Site logo
Se på kortet
 • 2 พระสิงห์ Tambon Si Phum, Amphoe Mueang Chiang Mai, Chang Wat Chiang Mai 50200, Thailand

Læs om byen

Chiang Mai er Nordthailands hovedby, og med sin maleriske beliggenhed ved Ping-floden omgivet af smukke landskaber kaldes den også Nordens Rose. Chiang Mai blev grundlagt 1296 af kong Mengrai som ny hovedby i regionen, hvor der indtil da lå spredte bebyggelser på stedet langs floden.

Chiang Mai blev anlagt med voldgrave og bymure, og dermed var grundlaget for en betydende by lagt fra starten, og i Lanna-riget blev Chiang Mai da også dominerende. Et eksempel på byens succes var afholdelsen af den ottende buddhistiske verdenssynode i 1477.

I 1556 erobrede burmeserne Chiang Mai, og de regerede de følgende to århundreder. I 1775 tilbagevandt thaierne byen under kong Taksin, og han indsatte Chao Kawila som vicekonge over Nordthailand. På få år omkring år 1800 lod Chao Kawila opføre forstærkede bymure.

Chiang Mai blev udvidet, og den blomstrede handelsmæssigt og kulturelt. Jernbanen fra Bangkok nåede hertil i 1921, og i 1927 red den thailandske kongefamilie fra Bangkok på elefanter ind i byen, hvilket var det første royale besøg fra Bangkok. I 1933 blev Chiang Mai officielt en del af Siam, nutidens Thailand.

Turismen til byen udviklede sig kraftigt i sidste halvdel af 1900-tallet, og det historiske afsæt som nordthailandsk hovedby giver en kulturel egenart, der er særdeles givende for besøgende. Det ses blandt andet i gadebilledets utal af templer og gennem den livlige handel med lokalt produceret kunsthåndværk.

Topseværdigheder

  Chedi Luang Tempel
  Wat Chedi Luang
  วัดเจดีย์หลวง

  Wat Chedi Luang er navnet på et tempelområde, der oprindeligt var tre separate templer. Ud over Chedi Luang bestod området af templerne Wat Ho Tham og Wat Sukmin. Byggeriet startede i 1300-tallet, da kong Saen Muang Ma igangsatte det. Det stod færdigt i 1401, men kong Tilokaraja udvidede dog anlægget de følgende år.

  Chedi Luang-templet rummer et af Thailands mest imponerende bygningsværker, der nu står stemningsfuldt og andægtigt som en ruin. Det er den storslåede chedi, der har målt 97 meter i højden, og som var den højeste bygning i Lanna-kongeriget. Chedien blev ødelagt af et jordskælv 1545, og i 1990erne blev den renoveret til den nuværende, smukke ruin, der vidner om Chiang Mais position som Lanna-rigets absolutte magtcentrum.

  Wat Chedi Luang var i perioden 1468-1551 hjemsted for jadebuddhaen, der blev fundet i Chiang Rai, og som nu opbevares i Bangkoks Wat Phra Kaew. I 1995 blev en kopi af figuren indsat i den rekonstruerede chedi, og denne figur kan man se på chediens østlige side.

  Hele vejen rundt om chedien har der været elefantfigurer i naturlig størrelse, der blev indsat, så de så at sige hjalp med at løfte chedien og dermed kongen mod himlen. I chediens sydvestlige hjørne er der bevaret nogle elefanter. Vest for chedien kan man se en af de typiske fede glade kinesiske Buddhaer, og i bygningen ved siden af er der flere figurer af blandt andet en liggende Buddha.

  Dette tempel er også kendt som det sted, hvor Chiang Mais grundsten, Lak Mueang/หลักเมือง, ligger. Oprindeligt var den placeret i Wat Sadeu Muang, men kong Chao Kawila flyttede den hertil i år 1800. Det siges også, at kong Mengrai blev dræbt af et lynnedslag på dette sted i 1317.

   

  Tha Phae Port
  Pratu Tha Phae

  Pratu The Phae er en byport, der ledte ind til den gamle del af Chiang Mai. Den gamle bydel er kvadratisk omkranset af en voldgrav, mure og byporte, og man kan gå en smuk og hyggelig hele vejen rundt, og den har en længde på godt seks kilometer. Til turen er Tha Phae-byporten et fint sted at starte.

  Pratu Tha Phae var byens østlige indgang, og i dag kan man se en den smukt rekonstruerede byport, der netop tillader passage for en elefant med en person på hver side. Foran porten er der nu en plads, hvor voldgraven løber nord-syd, og man kan også se et pænt stykke af den gamle bymur på dette sted.

  Går man med uret kommer man mod sydøst til bastionen Jaeng Katam og bagefter til den næste byport, Pratu Chiang Mai, der bærer byens navn, og som var indgangen fra byen Lamphun mod syd. Porten blev rejst af kong Mengrai i 1296, restaureret omkring 1800 og rekonstrueret 1966-1969. Går man videre, kommer man til den anden sydlige port, Pratu Suan Prung, der i lang tid var forbeholdt begravelsesprocessioner ud af byen.

  Mod sydvest ligger bastionen Jaeng Ku Ruang og videre ved voldgravens vestlige side byporten Pratu Suan Dok, der betyder Blomsterhaveporten. Navnet henviser til kongens blomsterhave, der i 1300-tallet lå uden for denne byport. Mod nordvest ligger bastionen Jaeng Hua Rin, der nok er den bedst bevarede af bastionerne langs muren.

  På voldgravens nordside ligger den sidste af byens fem byporte, Pratu Chang Pheuak, der som den østlige blev opført 1296. Porten var den, som Lanna-regenterne kom gennem i forbindelse med deres kroningsceremonier. Mod nordøst ligger den fjerde og sidste bastion, Jaeng Si Phum, der er den ældste del af hele bygningsværket.

   

  Chiang Mai National Museum
  พิพิธภัณฑสถานแห่งชาติเชียงใหม่

  Chiang Mai National Museum er et museum, der blev oprettet som regionalt museumscenter for den nordthailandske kultur og historie. Museet åbnede i 1973, og bygningen blev opført efter områdets traditionelle forskrifter med blandt andet en tagkonstruktion i Lanna-stil.

  På museet kan man opleve forskellige temaer i samlingen af blandt andet thailandsk kunsthåndværk og kunstværker som fx Buddhaer, der går tilbage til 1300-tallet. Her er også andre samlinger som historiske våben og effekter fra det moderne Nordthailand.

   

  Chet Yot Tempel
  Wat Chet Yot
  วัดเจ็ดยอดหรือวัดโพธารามวิหาร

  Wat Chet Yot er et tempel, der blev opført i Chiang Mai i 1453. Det dannede rammen om den ottende buddhistiske verdenssynode, der var en religiøs kongres, som blev afholdt i 1477. Templets opførelse var inspireret af Mahabodhi-templet i Bodhgaya i Indien. Dette ses blandt andet ved, at chedien har syv spir, som hver repræsenterer en af de uger, Buddha opholdt sig i Bodhgaya, hvor han fik sine åbenbaringer.

  Stemningen i tempelområdet er som ude på landet på trods af nærheden til Chiang Mais centrum. Der er bevarede chedier, hvor der ligger Lanna-konger begravet, og stedets Buddhafigur står inde i det syvspirede tempel.

   

  Chiang Mai Zoo
  สวนสัตว์เชียงใหม่

  Chiang Mai Zoo er er en de største zoologiske haver i Thailand. Selve parkens dyr er naturligvis interessante at se, men selve parken er også meget seværdig med dens landskabshaver, søer og vandfald.

  Haven ligger på et højdedrag, hvorfra der er en fin udsigt over Chiang Mai. Et par pandabjørne, der kom hertil som en gave fra Kina, er en af havens publikumsmagneter.

   

  Wat Ku Tao
  วัดกู่เต้า

  Wat Ku Tao er et tempel, som blev opført 1613, og det siges at lægge jord til asken af den burmesiske prins Tharawadi Min, der var søn af Lanna-kongen Bayinnaung, som regerede 1578-1607.

  Ku Tao-templet er et af Chiang Mais fredelige åndehuller. Tempelbygningerne ligger som i en park med mange store, gamle træer. På thailandsk betyder Ku Tao Melontemplet, og grunden til det skyldes chediens særprægede udseende som stablede meloner. Neden for chedien ses flere af områdets dyr i figurer. Man kan fx se en tiger.

   

  Chiang Mai Natbasar
  Chiang Mai Night Bazaar
  ไนท์บาซาร์

  Chiang Mai Night Bazaar er en af Chiang Mais populære attraktioner. Natbasaren ligger i gaden Thanon Chang Khlan mellem gaderne Tha Phae og Si Donchai, og her kan man købe et hav af turistvarer og lokale varer i de flere tusind boder og butikker.

  Natbasarens historiske udgangspunkt var karavanetrafikken mellem kinesiske Simao og Mawlamyaing på den burmesiske kyst sydvest for Chiang Mai. Trafikken ad handelsvejene gik gennem Chiang Mai, der blev et naturligt stop på vejen.

   

  Phra Singh Tempel
  Wat Phra Singh
  วัดพระสิงห์วรวิหาร

  Wat Phra Singh er et tempel, der blev grundlagt 1345 af kong Pha Yu til at rumme asken af hans far, kong Kham Fu. Blandt de interessante bygninger på tempelområdet er den store chedi og Lai Kham-kapellet, der blandt andet indeholder fine træskærerarbejder og vægmalerier i Lanna-stil.

  I templets viharn kan man se Phra Singh-Buddhafiguren, der blev færdiggjort i slutningen af 1300-tallet og bragt hertil fra Chiang Rai i 1400. Figuren er som bygningerne et smukt eksempel på traditionel Lanna-stil. Vægmalerierne stammer fra slutningen af 1800-tallet.

Ture fra byen

  Phra That Doi Suthep Tempel
  Wat Phra That Doi Suthep
  วัดพระบรมธาตุดอยสุเทพ

  Wat Phra That Doi Suthep er navnet på et tempel, og Doi Suthep er et højdedrag på samme sted. Bjerget og templet hører til Chiang Mai-områdets mest besøgte steder.

  Templet Wat Phra That Doi Suthep ligger i 1.156 meter højde, og det blev opført i 1353. Den gyldne chedi indeholder et relikvie af Buddha, og det er derfor et valfartssted for alverdens buddhister. Historien fortæller, at munken Sumanathera følte sig kaldet til at lede efter et relikvie i Pang Cha.

  Munken fandt Buddhas skulderblad, og Lanna-kongen Nu Naone lod relikviet lægge på en hvid elefant, der blev sluppet løs i junglen. Elefanten gik hele vejen op til det nuværende tempels beliggenhed, hvor den lagde sig og døde. Det var et tegn på, at netop her skulle der opføres et tempel. I templet kan man i dag se et monument for elefanten.

  På vej op til templet kan man vælge den smukke trappe med godt 300 trin, der er flankeret af en lang række af de mytiske slanger, nagaer, og man kan også tage med funicularen, der bringer en op uden sved på panden. Ud over selve templet kan man beundre smukke blomster som fx nogle kolossale bougainvilleaer. I klart vejr kan man også glæde sig over stedets mageløse udsigt over Chiang Mai, der ligger for foden af bjerget.

   

  Phu Phing Palads
  Phu Phing Palace
  พระตำหนักภูพิงค์ราชนิเวศน์

  Phu Phing Palace, er et palads, der ligger i bakkerne uden for Chiang Mai. Paladset er kendt som den thailandske kongefamilies vinterresidens. Det er ikke muligt at besøge stedet, når kongefamilien indlogerer sig her, hvilket normalt sker i perioden fra midten af december til begyndelsen af februar.

  I perioder, hvor kongefamilien ikke residerer i paladset, kan man se nærmere på stedet og den smukke slotspark ved Phu Phing Palace. Selve paladset er et relativt nyt palads, som blev opført og anlagt i 1962.

   

  Doi Pui Hmong Landsby
  Doi Pui Hmong Tribal Village
  หมู่บ้านชาวเขาเผ่าม้งดอยปุย

  Doi Pui Hmong Tribal Village er en landsby, som giver en fantastisk mulighed for at opleve en af de mange bjergstammer, der bor i det nordvestlige Thailand. I landsbyen bor Doi Pui-stammen, og et besøg her er en nem måde at stifte bekendtskab med landsbylivet på, hvis man er i Chiang Mai og på Doi Suthep-bjerget.

  Doi Pui-stammen indvandrede fra Kina efter 2. Verdenskrig, og de har opbygget et lille samfund på cirka 300 beboere. På hovedstrøget ligger en del butikker, hvor man blandt andet kan købe et udvalgt af landsbyens egenproducerede varer. I sidegaderne kan man stadigt se huse, der er bevaret som oprindeligt fra den tid, da stammen flyttede hertil. Husene er simple træhuse med de fleste af dagens gøremål samlet i et rum.

  Man kan også se, hvordan kvinderne producerer de traditionelle klædningsdragter, som hører til denne stamme. Der ligger også flere museer, der udstiller redskaber og levevis i landsbyen, og man boer også besøge byens have, der er særdeles smuk, og som blandt andet indeholder opiumvalmuer.

   

  White Temple, Chiang Rai

  Chiang Rai
  เชียงราย

  Chiang Rai blev grundlagt i 1262 af kong Mengrai, der på dette tidspunkt herskede Lanna-kongeriget fra Chiang Saen. Efter erobringen af nye landområder grundlagde han Chiang Rai, som han gjorde til rigets hovedstad – en status, der i 1296 overgik til Chiang Mai, der lå sikrere med længere afstand til den urolige grænse mod nord.

  Byen er et populært udgangspunkt for trekking i den smukke og kuperede omkringliggende natur samt for ture til Den Gyldne Trekant. Chiang Rai har dog også sine egne seværdigheder, ikke mindst i en række tempelkomplekser, men også en dejlig atmosfære i byens gader og parker, på markedet og i natbasaren.

  Læs mere om Chiang Rai

Tilmeld dig vores nyhedsbrev