Site logo
Se på kortet
 • Rostov Kremlin State museum-reserve, Кремль, Rostov, Jaroslavl oblast, Rusland

Læs om byen

Rostov er en af Ruslands ældste byer, og den er en af de er en af byerne i den såkaldte gyldne ring nordøst for Moskva. Rostov blev allerede nævnt i år 862 som en etableret by, og muligvis har vikinger fra Skandinavien drevet handel med byen, som de kaldte Raðstofa. I 900-tallet blev Rostov hovedstad i fyrstendømmet Vladimir-Suzdal, der var en af de førende stater i det daværende Rus, og i 988 blev Rostov sæde for stiftet Jaroslavl.

Efter en tid blev Rostov igen hovedstad i fyrstendømmet i 1113, men Jurij Dolgorukij flyttede hovedstaden til Suzdal i 1125, hvorved den politiske magt flyttede dertil. I 1200-tallet blev Rostov igen hovedstad i en periode, hvor byen husede fyrstens residens, bojarer og de købmænd og håndværkere, der udgjorde hovedparten af Rostovs indbyggere. 1200-tallet blev også århundredet, der bragte nedgangstider til Rostov og til Rusland i forbindelse med den mongolske invasion i byen i 1238. I 1474 blev Rostov en del af Storfyrstendømmet Moskva, hvorved byen mistede sin politiske magt, men kulturelt og religiøst var Rostov stadig en af rigets vigtige byer.

Rostov blev invaderet af polske besættelsestropper under Ruslands urolige tider i 1608, men dette overvandt byen, der også havde traditioner som handelsby. Fra 1700-tallet blev der holdt årligt tilbagevendende markeder, hvilket styrkede Rostovs kommercielle interesser. I 1800-tallet kom industrialiseringen til byen, og det var tekstilindustrien, der var Rostovs økonomiske motor i denne tid. Jernbanen trak også en del af udviklingen, da den åbnede i 1870, og i slutningen af 1800-tallet var befolkningstallet i Rostov vokset til cirka 14.000. Gennem 1900-tallet steg det til cirka 30.000, hvilket også svarer til indbyggertallet i dag.

Midt i byen ligger det imponerende borganlæg, Rostov Kreml/Ростовский кремль, der rummer utallige smukke bygninger; herunder mange kirker med løgkupler, der giver byen en mageløs skyline, som ikke ses mange andre steder i Rusland. Anlægget blev oprindeligt bygget til at være residens for Rostovs metropolit. Den centrale Himmelfartskatedral blev opført 1508-1512, og rundt omkring blev der i perioden 1667-1694 opført adelige residensbygninger, kirker og forsvarsværker. Alt sammen danner et særdeles stemningsfuldt hele, og anlægget er godt at besøge, hvis man ønsker at opleve typiske bygninger i et rigt borganlæg i den russiske provins.

Fra Rostov Kreml kan man gå en tur til promenaden langs søen Nero, som byen ligger langs med. Man kan også gå nogle fine ture i den relativt lille og overskuelige kulturby, der ligger rundt om Kremls mure og kirker. Sydvest for Kreml kan man besøge Sankt Jakob Frelserkloster, der ligger langs Nero i udkanten af byen. Klostret blev grundlagt i 1389 af Sankt Jakob af Rostov, og gennem de første århundreder bestod komplekset udelukkende af træbygninger, der ikke længere kan ses. Den ældste bevarede bygning i klostret er den smukke Sankt Annæ Undfangelse Katedral fra 1686, og man kan også se Kristi Forklaring Katedral fra samme århundrede. Klostret er også kendte som velfartssted for Sankt Dmitrij af Rostov.

Man kan også gå en tur i Byparken, der ligger tæt på Rostov Kreml. Parken var i 1700-tallet hjemsted for byens engelske kontor, og i 1836 blev parken anlagt for byens borgere. Fortsætter man denne retning kommer man til byens andet store kloster, Abraham Kloster, der blev grundlagt i 1000-tallet, og som derved er et af de ældste i Rusland. Klostrets katedral blev bygget af Ivan IV i 1553-1555 som monument for erobringen af Kazan i 1552. I anlægget kan man også se kirker fra det efterfølgende århundrede, og også dette kloster ligger smukt langs Nero.

Der er også andre ting at se i byen. Man kan fx gå til Sejrsparken, der blev anlagt til minde om den sovjetiske sejr over Tyskland i Den Store Fædrelandskrig, som 2. Verdenskrig hedder i Rusland. I parken er der et monument til soldaterne fra Rostov, der forsvarede det russiske moderland. I byen er der også flere museer, hvoraf museet i Rostov Kreml er det meste berømte. Man kan også besøge byens museum for folkekunst, og der er også et museum, der formidler historien om Rostovs købmænd.

Topseværdigheder

  Rostov Kreml

  Ростовский кремль
  Соборная пл., 8

   

  Sankt Jakob Frelserkloster

  Спасо-Яковлевский монастырь
  ул. Энгельса, 44

   

  Abraham Kloster

  Авраамиев Богоявленский монастырь
  Желябовская ул., 32

   

  Museet for Rostovs Købmænd

  Музей Ростовского купечества
  Ленинская ул., 32

   

  Museet for Folkekunst

  Музей народного искусства
  Ленинская ул., 29

Tilmeld dig vores nyhedsbrev