Site logo
Se på kortet
 • Clock Tower Intersection, Sop Tui, Mueang Lampang District, Lampang, Thailand

Læs om byen

Lampang er en by, der blev grundlagt i 600-tallet af en prins af Haripunchai-rigets dronning Chama Devi, der havde etableret Mon-riget nord for Lampang. Byen hed dengang Kelang Nakhon og bestod udover selve byen af fire satellitbyer, der virkede som fremskudte forsvarsværker. Af de fire satellitbyer er kun Wat Phra That Lampang Luang tilbage i dag.

Lampang var i lang tid selvstyrende, og det var også tilfældet i vid udstrækning under det senere Lanna-kongerige. Som i den øvrige region regerede burmeserne også Lampang gennem flere århundreder, før den igen blev thailandsk.

I 1900-tallet var Lampang et af centrene for den nordthailandske teakindustri, og der arbejdede cirka 4.000 elefanter med træet. Teaktræets historiske rigelighed ses fortsat i gadebilledet, der byder på gamle teaktræhuse bygget i traditionel stil. Disse kan særligt ses i kvarteret Baan Sao Nak.

Topseværdigheder

  Thanon Talat Kao

  Thanon Talat Kao er en gade, der løber parallelt med floden gennem Lampang, og den er byens gamle markedsgade. Det er interessant at gå en tur her, hvor man fortsat kan se bygninger i traditionel Lannastil.

  Gennem gaden kan man også lægge mærke til Thanon Talat Kaos kinesiske islæt, der blandt andet kan ses på de udskårne trædøre, og den victorianske stiinspiration, der kom med den engelskprægede burmesiske handel i byen.

   

  Phra Kaew Don Tao Tempel
  Wat Phra Kaew Don Tao
  วัดพระแก้วดอนเต้า

  Wat Phra Kaew Don Tao er et tempel i Lampang, som er arkitektonisk inspireret af både Lanna-kongerigets stil og af burmeserne, der regerede byen i århundreder.

  Thailands berømte smaragdbuddha, der nu kan ses i Wat Phra Kaew i Bangkok, blev opbevaret her i nogle årtier i 1400-tallet. Det siges, at elefanten, der i 1436 skulle bære smaragdbuddhaen fra Chiang Rai til Chiang Mai stoppede her i Lampang og nægtede at fortsætte. Derfor blev figuren her indtil 1468, hvor kong Tilokaraja flyttede den til Chiang Mai som oprindeligt planlagt.

  Templets store hvide og gyldne chedi samt et lille museum med Lanna-genstande er blandt seværdighederne. Den 50 meter høje chedi er den eneste bevarede originale bygning på området, og den siges at indeholde noget af Buddhas hår. Blandt stedets 1900-tals bygninger kan man se fine arbejder i spejlmosaikker og i træskæreri.

   

  Pha Fang Tempel
  Wat Pha Fang

  Wat Pha Fang er et tempel i Lampang, der blev bygget i 1800-tallet. Det er et smukt tempelkompleks, hvor særligt den gyldne chedi er et betagende syn.

  Stedet huser et relikvie, der blev bragt hertil fra Myanmar i 1906, og Pha Fang-templet blev da også bygget i burmesisk stil og vidner om Burmas stærke historiske indflydelse i området.

   

  Phra That Lampang Luang Tempel
  Wat Phra That Lampang Luang
  วัดพระธาตุลำปางหลวง

  Wat Phra That Lampang Luang er et imponerende tempelanlæg, der hører til blandt de vigtigste i Thailand. Templet er desuden et godt eksempel på Lanna-kongerigets traditionelle byggestil, og det ligger i en af de historiske satellitter uden for den egentlige Lampang by.

  Et mindeværdigt øjeblik for thaierne i deres mange kampe mod burmeserne udspillede sig her, da de burmesiske tropper blev besejret efter 200 års regeren. Thailandske soldater sneg sig gennem drænrør ind i templet, og det var et afgørende overraskelsesmoment, der var med til at sikre dem sejren.

  Allerede på vej op ad trappen til templet kan man se det storslåede og elegante snit, der er over byggeriet. Nogle anser templet for at være et af Thailands absolut smukkeste anlæg, og den centrale, 50 meter høje chedi anses for at indeholde ægte relikvier af Buddha.

  Adgangsvejen til templet går gennem den rigt dekorerede og monumentale indgang, der er bevogtet af løver og nagaer, der er navnet på de mytologiske slanger. Templets store viharn er fra 1496, og den står fint bevaret efter at være blevet restaureret i 1930erne.

  Den store viharn rummer fine vægmalerier fra 1800-tallet, mens der i Nam Tam-viharnen er malerier fra 1500-tallet. I en lille viharn kan man se Phra Keo Don Tao-Buddhafiguren, der oprindeligt stod i Lampangs tempel med samme navn som figuren.

  På tempelområdet er der også nogle hellige bodhitræer, hvis grene bæres oppe af utallige støtter, som mennesker har sat for at bringe lykke og sundhed til deres familier. Der er også et mindre museum her, som supplerer de øvrige oplevelser.

Ture fra byen

  Chedi Sao Tempel
  Wat Chedi Sao
  วัดเจดีย์ซาวหลัง

  Wat Chedi Sao er et tempel, der ligger uden for Lampang på vejen mod Jae Hom. Det smukke tempel kaldes også for templet med de 20 chedier, og navnet er meget sigende for, hvad man kan se i komplekset.

  Wat Chedi Sao er et meget idyllisk sted, og de mange hvide chedier i en blanding af burmesisk og thailandsk stil er en fryd for øjet. Templet har også en fin samling statuer, blandt andet af de tolv dyr fra den kinesiske kalender og nogle fra buddhistisk mytologi.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev