Site logo
Se på kortet
 • 500 Soi Taksin, Tambon Rahaeng, Amphoe Mueang Tak, Chang Wat Tak 63000, Thailand

Læs om byen

Tak er en by, der i 1200-tallet var en af Sukothai-kongerigets vestligste byer. Senere kom den til at høre under Lanna-kongerne, og på trods af, at byen ikke er bevaret fra disse perioder, har den absolut noget at byde besøgende på.

Fra Tak stammer kong Taksin Maharat, der fordrev burmeserne i 1767 efter deres erobring og ødelæggelse af Ayutthaya. Taksin var guvernør i Tak, men han blev konge og grundlagde den nye hovedstad i Thonburi vest for Bangkok.

I dag kan man blandt andet opleve de mange huse, der blev bygget fra 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet i teaktræ. Byen kaldes også for Thailands San Francisco, idet en lille udgave af Golden Gate-broen spænder over Ping-floden i byens centrum.

Tak er også kendt for at være et godt udgangspunkt for ture i det særdeles smukke landskab, der omgiver byen. Her er en del nationalparker med bjerge, floder, vandfald, skove og andre af naturens herligheder.

Topseværdigheder

  Det gamle Tak
  ตั๊กเก่า

  Tak var engang centrum for handel med teaktræk, og det smittede naturligt nok af på byens arkitektur. Dette er også noget, man kan se i andre byer i denne del af Thailand som fx Phrae, der ligger nordøst for Tak.

  Byens indbyggere havde relativt nemt ved at opføre huse i det værdifulde træ, og de kan bedst opleves i de snævre gader i den sydlige del af Taks centrale kvarterer. Husene er smukt udskårne og med mange fine detaljer.

   

  Bot Mani Si Bunruang Tempel
  Wat Bot Mani Si Bunruang
  วัดโบสถ์มณีศรีบุญเรือง

  Wat Bot Mani Si Bunruang er et tempelanlæg, der indtil 1954 var delt i to separate templer; Wat Bot Mani Rat og Wat Si Si Bunruang. Der er flere ting af se på stedet, hvor traditionel thaistil møder mon-stilen.

  Templets store chedi blev opført i mon-stil, mens viharnen tydeligt er thai. I viharnen kan man beundre en 1200-tals bronzefigur fra Sukothai-perioden.

  Tæt på templet kan man se byens statue for kong Taksin, der er Taks mest berømte bysbarn. Taksin levede 1734-1782 og var den konge, der fordrev burmeserne efter ødelæggelsen af Ayutthaya.

Ture fra byen

  Phra Borommathat Tempel
  Wat Phra Borommathat
  วัดพระบรมธาตุ

  Wat Phra Borommathat er et tempel, der ligger ved det historiske Tak, som er et sted, der ligger cirka 25 kilometer nord for det nuværende Tak. Det skal derved ikke forveksles med den gamle bydel, som man kan opleve i Tak i dag.

  Selve templet Wat Phra Borommathat er en smuk seværdighed med mange fine detaljer. Her er dørpaneler af træ og tagdekorationer, der er storslået udformet. Derudover er historien om Buddha afbilledet på templernes trævinduespaneler, som er dækket af ægte guld.

  Rundt om i det historiske Tak kan man se en del ruiner som fx en pagode, der blev opført af kong Ramkhamhaeng omkring år 1300. Legenden siger, at pagoden blev bygget som sejrsmonument over en kamp mellem kongen og en konge i et rivaliserende område, hvor kampen foregik på elefantrygge.

   

  Bhumibol Dæmning
  เขื่อนภูมิพล(เขื่อนยันฮี)

  Bhumibol Dæmning, der er opkaldt efter kong Bhumibol, er Thailands største dæmning, og den opstemmer Ping-floden, der blandt andet også løber gennem byen Tak. Byggeriet af det store anlæg gik i gang 1953, og dæmningen stod færdig 11 år senere.

  Højden fra fundamentet til toppen af dæmningen er 154 meter, mens bredden er 384 meter, og kapaciteten bag cementen er opdæmning af 13.462 millioner kubikmeter vand. Dæmningen kontrollerer vandstanden og hindrer derved oversvømmelser, og samtidigt bliver der naturligvis produceret elektricitet.

  Dæmningen er startpunkt for sejlture på den kunstige dæmningssø, og en af de populære ture sejler over 120 kilometer mod nord i retning af Chiang Mai-regionen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev