Site logo
Se på kortet
 • WR4J+V98, Wiang, Mueang Chiang Rai District, Chiang Rai 57000, Thailand

Læs om byen

Chiang Rai blev grundlagt i 1262 af kong Mengrai, der på dette tidspunkt herskede Lanna-kongeriget fra Chiang Saen. Efter erobringen af nye landområder grundlagde han Chiang Rai, som han gjorde til rigets hovedstad – en status, der i 1296 overgik til Chiang Mai, der lå sikrere med længere afstand til den urolige grænse mod nord.

Byen er et populært udgangspunkt for trekking i den smukke og kuperede omkringliggende natur samt for ture til Den Gyldne Trekant. Chiang Rai har dog også sine egne seværdigheder, ikke mindst i en række tempelkomplekser, men også en dejlig atmosfære i byens gader og parker, på markedet og i natbasaren.

Chiang Rai har et centrum, hvor tingene ligger i gåafstand, og her er nærmest ingen trafik i sammenligning med Bangkok og Chiang Mai. Det giver en rolig atmosfære, hvor der er mulighed for at slentre i gaderne, der ikke er præget af turister, men af de lokale.

Topseværdigheder

  Mengrai Monument
  อนุสาวรีย์พ่อขุนเม็งรายมหาราช

  Mengrai Monument er et af byen Chiang Rais mest betydningsfulde steder for de lokale. Monumentet er nemlig et mindesmærke for kong Mengrai, der var byens grundlægger. Det er interessant at se, hvor betydningsfuld statuen af ham er. Det kan opleves ved at overvære de mange, der kommer forbi for at vise deres respekt ved den tidligere konge ved at stille blandt andet blomster og elefantfigurer ved monumentet.

  Phaya Mengrai var den 25. konge af Lua Changkharat-dynastiet. Han var søn af Phaya Lao Meng og Phra Nang Thep Kham Khaeng og blev født i 1239. Kongen døde i Chiang Mai i 1311. Han anlagde byen Chiang Rai i 1262 på Doi Thong ud fra det, der allerede lå som bosættelse.

   

  Hilltribe Museum

  Hilltribe Museum er et museum, hvor man kan opleve kulturen fra forskellige stammefolk i det nordlige Thailand. Der bor mange forskellige stammefolk i regionens bjerglandsbyer. Det drejer sig om fx am Akha, Hmong og Karen, der er bosat omkring Chiang Rai. De fleste af stammerne indvandrede fra Myanmar, men der er også stammer med laotisk afstamning.

  Man kan besøge landsbyerne i bjergene, men Chiang Rais Hilltribe Museum er også en mulighed. Det giver en fin introduktion til de forskellige stammer og deres historie. I museet er der desuden en del redskaber og kunsthåndværk, som er typisk for de enkelte stammefolk.

   

  Chet Yot Tempel
  Wat Chet Yot

  Wat Chet Yot er et tempel i Chiang Rai, hvis tidlige historie ikke kendes. Det menes at være anlagt i Lanna-rigets tid, og efter rigets nedgang blev området burmesisk gennem mange århundreder, hvor blandt andet Wat Chet Yot gik i forfald. Templet blev restaureret i 1843 under kong Rama III.

  Ved et besøg i templet kan man se stedets smukke chedi med syv spir. Chedien blev som sin navnebroder i Chiang Mai bygget som templet i den indiske by Bodghaya, hvor Buddha fik sine åbenbaringer. Spirene symboliserer de syv uger, Buddha befandt sig i det indiske tempel. Man kan også se templets viharn, hvor man i den tilstødende bygning kan se et smukt loftmaleri.

   

  Ming Muang Tempel
  Wat Ming Muang
  วัดมิ่งเมือง

  Wat Ming Muang er et af de mindre kendte templer i Chiang Rai, og det er derfor en meget fredfyldt atmosfære, der præger stedet. Selve templet byder på smukke bygninger i primært den traditionelle nordthailandske Lanna-stil. Viharnen har et smukt interiør i mørkt træ, og man kan også lægge mærke til templets fint ornamenterede indgangsportal.

  Templet menes at være grundlagt af kong Mengrais kone, og det virkede som personligt tempel for kongens mor. Det var af samme årsag et vigtigt og velstående tempel. I dag står templet restaureret og som et smukt eksempel fra kong Mengrais tid.

   

  Mung Muang Tempel
  Wat Mung Muang

  Wat Mung Muang er et tempel, der ligger i udkanten af Chiang Rais markedsområde. Den smukke viharn er byens største, og den er seværdig. Man kan også beundre den fede glade Buddha i kinesisk stil, som sidder på en platform ved indgangen fra markedet.

  Templets historie kendes ikke med sikkerhed, men her er bevarede dele fra tiden med Lanna-stilen som fx en gammel chedi. Det siges, at templet har overlevet diverse ødelæggelser i området, fordi der opbevares et helligt relikvie af Buddha på tempelområdet.

   

  Phra Singh Tempel
  Wat Phra Singh
  วัดพระสิงห์

  Wat Phra Singh er et smukt tempel, der blev opført i sidste halvdel af 1300-tallet. Af særlig interesse rummer templet en af de ældste Buddhafigurer i Nordthailand, og der er også flere seværdige bygninger på tempelområdet.

  Man kan fx se viharnen, der rummer vægmalerier, og templet gyldne chedi. Viharnens figur af Buddha er i øvrigt en kopi af den, der står i Chiang Mais Phra Singh-tempel. Buddhaen kom oprindeligt fra Chiang Rai i år 1400.

   

  Phra Kaew Tempel
  Wat Phra Kaew
  วัดพระแก้ว

  Wat Phra Kaew er et tempel med en særlig historie. Det siges, at lynet slog ned i dets ottekantede chedi, og ved ødelæggelsen blev der slået et stykke af en gipsbuddha. En grøn farve kunne ses under gipslaget, og man kaldte den straks for smaragdbuddhaen, idet smaragd var det mest værdifulde, grønne materiale. Det viste sig dog, at figuren var skåret i jade.

  Den berømte smaragdbuddha har gennem tiden været opbevaret flere steder som her i Chiang Rai, men den har også været i Chiang Mai og i Laos’ nuværende hovedstad Vientiane, før den blev placeret i Wat Phra Kaew i Bangkok, hvor den kan ses i dag. I 1991 blev der udarbejdet en kopi af den oprindelige jadebuddha, og den kan man nu se i templet i Chiang Rai – det er faktisk landets bedste sted at se figuren, idet man kan komme helt tæt på den.

  I tempelkomplekset kan man også se den smukke Buddhafigur, Phra Jao Lan Thong, der blev produceret i kobber og messing. Figuren menes at være omkring 700 år gammel. Wat Phra Kaew er i sig selv et fornemt eksempel på traditionelt byggeri fra Lanna-tiden, hvilket særligt ses på de fine træskærerarbejder og byggestilen med de lavthængende tagkonstruktioner.

   

  Overbrook Hospital

  Overbrook Hospital er et bygningsværk, der delvist står som et eksempel på tidens typiske europæiske 1800-tals kolonistil. Hospitalet blev grundlagt af en kristen organisation, og byggeriet er et synligt bevis på datidens indflydelse fra nabolandenes koloniherrer i Burma (England) og i Indokina (Frankrig).

  Hospitalet blev stiftet i 1903 med et ønske om at forkynde Guds evangelium gennem medicinsk behandling til alle uanset nationalitet, religion eller økonomisk status. Navnet Overbrook kom fra Overbrook Church i Pennsylvania, som donerede 5.000 dollar til etablering af hospitalet, der åbnede i 1908 med senge til 44 patienter.

   

  Wat Phra That Doi Chom Thong
  วัดพระธาตุดอยจอมทอง

  Wat Phra That Doi Chom Thong er et tempel, der ligger på en bakketop i Chiang Rais udkant. Det er et valfartssted for både Chiang Rai-områdets indbyggere og for folk fra nabolandene Laos og Myanmar. Templet blev grundlagt i år 911 af kong Achutaraat, der var overhoved i Yonog-kongedømmet, og det menes, at der er relikvier af Buddha i stedets chedi.

  I templets viharn kan man se Chiang Rais udgave af byens søjle, der markerer grundlæggelsen af en ny by. Søjlen stammer fra 1987, for selv om Chiang Rai er en gammel by, havde den aldrig tidligere haft en søjle, som man kender fra mange andre thailandske byer.

  Hovedsøjlen og 108 omkringliggende søjler blev bygget i Khmer-stil baseret på Lanna-tro. Det ydre område symboliserer flod og land og det indre himlens seks lag; Catummaharajika, Tavatimsa, Yama, Tusita, Nimmanarati og Paranimmitavasavatti. De er opdelt af oldtidens fem vigtige floder, Ganges, Yamuna, Ajiravati, Sarabhu og Mahi. Hovedsøjlens platform af marmor er opdelt i tre etager for at symbolisere Rupabrahma, Arupabrahma og Nirvana.

   

  Chiang Rai Natmarked
  Chiang Rai Night Bazaar

  Chiang Rai Night Bazaar er et stort og hyggeligt natmarked, hvor både udlændinge og lokale kommer. Til forskel fra Chiang Mais natbasar og Bangkoks lignende marked i Patpong er der et mere lokalt aspekt og publikum på Chiang Rais marked.

  Her finder man blandt andet thailandske restauranter og to scener med folklore og thailandsk populærmusik, som thaierne nyder om aftenen. Naturligvis kan man også finde mange turistvarer, men produkterne på markedet er ganske varierede.

Ture fra byen

  Mae Sai
  แม่สาย

  Mae Sai er Thailands nordligste by, og den ligger op ad grænsen til Myanmar med floden Ruak som selve grænsen. Byen er et af de få overgangssteder, der er mellem Thailand og Myanmar, og det sætter naturligvis sit præg på gadebilledet og på aktiviteterne.

  Hovedgaden er i bedste grænsehandelsstil indrettet som et stort marked, hvor man blandt andet kan købe burmesiske varer. Ved grænsebroen over floden til Myanmar kan man på den østlige side stå ved et skilt, der markerer Thailands nordligste sted. Dette er ikke geografisk korrekt, men som by er det rigtigt.

   

  Tachileik
  တာချီလိတ်

  Tachileik er en by i Myanmar, der ligger over for thailandske Mae Sai. Derved kan man også nemt besøge Myanmar fra netop Mae Sai, hvor der trods de få meters afstand hersker en helt anden stemning og kultur end i Thailand.

  Umiddelbart på den anden side af grænsebroen ligger et stort marked, der breder sig i alle sidegaderne. Her er masser af varer, som både tiltaler thaier og udlændinge. Det er også herfra, man nemt kan finde den burmesiske udgave af den thailandske tuk-tuk – det er en sjov oplevelse og en god måde at komme rundt i byen Tachileik på.

  På en bakketop nær centrum ligger et burmesisk tempel med pagoden Shwedagon, der en en kopi af Yangons berømte, kolossale pagode. Yangons er dog 3,5 gange større end den i Tachileik, der alligevel står smukt og imponerer. Rundt om pagoden markeres ugedagene, og her kan man bemærke de to onsdage, der repræsenterer først (1) og sidst (2) på dagen. Det er tradition af tage sit billede ved den dag, man er født på – lokale står parat med opslagsbøger som hjælp til at finde den rigtige dag. Fra Shwedagon-pagoden er desuden en fantastisk udsigt over byen og området.

  Neden for Shwedagon ligger der et smukt tempel fra omkring år 1900. Både dets ydre med blandt andet elefantstatuer og dets indre er seværdigt. Inden for er der smukke vægmalerier og en del Buddhaer i burmesisk stil, der er meget anderledes end den thailandske udgave. Der er også en thailandsk Buddha, og læg mærke til de tredimensionale Buddhaer, hvis øjne altid hviler på en.

   

  Chiang Saen
  เชียงแสน

  Chiang Saen er en by med en stor historie. Den menes at være grundlagt i 900-tallet og er dermed en af Nordthailands ældste byer. Chiang Saen var sæde for den regionale regering og konge, indtil kong Mengrai i 1262 grundlagde Chiang Rai og flyttede hovedstaden dertil.

  Chiang Saen var en stærkt befæstet by med bymure og voldgrave, men som hele området blev også Chiang Saen erobret af burmeserne i 1500-tallet på trods af fæstningsværkerne. Byen kom først under thailandsk styre igen, da Bangkoks kong Rama I i starten af 1800-tallet fordrev burmeserne. Kongen besluttede samtidigt, at Chiang Saen skulle forlades, så burmeserne ikke igen skulle ønske at erobre den.

  Gennem 1900-tallet er byen igen blevet udbygget – med respekt for de historiske ruiner og de mange gamle træer, der er en del af Chiang Saens charme og kendetegn. Der er også flere seværdigheder, man kan nyde i dag på en tur hertil.

  Kong Saen-Phu beordrede templet Wat Chedi Luang opført i Chiang Saen 1291, hvilket kun var tre år efter den nærliggende bymurs anlæg. Templets chedi med det ottekantede fundament var byens højeste, og den blev bygget i typisk Lanna-stil. Alle sten i tempelområdet er originale, der er dog blevet etableret et tag over viharnen, idet de lokale benytter templet aktivt. Den store Buddhafigur stammer fra 1300-tallet.

  Ved Chedi Luang kan man se rester af Chiang Saens engang så kraftige befæstning. Her ligger originale ruiner af bymuren, der blev opført i 1288 samt den tilhørende voldgrav. I gadenettet kan man også stadig se, hvor de gamle mure og voldgrave lå og derved afgrænsningen af den befæstede by.

   

  Ban Sop Ruak
  บ้านสบรวก

  Ban Sop Ruak er en lille by, der ligger som hjertet af den berømte og berygtede Gyldne Trekant, hvor floden Ruak løber ind i den mægtige Mekong, der er verdens vandrigeste flod. Sop Ruak byder som grænseby ved floderne på kig både til Laos og til Myanmar. Grænselandet, Den Gyldne Trekant, har i lange perioder stået for omkring halvdelen af verdens opiumproduktion.

  Sop Ruak er præget af sin status som turistby, og derfor er der mange souvenirbutikker, og nærheden med Laos og Myanmar giver et udbud af varer fra alle tre lande. I byen kan man også besøge opiummuseet House of Opium, der skildrer opiumdyrkningens historie i området. På museet kan man også se rigtige opiumvalmuer, der dyrkes til medicinsk brug.

  Fra Sop Ruak kan man sejle på både Ruak- og Mekong-floderne. En af de mest populære ture går mod syd til byen Chiang Saen. Når det ikke er regntid, ligger Donxao-øen midt i Mekongfloden et par kilometer syd for Sop Ruak. Øen tilhører Laos, og man kan besøge den ved en bådtur dertil – også uden visum, for der er ikke adgang til fastlandet. På øen er der en hytte, der udgør immigrationsmyndighederne, og et lille laotisk marked.

  Fra Sop Ruak kan man også sejle tæt på Myanmar, hvor det store kasino Paradise ligger. Kasinoet er kun for thaier, der er de eneste, der kan blive sejlet til dette område. Vil udlændinge besøge Myanmar, skal dette ske fra fx Mae Sai. Fra Sop Ruak kan man dog nemt se til Myanmar, og fra byens populære udsigtsterrasse er der et samtidigt kig til Thailand, Laos og Myanmar.

   

  Chiang Mai, Thailand

  Chiang Mai
  เชียงใหม่

  Chiang Mai er Nordthailands hovedby, og med sin maleriske beliggenhed ved Ping-floden omgivet af smukke landskaber kaldes den også Nordens Rose. Chiang Mai blev grundlagt 1296 af kong Mengrai som ny hovedby i regionen, hvor der indtil da lå spredte bebyggelser på stedet langs floden.

  Chiang Mai blev anlagt med voldgrave og bymure, og dermed var grundlaget for en betydende by lagt fra starten, og i Lanna-riget blev Chiang Mai da også dominerende. Et eksempel på byens succes var afholdelsen af den ottende buddhistiske verdenssynode i 1477.

  Læs mere om Chiang Mai

Tilmeld dig vores nyhedsbrev