Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tomsk er en russisk storby, der ligger ved floden Tom. Byen blev grundlagt som fæstning i 1604, og den er derved en af Sibiriens ældste byer. Zar Boris Godunov sendte 200 kosakker til at etablere et fort ved Tom, og den skulle være en del af tatarhertugen Toians forsvar mod kirgisere. Ved fæstningen voksede en by frem, og med tiden blev der etableret en hær- og handelsvej gennem Sibirien, som også krydsede Tomsk. Med beliggenheden kom der blandt andet karavaner fra Kina til byen, og væksten gjorde, at byen blev udbygget i 1700-tallet, hvorfra Åbenbaringskatedralen og Opstandelseskirken stammer.

I 1804 etablerede den russiske regering Tomsk Guvernement med Tomsk som hovedstad. Guvernementets område dækkede blandt andet dagens Novosibirsk, Kemerovo, Krasnojarsk og noget af det østlige Kasakhstan, og derved blev Tomsk en vigtig administrationsby, som voksede hurtigt. Der blev også fundet guld i området i 1830, og det stimulerede yderligere vækst. Tomsk blev også et vigtigt uddannelsescenter i 1800-tallet, hvor Tomsks statsuniversitet blev etableret i 1880 og byens tekniske universitet i 1896.

Da den Transsibiriske Jernbane blev anlagt i 1890erne blev Tomsk forbigået, og en del af den efterfølgende vækst gik i stedet til Novosibirsk, der blev stationsby på jernbanen. Med den russiske revolution og borgerkrig blev Tomsk en del af Sovjetunionen, og under 2. Verdenskrig blev mange fabrikker flyttet til Tomsk fra den vestlige del af unionen, som Tyskland havde invaderet. Efter krigen blev Tomsk en såkaldt lukket by med begrænset adgang, hvilket skyldtes særlig produktion som fx Sovjetunionens første atomkraftværk i større skala, som blev bygget nordvest for byen.

I dag er Tomsk er storby med en del seværdigheder, og man kan gå nogle fine spadsereture i byen. Leninpladsen er et godt sted at starte, og i midten af pladsens rundkørsel kan man se et monument for statslederen Lenin. Ved pladsen kan man også se Helligtrekonger Katedral, der i sin første udgave blev bygget i træ i 1630. Den nuværende barokkirke blev bygget fra 1777 med indvielse i 1784. Kirken skrev sig ind i Tomsks historie i 1804, da det var her, Tomsk-guvernementet blev annonceret. Kirken blev lukket i 1930 for derefter at blive indrettet som værksteder og fabrikker, før bygningen igen overgik til den russisk-ortodokse kirke i 1995.

Fra Leninpladsen kan man gå en tur mod nordøst, hvor man kan se den smukke Opstandelseskirke. Kirken blev opført fra 1789 i sibirisk barok med inspiration fra Bartolomeo Rastrellis berømte bygninger i ikke mindst Sankt Petersborg. Kirken er indrettet med en nedre kirke, der blev indviet i 1803, og en øvre kirke, der blev taget i brug fire år senere. Går man i stedet mod vest, kommer man til floden Tom og til promenaderne langs den brede flod. Ud over udsigten over vandet kan man langs promenaden se byens flodstation og en statue af forfatteren Anton Tjekhov, der blev opstillet i 2004.

Tomsk er særligt kendt for sine mange træhuse, der for manges vedkommende er smukt udsmykkede. Tomsk var gennem mange år hovedbyen for udvikling af det vestlige Sibirien, og med den skovrige omegn byggede man i træ fra Tomsks grundlæggelse i 1604 og flere århundreder frem. Der blev med årene udviklet en særlig arkitektonisk stil med det såkaldte Tomsk-broderi, der er dekorative træskærerarbejder på husene. Man kan se husene mange steder i byen, og gaderne Krasnoarmejskaja, Gagarina, Tatarskaja og Alekseja Belentsa er nogle af de bedste med deres mange træhuse. To af de mest kendte huse er G.M. Golovanovs Købmandshus og Huset med Ildfugle, der begge ligger på Krasnoarmejskaja ulitsa.

Topseværdigheder

  Lenin Monument

  памятник ленину
  площадь Ленина

   

  Helligtrekonger Katedral

  Кафедральный Богоявленский Собор
  площадь Ленина

   

  Opstandelseskirken

  Воскресенская церковь
  ул. Октябрьский Взвоз, 10

   

  Træarkitektur

  Деревянная архитектура
  Красноармейская улица, улица Гагарина, Татарская улица, улица Алексея Беленца, улица Шишкова

   

  G.M. Golovanovs Købmandshus

  Дом купца Г.М. Голованова
  ул. Красноармейская, 71

   

  Huset med Ildfugle

  Дом с жар-птицами
  ул. Красноармейская, 67/1

Tilmeld dig vores nyhedsbrev