Site logo
Se på kortet
 • Birobidzhan-1, Birobidzhan, Evreyskaya avtonomnaya oblast', Rusland, 679016

Læs om byen

Birobidsjan er en hovedbyen i Den Jødiske Autonome Oblast i det østlige Rusland. Byen blev grundlagt i 1931 og den blev opkaldt efter floderne Bira og Bidsjan, der begge løber i området. Det sovjetiske politbureau godkendte etableringen af den jødiske region i 1928, og Birobidsjans byplan blev udviklet af schweiziske Hannes Meyer. Herefter blev byen opført og udviklet, og organisationerne KOMZET og OZET stod for fordeling af jord til nybyggere og andre praktiske anliggender. Der kom også jødiske tilflyttere hertil fra blandt andet flere europæiske lande og USA.

I Birobidsjan boede der dog også mange andre end jøder, og de jødiske nybyggere kom til området med forskellige baggrunde og motiver. Sammen med en ikke-udbygget infrastruktur og vejret i regionen var det faktorer, der gjorde, at en del fraflyttede Birobidsjan igen. I årene efter 2. Verdenskrig kom en ny bølge tilflyttere af jøder til byen. Det var primært jøder fra Østeuropa, som ikke kunne vende tilbage til deres tidligere hjem. Indbyggertallet i byen rundede 40.000 i slutningen af 1950erne, og siden da toppede befolkningen i slutningen af Sovjetunionens tid med over 80.000 indbyggere.

I dag kan man gå nogle fine spadsereture i Birobidsjans centrum, der er overskueligt, og hvor alt ligger i gåafstand fra hinanden. Man kan starte fra byens banegård, hvorfra en central plads og akse strækker sig gennem bymidten til bredden af Bira-floden. Foran banegården står monumentet til de første nybyggere, og herfra kan man gå gennem Sejrsparken. Derefter kan man se byens kulturpalads, der ligger ved gågaden Ulitsa Sholom Alejkhema. Fortsætter man til floden, kan man se Birobidsjans regionale filharmoni. Foran filharmonien ligger en smukt anlagt plads og nogle dejlige promenader langs floden.

Ved promenaderne kan man gå til den store plads, Ploshad Lenina, hvor man kan se Birobidsjans statue af statslederen Lenin. Langs siderne af pladsen ligger oblastens domhus og regeringsbygning. Fra Leninpladsen kan man gå mod nord til det grønne område på Pladsen for Venskab mellem Rusland og Kina, hvor man kan se Venskabsmonumentet, der blev indviet i 2002 som symbol på venskabet mellem byerne Birobidsjan og kinesiske Hegang. Umiddelbart nord for pladsen ligger Bebudelseskatedralen, der blev opført 2003-2005. Tæt herpå ligger Birobidsjan Oblasts regionale museum, hvor man kan lære mere om blandt andet historie og kultur i regionen.

Topseværdigheder

  Monumentet til de Første Nybyggere

  Памятник первым переселенцам
  ул. Калинина

   

  Den Regionale Filharmoni

  Областная Филармония
  пр. 60-летия СССР, 14

   

  Bira Promenade

  набережная реки Бира
  Площадь Ленина

   

  Leninmonumentet

  Памятник Ленину
  Площадь Ленина

   

  Venskabsmonumentet

  Памятник Дружбы
  Площадь "Дружбы" народов России и Китая

   

  Bebudelseskatedralen

  Кафедральный собор Благовещения Пресвятой Богородицы
  ул. Ленина

   

  Birobidsjan Regionale Museum

  Краеведческий Областной Музей
  ул. Ленина, 25

Tilmeld dig vores nyhedsbrev