Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Surgut er en storby, der ligger langs den nordlige bred af floden Ob. Byen blev grundlagt af zar Fjodor I i 1594 som et mindre fort. To år senere blev der bygget et handelshus, Gostinyj Dvor, i byen, der gennem de følgende århundreder var et regionalt centrum for den russiske udvikling af Sibirien. Fortet voksede til at være en landsby omgivet af voldgrave og andre forsvarsværker, og der blev etableret flere værksteder i byen. Surgut var dog endnu ikke en storby, og gennem 1600-tallet lå indbyggertallet stabilt omkring 200.

Med tiden blev der etableret forskellige institutioner i Surgut, der blandt andet fik flere skoler i 1800-tallet, men århundrederne bragte kun en lille vækst til landsbyen, der med udgangen af 1800-tallet var hjemsted for godt 1.100 borgere. I 1926 blev Surgut med 1.300 indbyggere nedgraderet til en status af landsby, men herefter startede byens vækst. Inden for det følgende årti blev der etableret en fiskefabrik, landbrug og tømmerindustri, og i 1930erne blev der søgt efter mineraler i området. Det gik til 1960erne, før der skete en hastig urbanisering i Surgut, hvilket startede, da olie- og gasproduktionen startede omkring byen. I 1965 blev Surgut formelt en by, og indbyggertallet er steget fra cirka 6.000 i 1959 til 400.000 i dag.

Surgut er i dag en relativt ny by med væksten, der først startede i 1960erne, og man kan starte på Ploshad Sovetov, der er byens centrale plads. Her ligger Surgut Filharmoni og byens rådhus, der begge er bygninger i moderne arkitektur. Lidt sydvest herfra kan man gå en tur i Gamle Surgut, der er et historisk-kulturelt centrum i stil med et frilandsmuseum med bygninger i traditionel stil fra regionen. Her kan man se Surguts eneste trækirke og en række træbygninger, der blandt andet er indrettet som museer og som værksteder for kunstnere, der genopliver folkekunst og -traditioner. Over for Gamle Surgut kan man se byens moderne universitetsbygning.

Øst for centrum kan man besøge Kristi Forklaring Katedral med forgyldte kupler og et smukt kirkerum med vægmalerier og ikonostas. Ved siden af katedralen kan man besøge Den Historiske Park Rusland - Min Historie, som på spændende vis skildrer forskellige emner i den russiske historie. Herfra kan man gå mod øst til en flodpromenade med panoramaudsigt over Ob. Man kan også gå mod nord til Surgut Kunstmuseum, der blev grundlagt i 1992, og som blandt andet udstiller værker af kunstnere fra det nordlige og vestlige Sibirien og anden russisk kunst fra 1800-tallet til i dag.

Nord for centrum kan man også gå ad boulevarden Prospekt Lenina, hvor Monumentet for Surguts Grundlæggere kan ses. Monumentet er et af byens vartegn og blev opført i midten af en stor rundkørsel. Lidt nord herfra kan man se et klokketårn, der for mange vil give minder om Big Ben i London. Tårnet og tårnbygningen blev opført i 2004 som en international skole for fremmedsprog. Fortsætter man mod nord, kommer man til Den Hellige Treenighedskatedral, der blev opført fra 2015. Der ligger også en særlig seværdighed vest for byen, Surgut Bro, der spænder over Ob. Broen er over to kilometer lang, og den åbnede som den længste skråstagsbro i verden med en enkelt pylon.

Topseværdigheder

  Surgut Filharmoni

  Сургутская филармония
  Площадь Советов

   

  Gamle Surgut

  Старый Сургут
  ул. Энергетиков, 2

   

  Kristi Forklaring Katedral

  Кафедральный Собор Преображения Господня
  ул. Мелик-Карамова, 76/1

   

  Den Historiske Park Rusland - Min Historie

  Исторический парк «Россия – Моя история»
  ул. Мелик-Карамова

   

  Surgut Kunstmuseum

  Сургутский Художественный Музей
  ул. 30 лет Победы, 21/2

   

  Monumentet til Surguts Grundlæggere

  Памятник основателям Сургута
  пр. Ленина

   

  Surgut Big Ben

  Сургутский Биг-Бен
  ул. Островского, 8/1

   

  Den Hellige Treenighedskatedral

  Свято-Троицкий кафедральный собор
  пр. Мира, 25

   

  Surgut Bro

  Сургутский мост

Tilmeld dig vores nyhedsbrev