Site logo
Se på kortet
 • Красная пл., 3, Pereslavl-Zalessky, Yaroslavskaya oblast', Rusland, 152020

Læs om byen

Pereslavl-Zalesskij er en af den berømte byer i den såkaldte gyldne ring nordøst for Moskva. Byens historie går tilbage til 1152, hvor Jurij Dolgorukij grundlagde en fæstning her. Byen blev udviklet meget tidstypisk med et centralt Kreml, der er en befæstet by med mure eller volde og forsvarstårne. I 1176 blev Pereslavl-Zalesskij residensby for sine egne fyrster, og under Jaroslav II, der var far til Aleksander Nevskij, omfattede fyrstendømmet også Tver og Dimitrov, hvilket gjorde Pereslavl-Zalesskij til en af regionens vigtigste byer.

Det regerende dynasti stod uden arvinger fra 1302, og derfor opstod der kampe om Pereslavl-Zalesskij mellem Moskva og Tver, mens mongolernes Gyldne Horde regnede byen for at tilhøre Vladimir, som sammen med Pereslavl-Zalesskij blev underlagt Storhertugdømmet Moskva i 1375. Fra da af blev byen regeret af en guvernør. Pereslavl-Zalesskij udviklede sig som en by på handelsvejen mellem Moskva og havnebyen Arkhangelsk, men tiden bød også på gentagne angreb fra tatarer og på flere udvidelser af byens fæstningsanlæg. I 1500-tallet steg byggeaktiviteten med donationer fra blandt andet Ivan IV, mens en del af Pereslavl-Zalesskij blev ødelagt af invaderende polsk-litauiske tropper i 1608.

Efter de polsk-litauiske hære var slået tilbage måtte Pereslavl-Zalesskij delvist genopbygges, og i 1680erne oprettede Peter den Store en træningsflåde i Plesjtjeevo-sø. De mindre krigsskibe regnes som et af de første skridt før zarens etablering af den russiske flåde. Gennem 1700-tallet skiftede byen guvernement flere gange, og Pereslavl-Zalesskijs militære betydning blev reduceret. Industrialiseringen tog over, og der blev ikke mindst etableret tekstilfabrikker i byen. Med udgangen af 1800-tallet havde Pereslavl-Zalesskij godt 10.000 indbyggere, og det tal steg til omkring 40.000 gennem den sovjetiske tid i det følgende århundrede.

I dag er Pereslavl-Zalesskij en by, hvor der er en del seværdigheder fra dens lange historie. Man kan blandt andet se de bevarede jordvolde, som var en del af byens historiske Kreml. I centrum kan man også se Kristi Forklaring Katedral, der er berømt for, at bysbarnet Aleksander Nevskij blev døbt her. Katedralens grundsten blev lagt i 1152, hvilket var samme år som etableringen af byens Kreml. Ved katedralen kan man se et monument for Aleksander Nevskij, der blev født i Pereslavl-Zalesskij i 1220, og Aleksander Nevskij Kirke og Vladimir Kirke fra 1700-tallet.

I Pereslavl-Zalesskij kan man også se fem klostre, hvoraf Goritskij Kloster syd for centrum er det mest kendte og seværdige. Det blev grundlagt i det tidlige 1300-tal under Ivan I’s regeringstid. Gennem historien er klostret blevet ødelagt flere gange, og det store nuværende anlæg stammer fra 1600-1700-tallene, og indtil 1788 var den residens for byens biskop. I dag er det det kompleks indrettet som museum, og af bygninger kan man blandt andet se Himmelfartskatedralen, Helligtrekonger Kirke, Allehelgens Kirke, et klokketårn, en portkirke og klostrets bevarede mure.

Byens fire øvrige klostre er også seværdige og byder alle på smuk og spændende historie og arkitektur. Nikita Munkekloster ligger i den nordlige del af byen, mens Feodorovskij Nonnekloster, Nikolaj Kloster og Danilov Treenighedskloster alle ligger syd for centrum. Man kan også gå andre fine ture i byen, hvor ruten langs Kremls volde er en mulighed og promenaden ved Plesjtjeevo-søen er en anden. Der er også mange smukke kirker, man kan se undervejs, og man kan også tage lidt mod sydvest, hvor Botik Peter I-museet fremviser en af Peter den Stores både, og hvor man kan lære mere om stedet flotille og se zarfamiliens hvide palæ.

Topseværdigheder

  Kristi Forklaring Katedral

  Спасо-Преображенский собор
  Красная площадь, дом 1А

   

  Aleksander Nevskij Kirke

  Храм св. блгв. кн. Александра Невского
  Советская ул., 8

   

  Vladimir Kirke

  Владимирский собор
  Советская ул., 12

   

  Goritskij Kloster

  Горицкий Успенский монастырь
  Музейный пер., 4

   

  Feodorovskij Nonnekloster

  Феодоровский женский монастырь
  ул. Московская, 85

   

  Nikita Munkekloster

  Никитский монастырь
  Запрудная ул., 20

   

  Nikolaj Kloster

  Никольский монастырь
  ул. Гагарина, 43

   

  Danilov Treenighedskloster

  Свято-Троицкий Данилов мужской монастырь
  ул. Луговая, 7

   

  Museumspalæet Botik Peter I

  Музей-усадьба «Ботик Петра I»
  улица петра I

   

  Det Hvide Palæ

  Белый дворец
  улица петра I

Tilmeld dig vores nyhedsbrev