Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Rotterdam er Hollands næststørste by, og den er kendt for flere ting; ikke mindst for en strålende søfartshistorie og Europas største havn. Den er udviklet og anlagt fra byens centrum og hele vejen til udmundingen af Nieuwe Maas i Nordsøen vest for byen.

De maritime oplevelser sætter præg på byen, der byder på mange dejlige miljøer langs vandet og omkring gamle havneanlæg. Hertil kommer nogle fremragende søfartsmuseer og naturligvis muligheden for at sejle en tur på havnen med en af byens mange rundfarter.

Rotterdam er også en by med spændende moderne arkitektur, og den er derved en interessant kontrast til fx det gamle Amsterdam. Boligerne Kubuswonungen, broen Erasmusbrug og den uforglemmelige Markthal er gode eksempler, der danner byen sammen med enkelte partier fra det oprindelige Rotterdam.

Området omkring den hollandske storby giver mange muligheder for ture ud af byen. Her er bymæssige højdepunkter som Amsterdam og Antwerpen, og man kan også nyde de hollandske landskaber med kanaler og møller. Residensbyen Haag og Scheveningens strande ligger også tæt på.

Topseværdigheder

  Sint-Laurenskerk, Rotterdam

  Sankt Laurentius Kirke
  Grote of Sint-Laurenskerk

  Denne store kirke står som den eneste bevarede kirke fra middelalderen i Rotterdam. Kirken er protestantisk, og den blev opført mellem 1449 og 1525, og i 1621 blev der bygget et træspir på tårnet efter Hendrick de Keysers tegninger. Spiret måtte dog rives ned igen i 1645 grundet dårlig kvalitet af det anvendte træ.

  Grote of Sint-Laurenskerk var den første bygning i Rotterdam, som blev opført udelukkende af sten. Den blev protestantisk med reformationen, der fandt sted her i 1572. Kirken stod smukt indtil 14. maj 1940, hvor tyske angreb under 2. Verdenskrig beskadigede bygningen så meget, at kun tårnet og kirkemurene stod tilbage.

  Efter krigens afslutning var der tanker om at rive den stadigt stående del af kirken ned, men det modsatte dronning Wilhelmina sig, og i stedet blev Grote of Sint-Laurenskerk genopbygget, hvilket var et symbol på byens vilje om genrejsning. Dronning Juliana lagde grundstenen til restaureringen, der stod færdig i 1958.

   

  Den Gamle Havn
  Oude Haven

  Oude Haven er navnet på Rotterdams gamle havnebassin, hvor man i dag kan opleve et dejligt miljø med en atmosfære og arkitektur, der står som kontrast til mange andre steder i det moderne Rotterdam. Havnemiljøet er desuden hjemsted for en del gamle skibe.

  Oude Haven er et af byens populære steder for både lokale og besøgende, når man skal finde et hyggeligt sted at spise eller drikke. Caféer og restauranter omgiver havnebassinet og de gamle skibe, og man kan fx spise i de historiske rammer i højhuset Witte Huis.

   

  Markthal, Rotterdam

  Markedshallen
  Markthal

  Markthal er en bolig- og kontorbygning, der blev bygget med en fantastisk markedshal under konstruktionens store tag. Markthal blev åbnet af dronning Máxima i 2014, og den spændende bygning blev hurtigt et af byens vartegn.

  Markedshallen blev tegnet af arkitektfirmaet MVRDV, og bygningen står nærmest som en langstrakt hestesko på højkant med kolossale glasfacader i begge ender, der giver lys. Hallens buede indvendige vægge og loft er prydet med Arno Coenens 11.000 m2 store udsmykning med blandt andet frugt og fisk.

   

  Kubuswoningen, Rotterdam

  Kubehusene
  Kubuswoningen

  I Rotterdam kan man se det unikke boligbyggeri kaldet Kubuswoningen. Man forstår hurtigt, hvorfra husenes navn kommer, idet kompleksets lejligheder er indrettet i store kuber, der hviler på sine spidser. Derved skaber formen skaber spændende boliger og et åbent byrum i gadeplan under dem, hvor perspektiverne er unikke i forhold til almindelige bygningsformer.

  Det var arkitekten Piet Blom, der tegnede Kubuswoningen i Rotterdam i 1977. Tidligere havde Blom opført lignende kubehuse i byen Helmond. Husene symboliserer træer, og idet de alle hænger sammen, danner de en skov, som man kan gå i. Det er også muligt at se indretningen af de interessante huse, idet man kan besøge en lejlighed i Kijk-Kubus Museumwoning.

   

  Delfshaven

  Delfshaven er et kvarter, der er bevaret fra det gamle Rotterdam, der ellers blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Bydelen udgjorde en selvstændig kommune indtil 1886, og Delfshaven var da også blevet etableret som byen Delfts havneby. Med anlægget af Delfshaven behøvede Delft ikke at betale told til Rotterdam, og derved udviklede byen sig separat fra Rotterdam på trods af den nære afstand.

  Man kan gå en tur i Delfshaven, der fortsat er som en mindre provinsby i forhold til Rotterdam. I gaderne kan man blandt andet se gamle huse, fine havnemiljøer, byens gamle rådhus og kirken Oude Kerk. Man kan også se den 38 meter høje mølle, De Distilleerketel, der blev opført 1986 som afløser for den historiske mølle, der stod her fra 1727 til 1940.

   

  Harbour Cruise, Rotterdam

  Havnerundfart
  Havenrondvaart

  Rotterdams havn er den største i Europa, og den kolossale havn og dens mange anlæg ses bedst på en havnerundfart, der starter i centrum af Rotterdam, og som sejler mod vest og havnens udmunding i Nordsøen. På en sejltur får man en godt indtryk af havnen og dens betydning for Rotterdam, og undervejs kan man også se nogle af byens seværdigheder fra vandsiden.

  Havnen i Rotterdam lå traditionelt i centrum af byen, hvortil datidens skibe nemt kunne sejle til. I første halvdel af 1800-tallet begyndte havnen af brede sig mod vest og derved væk fra den gamle havn, der havde sine begrænsninger i kapacitet og størrelse. For at forbedre forbindelsen til Nordsøen anlagde man Nieuwe Waterweg som en stor kanal, der forbandt Rhinen, Maas og havet, og den gav Rotterdam de rette betingelser for vækst.

  Med årene blev Rotterdams havn udbygget langs Nieuwe Waterweg, og i 1970erne anlagde man Maasvlakte som en udvidelse af havneområdet ud i selve Nordsøen. Med udflytningen af havnen fra centrum til de enorme arealer mod vest, blev der med tiden også plads til byudvikling på gamle havneområder, hvilket man fx kan se i Kop van Zuid, hvor der er blevet bygget mange højhuse umiddelbart syd for byens gamle centrum.

Andre seværdigheder

  Witte Huis, Rotterdam

  Det Hvide Hus
  Witte Huis

  Det Hvide Hus er en smuk art nouveau-bygning fra 1897, der blev opført med amerikanske bygninger som forbilleder. Witte Huis er 43 meter højt med 10 etager, og det er historisk som det første højhusbyggeri i Europa. Det var arkitekten Willem Molenbroek, der tegnede højhuset med den i samtiden ikke tidligere sete højde for denne slags byggeri.

  Witte Huis blev bygget langs vandet kun en meter over overfladen, og det skete ved at omfattende pilotering for at sikre, at den bløde undergrund kunne bære det tunge hus. Der blev ikke brugt træ i konstruktionen, og huset stod bevaret som et af de få i kvarteret efter tyske bombardementer under 2. Verdenskrig.

  Det Hvide Hus ligger ved Rotterdams gamle havn i et idyllisk område, der er velbesøgt med sine mange caféer, restauranter og gode atmosfære omkring havnebassinets gamle skibe. På facaden kan man se nogle statuer i nicher, og de repræsenterer blandt andet landbrug, handel og søfart.

   

  Rådhuset
  Stadhuis

  Stadhuis er Rotterdams imponerende rådhusbyggeri, der blev opført i årene 1914-1920 i hollandsk renæssance efter design af arkitekten Henri Evers. Rådhuset overlevede som en af de eneste bygninger i området de tyske bombardementer den 14. maj 1940, og man kan derfor se det smukke interiør i original stand.

  Før det nuværende rådhus, lå byens administration i et hus, der oprindeligt blev opført i 1300-tallet. I slutningen af 1800-tallet var det blevet for småt til den voksende administration, og derfor blev det nye rådhus opført. Bygningens klokketårn er 71 meter højt, og øverst kan man se Johan Kellers skulptur af en engel.

   

  Hotel New York, Rotterdam

  Hotel New York

  Hotel New York er navnet på et hotel, der er indrettet i rederiet Holland-Amerika Lijns tidligere hovedsæde i det centrale Rotterdam. Bygningen havde flere funktioner, idet den en overgang også blev anvendt som overnatningssted for mange af dem, der kom til byen for at sejle til Amerika med Holland-Amerika Lijns oceanbåde.

  Efterhånden overtog flyselskaber trafikken mellem Europa og Nordamerika, og linjetrafikken med skib blev ramt af nedgangstider. Holland-Amerika Lijns hovedsæde i Rotterdam blev forladt i 1980erne, og herefter var bygningen tom, indtil Hotel New York åbnede i 1993. Bygningen ligger ved havnefronten i området Kop van Zuid, der ellers er kendetegnet ved moderne højhuse.

   

  Euromast

  Euromast er et udkigstårn, der blev opført 1959-1960, hvor det skulle stå klart til festivalen Floriade. Tårnet er 185 meter højt med en observationsplatform i 112 meters højde, hvorfra der er en fin udsigt over byen og dens havn. Man kan også tage glaselevatoren Euroscope til 185 meter.

  Tårnet var ved åbningen i 1960 den højeste bygning i Rotterdam med dets oprindelige højde på 101 meter. Det blev overgået af Erasmus MC i 1968, men genindtog positionen med åbnede af Space Tower i 1970, som øgede højden til den nuværende. Herefter var Euromast Hollands højeste bygning indtil 2021, hvor det 215 meter høje De Zalmhaven overgik tårnet.

   

  Erasmusbrug, Rotterdam

  Erasmusbro
  Erasmusbrug

  Erasmusbrug er en 802 meter lang bro, der krydser floden Nieuwe Maas i det centrale Rotterdam. Broen er med sin knækkede pylon og design et af byens moderne vartegn, og herfra kan man se til mange af Rotterdams seværdigheder.

  Broen blev designet af Ben van Berkel og åbnet i 1996 af dronning Beatrix. Grundet designet kaldes broen for Svanen i folkemunde, og den blev opkaldt efter Desiderius Erasmus, som bedre kendes som Erasmus af Rotterdam.

   

  Søfartsmuseet
  Maritiem Museum

  På Rotterdams søfartsmuseum kan man opleve søfartshistorie og se skibe, modeller og meget andet fra den industri, der har betydet så meget for den hollandske by. Man kan bl.a. se verdens ældste modelskib, Mataró, slæbebåde og flere kraner.

  Museet blev grundlagt i 1874 af prins Willem Frederik Hendrik. Siden da er samlingerne vokset til utallige effekter fra mange århundreders søfartshistorie, og som en del af museet ligger stedets museumshavn.

   

  SS Rotterdam

  SS Rotterdam

  Skibet SS Rotterdam er et hotelskib med en fortid som en af 1900-tallets luksuslinere. Skibet var det sidste klassiske skib, der blev bygget i Holland til Atlanterhavstrafikken, hvor det blev sat ind i 1959. SS Rotterdam sejlede senere krydstogter, indtil det blev lagt op i år 2000. I 2008 kom skibet til Rotterdam, og det åbnede som hotelskib i 2010.

  SS Rotterdam blev søsat af dronning Juliana ved en stor ceremoni i 1958, og det blev bygget i Rotterdam. Det var oprindeligt meningen, at skibet skulle sejle som søsterskib med Nieuw Amsterdam, der blev indsat i 1937, men 2. Verdenskrig satte en stopper for planerne og byggeriet.

  Da de økonomiske forhold var bedret efter krigens afslutning i 1950erne, var man bevidst om, at Atlanterhavstrafikken var på retur, og derfor blev SS Rotterdam indrettet, så skibet nemt kunne konverteres til krydstogtskib, der var er ferieform med vækst. SS Rotterdam sejlede sin sidste tur i linjetrafik i 1969 og var herefter i drift som krydstogtskib.

   

  Museum Boijmans Van Beuningen

  Museum Boijmans Van Beuningen er et kunstmuseum, hvor man kan opleve fornemme kunstsamlinger med malerier af blandt andre Breughel den Ældre, Rembrandt, Van Gogh, Claude Monet og Salvador Dalí. I den store samling kan man også se en del værker fra middelalderkunst til samtidskunst.

  Museet blev grundlagt i 1849 med udgangspunkt i en samling, som Frans Jacob Otto Bojimans havde etableret. I 1958 blev museets samling udvidet betydeligt med tilgang af Daniël George van Breuningens kunstsamling, og ved den lejlighed fik kunstmuseet sit nuværende navn.

  Arkitektonisk er Museum Bojimans Van Breuningen kendt for bygningen Depot Bojimans Van Breuningen, der blev indviet af kong Willem-Alexander i 2021. Depotet er 39,5 meter højt og har form som en stor bowle, der er beklædt med spejlplader, som giver en smuk virkning og reflekterende udsigt til området. Inspirationen til designet kom i øvrigt fra en blank skål fra IKEA.

   

  Verdensmuseet
  Wereldmuseum

  Wereldmuseum er Rotterdams verdensmuseum, som har fine etnografiske samlinger fra mange lande omkring i verden. På den måde afspejler museet Rotterdams internationale dimension med byens store havn, der gennem tiden har bragt hollændere rundt i verden.

  Museet blev grundlagt i 1883, og det er indrettet i det tidligere klubhus for den kongelige hollandske yachtklub. Bygningen blev indviet i 1852 af kong Willem III, og den blev købt af Rotterdams bystyre i 1879 og derefter indrettet som byens etnografiske museum, der åbnede i 1885.

Ture fra byen

  Kinderdijk, Holland

  Kinderdijk

  På inddæmningen Alblasserwaard ved floderne Noord og Lek ligger den fine landsby, Kinderdijk, hvor man kan se 19 traditionelle hollandske møller, der blev bygget 1722-1761. De udgør den største bevarede samling møller i Holland og er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

  Møllerne blev bygget efter til at pumpe vand fra Alblasserwaard til et reservoir, hvor andre møller derefter kunne pumpe vandet ud i floderne, når der var lavvande i disse. Dette skete efter mange års problemer med overskydende vand på det inddæmmede område, der efter byggeriet af møllerne igen kunne udnyttes bedre til landbrugsproduktion.

  Kinderdijks møller står smukt på linje langs vandet, og de danner karakteristiske silhuetter i det flade landskab. Man kan lære mere om møllernes funktion og se nærmere på møllerne i Museummolen Blokweer, Museummolen Nederwaard og i andre af pumpefaciliteterne.

   

  Delft

  Byen Delft er kendt for sin porcelænsproduktion, men den er også Oranje-familiens hjemby og en meget idyllisk gammel by med hyggelige kanalmiljøer. En spadseretur i centrum er en seværdighed i sig selv, og man kan naturligvis besøge Royal Delft Museum, der skildrer historien om byens porcelænsfabrik, som blev grundlagt i 1653.

  I Delft kan man blandt andet se Den Nye Kirke/Nieuwe Kerk, der blev opført fra 1381 i gotisk stil. Gennem århundreder har den været kongefamiliens begravelseskirke, og her ligger blandt andet landets grundlægger Wilhelm af Oranje begravet. Man kan komme op i Nieuwe Kerks tårn, og herfra er der en fin udsigt over byen.

  Modsat Nieuwe Kerk på pladsen Markt ligger Delfts smukke rådhus, Stadhuis, der blev opført i 1620. Det blev bygget som afløser for det tidligere, der var brændt to år tidligere. I byen kan man også se Den Gamle Kirke/Oude Kerk, der blev bygget i 1246. Med kirkens 75 meter høje tårn er det et smukt bygningsværk, som ligger mellem byens kanaler.

   

  Canal, Amsterdam

  Amsterdam

  Den hollandske hovedstad Amsterdam er en oplevelse med de mange kanaler og mange seværdigheder indenfor gåafstand i det hyggelige bycentrum. Byen opleves bedst fra de mere end 100 kilometer kanaler, der gennemskærer byen på kryds og tværs, og de flere end tusind broer og utallige husbåde gør stemningen til noget helt specielt.

  Amsterdam er en hyggelig by, hvor der aldrig er lange afstande mellem tingene i det meget velbevarede bycentrum, der ikke mindst er opstået på en økonomi, der har skabt formuer på handel med hele verden.

  Holland er verdensberømt for sine historiske kunstmalere, og det ses tydeligt på hovedstaden Amsterdams museer, som udstiller den ene perlerække af mesterværker efter den anden. Og det smukke for øjet genfinder man også på landets utallige blomster, som også sætter præg på Amsterdam, der har et imponerende blomstermarked.

  Læs mere om Amsterdam

   

  Scheveningen

  Scheveningen er Haags og Hollands mest populære badeby. Den lange badestrand er dejlig, og centralt ved denne ligger det imponerende kursted Kurhaus fra 1885. Ud fra stranden går den lange mole, hvorfra man 400 meter ude kan nyde en skøn udsigt fra udkigstårnet.

  Ved havet i Scheveningen ligger også Sea Life Center, der er et stort akvarium med mange fascinerende dyr og et nærmere kig på det lokale og internationale maritime miljø.

   

  Port House, Antwerp

  Antwerpen

  Flamske Antwerpen er en storby, der er blevet rig på århundreders storstilet handel med hele verden, og det kan fortsat ses i dag med byens aktivitet og travle havn. Med Antwerpens strategisk gode beliggenhed, har den udviklet sig til at være en af Europas største.

  Bycentrum er smukt og præget af den rigdom, der er skabt gennem tiden i byens handelshuse. Fornemme bygninger på stribe ligger med Grote Markt som centrum. Det gælder blot om at gå på opdagelse i det centrale Antwerpen og nyde den fine arkitektur og den rare atmosfære, der er her.

  Kirker og bygninger er gennem tiden opført i varierende arkitektoniske stile, der kan genfindes i byen. Højdepunkterne i Antwerpens mange store kirker er for mange kunstværkerne, som blandt andet Peter Paul Rubens har skabt.

  Fra den gamle smukke arkitektur til nutidens moderne linjer udvikler byen sig nu. Det ses blandt andet i nogle af områderne ned til floden Schelde, og der bliver også udviklet langs de gamle havnebassiner tættest på centrum.

  Læs mere om Antwerpen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links