Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Groningen er den største by i det nordlige Holland. Dens historie går over tusind år tilbage, men de første kendte beretninger stammer fra 1040. Groningen udviklede en vis autonomi med den afsides beliggenhed fra andre større byer, og den blev gennem århundrederne en betydende handelsby med handel i bl.a. Hanseforbundet. Groningen var i en periode også administrationsby for Friesland-området, for byen i 1500-tallet accepterede først de spanske habsburger som regenter i 1536 og blev belejret i 1594, hvorefter byen tilsluttede sig De Forenede Nederlande. Byens universitet blev grundlagt i 1614, og Groningen blev kraftigt udbygget de følgende århundreder.

I dag ligger Groningens centrum mellem kanaler, og der er fine muligheder for dejlige spadsereture og spændende seværdigheder. Pladsen Grote Markt ligger som byens centrum, og her kan man se Groningens nyklassicistiske rådhus, der blev opført 1775-1810 efter Jacob Otten Huslys tegninger. På sydsiden af Grote Markt ligger en række typiske hollandske huse, og bag rådhuset kan man se Goudkantoor fra 1635. Goudkantoor blev opført som sæde for skattemyndigheden i Groningen, mens det fik sit nuværende navn i 1800-tallet, hvor huset var indrettet som kontor for guld og sølv.

I det nordøstlige hjørne af Grote Markt står tårnet Martinitoren og kirken Martinikerk. Det 96 meter høje tårn er et af Groningens vartegn, og det blev bygget 1469-1482 som det tredje tårn på stedet. Man kan nyde en fin udsigt over byen fra tårnet, og man kan naturligvis også se Martinikerk, der er Groningens ældste kirke. Den blev opført i 1200-tallet og udvidet i 1400-1500-tallet.

Man kan også se andre seværdige kirker i byen som fx Aa-kerk, hvis navn kommer fra floden Aa. Kirken blev opført som kapel i 1200-tallet og lå i området, hvor handelsfolk og fiskere boede. Kapellet blev udbygget til den nuværende gotiske stenkirke i årene 1425-1495. Aa-kerk fungerer ikke længere som kirke, men derimod som bl.a. teater og koncertsal.

Der er flere andre ting at se i byen. Lige øst for Aa-kerk ligger Groningens nyklassicistiske kornbørs fra 1862-1865. Man kan også besøge kunstmuseet Groninger Museum. Museet ligger smukt langs vandet ved Verbindingskanaal, og her kan man opleve et fin samling moderne kunst og samtidskunst. Museumsbygningen er også seværdig. Den består af flere dele, der er tegnet af hhv. Philippe Starck, Alessandro Mendini og Coop Himmelb(l)au.

Vandet og kanalerne omkring Groningen er også en del af byens smukke steder, og man kan fx gå en tur langs Noorderhaven, hvor der er et stemningsfuldt kanalmiljø med gavlhuse og husbåde. Herfra kan man fortsætte mod syd ad den ligeledes hyggelige Hoge der A. Fortsætter man langs kanalerne, kan man øst for centrum se byens smukke teater, Stadsschouwburg, og den smukt anlagte have, Prinsentuin.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev