Site logo
Se på kortet
 • Собор Успения Пресвятой Богородицы, Ulitsa Knyag. Monastyr', Vladimir, Rusland

Læs om byen

Vladimir er en af de russiske kulturbyer i området nordøst for Moskva. Den blev ifølge Nestorkrøniken grundlagt i 1108, men etableringen kan være sket tidligere. I Vladimirs første årtier var den en forpost for fyrstendømmet Rostov-Suzdal, men efter Jurij Dolgorukijs regeringstid, der sluttede 1157, blev Vladimir hovedstad i det nyetablerede Vladimir-Suzdal. Byen voksede hurtigt og blev velstående. I denne tidlige tid blev Den Gyldne Port og Himmelfartskatedralen opført, og fyrsten forsøgte at etablerede et metropolitanat i Vladimir.

Tiden fra 1157 til den mongolske invasion af Rusland i 1237 regnes som Vladimirs guldalder, og murere arbejdede på byens mange stenkatedraler, klostre, paladser og andre opførelser, der var rigt udsmykket i deres eksteriør i forhold til andre samtidige steder i Nordeuropa. Guldalderen stoppede med mongolerne, som belejrede og overvandt Vladimir i 1238. Den mongolske invasion ødelagde en stor del af byens kendte bygninger, og Vladimirs genvandt aldrig sin hidtidige betydning på trods af hæderstitlen Storfyrste af Vladimir, der også blev benyttet efter mongolernes hærgen til den vigtigste rusprins.

Fra 1299 til 1325 var Vladimir sæde dog for Rus’ metropolit, men det religiøse sæde blev flyttet til Moskva i 1321, og storfyrsternes residens kom også til at ligge i Moskva, og fra den tid skete kroningerne af storfyrsterne i Kreml i Moskva i stedet for Himmelfartskatedralen i Moskva. Efter denne tid blev der fortsat bygget kirker i Vladimir, og frem til genbegravelsen i Sankt Petersborg i 1703 lå Aleksander Nevskij begravet i Fødselskirken i byen. Vladimir blev regional hovedby, og i 1800-tallet udviklede sig med blandt andet jernbanen, der kom til byen i 1861. Sovjetunionen og 1900-tallet bragte industrialisering og ny vækst med sig.

I dag kan man opleve mange fine seværdigheder i Vladimir, hvor den gamle by er et godt sted for spadsereture. Her ligger Vladimirs to berømte katedraler, der betragtes som nogle af Ruslands smukkeste bygningsværker. Specielt Himmelfartkatedralen/Успенский собор fra 1158 er et uforglemmeligt syn. Den fungerede i sin tid som kronings- og begravelseskirke i Storfyrstendømmet Vladimir og stod som inspirationskilde for mange senere kirkebyggerier. Kirken ligger på Katedralpladsen, hvorfra man også kan gå til Palaty Museum, der hører under Vladimir-Suzdal Museum, der byder på fine samlinger inden for kunst, historie og arkæologi.

Går man videre fra Vladimir-Suzdal Museum, kommer man til Sankt Demetrius Katedral/Дмитриевский собор, der blev opført i 1193-1197 af Vsevolod III i forbindelse med hans nu historiske palads. Katedralen står som et fornemt eksempel på stilen fra Vladimir-Suzdal-området, hvor dygtige håndværkere fra øst og vest arbejdede i byen, der var et kunstnerisk og kosmopolitisk centrum. Kirkens ydre dekorationer er smukt bevaret, og tæt på den kan man besøge Vladimirs historiske museum.

Går man mod vest ad hovedgaden Bolshaja Moskovskaja ul., kommer man til Den Gyldne Port/Золотые ворота, der blev opført i årene 1158-1164. I den østlige, ortodokse kirke var der sådanne gyldne porte i de helligste byer som fx Jerusalem, Konstantinopel og Kiev, og Vladimir fik sin port, da den blev hovedstad. Man kan også besøge Vladimirs moderne centrum, der blev udbygget i tiden under Sovjetunionen. Denne del ligger nord for den gamle by, og man kan eventuelt gå ad gaden Ulitsa Gorkogo, hvor man blandt andet kan se Vladimirs monument for statslederen Lenin og byens kulturpalads.

Topseværdigheder

  Himmelfartskatedralen

  Собор Успения Пресвятой Богородицы
  ул. Большая Московская ул., 56

   

  Palaty Museum

  Музейный центр Палаты
  ул. Большая Московская ул., 58

   

  Sankt Demetrius Katedral

  Дмитриевский собор
  ул. Большая Московская ул., 60

   

  Historisk Museum

  Исторический музей
  ул. Большая Московская ул., 64

   

  Den Gyldne Port

  Золотые ворота
  ул. Большая Московская ул., 1а

   

  Lenin-monumentet

  Памятник Ленину
  ул. Горького, 54

Tilmeld dig vores nyhedsbrev