Site logo
Se på kortet
 • Ulitsa F. Engel'sa, 7, Petrozavodsk, Respublika Kareliya, Rusland, 185035

Læs om byen

Petrozavodsk er en russisk storby ved Onegasøen, som er hovedstad i republikken Karelija. Byen blev grundlagt af Aleksander Mensjikov i 1703, men der lå givet vis en bosættelse på stedet inden da. Mensjikov kaldte byen Petrovskaja Sloboda, og den med et jernstøberi sikre produktion af ankre og kanoner til Peter den Stores Østersøflåde under Store Nordiske Krig. Navnet Petrovskaja Sloboda kom således også fra zarens navn. I 1717 boede der 3.500 i byen, der var den største i Karelen. Efter Peter den Stores død blev det nedgangstider for byen, og dens jernstøberi lukkede i 1734.

I 1773 kom der ny vækst til byen og området, idet Katarina den Store etablerede et nyt jernstøberi tæt på Petrovskaja Sloboda. Fire år senere fik Petrovskaja Sloboda status af by, og ved den lejlighed fik den navnet Petrozavodsk. Byen blev herefter udviklet med en nyklassicistisk bymidte, og den blev senere regionens administrative hovedby. Efter grundlæggelsen af Sovjetunionen i 1900-tallet blev Petrozavodsk hovedstad i den Autonome Karelske Sovjetrepublik fra 1923 og den Karelsk-Finske SSR 1940-1956. Under 2. Verdenskrig blev Petrozavodsk besat af finske tropper, der kaldte byen Äänislinna, og som grundlagde flere koncentrationslejre, inden byen blev befriet i 1944. Siden krigen er indbyggertallet stedet til ca. 280.000.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i Petrozavodsk og opleve byens seværdigheder. Man kan starte på den centrale plads, Ploshad Lenina, der er prydet af en statue af den revolutionære statsleder Lenin. Den 11 meter høje granitstatue blev indviet i 1930. Ploshad Lenina har haft flere navne gennem tiden, og den er en bevaret del af 1700-tallets Petrozavodsk. Byggeriet omkring pladsen startede i 1773 som en del af anlægget af Aleksander-fabrikken. I 1775 stod byggerierne færdige, og de rummede blandt andet fabrikskontoret, en skole og et apotek. Petrozavodsk blev etableret som by i 1777, og i 1784 overgik fabriksbygningerne omkring pladsen til den civile administration.

Fabriksbygningerne ved Ploshad Lenina blev sammenbygget af bystyret, og de fik et tidstypisk arkitektonisk præg af provinsklassicisme. Efter skiftende formål blev den vestlige halvcirkelformede bygning indrettet som boliger for regionens guvernør og viceguvernør, mens den østlige husede provinskontorer. Den gamle guvenørbolig blev anvendt som regeringskontorer under Sovjetunionen, mens den i dag huser Karelens spændende nationalmuseum. På museet kan man se fine samlinger om Karelens historie og kultur, og man kan også se en model af det oprindelige byggeri omkring Ploshad Lenina. Den østlige bygning er fortsat indrettet som administrationskontorer.

Fra Ploshad Lenina kan man se den evige flamme mod sydøst, og man kan fortsætte ad gaden Prospekt Karla Marksa til Kirovpladsen, hvor flere af Petrozavodsks kulturinstitutioner ligger. På pladsen kan man se et monument for Sergej Kirov, der blev indviet i 1936. Mod vest kan man se Karelens moderne dukketeaterteater og nationalteater, mens republikkens søjleprydede musikteater fra 1955 står mod vest som Kirovpladsens dominerende bygning. Mod nord ligger Petrozavodsks kunstmuseum, mens der ligger et mindemonument og et museum med udstillinger fra Kizhi mod syd.

Fra Kirovpladsen kan man gå mod øst til parken Petrovskij Sad, hvor byens første støberi og fabrik blev anlagt i 1703. I dag er området en dejlig park med flere attraktioner, og den forbinder også det centrale Petrozavodsk med Onegasøens bred. Her kan man gå ad søpromenaderne, og man kommer blandt andet forbi en statue af Peter den Store, som Petrozavodsk er opkaldt efter. Fra promenaden kan man gå tilbage gennem byen ad hovedstrøget Prospekt Lenina, der leder til byens banegård. Undervejs kan man blandt andet se den tidligere biograf fra 1951, Pobeda, der i dag er indrettet som spisested. For enden af gaden ligger Petrozavodsks stationsbygning, der blev opført i stalinistisk stil i 1955.

Går man lidt syd for de gamle dele af Petrozavodsk, er der også nogle ting at se. Her kan man fx besøge Aleksander Nevskij Katedral, der også kendes som Treenighedskatedralen. Tidligere blev den også kaldet Fabrikskirken, idet den blev bygget med donationer fra håndværkere fra Aleksanderfabrikken, der lå tæt på kirken mod nord. Den smukke kirke blev opført fra 1808 og indviet i 1832. Under sovjettiden var kirken indrettet som lokalhistorisk museum, og den russisk-ortodokse kirke fik bygningen tilbage i 1991. I det sydlige område af byen kan man også se den imponerende hovedbygning for Petrozavodsk Præsidentielle Kadetskole, der blev opført fra 2017 i klassicistiske arkitektur i en stil, der minder om Sankt Petersborgs paladser.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник В.И. Ленину
  пл. Ленина

   

  Karelens Nationalmuseum

  Национальный музей Республики Карелия
  пл. Ленина, 1

   

  Kirovmonumentet

  Памятник С.М. Кирову
  пл. Кирова, 1

   

  Karelens Dukketeater

  Театр Кукол Республики Карелия
  пр. Карла Маркса, 19

   

  Karelens Nationalteater

  Государственный Национальный театр Республики Карелия
  пр. Карла Маркса, 19

   

  Karelens Musikteater

  Музыкальный театр Республики Карелия
  пл. Кирова, 4

   

  Kunstmuseet

  Музей изобразительных искусств
  пр. Карла Маркса, 8

   

  Kizhi Museum

  Музей-заповедник «Кижи»
  пл. Кирова, 10а

   

  Petrovskij Sad

  Петровский Сад
  пр. Карла Маркса

   

  Aleksander Nevskij Katedral

  Александро-Невский кафедральный собор
  пр. Александра Невского, 32

   

  Petrozavodsk Præsidentielle Kadetskole

  Петрозаводское Президентское кадетское училище
  просп. Комсомольский, 11

Tilmeld dig vores nyhedsbrev