Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kyzyl er en by i det sydlige Sibirien ved floden Jenisej, og den er også hovedstad i Republikken Tyva. Byen blev grundlagt i 1914 med navnet Belotsarsk, den hvide zars by. I 1918 blev den omdøbt Khem-Beldyr, og i 1926 fik Kyzyl sit nuværende navn. Kyzyl blev hurtigt en central by, og i årene 1922-1944 var den hovedstad i Folkerepublikken Tyva, der med forskellige betegnelser er blevet til vore dages republik. I Kyzyls første årtier blev både administration, handel og produktion udviklet, og i 1939 nåede byens indbyggertal 10.000. Dette tal et steget støt siden da, og derfor er Kyzyl blevet løbende udbygget med nye forstæder. Der bor i dag over 125.000 i byen.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i Kyzyl, og pladsen Ploshad Arata er et godt sted at starte. Den udgør Kyzyls centrum, og her er der flere ting at se. På pladsens nordlige del står byens statue af statslederen Lenin, og på Lenins sider ligger Kyzyls rådhus mod øst og Tyvas statsuniversitet mod vest. Syd herfra åbner den største del af Ploshad Arata sig, og den stort anlagte plads domineres af to bygninger. Mod vest kan man se Republikken Tyvas regeringsbygning, mens Tyvas statslige musik- og dramateater ligger på pladsens midte over for regeringsbygningen. Mellem de to bygninger ligger der en buddhistisk pavillon med et bedehjul.

Gå man mod vest fra Ploshad Arata, kan man besøge Republikken Tyvas Nationalmuseum, der er en af republikkens førende kulturinstitutioner. Her kan man se spændende udstillinger, der afspejler Tyva-folkets historie og kultur gennem blandt andet mange fine fund. I denne retning ligger Kyzyls katedral også. Kirken blev opført fra 2002 og indviet 2011. Går man i stedet mod nord, kommer man til Jenisejs løb langs byens centrum, og den store flod er et smukt syn. Langs flodbredden i bycentrum kan man se Kyzyls mest kendte seværdighed, Obelisken for Asiens Centrum. Som navnet antyder, er dette sted Asiens geografiske centrum, og obelisken repræsenterer stedet. Interessen for Asiens centrum startede i 1890erne, hvor en brite angav stedet til at ligge i Saldam i den nuværende Tyva-republik.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник Ленину
  Площадь Арата

   

  Republikken Tyvas Statslige Musik- og Dramateater

  Музыкально-драматический театр республики Тыва
  Площадь Арата

   

  Republikken Tyvas Nationalmuseum

  Национальный музей Республики Тыва
  ул. Титова, 30

   

  Opstandelseskatedralen

  Воскресенский кафедральный собор
  Московская ул., 7

   

  Obelisken for Asiens Centrum

  Обелиск Центр Азии
  ул. Красных партизан, 9

Tilmeld dig vores nyhedsbrev