Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Rotterdam er Hollands næststørste by, og den er kendt for flere ting; ikke mindst for en strålende søfartshistorie og Europas største havn. Den er udviklet og anlagt fra byens centrum og hele vejen til udmundingen af Nieuwe Maas i Nordsøen vest for byen.

De maritime oplevelser sætter præg på byen, der byder på mange dejlige miljøer langs vandet og omkring gamle havneanlæg. Hertil kommer nogle fremragende søfartsmuseer og naturligvis muligheden for at sejle en tur på havnen med en af byens mange rundfarter.

Rotterdam er også en by med spændende moderne arkitektur, og den er derved en interessant kontrast til fx det gamle Amsterdam. Boligerne Kubuswonungen, broen Erasmusbrug og den uforglemmelige Markthal er gode eksempler, der danner byen sammen med enkelte partier fra det oprindelige Rotterdam.

Området omkring den hollandske storby giver mange muligheder for ture ud af byen. Her er bymæssige højdepunkter som Amsterdam og Antwerpen, og man kan også nyde de hollandske landskab med kanaler og møller. Residensbyen Haag og Scheveningens strande ligger også tæt på.

Topseværdigheder

  Sint-Laurenskerk, Rotterdam

  • Sankt Laurentius Kirke/Grote of Sint-Laurenskerk: Denne store kirke står som den eneste bevarede fra middelalderen i Rotterdam. Kirken er protestantisk og blev opført mellem 1449 og 1525. Kirken blev delvist ødelagt under 2. Verdenskrig, men står i dag smukt genopbygget.
  • Den Gamle Havn/Oude Haven: Dette er Rotterdams gamle havnebassin, hvor man i dag kan opleve et dejligt miljø med mange caféer og restauranter omkring havnen, der er hjemsted for en del gamle skibe.

  Markthal, Rotterdam

  • Markedshallen/Markthal: Markthal er en bolig- og kontorbygning, der er bygget med en fantastisk markedshal under det store tag. Hallens buede tag er prydet med Arno Coenens 11.000 m2 store udsmykning med bl.a. frugt og fisk, og i hver ende kommer lyset ind gennem kolossale glaspartier.

  Kubuswoningen, Rotterdam

  • Kubehusene/Kubuswoningen: I Rotterdam kan man se dette unikke boligbyggeri, hvor lejlighederne er indrettet i store kuber, der hviler på spidserne. Formen skaber spændende boliger og et åbent byrum i gadeplan under dem.
  • Delfshaven: Delfshaven er et kvarter, der er bevaret fra det gamle Rotterdam, der ellers blev ødelagt under 2. Verdenskrig. Man kan se gamle huse, havnemiljø og kirken Oude Kerk i det charmerende område.

  Harbour Cruise, Rotterdam

  • Havnerundfart/Havenrondvaart: Rotterdams havn er det største i Europa, og den kolossale havn og dens mange anlæg ses bedst på en havnerundfart, der starter i centrum af Rotterdam, og som sejler mod vest og havnens udmunding i Nordsøen.

Andre seværdigheder

  Witte Huis, Rotterdam

  • Witte Huis: Det Hvide Hus er en smuk art nouveau-bygning fra 1888. Wiite Huis er 49 meter højt med 10 etager, og det var det første højhusbyggeri i Europa. Huset ligger ved Rotterdams gamle havn i et idyllisk område.
  • Rådhuset/Stadhuis: Stadhuis er Rotterdams imponerende rådhusbyggeri, der blev opført i årene 1914-1920 i hollandsk renæssance. Rådhuset overlevede 2. Verdenskrigs bomber, og man kan derfor se de smukke interiør i original stand.

  Hotel New York, Rotterdam

  • Hotel New York: Dette er et hotel, der er indrettet i rederiet Holland-Amerika Lijns tidligere hovedsæde. Bygningen blev dog også tidligere anvendt som overnatningssted for mange af dem, der kom til byen for at sejle til Amerika.
  • Euromast: Euromast er et udkigstårn, der blev opført 1959-1960, hvor det skulle stå klart til festivalen Floriade. Tårnet er 185 meter højt med en observationsplatform i 112 meters højde, hvorfra der er en fin udsigt over byen og dens havn. Man kan også tage glaselevatoren Euroscope til 185 meter.

  Erasmusbrug, Rotterdam

  • Erasmusbro/Erasmusbrug: Dette er en 802 meter lang bro, der krydser Nieuwe Maas. Broen er et af Rotterdams moderne vartegn. Den blev designet af Ben van Berkel og åbnet i 1996. Grundet designet kaldes broen for Svanen i folkemunde.
  • Søfartsmuseet/Maritiem Museum: På Rotterdams søfartsmuseum kan man opleve søfartshistorie og se skibe, modeller og meget andet fra den industri, der har betydet så meget for den hollandske by. Man kan bl.a. se verdens ældste modelskib, Mataró.

  SS Rotterdam

  • SS Rotterdam: Skibet SS Rotterdam er et hotelskib med en fortid som en af 1900-tallets luksuslinere. Skibet var det sidste klassiske skib, der blev bygget i Holland til Atlanterhavstrafikken, hvor det blev sat ind i 1959. SS Rotterdam sejlede senere krydstogter, indtil det blev lagt op i år 2000.
  • Museum Boijmans Van Beuningen: På dette museum kan man opleve fornemme kunstsamlinger med malerier af bl.a. Rembrandt, Van Gogh, Claude Monet og Salvador Dalí.
  • Verdensmuseet/Wereldmuseum: Dette er Rotterdams verdensmuseum, som har fine etnografiske samlinger fra mange lande omkring i verden. På den måde afspejler museet Rotterdams internationale dimension med byens store havn.

Ture fra byen

  Kinderdijk, Holland

  • Kinderdijk: Langs floden Noord ligger den fine landsby, Kinderdijk, hvor man kan se 19 traditionelle hollandske møller, der blev bygget 1722-1761. De udgør den største bevarede samling møller i Holland og er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.
  • Delft: Byen Delft er en hyggelig hollandsk by, der er kendt for smuk fajance og porcelæn, også kendt som Delft Blauw. Selve byen byder på flere seværdigheder som fx byens rådhus og byporte.

  Canal, Amsterdam

  • Amsterdam: Amsterdam er Hollands hovedstad, og det er en unik by i verden med de mange kanaler, broer og hyggelige miljøer, der er overalt i byen. En kanalrundfart er et must, og man bør også besøge nogle af byens verdensberømte museer.
  • Scheveningen: Scheveningen er Hollands nok kendteste strandby, og her er alt fra en dejlig sandstrand til elegante promenader og byens store mole. Det er også her, man finder det smukke Kurhaus fra 1880erne.

  Port House, Antwerp

  • Antwerpen: Flamske Antwerpen er Belgiens næststørste by med en umådelig rig historie. Her er der spændende museer, smukke huse og et fint miljø omkring floden Schelde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links