Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kirov er en russisk storby, der ligger ved floden Vjatka, og som er hovedby i regionen Kirov Oblast. Byen kendes nævnt med navnet Vjatka i 1374, og dengang blev den som andre byer i det nordrussiske område styret af en folkeforsamling. Gennem det følgende århundrede angreb tropper fra Vjatka andre byer i regionen og langs Volga, og under 1400-tallets borgerkrig i Moskva støttede byen Jurij af Zvenigorod, der for Vjatka desværre blev den tabende part. Sejrherren Vasilij II sendte derefter tropper til Vjatka, der blev underlagt Moskvas styre med en vis autonomi. I 1489 blev byen endeligt annekteret.

På det tidspunkt var byens navn ændret til Khlynov, og gennem århundrederne blev byen kendt for lertøj, hvilket stadig er tilfældet. I 1780 ændrede Katarina den Store byens navn til Vjatka, og hun gjorde den til hovedby i det nyetablerede Vjatka-guvernement. Fra slutningen af 1800-tallet blev byen forbundet med store dele af Rusland som station på Den Transsibiriske Jernbane. Efter den russiske revolution blev Vjatka en del af Sovjetunionen, og i 1934 skiftede den igen navn. Det skete efter mordet på bolsjevikken Sergej Kirov, og siden da har byen heddet Kirov. Ved indgangen til 1900-tallet boede der cirka 25.000 i byen, der i dag har over 500.000 indbyggere.

Der er mange ting at se i Kirov, og man kan starte en spadseretur i centrum på pladsen Teatralnaja Ploshad. Her står byens monument af statslederen Lenin, og bag ham ligger Kirov Oblasts administrationsbygning, der stod færdig i 1949. Mod nord på pladsen kan man se Kirovs dramateater, der med sin klassicistiske facade blev opført i årene 1935-1939. Mod syd kan man besøge Kirovs regionale kunstmuseum, der er indrettet i en gammel palæbygning fra 1815 og i en moderne udbygning fra 1992. På museet kan man nyde en fin samling med malerier, grafik, skulpturer, kunsthåndværk, folkekunst m.v.

Fra Teatralnaja Ploshad kan man gå mod øst ad Moskovskaja ul. i retning af Vjatka-floden. På vejen kan man se Frelserkatedralen, der blev opført i årene 1764-1767 på samme sted som tidligere kirkebygninger og netop der, hvor der efter sigende skete et mirakel i 1645. Det mirakuløse ikon af Frelseren blev siden bragt i procession til Moskva, hvor Kremls Frelsertårn blev opkaldt efter det. For enden af Moskovskaja ul. kan man se et mindemonument for faldne soldater med en evig flamme, og nord herfor kan man gå en dejlig tur i Aleksanderhaven, der blev anlagt som bypark efter zar Aleksander I’s besøg i byen i 1825. Fra havens sydlige indgangsport kan man nyde en tur i parken og gå til rotunden, hvorfra der er en fremragende udsigt over Vjarka.

Lidt syd for Moskovskaja ul. kan man se det smukke Trifonov Himmelfartskloster, der er dedikeret til Mariæ Himmelfart, og som hører til Kirovs mest kendte seværdigheder. Klostret ligger smukt i grønne omgivelser tæt på Vjatka-floden og blev grundlagt i 1580 af munken Trifon. Den centrale bygning i klostret er Himmelfartskatedralen fra 1684-1689, der er Kirovs ældste bevarede opførelse. Ud over katedralen kan man se tre andre kirker på klosterområdet. Det drejer sig om Nikolskaja Tserkov fra 1692-1695, Trokhsvjatitelskaja Tserkov fra 1711-1717 og Bebudelseskirken fra 1728. Sammen man de øvrige klosterbygninger danner kirkerne et fint bygningsensemble.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник В. И. Ленину
  Театральная площадь

   

  Kirov Dramateater

  Драматический театр
  Театральная площадь

   

  Kirov (Vjatka) Kunstmuseum

  Вятский художественный музей
  ул. Карла Маркса, 70

   

  Frelserkatedralen

  Спасский Собор
  ул. Казанская, 50

   

  Den Evige Flamme Mindesmærke

  Мемориал Вечный огонь
  Московская ул., 1

   

  Aleksanderhaven

  Александровский сад
  Пионерский пер.

   

  Trifonov Himmelfartskloster

  Свято-Успенский Трифонов монастырь
  ул. Горбачева, д. 4

Tilmeld dig vores nyhedsbrev