Site logo
Se på kortet
 • Tsentral'naya Ploshchad', 4, Tolyatti, Samarskaya oblast', Rusland, 445021

Læs om byen

Toljatti er en russisk storby, der ligger ved floden Volga i Samara Oblast. Byen blev grundlagt som et fort i 1737, og dengang hed byen Stavropol. Gennem hovedparten af 1700-tallet var Stavropol en del af Orenburg-provinsen, og den vedblev at være en mindre provinsby. Gennem 1800-tallet holdt befolkningstallet sig på et beskedent niveau i sammenligning med århundredets udvikling i mange andre byer. I 1924 blev Stavropol endda nedgraderet fra by til landsby grundet dens ringe økonomiske betydning. I 1946 blev Stavropol igen en by, og fire år efter blev det besluttet at etablere et vandkraftværk her.

I 1957 stod Kujbysjev-dæmningen færdig, og den skabte Kujbysjev-reservoiret i Volga. Reservoiret ændrede byens historie, idet vandet oversvømmede hovedparten af den daværende by, der derfor var blevet anlagt på et nyt sted 1953-1955. I den nye by blev VAZ-bilfabrikken etableret i 1964 som et samarbejde mellem FIAT og den sovjetiske regering, og ved den lejlighed skiftede byen navn til Toljatti efter den italienske kommunistleder Palmiro Togliatti. Bilfabrikken var en af årsagerne til Toljattis store vækst i indbyggertallet, som steg fra under 10.000 i 1939 til over 700.000 i dag.

Som besøgende i Toljatti kan man se en relativt ny by, der har sine seværdigheder. Byen ligger i forskellige distrikter og er grøn med brede gader og åbne pladser med Tsentralnaja Ploshad som byens centrale plads. Pladsen ligger i distriktet Tsentralnyj Rajon, og her kan man se Kulturpaladset Toljatti fra 1976 og det lille Kristi Fødselskapel, der blev indviet i år 2000 i anledningen af 2000-året for Jesu fødsel. Umiddelbart nord for Tsentralnaja Ploshad kan man gå en tur i byparken Tsentralnyj Park, hvor man blandt andet kan se et monument for statslederen og kommunisten Lenin.

Syd for bydelen Tsentralnyj Rajon ligger Volga, og langs floden kan man se en af byens mest kendte seværdigheder; monumentet for statsmanden Vasilij Tatisjtjev, der grundlagde Stavropol og også byerne Perm og Jekaterinburg. Monumentet er en sokkel med en rytterstatue, der stod færdig i 1998. Soklen er 14 meter høj, og statuen af Tatisjtjev målet 7,5 meter, og det er et imponerende syn, der er anlagt med inspiration fra mindre fæstninger fra Peter den Stores tid. Når man er ved monumentet, kan man gå en tur i det grønne område og nyde udsigten over Volga og det opdæmmede reservoir.

Mod vest ligger distriktet Avtozavodskij Rajon, hvor man kan gå en tur i den smukt anlagte Sejrspark, der blev etableret som monument for sejren over Tyskland i 2. Verdenskrig. Det centrale element i parken er Sejrsmonumentet, der blev indviet i 1985 i anledningen af 40-året for sejren. Monumentet består af fire steler omkring en ring, og stelerne symboliserer årene i krigen fra 1941-1942 til 1944-1945. Der er relieffer på indersiden af stelerne, og i midten af ringen er en evig flamme. I området nord for parken ligger Kristi Forklaring Katedral, der blev opført som bydelens hovedkirke i årene 1996-2002. Katedralen måler 62 meter i højden, og under de forgyldte kupler er der en smukt kirkerum. Som navnet antyder, ligger bilfabrikken AvtoVAZ i Avtozavodskij Rajon, hvor man også kan besøge AvtoVAZ Museum, hvor man kan se historien om AvtoVAZ og udstillede biler, der bedst kendes som Ladaer.

Topseværdigheder

  Kulturpaladset Toljatti

  Дворец Культуры Тольятти
  б-р Ленина, 1

   

  Kristi Fødselskapel

  Часовня Рождества Христова
  Центральная площадь, 8а

   

  Leninmonumentet

  памятник ленину
  Центральный парк

   

  Tatisjtjev Monument

  Памятник Татищеву
  ул. Комзина, 1Б

   

  Sejrsparken

  Парк Победы
  Революционная ул.

   

  Kristi Forklaring Katedral

  Спасо-Преображенский собор
  Революционная ул., 19

   

  AvtoVAZ Museum

  Музей АВТОВАЗ
  Южное ш., 121

Tilmeld dig vores nyhedsbrev