Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Murmansk er en af de største byer i Rusland nord for Polarcirklen. Byens historie startede under 1. Verdenskrig, hvor behovet for forsyninger under krigen ledte til anlægget af en jernbane mellem Petrozavodsk og den arktiske kyst. Banens endestation blev kaldt Murman, og her lå der snart efter en havn, en flådestation og en by, der voksede hurtigt.

Med sin grundlæggelse i 1916 var Murmansk den sidste by, der blev etableret i Det Russiske Imperium. I starten hed byen Romanov-na-Marmune, men det blev ændret til Murmansk efter revolutionen i februar 1917. Den nye by voksede hurtigt, og i 1930erne blev flere omkringliggende byer slået sammen med Murmansk.

Under 2. Verdenskrig blev Murmansk igen en vigtig forsyningshavn, men den led stor skade under tyske angreb i 1941. I 1985 blev Murmansk udnævnt til sovjetisk helteby for forsvaret mod de tyske angreb, og byen er som base for den russiske nordflåde stadig et vigtigt militærstrategisk sted.

Der er flere seværdigheder og museer i Murmansk. Den centrale plads i byen hedder Ploshad Pjat Uglov (Площадь Пять Углов), hvor det store Hotel Azimut Arktika (гостиница Арктика) ligger som den dominerende bygning. Hovedgaden Prospekt Lenina (Проспект Ленина) udgår også fra pladsen, hvorfra man også kan gå til den smukt anlagte Centralpark (Центральный парк).

Langs Prospekt Lenina kan man blandt andet se Leninmonumentet (Памятник В.И. Ленину), der blev indviet i 1957. Byens mest kendte monument er dog nok Aljosha (Алёша), der er et mindesmærke dedikeret forsvarerne af det sovjetiske Arktis under 2. Verdenskrig. Monumentet forestiller er soldat, og det består af et 7 meter højt fundament og en 35 meter høj statue. Monumentet blev indviet i 1974, og her brænder den evige flamme for den ukendte soldat.

Der er også spændende museer i Murmansk som fx isbryderen Lenin (Ленин), der blev taget i drift i 1957 som verdens første atomdrevne overfladeskib. Lenin var i drift til 1989 og blev siden museumsskib. Man kan også besøge Murmansk Regionalmuseum (Мурманский краеведческий музей), hvor man kan lære mere om byen og regionen, og Murmansk Oblasts Kunstmuseum (Мурманский областной художественный музей).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev