Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Haag er en by, der er kendt som sæde for Hollands regering og som regentens residensby. Byens historie går tilbage til grev Floris IV og hans søn, Willem II, der etablerede og udbyggede deres residens i byen. Der opstod hurtigt en landsby omkring residensen, og den blev nævnt som Die Haghe i 1242. Fra 1358 blev Haag den primære residens for Hollands grever, og derfor blev mange regeringsinstitutioner etableret i byen.

I 1500-tallet invaderede spanske tropper byen, som i 1588 blev sæde for forsamlingen i Nederlandene. Haag opnåede først stadsret i 1806, hvor Louis Bonaparte tildelte byen disse privilegier. Efter Nederlandenes opdeling i Holland og Belgien, forblev Amsterdam hovedstad og Haag regeringsby. Siden er byen vokset markant, og fra 1945 blev byen også kendt for at huse Den Internationale Domstol.

I dag er der mange seværdigheder at opleve på en spadseretur gennem hyggelige Haag, hvor man kan starte på pladsen Het Plein. Man kan bl.a. se Binnenhof, der er en samling bygninger opført fra 1200-tallet, hvor grev Floris IV købte jorden og byggede sin residens i 1229. Den kendteste bygning i Binnenhof er Ridderzaal fra 1200-tallet, og komplekset udgør nu en del af landets regeringsadministration.

Her findes der et museum, som skildrer landets politiske historie, og man kan opleve parlamentsbygningerne på en rundvisning. Ved siden af Binnenhof ligger museet Mauritshuis, der er et af Hollands fineste kunstmuseer. Museumsbygningen blev opført i 1600-tallet og rummer bl.a. den kongelige Oranje-families malerisamling med værker af Rembrandt, Frans Hals m.fl.

Man kan også besøg Haags Historisch Museum, der fortæller byens udvikling gennem arkæologiske fund og mange fine genstande fra de seneste århundreder. På turen videre rundt i Haag ligger Paleis Noordeinde, der er et 1600-talspalæ, som rummer den hollandske regents kontorer. Det er her, nye ambassadører bliver modtaget, og ved sådan en lejlighed kan denne og andre ceremonier følges fra gaden. Regenten bor ikke i Palais Nooreinde, men derimod i Huis Ten Bosch, der ligger lidt uden for Haags centrum. Det lille slot blev opført i 1645, men der er ikke offentlig adgang hertil.

Det er også muligt at se lidt mere af både Haag og mange andre dele af Holland lidt fra oven i Haag. Det kan man i Madurodam, der er et fint opbygget miniatureland, hvor man kan se et bredt udsnit af landets seværdigheder med byer, kanaler osv., og alt er overskueligt i miniature. Tæt herpå ligger det slotsagtige Vredespaleis, som er sæde for Den Internationale Domstol, og herfra kan man fortsætte til forstaden og badebyen Scheveningen.

Her kan man bl.a. se det imponerende Kurhaus fra 1885. Ud fra stranden går den lange mole, hvorfra man 400 meter ude kan nyde en skøn udsigt fra udkigstårnet. Ved havet i Scheveningen kan man også besøge Sea Life Center, der er et stort akvarium med mange fascinerende dyr og et nærmere kig på det lokale og internationale maritime miljø.

Ture fra byen

  Canal, Amsterdam

  Amsterdam

  Den hollandske hovedstad Amsterdam er en oplevelse med de mange kanaler og mange seværdigheder indenfor gåafstand i det hyggelige bycentrum. Byen opleves bedst fra de mere end 100 kilometer kanaler, der gennemskærer byen på kryds og tværs, og de flere end tusind broer og utallige husbåde gør stemningen til noget helt specielt.

  Amsterdam er en hyggelig by, hvor der aldrig er lange afstande mellem tingene i det meget velbevarede bycentrum, der ikke mindst er opstået på en økonomi, der har skabt formuer på handel med hele verden.

  Holland er verdensberømt for sine historiske kunstmalere, og det ses tydeligt på hovedstaden Amsterdams museer, som udstiller den ene perlerække af mesterværker efter den anden. Og det smukke for øjet genfinder man også på landets utallige blomster, som også sætter præg på Amsterdam, der har et imponerende blomstermarked.

  Læs mere om Amsterdam

   

  Rotterdam, Holland

  Rotterdam

  Rotterdam er Hollands næststørste by, og den er kendt for flere ting; ikke mindst for en strålende søfartshistorie og Europas største havn. Den er udviklet og anlagt fra byens centrum og hele vejen til udmundingen af Nieuwe Maas i Nordsøen vest for byen.

  De maritime oplevelser sætter præg på byen, der byder på mange dejlige miljøer langs vandet og omkring gamle havneanlæg. Hertil kommer nogle fremragende søfartsmuseer og naturligvis muligheden for at sejle en tur på havnen med en af byens mange rundfarter.

  Rotterdam er også en by med spændende moderne arkitektur, og den er derved en interessant kontrast til fx det gamle Amsterdam. Boligerne Kubuswonungen, broen Erasmusbrug og den uforglemmelige Markthal er gode eksempler, der danner byen sammen med enkelte partier fra det oprindelige Rotterdam.

  Læs mere om Rotterdam

   

  Utrecht, Holland

  Utrecht

  Utrecht er en af Hollands største byer, og den ligger som en del af det befolkningsrige Randstad-område. Byens historie går tilbage til romerne, som i cirka år 50 anlagde et fort her, som blev kaldt Traiectum. Fortet fik også tilnavnet Ultra for at skelne det fra andre forter, og Ultra Traiectum blev med tiden til Utrecht. I 696 etablerede Sankt Willibrord et religiøst centrum på det forladte romerske fort med to kirker, og Willibrord blev Utrechts første biskop. Byen voksede, og i 1122 tildelte den tysk-romerske kejser Utrecht stadsret, og derved kunne borgerne bl.a. opføre en bymur.

  Der blev opført mange byhuse af sten i tiden derefter, og domkirken blev opført fra 1254 i den blomstrende handelsby. Flodarmen af Rhinen gennem byen blev dog mindre sejltur, og det betød, at handelen flyttede til primært Amsterdam. Utrecht beholdt dog sin religiøse betydning. Senere blev Freden i Utrecht indgået i byen i 1713, og i de seneste århundreder er Utrecht vokset med industrialiseringen.

  Læs mere om Utrecht

Tilmeld dig vores nyhedsbrev