byen skiftede til sit nuværende navn den 4. juni 1946, hvor den var blevet hovedby i et nydannet administrativt område. Gennem de følgende årtier voksede Juzjno-Sakhalinsk betydeligt med indlemmelsen af flere landsbyer i byen, der også blev udbygget med nye forstæder. Indbyggertallet er også vokset kraftigt fra 130 indbyggere i 1895 til 177.000 hundrede år senere, og i dag er byen hjemsted for cirka 200.000 borgere.

I dag kan man opleve seværdigheder, der stammer fra både den russiske og japanske tid, og det giver nogle spændende historiske kontraster i gadebilledet. Man kan starte en spadseretur på Ploshad Lenina, der er byens centrale plads foran banegården i Juzjno-Sakhalinsk. På pladsen kan man se byens statue af statslederen Lenin, som blev indviet i 1970. Banegården ligger vest for Lenin, mens man på pladsens østlige side kan man rådhuset i Juzjno-Sakhalinsk. Fra pladsen kan man gå mod øst ad Kommunistitjeskij Prospekt, som leder til byrummet, der mod nord huser Sakhalin Oblasts regeringsbygning og mod syd ligger byens internationale teatercenter.

Fortsætter man ad Kommunistitjeskij Prospekt, kan man besøge Sakhalin Regionalmuseum, der er byens og øens største museum med fine samlinger inden for naturhistorie, arkæologi, historie og etnografi. På den måde giver et besøg her en god indføring til Sakhalin på mange måder. Den store museumsbygning står i tydelig japansk stil, og den blev da også bygget 1935-1937, da byen var under japansk kontrol. Museet blev opført på jord, der tilhørte Karafuto Jinja-helligdommen, der ikke længere kan ses. I denne del af Juzjno-Sakhalinsk kan man også gå en tur i Gagarin Park, hvor der er forskellige aktiviteter som forlystelser, en zoologisk have og Børnenes Jernbane, der åbnede i 1954 som en ringbane med en længde på to kilometer.

Det imponerende plads Ploshad Pobedy i det østlige af Juzjno-Sakhalinsk er også et af byens højdepunkter. På pladsen ligger det patriotiske mindemuseum for sejren i 2. Verdenskrig og for den militærhistoriske arv i Sakhalin-området. Museet blev bygget i 2017, og lige syd for det ligger Fødselskatedralen, der er en smuk russisk-ortodoks katedral fra 2016. Ved siden af katedralen kan man besøge Den Historiske Park Rusland - Min Historie, som skildrer forskellige emner i den russiske historie. Øst for Ploshad Pobedy kan man nyde noget af den smukke natur rundt om af Juzjno-Sakhalinsk. Her ligger Gornyj Vozdukh, der byder på vandreruter i bjergene og gode skipister i sæsonen.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник В. И. Ленину
  Площадь Ленина

   

  Sakhalin Oblast Regeringsbygning

  Правительство Сахалинской области
  Коммунистический пр., 32

   

  Sakhalin Internationale Teatercenter

  Сахалинский Международный театральный центр
  Коммунистический пр., 35

   

  Sakhalin Regionalmuseum

  Сахалинский областной краеведческий музей
  Коммунистический пр., 29

   

  Børnenes Jernbane

  детская железная дорога
  Городской парк культуры и отдыха им. Ю. Гагарина

   

  Zoologisk Have

  Зоопарк
  Детская ул., 4а/1

   

  Mindemuseet for Sejr

  Музейно-мемориальный комплекс «Победа»
  Площадь Победы

   

  Fødselskatedralen

  Собор Рождества Христова
  ул. Горького

   

  Den Historiske Park Rusland - Min Historie

  Исторический парк «Россия — моя история»
  Священномученика Илариона Троицкого, 4

   

  Gornyj Vozdukh

  Горный воздух
  Горный пр.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev