Site logo
Se på kortet
 • Ulitsa Kreml', 2 корпус 1, Pskov, Pskovskaya oblast', Rusland, 180000

Læs om byen

Pskov er en by i det nordvestlige Rusland, der ligger ved floden Velikaja. Byen kendes allerede fra 903, og den er derved en af de ældste i Rusland. I 1100-1200-tallene hørte Pskov til Novgorod-republikken, men Den Tyske Orden erobrede byen i 1241. Der gik dog kun få måneder, før Aleksander Nevskij genvandt Pskov for Rusland. Litaueren Dovmont blev prins og militær leder af Pskov i årene 1266-1299, og han befæstede byen og overvandt desuden den stadige trussel fra de tyske riddere.

I 1300-tallet blev Pskov en de facto selvstændig republik, hvilket blev anerkendt af Novgorod i 1348. Pskovs vækst og velstand blev drevet af byens købmænd, der blandt andet handlede med hansestæderne i regionen. Republikkens forsamling vedtog i denne tid Pskov-charteret, der var etablering af retsprincipper og derved en afspejling af det økonomiske og politiske liv. Charteret dannede grundlag for tilsvarende i øvrige dele af det russiske område. Pskovs velstand gjorde dog også byen til et mål for angreb udefra, og alene i 1400-tallet modstod Pskov 26 belejringer, hvilket ikke mindst skyldes de svære befæstninger omkring byen.

I 1510 blev Pskov underlagt Storfyrstendømmet Moskva, og familier blev flyttet fra byen til det centrale Rusland, mens købmænd og militærfolk fra Moskva flyttede til Pskov, der med 30.000 indbyggere var rigets tredjestørste by efter hovedstaden og Novgorod. Pskov var fortsat et mål for fremmede hære i 1500-tallet, og under Den Livlandske Krig modstod byen en invasionsstyrke på 50.000 mand fra Polen og Litauen. Den polske konge angreb byen 31 gange under krigen, men Pskovs forsvar, der bestod af primært civile, holdt stand. Byens befolkning menes på at have været på mindst 150.000 borgere i midten af 1500-tallet, men krigen, hungersnød og epidemier bragte tallet markant ned i sidste halvdel af århundredet.

Da Peter den Store erobrede Estland og Livland under Store Nordiske Krig i starten af 1700-tallet, ændrede Pskovs rolle sig. Byen var ikke længere en grænsefæstning, og den reducerede strategiske vigtighed medførte nedgangstider. Dette på trods af, at Pskov blev hovedby i det nyetablerede Pskov-guvernement i 1777. Under den russiske revolution blev Pskov historisk den 15. marts 1917, da zar Nikolaj II abdicerede om bord på det kejserlige tog, mens det var i byen. Året efter besatte tyske tropper byen fra februar til november, mens estiske tropper besatte Pskov i 1919, før Den Røde Hær genvandt kontrollen med den russiske by. Tyske tropper besatte Pskov fra juli 1941, og før den sovjetiske befrielse af byen i juli 1944 var 300.000 russere blevet dræbt af tyskerne. Efter en genopbygning er byen vokset til cirka 200.000 indbyggere.

I dag kan man se mange fine seværdigheder i den gamle by. Det mest kendte sted er Pskov Kreml, der ligger på en halvø på det sted, hvor Pskov-floden munder ud i den større Velikaja. Her kan man se de bevarede fæstningsmure og -tårne på begge sider af udmundingen, mens selve bygningskomplekset Kreml ligger på sydsiden. De første mure blev bygget fra 1200-tallet, og Kreml var Pskov-republikkens religiøse og administrative centrum. Inden for Kremls mure kan man se den smukke Trefaldighedskatedral, der i sin nuværende udgave blev bygget 1682-1699. Ved siden af katedralen kan man se klokketårnet, der stammer fra 1830erne, og som står indbygget i fæstningsmurene. Umiddelbart syd for det inderste af Kreml ligger Dovmontov Gorod, som prins Dovmont etablerede i 1200-tallet. Her kan man se rester af huse fra tiden op til 1400-tallet.

Lige syd for Pskov Kreml ligger Leninpladsen, hvor man kan se byens monument til Lenin. Han står foran den klassicistiske hovedbygning for Pskovs statsuniversitet. Fra pladsen kan man gå ad gaden Ulitsa Lenina, hvor byens dramateater ligger. Den smukke teaterbygning blev opført som Folkets Hus i årene 1899-1906, og det blev teater i 1918. Fortsætter man ad Ulitsa Lenina, kommer man til en af Pskov oblasts administrationsbygning, der blev bygget som en af byens store klassicistiske opførelser i 1784-1788. Siden 1700-tallet har stedet blandt andet huset en kadetskole før den nuværende funktion. Tæt herpå ligger Vasilij Kirke på Bakken, der er en af byens mange smukke kirker fra primært 1400-1500-tallene. Lidt øst herfor kan man besøge Lenin Husmuseum, der er et museum i et mindre træhus, hvor Lenin og andre holdt møder i marts-april 1900 som optakt til nye udgivelser.

Pskov var allerede en storby i 1500-tallet, og i dag kan man gå en fin spadsere rundt om den historiske by, der var omgivet af fæstningsmure. Pskov Kreml var det centrale element i fæstningsbyen, og herfra kan man følge den gamle mure mod syd langs floden Velikaja til hjørnetårnet Pokrovskaja Basjnja, hvor man fortsætter mod nordvest til Pskov-floden. Mellem de to floder kan man følge muren gennem byens grønne bælte, hvor man undervejs kan se Sejrspladsen med en evig flamme og forskellige monumenter. Muren fortsætter mod nord på den modsatte bred af Pskov-floden, hvor den omslutter bydelen Staroja Zapskove. Man bør også gå en tur gennem Den Finske Park langs Pskov-floden, hvorfra der er en smuk udsigt til byens Kreml.

Topseværdigheder

  Pskov Kreml

  Псковский Кремль
  Улица Кремль

   

  Trefaldighedskatedralen

  Троицкий собор
  Псковский Кремль

   

  Dovmontov Gorod

  Довмонтов город
  Псковский Кремль

   

  Leninmonumentet

  Памятник Ленину
  пл. Ленина

   

  Pskov Akademiske Dramateater

  Псковский академический театр драмы
  ул. Пушкина, 13

   

  Pskov Oblast Administrationsbygning

  Правительство Псковской области
  ул. Некрасова, 23

   

  Vasilij Kirke på Bakken

  Церковь Василия Великого на Горке
  Октябрьский пр., 5

   

  Lenin Husmuseum

  Дом-музей В.И.Ленина
  пер. Искры, 5

   

  Den Finske Park

  Финский парк
  ул. Карла Маркса

Tilmeld dig vores nyhedsbrev