Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Novokuznetsk er en russisk storby, der ligger i det sydvestlige Sibirien i Kemerovo Oblast. Byens historie startede som et fort, der blev etableret i 1618 af kosakker fra Tomsk. I 1689 opnåede Kuznetsk status som by, men gennem århundreder var den fortsat blot en mindre provinsby, der opstod på den østlige side af floden Tom. Efter den russiske revolution og borgerkrig blev Kuznetsk en del af Sovjetunionen, og derefter begyndte en hastig udvikling af byen.

I 1930erne blev byen gjort til et industrielt center med en stor kulminedrift, og i 1931 blev den slået sammen med byen Sad Gorod, og fra 1931 til 1932 hed den udvidede by Novokuznetsk. I 1932 skiftede Novokuznetsk navn til Stalinsk, hvilket byen hed til 1961. Udviklingen i befolkningstallet understreger den hastige vækst. I 1897 boede der godt 3.000 i byen, og det tal var steget til 170.000 med udgangen af 1930erne. Væksten i antal indbyggere er fortsat siden da til over 500.000.

I dag er det med 1900-tallets store vækst en forholdsvis, man kan opleve ved et besøg i Novokuznetsk. Man ser straks, at byen er meget grøn, og den blev da også udbygget i 1930erne med inspiration fra samtidens havebyer, hvor der var masser af lys, luft og grønne områder omkring boliger. Man kan dog også se byggerier fra zartidens Rusland som fx Kristi Forklaring Katedral øst for floden Tom. Den nuværende stenkirke blev opført fra 1792, indviet i 1801 og færdigbygget i 1830erne. Under den sovjetiske tid var katedralen indrettet som museum og skole, før den i 1989 blev givet tilbage til den russisk-ortodokse kirke.

I nærheden af byens gamle katedral kan man se Kuznetsk Fort, der også hører til de gamle opførelser i Novokuznetsk. Fortet, man kan se i dag, blev anlagt i årene 1800-1820 på initiativ af zar Paul I. Det skulle beskytte Ruslands sydlige egne mod eventuelle trusler fra Kina. Fortet kom dog ikke til at spille en stor militær rolle, og det blev nedlagt i 1846. I dag er fortet indrettet som et museum, hvor man kan se anlægget og dets betydning for det daværende Kuznetsk. Man går gennem et smukt porttårn for at komme til fortets indre. Det blev opført 1808-1809 og rummer opholds- og boligrum samt en udsigtsetage øverst. I fortet kan man se rekonstruerede kasernebygninger, mens de oprindelige i stor stil blev anvendt som byggematerialer i tiden efter fortets nedlæggelse.

Man kan også tage til Novokuznetsks moderne gader og byrum. Øst for Tom ligger ul. Lenina som hovedgade, og på en plads langs gaden står et monument for den sovjetiske revolutionære Lenin. Bag Lenin ligger Kuznetsk-regionens administrationsbygningen, og over for kan man se Kulturpaladset Aljuminsjtjik. Tager man længere mod øst til en af områdets forstæder kan man se Fødselskatedralen, der er en af Novokuznetsks mest kendte byggerier. Den 52 meter høje katedral blev opført som mindesmærke for ofrene ved en mineulykke i 1997. Byggeriet af den smukke kirke gik i gang i 1998, og katedralen blev indviet med sine ni løgkupler i 2012.

Tager man vest for Tom, kommer man til Novokuznetsks mere moderne bydele og boligområder. Her ligger ul. Kirova som den gennemgående hovedgade, og langs den kan man blandt andets se byens statscirkus og den fine bygning, der huset Novokuznetsk Dramateater. Syd for teatret kan man gå en tur i Gagarin Bypark, der blandt andet byder på nogle forlystelser i de grønne omgivelser. Syd for cirkusbygningen kan man se Heltealléen, der er et 800 meter langt mindeanlæg dedikeret 2. Verdenskrig. I anlægget er der en stele med bajonetter og bannere og en 90 meter lang mindevæg til Novokuznetsk-borgernes deltagelse i sejren over Tyskland under krigen. Ved den sydlige indgang står en bue med to støbejernsskulpturer af en soldat og en kvinde, og buen danner en fin ramme om anlægget. I denne del af byen kan man også besøge Novokuznetsks interessante regionalmuseum.

Topseværdigheder

  Kristi Forklaring Katedral

  Спасо-Преображенский собор
  ул. Водопадная, 18

   

  Kuznetsk Fort

  Кузнецкая крепость
  Крепостной пр-д, 1

   

  Leninmonumentet

  Памятник В. И. Ленину
  ул. Ленина, 38

   

  Kulturpaladset Aljuminsjtjik

  Дворец культуры «Алюминщик»
  ул. Ленина, 41

   

  Fødselskatedralen

  Собор Рождества Христова
  Зыряновская ул., 97а

   

  Novokuznetsk Statscirkus

  Новокузнецкий государственный цирк
  ул. Кирова, 70

   

  Novokuznetsk Dramateater

  Новокузнецкий драматический театр
  пр. Металлургов, 28

   

  Gagarin Bypark

  Городской Парк им. Ю.А. Гагарина
  ул. Спартака, 5

   

  Helteallén

  Бульвар Героев
  ул. Циолковского, 63

   

  Novokuznetsk Regionalmuseum

  Новокузнецкий Краеведческий Музей
  Пионерский пр., 24

Tilmeld dig vores nyhedsbrev